fbpx

10 z dokazi podprtih prednosti zelenega čaja

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Zeleni čaj je poln antioksidantov. Pomaga podpirati delovanje možganov in izgubo maščobe, pomaga zmanjšati možnost za nastanek bolezni srca in ponuja nekaj zaščite pred rakom.

Zeleni čaj velja za eno najbolj zdravih pijač na planetu, ki ima lahko številne potencialne koristi za zdravje.

Tukaj je 10 možnih koristi zelenega čaja za zdravje.

 

1. Vsebuje zdrave bioaktivne spojine

Zeleni čaj je več kot le hidratantna pijača.

Rastlina zelenega čaja vsebuje vrsto zdravih spojin, ki so prisotne v pripravljeni pijači.

Čaj je bogat s polifenoli, ki so naravne spojine, ki imajo koristi za zdravje, kot je zmanjšanje vnetja in pomoč pri boju proti raku.

Zeleni čaj vsebuje katehin, imenovan epigalokatehin-3-galat (EGCG). Katehini so naravni antioksidanti, ki pomagajo preprečevati poškodbe celic in zagotavljajo druge koristi.

Te snovi lahko zmanjšajo nastajanje prostih radikalov v telesu ter zaščitijo celice in molekule pred poškodbami. Ti prosti radikali igrajo vlogo pri staranju in številnih vrstah bolezni.

EGCG je ena najmočnejših spojin v zelenem čaju. Raziskave so testirale njegovo sposobnost, da pomaga pri zdravljenju različnih bolezni. Zdi se, da je ena glavnih spojin, ki zelenemu čaju daje njegove zdravilne lastnosti.

Zeleni čaj ima tudi majhne količine mineralov, ki lahko koristijo vašemu zdravju.

Poskusite izbrati kakovostnejšo blagovno znamko zelenega čaja, saj lahko nekatere manj kakovostne znamke vsebujejo prekomerne količine fluorida.

Kot rečeno, tudi če izberete blagovno znamko nižje kakovosti, koristi še vedno odtehtajo morebitno tveganje.

 

2. Lahko izboljša delovanje možganov

Zeleni čaj ne poskrbi samo za to, da ste pozorni, lahko tudi pomaga izboljšati delovanje možganov.

Ključna učinkovina je kofein, ki je znan kot poživilo.

Ne vsebuje ga toliko kot kava, a dovolj, da povzroči odziv, ne da bi povzročil učinke živčnosti, povezane z zaužitjem prevelike količine kofeina.

Kofein vpliva na možgane tako, da blokira zaviralni nevrotransmiter, imenovan adenozin. Na ta način poveča proženje nevronov in koncentracijo nevrotransmiterjev, kot sta dopamin in norepinefrin.

Raziskave so dosledno pokazale, da lahko kofein izboljša različne vidike delovanja možganov, vključno z razpoloženjem, budnostjo, reakcijskim časom in spominom.

Vendar pa kofein ni edina spojina v zelenem čaju, ki krepi možgane. Vsebuje tudi aminokislino L-teanin, ki lahko prehaja krvno-možgansko pregrado.

L-teanin poveča aktivnost inhibitornega nevrotransmiterja GABA, ki deluje proti anksioznosti. Poveča tudi dopamin in nastajanje alfa valov v možganih.

Študije kažejo, da imata lahko kofein in L-teanin sinergistične učinke. To pomeni, da ima lahko kombinacija obeh še posebej močne učinke pri izboljšanju delovanja možganov.

Zaradi L-teanina in majhnega odmerka kofeina lahko zeleni čaj povzroči veliko blažji in drugačen učinek kot kava.

Mnogi ljudje poročajo, da imajo bolj stabilno energijo in so veliko bolj produktivni, ko pijejo zeleni čaj v primerjavi s kavo.

 

3. Poveča izgorevanje maščob

Če pogledate seznam sestavin katerega koli dodatka za izgorevanje maščob, je velika verjetnost, da bo tam naveden tudi zeleni čaj.

To je zato, ker po raziskavah lahko zeleni čaj poveča izgorevanje maščob in pospeši metabolizem.

V neki študiji, ki je vključevala 10 zdravih moških, je jemanje ekstrakta zelenega čaja povečalo število porabljenih kalorij za 4 %. Pri drugi študiji, ki je vključevala 12 zdravih moških, je ekstrakt zelenega čaja povečal oksidacijo maščobe za 17 % v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.

Vendar pa nekatere študije o zelenem čaju ne kažejo nobenega povečanja metabolizma, zato so lahko učinki odvisni od posameznika in od tega, kako je bila študija zasnovana.

Kofein lahko tudi izboljša fizično zmogljivost tako, da mobilizira maščobne kisline iz maščobnega tkiva in jih naredi na voljo za uporabo kot energijo.

Dve ločeni pregledni študiji sta poročali, da lahko kofein poveča telesno zmogljivost za približno 11–12 %.

 

4. Antioksidanti lahko zmanjšajo tveganje za nekatere vrste raka

Rak nastane zaradi nenadzorovane rasti celic. Je eden vodilnih vzrokov smrti na svetu.

Raziskave so pokazale, da lahko oksidativne poškodbe povzročijo kronična vnetja, ki lahko privedejo do kroničnih bolezni, vključno z rakom. Antioksidanti lahko pomagajo zaščititi pred oksidativno škodo.

Zeleni čaj je odličen vir močnih antioksidantov.

Raziskave so spojine zelenega čaja povezale z zmanjšanim tveganjem za raka, vključno z naslednjimi študijami:

• rak na dojki. Obsežen pregled opazovalnih študij je pokazal, da so imele ženske, ki so popile največ zelenega čaja, približno 20–30 % manjše tveganje za razvoj raka dojke, enega najpogostejših rakov pri ženskah.
• rak na prostati. Neka študija je pokazala, da imajo moški, ki pijejo zeleni čaj, manjše tveganje za napredovali rak prostate.
• rak debelega črevesa in danke. Analiza 29 študij je pokazala, da je bilo pri tistih, ki so pili zeleni čaj, približno 42 % manj verjetno, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa in danke.

Številne opazovalne študije kažejo, da je pri uživalcih zelenega čaja manjša verjetnost, da bodo zboleli za več vrstami raka, vendar je za potrditev teh učinkov potrebnih več kakovostnih raziskav.

Da bi imeli največ koristi za zdravje, se izogibajte dodajanju mleka. Nekatere študije kažejo, da lahko zmanjša antioksidativno vrednost v nekaterih čajih.

 

5. Lahko zaščiti možgane pred staranjem

Ne samo, da lahko zeleni čaj kratkoročno izboljša delovanje možganov, lahko tudi zaščiti vaše možgane, ko se starate.

Alzheimerjeva bolezen je pogosta nevrodegenerativna bolezen in najpogostejši vzrok demence pri starejših odraslih.

Parkinsonova bolezen je še ena pogosta nevrodegenerativna bolezen in vključuje smrt nevronov v možganih, ki proizvajajo dopamin.

Več študij je pokazalo, da imajo lahko katehinske spojine v zelenem čaju različne zaščitne učinke na nevrone v epruvetah in živalskih modelih, kar lahko zmanjša tveganje za demenco.

 

6. Lahko zmanjša slab zadah

Katehini v zelenem čaju imajo koristi tudi za ustno zdravje.

Študije v epruveti kažejo, da lahko katehini zavirajo rast bakterij, kar lahko zmanjša tveganje za okužbe.

Streptococcus mutans je pogosta bakterija v ustih. Povzroča nastanek zobnih oblog in je glavni povzročitelj kariesa in kariesa.

Študije kažejo, da lahko katehini v zelenem čaju zavirajo rast ustnih bakterij, vendar noben dokaz ne kaže, da ima pitje zelenega čaja podobne učinke.

Vendar pa obstaja nekaj dokazov, da lahko zeleni čaj zmanjša slab zadah.

 

7. Lahko pomaga preprečiti sladkorno bolezen tipa 2

Stopnje sladkorne bolezni tipa 2 v zadnjih desetletjih naraščajo. Ta prizadene približno 1 od 10 Američanov.

Sladkorna bolezen tipa 2 vključuje povišano raven sladkorja v krvi, ki je lahko posledica insulinske rezistence ali nezmožnosti tvorbe insulina.

Študije kažejo, da lahko zeleni čaj izboljša občutljivost za inzulin in zniža raven sladkorja v krvi.

Ena študija na Japoncih je pokazala, da so imeli tisti, ki so popili največ zelenega čaja, približno 42 % manjše tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Glede na pregled 7 študij s skupno 286.701 posamezniki so imeli pivci čaja 18 % manjše tveganje za sladkorno bolezen.

 

8. Lahko pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja

Bolezni srca in ožilja, vključno s srčnimi boleznimi in možgansko kapjo, so glavni vzroki smrti po vsem svetu.

Študije kažejo, da lahko zeleni čaj izboljša nekatere glavne dejavnike tveganja za te bolezni, kar vključuje izboljšanje skupnega holesterola in LDL (slabega) holesterola.

Zeleni čaj prav tako poveča antioksidativno zmogljivost krvi, ki ščiti delce LDL pred oksidacijo, kar je del poti do bolezni srca.

Glede na ugodne učinke na dejavnike tveganja morda ni presenetljivo, da imajo ljudje, ki pijejo zeleni čaj, do 31 % manjše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

 

9. Lahko vam pomaga shujšati

Glede na to, da lahko zeleni čaj kratkoročno pospeši metabolizem, je logično, da vam lahko pomaga pri izgubi teže.

Številne študije kažejo, da lahko zeleni čaj pomaga zmanjšati telesno maščobo, zlasti na predelu trebuha.

Ena od teh študij je bila 12-tedenska randomizirana kontrolirana študija, ki je vključevala 240 ljudi z debelostjo.

V tej študiji so tisti v skupini zelenega čaja občutno zmanjšali odstotek telesne maščobe, telesno težo, obseg pasu in trebušno maščobo v primerjavi s tistimi v kontrolni skupini.

Vendar pa nekatere študije ne kažejo statistično značilnega povečanja izgube teže z zelenim čajem, zato morajo raziskovalci izvesti nadaljnje študije, da potrdijo ta učinek.

 

10. Lahko vam pomaga živeti dlje

Glede na to, da lahko nekatere spojine v zelenem čaju pomagajo zaščititi pred rakom in boleznimi srca, je logično, da vam lahko ta čaj pomaga živeti dlje.

V eni študiji so raziskovalci preučevali 40.530 odraslih Japoncev v 11 letih. Tisti, ki so popili največ zelenega čaja – 5 ali več skodelic na dan – so imeli bistveno manjšo verjetnost, da bodo umrli v obdobju študije:

• smrt zaradi vseh vzrokov: 23 % nižja pri ženskah, 12 % nižja pri moških
• smrt zaradi bolezni srca: 31 % nižja pri ženskah, 22 % nižja pri moških
• smrt zaradi možganske kapi: 42 % nižja pri ženskah, 35 % nižja pri moških

Druga študija, ki je vključevala 14.001 starejših Japoncev, je pokazala, da so imeli tisti, ki so popili največ zelenega čaja, 76 % manjšo verjetnost smrti v 6-letnem študijskem obdobju.

 

Zaključek

Zeleni čaj ima vrsto možnih koristi za zdravje.

Da bi se počutili bolje, shujšali in zmanjšali tveganje za kronične bolezni, razmislite o tem, da postane zeleni čaj redni del vašega življenja.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas