fbpx

Ali lahko rjavi šum pomaga ljudem z ADHD?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Omejene raziskave potrjujejo, da rjavi šum pomaga pri koncentraciji, vendar nekatere študije kažejo, da je beli ali roza šum lahko koristen.

Rjavi šum je nizkofrekvenčni zvok v ozadju, ki je v zadnjem času postal priljubljen, zlasti med ljudmi z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD). Nekateri verjamejo, da jim lahko pomaga, da se osredotočijo in se počutijo mirnejše.

Uporaba rjavega šuma za obvladovanje simptomov ADHD je še relativno nova in omejeni znanstveni dokazi to podpirajo. Večina trditev je anekdotičnih.

Vendar pa so nekatere študije pokazale, da lahko poslušanje belega ali roza šuma koristi ljudem s težavami pri koncentraciji.

Tukaj je tisto, kar raziskave pravijo o rjavem šumu za ADHD, njegovih dokazanih koristih, razliki med rjavim in belim šumom ter pogostih vprašanjih.

Primeri rjavega šuma

Rjavi šum je kategoriziran z globokimi nizkofrekvenčnimi zvoki brez visokofrekvenčnih zvokov, ki jih lahko uporabite za prikrivanje drugih motečih zvokov.

Primeri rjavega šuma vključujejo:

• zvok valov, ki butajo ob obalo
• grmenje
• veter, ki piha skozi drevesa
• tekoča prha

 

Kaj kažejo raziskave o rjavem šumu za ADHD?

ADHD je običajno povezan z nizkimi ravnmi nevrotransmiterja dopamina in vzburjenostjo v možganih. To pomeni, da je lahko osredotočenost na eno nalogo, če imate ADHD, večji izziv. Zdravila in stimulansi vam lahko pomagajo, da se bolj osredotočite, in nekateri ljudje verjamejo, da bi rjavi šum lahko bil pozitiven stimulans.

Raziskave so zelo omejene. Vendar pa nekatere študije kažejo na možne koristi.

Izboljšan fokus

Študija iz leta 2021 je pokazala, da beta valovi, tisti okoli 12.5 – 30 hercev (Hz), izboljšajo osredotočenost pri ljudeh z ADHD. Vendar študija ni posebej omenila rjavega šuma in ni upoštevala frekvenc pod 8 Hz.

Izboljšana kognitivna zmogljivost

Starejša študija iz leta 2007 poudarja, da lahko beli in roza šum koristita kognitivni funkciji pri ljudeh z ADHD in težavami s pozornostjo. Avtorji so zlasti poročali, da tisti z ADHD potrebujejo več šuma, da dosežejo optimalno kognitivno zmogljivost kot tisti, ki nimajo ADHD. Vendar študija ni preučila razlik med belim in rjavim šumom.

Glede na to, da ima beli šum ravnovesje vseh frekvenc, medtem ko je rjavi šum bolj nizkotonski zvok brez visokih ali visokofrekvenčnih tonov, je možno, da je rjavi šum enako koristen, če je šuma dovolj. Vendar to ni dokazano.

Študija iz leta 2021 navaja, da lahko frekvence beta območja pozitivno vplivajo na možgansko stimulacijo in kognitivne funkcije pri ljudeh z ADHD. Frekvence območja beta so običajno 12.5 – 30 Hz, kar je blizu dna nizkofrekvenčnega območja. Ker je rjavi šum poln nizkofrekvenčnih zvokov, lahko to pomeni, da je koristen tudi za izboljšanje kognitivnih funkcij.

 

Je rjavi ali beli šum boljši za ADHD?

Za razliko od rjavega šuma ima beli šum ravnovesje med frekvencami. Primeri vključujejo radijski šum, zvok sesalnika in nenehne padavine.

Zanimivo je, da je starejša, majhna študija iz leta 2016 pokazala, da so bili otroci boljši pri izvajanju kognitivnih nalog, ko so poslušali beli šum, kot če so jemali stimulans.

V pregledu iz leta 2019 so znanstveniki ugotovili, da bi beli šum lahko bil terapevtski za otroke z ADHD. Omenili so izboljšave pri prepoznavanju govora ter hitrosti pisanja in branja.

Novejša študija iz leta 2022 je pokazala podobne rezultate. Raziskovalci so pregledali 104 predšolske otroke, od tega polovico z ADHD, ter testirali njihovo pozornost in vedenje med poslušanjem belega šuma. Rezultati so pokazali, da lahko beli šum izboljša koncentracijo pozornosti, kot je zmanjšanje napak in osredotočanje na cilje. Pokazalo se je tudi zmanjšano hiperaktivno vedenje.

 

Ali ima lahko rjavi šum kakšne stranske učinke?

Študija iz leta 2018 poroča o potencialni povezavi med ljudmi z ADHD, depresijo in anksioznostjo. Rjavi šum lahko spodbudi možgane v stanje vzburjenosti, kar lahko povzroči občutke tesnobe ali vznemirjenosti.

Poleg tega lahko dolgotrajno poslušanje šuma pri visoki glasnosti poškoduje sluh.

 

Kako poskusiti poslušati rjavi ali beli šum za ADHD

Tukaj je nekaj nasvetov, kako začeti:

• Na mobilni telefon ali računalnik prenesite aplikacijo, ki predvaja rjavi ali beli šum.
• Začnite s poslušanjem 10 minut naenkrat in ustrezno prilagodite glasnost, da bo poslušanje udobno, ne da bi bilo preglasno ali tiho.
• Eksperimentirajte z različnimi vrstami zvokov, da ugotovite, kateri vam najbolj ustreza.
• Poskusite voditi dnevnik, kako se počutite, ko poslušate vsak šum.
• Razmislite o tem, da si dodelite točke za vsako nalogo, veliko ali majhno, ki vam jo uspe opraviti vsak dan. To vam lahko pomaga, da se primerjate z vrsto šuma, ki ste ga poslušali, in ugotovite, kateri šum lahko povzroči največjo razliko v produktivnosti.

 

Pogosta vprašanja o rjavem in belem šumu za ADHD

Tukaj je nekaj najpogostejših vprašanj o rjavem in belem šumu za ADHD.

Kaj je binauralni rjavi šum za ADHD?

To je nizkofrekvenčni zvok z anekdotičnimi poročili, da lahko ljudem z ADHD pomaga preglasiti svoje misli, da se bolje osredotočijo na vsakodnevne naloge in cilje.

Ali obstaja najboljši zvok za koncentracijo pri ADHD?

Raziskave o rjavem šumu skorajda ne obstajajo. Vendar pa raziskave kažejo, da bi beli in roza šum lahko pomagala.

 

Zaključek

Mnogi ljudje trdijo, da lahko rjavi šum pomaga ljudem z ADHD, da se osredotočijo in delujejo bolje. Vendar pa je raziskava minimalna in nobena pomembna študija ne primerja rjavega šuma z drugimi vrstami šuma, kot sta beli in rožnati, za ADHD.

Na drugi strani se zdi, da ni resnih tveganj, dokler ne poslušate pri visoki glasnosti.


vir: https://www.healthline.com/health/adhd/brown-noise-adhd

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas