fbpx

Več kot 2 uri časa pred zaslonom lahko vplivata na otroške možgane

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Otroci so boljši pri mentalnih in akademskih testih, če omejijo svoj čas pred zaslonom na manj kot dve uri na dan, se pravilno prehranjujejo, dobro spijo in ostanejo fizično aktivni.

Če želite čim bolj povečati otrokovo možgansko moč, mu pomagajte razviti dobre navade, predlaga nova študija.

To vključuje spodbujanje, naj svoj rekreacijski čas pred zaslonom omejijo na največ dve uri na dan, naj spijo dovolj in ostanejo fizično aktivni.

Študija je preučevala, kako dobro je 4500 ameriških otrok, starih od 8 do 11 let, izpolnilo kanadske smernice 24-urnega gibanja za otroke in mladino.

Raziskovalci so ugotovili, da je imelo 37 odstotkov otrok dve uri ali manj rekreacijskega časa pred zaslonom na dan, 51 odstotkov jih je imelo 9 do 11 ur neprekinjenega spanja na noč, 18 odstotkov pa je imelo vsaj 60 minut zmerne do močne telesne dejavnosti na dan.

Le 5 odstotkov otrok v študiji je izpolnilo vsa tri priporočila. Devetindvajset odstotkov jih ni srečalo nobenega.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli otroci, ki so izpolnjevali smernice za vsa tri področja, boljše rezultate v primerjavi s tistimi, ki niso izpolnjevali nobenega. To vključuje spomin, pozornost, hitrost obdelave in jezik.

Najmočnejša povezava je bila med samim časom pred zaslonom ter med skupnim časom pred zaslonom in spanjem.

Raziskovalci niso videli povezave med telesno aktivnostjo in izboljšano kognicijo. Vendar so v prispevku zapisali, da je to lahko posledica pomanjkanja informacij o intenzivnosti in vrstah telesne dejavnosti, ki so jo otroci počeli.

Medtem ko obstajajo smernice za zdravo raven časa pred zaslonom, spanja in telesne dejavnosti za otroke, je ta študija proučevala, kako so medsebojno delovali.

»Vsaka sprememba v enem od treh vedenj bo vplivala na enega ali dva od drugih. Zato jih ne smete gledati same,« je povedal avtor študije dr. Jean-Philippe Chaput iz raziskovalnega inštituta otroške bolnišnice vzhodnega Ontarija.

Študija je bila objavljena 26. septembra v The Lancet Child & Adolescent Health.

 

Čas pred zaslonom in spanje vplivata drug na drugega

Heather Kirkorian, doktorica znanosti, izredna profesorica za človeški razvoj in družinske študije na Univerzi Wisconsin–Madison, ki ni bila vključena v študijo, je dejala, da je ena od prednosti študije ta, da so raziskovalci merili kognitivne sposobnosti neposredno, namesto da bi se zanašali na ocene staršev.

Kirkorian pa je poudarila, da rezultati kažejo le neko povezavo med temi dejavniki, vendar ne morejo reči, kateri povzroča katerega.

To je ponovil tudi Chaput, ki je dejal: “Vemo, da čas, preživet z zaslonom pred spanjem, slabo vpliva na vašo kakovost spanja, vendar vemo tudi, da tisti, ki spijo krajši čas, preživijo več časa pred zaslonom.”

Druga nedavna študija je odkrila podoben vpliv časa pred zaslonom, spanja in telesne dejavnosti – skupaj s prehrano – na akademsko uspešnost več kot 4000 10- in 11-letnikov.

Otroci v tej študiji, ki so izpolnjevali priporočila glede časa pred zaslonom in spanja, so bili boljši pri standardiziranem testu pisanja, opravljenem eno leto pozneje.

Toda matematika, branje in pisanje so se izboljšali z vsakim dodatnim dobrim življenjskim slogom otrok.

Avtor študije Paul Veugelers, profesor javnega zdravja na Univerzi v Alberti, je dejal, da je učinek teh življenjskih navad na akademsko uspešnost “znaten”.

Ta študija je obravnavala samo gledanje televizije, ki lahko zajame le majhen košček časa otrok pred zaslonom.

Veugelers je tudi dejal, da bi lahko pri otrocih, če bi jih vprašali, kako pogosto uporabljajo zaslone, spregledali pri njih informacije o njihovih drugih zdravstvenih navadah.

“Hipotetično lahko imate študenta, ki se igra z Wii ali Dance Revolution in to poroča kot čas pred zaslonom,” je dejal.

Kirkorian bi rad videl dodatne raziskave, ki bi dale podrobnejši pogled na čas pred zaslonom.

“Obstaja veliko raziskav, ki kažejo, da so vrsta dejavnosti, vsebina in družbeni kontekst pomembni,” je dejala.

Na primer, obstaja razlika med gledanjem filma samim ali gledanjem in pogovorom o filmu z drugimi ali med igranjem video iger in spletnim raziskovanjem za šolo.

 

Razvijanje zdravih navad pred zaslonom

Chaput je poudaril, da “študija ne pravi, da ne uporabljajte svojih zaslonov.” Če pa jih uporabljate, obstajajo rešitve, da ne vplivate na urnik spanja.

Zlasti modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni, lahko zmoti telesno biološko uro in moti spanec.

Otroci (in starši) se lahko temu učinku izognejo tako, da izklopijo svoje naprave vsaj eno uro pred spanjem ali uporabijo Applov Night Shift ali podobne aplikacije, da ugasnejo modro svetlobo po sončnem zahodu.

Starši se lahko obrnejo tudi na smernice za zdravo uporabo zaslona, ​​kot so tiste, ki jih je objavila Ameriška akademija za pediatrijo.

AAP priporoča, da starši omejijo čas pred zaslonom na manj kot dve uri za otroke, stare 5 let ali manj. Vendar so bolj prilagodljivi za starejše otroke in najstnike, saj se bolj osredotočajo na dejavnosti pred zaslonom, namesto da postavljajo časovne omejitve.

“Starši bi se morali zavedati, kaj počnejo njihovi otroci, in se o tem z njimi pogovoriti,” je dejal Kirkorian. “Toda smernice ne pravijo nujno, da bi morali biti starši prisotni vsako minuto časa pred zaslonom.”

Veugelers je dejal, da niso samo starši odgovorni, da otrokom pomagajo pri učenju zdravih navad glede uporabe zaslona, ​​prehranjevanja, telesne dejavnosti in spanja. Vključene bi morale biti tudi šole, šolski odbori, učitelji in skupnosti.

Obe študiji poudarjata, da je čas pred zaslonom le eden od dejavnikov, ki vpliva na kognitivne sposobnosti otrok.

Zato bi morali starši imeti v mislih to ves dan, ko otroku pomagajo razviti dobre navade.

“Začnite dan z dobrim spancem, poskušajte se čim več gibati in poskusite omejiti čas sedenja ali časa pred zaslonom,” je dejal Chaput. »To ne bo dobro samo za vaše zdravje, ampak tudi za vaše kognitivne funkcije. In če imajo otroci boljše kognitivne funkcije, bodo morda bolje uspeli v življenju.«

 

Zaključek

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli otroci, ki so imeli manj kot 2 uri časa pred zaslonom, in so imeli hkrati dovolj spanca in priporočeno količino telesne vadbe, “boljšo globalno kognicijo” v primerjavi s tistimi, ki niso imeli teh življenjskih navad.

Ta izboljšana kognitivnost vključuje spomin, pozornost, hitrost obdelave in jezik.


vir: https://www.healthline.com/health-news/more-than-2-hours-of-screen-time-can-hurt-kids-brains

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas