fbpx

Dodatki za zdravljenje ADHD

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Čeprav ne brez tveganja, so nekateri dodatki obetavni za zdravljenje simptomov ADHD.

Večina zdravnikov se strinja, da je pravilna prehrana bistvena pri zdravljenju motnje pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD). Skupaj z zdravo prehrano lahko nekateri vitamini in minerali pomagajo izboljšati simptome ADHD.

Pomembno je, da se pred začetkom jemanja katerega koli dodatka posvetujete s svojim zdravnikom ali registriranim dietetikom.

 

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline so zelo pomembne pri razvoju možganov. Nezadostno uživanje lahko vpliva na rast celic.

Omega-3 esencialna maščobna kislina dokozaheksaenojska kislina (DHA) je bistveni del membran živčnih celic. Študije so pokazale, da imajo ljudje z vedenjskimi in učnimi motnjami, vključno z ADHD, nižje ravni DHA v krvi v primerjavi z ljudmi, ki teh motenj nimajo. DHA se običajno pridobiva iz mastnih rib, tabletk ribjega olja in krilovega olja.

Študije na živalih so tudi pokazale, da pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin vodi do nižjih količin DHA v možganih. To lahko povzroči tudi spremembe v signalnem sistemu dopamina v možganih. Nenormalno signaliziranje dopamina je znak ADHD pri ljudeh.

Tudi laboratorijske živali, rojene z nižjimi ravnmi DHA, so imele nenormalno delovanje možganov.

Vendar se je delovanje nekaterih možganov normaliziralo, ko so živali prejele DHA. Nekateri znanstveniki verjamejo, da bi lahko enako veljalo za ljudi.

 

Cink

Cink je bistveno hranilo, ki ima pomembno vlogo pri številnih telesnih funkcijah. Njegov pomen za pravilno delovanje imunskega sistema je dobro znan. Zdaj znanstveniki začenjajo ceniti pomembno vlogo, ki jo ima cink pri delovanju možganov.

V zadnjih letih so nizke ravni cinka povezovali s številnimi možganskimi motnjami. Sem spadajo Alzheimerjeva bolezen, depresija, Parkinsonova bolezen in ADHD. Znanstveniki domnevajo, da cink vpliva na ADHD s svojim vplivom na možgansko signalizacijo, povezano z dopaminom.

Študije so pokazale, da so ravni cinka pri večini otrok z ADHD nižje od običajnih. Klinična preskušanja kažejo, da dodajanje 30 mg cinkovega sulfata v prehrano vsak dan lahko pomaga zmanjšati potrebo po zdravilih za ADHD.

 

Vitamini skupine B

Ena študija je pokazala, da je pri ženskah, ki med nosečnostjo ne dobijo dovolj folata, vrste vitamina B, večja verjetnost, da bodo rodile otroke s hiperaktivnimi motnjami.

Druge študije so pokazale, da je jemanje nekaterih vitaminov B, kot je B-6, lahko koristno za zdravljenje simptomov ADHD.

Ena študija je pokazala, da dvomesečno jemanje kombinacije magnezija in vitamina B-6 znatno izboljša hiperaktivnost, agresijo in nepozornost. Po koncu študije so udeleženci poročali, da so se njihovi simptomi ponovno pojavili, ko so prenehali jemati dodatke.

 

Železo

Študije kažejo, da lahko ljudem z ADHD primanjkuje železa in jemanje železovih tablet lahko izboljša simptome motnje.

Nedavna študija je uporabila MRI skeniranje, da bi pokazala, da imajo ljudje z ADHD nenormalno nizko raven železa. Ta pomanjkljivost je povezana z delom možganov, ki je povezan z zavestjo in budnostjo.

Druga študija je zaključila, da ima trimesečno jemanje železa podobne učinke kot zdravljenje s stimulativnimi zdravili za ADHD. Preiskovanci so vsak dan prejeli 80 mg železa v obliki železovega sulfata.

 

Zaključek

Pomembno je, da se pred začetkom jemanja dodatkov pogovorite s svojim zdravnikom. Včasih lahko dodatki medsebojno delujejo z zdravili na recept in povzročijo resne stranske učinke. Zdravnik vam lahko tudi pomaga določiti najprimernejši odmerek za vas.


vir: https://www.healthline.com/health/adhd/treatments-supplements

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas