fbpx

Kaj znanost pravi o video igrah in ADHD

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ker videoigre postajajo vse bolj priljubljene, vse več staršev izraža pomisleke o njihovem vplivu na razpon otrokove pozornosti. Kaj kažejo najnovejše raziskave?

Ryder je imel enajst let, ko so mu diagnosticirali motnjo pozornosti in hiperaktivnost (ADHD).

“Eden od načinov, kako se je spopadal s svojim zaposlenim umom, je bilo igranje iger,” je povedala njegova mati Charlie. Ryder je takoj, ko je prišel domov, stekel do računalnika in celo užival v gledanju videoposnetkov drugih ljudi, ki igrajo igre.

Toda Charlie je opazila, da je Ryder, ko je začel več časa preživljati z igranjem video iger, postajal bolj impulziven, zaprt in razdražljiv. Ryderju so kmalu vsi postali nadležni, vključno z njegovima sestrama, ki sta se odzvali enako.

»Naš dom je postal bojno polje za kratkožive otroke,« je rekla. »Z vsemi tremi otroki smo začeli odkrito govoriti o zasvojenosti z zaslonom, in postavljali vprašanje, ali oni nadzorujejo zaslon ali zaslon nadzoruje njih?«

To je vprašanje, o katerem razmišlja vse več staršev, saj pretirano preživljanje časa pred zaslonom postaja vse večja skrb za zdravje otrok.

Pravzaprav Ameriška akademija za pediatrijo navaja raziskavo, da do 8.5 odstotka mladostnikov v ZDA, starih od 8 do 18 let, izpolnjuje merila za motnjo internetnega igranja iger (IGD), ki vključuje simptome, kakršne je Charlie opazila, da jih je začel kazati Ryder.

Psihiater dr. Perry Renshaw z Univerze v Utahu že 15 let preučuje igranje video iger. Za “obsedene” igralce iger je večja verjetnost, da bodo imeli ADHD ali depresijo, zdravljenje obeh stanj pa jih zmanjša, je povedal. Ampak zakaj?

 

Ali igranje videoiger povzroča ADHD?

Ni dokazov, da igranje video iger povzroča ADHD, vendar je pri otrocih, ki igrajo pogosteje, bolj verjetno, da bodo kasneje razvili simptome.

Če pa vaš otrok nima diagnoze ADHD, je pogosto igranje iger v kombinaciji z drugimi zaskrbljujočimi znaki razlog, da zaprosite za oceno stanja.

Več kot 9 odstotkov otrok, ki živijo v Združenih državah, starih od 2 do 17 let, je bilo diagnosticiranih z ADHD, glede na študijo Centra za nadzor bolezni iz leta 2016. Med temi otroki jih 6 od 10 jemlje zdravila za ADHD in približno enak delež ima druge diagnosticirane čustvene težave.

Julija je kalifornijska skupina v Journal of the American Medical Association (JAMA) poročala, da je pri najstnikih, ki pogosto uporabljajo digitalne naprave, dvakrat večja verjetnost, da bodo v prihodnosti imeli simptome ADHD kot pri redkih uporabnikih.

Ekipa je dve leti spremljala skoraj 2600 najstnikov v javnih šolah v okrožju Los Angeles, potem ko je najprej izločila vse učence, ki so že kazali simptome ADHD, ko se je študija začela. Udeleženci so poročali, kako pogosto uporabljajo katero koli od 14 različnih medijskih platform – vključno z igrami.

“Ta študija vzbuja zaskrbljenost, ali širjenje visokozmogljivih digitalnih medijskih tehnologij morda ogroža novo generacijo mladih za ADHD,” je dejal soavtor študije Adam Leventhal, profesor preventivne medicine in psihologije na Univerzi Southern California.

Od vseh možnosti, od pošiljanja sporočil do pretakanja glasbe ali filmov ali objavljanja fotografij, je bil video klepet najbolj povezan s prihodnjimi simptomi ADHD, sledilo mu je igranje iger na konzoli, pametnem telefonu ali računalniku.

 

Koliko igranja je preveč?

Ker otroci preživijo toliko časa na svojih telefonih, je težko vedeti, kaj počnejo ali koliko je preveč.

Raziskave so težave z vedenjem povezale z igranjem iger več kot devet ur na teden. Toda to je veliko manj od današnje norme.

Raziskava neprofitne organizacije Common Sense Media je ameriške najstnike razdelila v skupine glede na njihovo najljubšo vrsto tehnologije. »Gamerji« posvetijo približno dve uri in pol na dan.

Približno 10 odstotkov ameriških osmošolcev je dejalo, da so vsaj 40 ur na teden preživeli z igranjem iger, v analizi podatkov iz leta 2016, ki jo je opravil dr. Jean Twenge, profesor psihologije na državni univerzi v San Diegu. Tedensko skupaj znaša skoraj šest ur na dan.

Psihiater dr. Kourosh Dini, avtor knjige Video Game Play and Addiction: A Guide for Parents, trdi, da največji pokazatelj težave ni, koliko časa otroci preživijo pri igranju iger, ampak kako dobro funkcionirajo.

Poleg tega je igranje lahko posebna tolažba in vir spoštovanja za otroke z ADHD, zato starši morda neradi omejujejo čas igre.

“Veliko staršev je prišlo do mene in mi povedalo, da ima njihov otrok ADHD in da so edina stvar, na katero se lahko osredotočajo dve uri naenkrat, videoigre,” je povedal dr. Douglas Gentile, ki vodi laboratorij za raziskovanje medijev v državi Iowa.

 

Zakaj ljudi z ADHD bolj privlačijo video igre?

Video igre nagradijo otroke z kratkimi izbruhi pozornosti in so zasnovane tako, da preprečijo, da bi njihov um taval.

Pri tistih z ADHD je njihova pozornost nagnjena k ekstremom – razpršena ali »hiperfokusirana«, ko so dodatno stimulirani.

V triletni študiji, ki je vključevala približno 3000 otrok in najstnikov iz Singapurja, so Gentile in njegovi kolegi ugotovili, da igranje iger ne pomaga nepozornim otrokom. Pravzaprav najintenzivnejši igralci postanejo bolj impulzivni in manj pozorni.

Nenehno utripanje svetlobe in zvočni učinki igre delujejo kot “bergle za pozornost – podpirajo vašo pozornost, tako da vam ni treba trdo delati, da bi bili prisotni,” je dejal Gentile. “To je zelo drugače kot biti v učilnici, kjer učitelj nima zvočnih učinkov, osvetlitve, posebnih učinkov, glasbe in kotov kamere.”

Dodal je: “Naši podatki kažejo, da otroci, ki so že tako najbolj izpostavljeni težavam s pozornostjo, igrajo največ iger, kar postane začaran krog.”

Ko začnejo zmagovati v igri, “se zdi, kot da so nepremagljivi,” je dejal Strohman, in otroci se počutijo “ploske” brez spodbud, še posebej, če so nagnjeni k neuspešnemu druženju.

Igra je predah in zatočišče, ki ga nekateri ne želijo zapustiti.

Tako kot pri mnogih psiholoških vprašanjih obstajajo odgovori, ki temeljijo na evoluciji, in na biokemičnem dogajanju. ADHD lahko nastane zaradi genov, ki so bili v prejšnjih generacijah izraženi. Če ste hitri in ste pozorni na znake nevarnosti iz različnih smeri – kot morate biti sposobni zmagati v videoigri – bi lahko postali dober čuvaj.

Druga teorija je, da se ljudje z ADHD »samozdravijo« z igranjem iger in si dajejo injekcije dopamina, ki povzroča užitek.

Ritalin, zdravilo za ADHD, zvišuje raven dopamina, druge raziskave pa so pokazale, da lahko zmanjša čas igranja iger.

 

Ali imajo videoigre prednosti?

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko igre izboljšajo prostorske spretnosti, zlasti bolj nasilne “strelske” igre. Pravzaprav je ena meta-analiza zaključila, da je igranje strelskih iger izboljšalo te veščine enako kot srednješolski in univerzitetni tečaji, zasnovani za ta namen, te veščine pa so se uporabljale tudi zunaj iger.

Torej lahko igranje otroku pomaga pri kasnejšem uspehu na področju znanosti in tehnologije.

Nekatere izmed najbolj priljubljenih iger danes vključujejo skupine ljudi, ki igrajo na spletu, tako da lahko izboljšajo tudi zmožnost sodelovanja z drugimi.

 

Ali igranje res zasvoji?

“Obstajajo velike razlike v mnenjih o tem, ali je intenzivno igranje iger odvisnost, motnja nadzora impulzov, različica ADHD in depresije ali le ekstremno vedenje pri nekaterih posameznikih,” je povedal Renshaw.

Kljub temu je Svetovna zdravstvena organizacija nedavno dodala “motnjo iger na srečo” na posodobljeno različico svojih seznamov bolezni.

Ideja, da lahko neka dejavnost povzroči odvisnost – tako kot alkohol in nikotin – je priznana v trenutnem priročniku uradnih psihiatričnih motenj (DSM-5), ki vključuje video igre.

Vendar pa so avtorji v dodatku k DSM-5 opredelili “motnjo internetnega igranja” kot vredno več študij.

V Aziji je ena grozljiva zgodba o nenadzorovanem igranju povzročila strah pred resnim problemom javnega zdravja.

Par v Južni Koreji je priznal krivdo za umor iz malomarnosti, potem ko je njuna deklica umrla zaradi podhranjenosti, medtem ko sta starša 10-urno igrala igro v spletni kavarni. (Par je igral Prius Online, domišljijsko igro, ki jima je omogočila vzgojiti spletno dekle s čarobnimi močmi.)

Od leta 2011 Južnokorejci, mlajši od 16 let, ne smejo igrati spletnih iger med polnočjo in 6:00 zjutraj, razen če njihovi starši ne zahtevajo posebne zahteve za odpravo omejitve.

Medtem ko se o video igrah in zasvojenosti še naprej razpravlja, so dokazi, da lahko igranje iger vodi v hazardiranje, jasnejši.

Leta 2011 je študija skeniranja možganov 14-letnikov pokazala, da imajo pogosti igralci iger več sive snovi v določenem predelu možganov, kar je sprememba, opažena pri zasvojenih igralcih iger na srečo.

Poleg tega so študije v Nemčiji in Kanadi pokazale, da več kot četrtina najstnikov, ki doma igrajo z igralnim denarjem, začne igrati z dejanskim denarjem.

 

Kaj lahko storite, če sumite, da je vaš otrok odvisen od tehnologije ali iger?

Otroka lahko prosite, naj odgovori na vprašanja v diagnostičnem orodju ekipe reSTART Life, ki vodi tabor za najstnike na gori Serenity v Washingtonu.

Opazujte in se zavedajte naslednjih nevarnih znakov zasvojenosti s tehnologijo: preživljanje vedno več časa na spletu ali igranju iger, poskušanje in neuspeh zmanjšanja tega časa, umikanje pred drugimi užitki, občutek večje evforije, ko igrajo, hrepenenje po igrah, zanemarjanje družine in prijateljev, nemir, laganje o času, porabljenem za igre.

Tudi občutek krivde, sramu ali tesnobe zaradi igranja iger so znaki, da je aktivnost ušla izpod nadzora. Pojavijo se lahko tudi telesni simptomi, kot so povečanje ali izguba teže, bolečine v hrbtu, glavoboli in obremenjena zapestja.

V pogovoru z vašim otrokom je Dini rekel: »Postavil bi dve vprašanji. “Ali se lahko sprostiš, ko to potrebuješ?” “In ali je to zatočišče pred vsem drugim?””

Če je odgovor “Ne” in “Da”, bo vaš otrok morda potreboval več pomoči za ADHD ali depresijo in program za zmanjšanje igranja iger, ki običajno temelji na kognitivni vedenjski terapiji.

Vendar je lahko sprejetje te odločitve za starše težko. »Ko je otrok tiho, ne skače naokoli, se starši počutijo olajšane.

Morda boste opazili veliko “jeze in agresije”, ko otroku vzamete igre, je dodala.

 

Zaključek

Medtem ko video igre ne povzročajo ADHD, lahko poslabšajo simptome. Tisti z ADHD so morda bolj dovzetni za razvoj zasvojenosti z igrami kot mehanizma za obvladovanje te motnje.

Vendar pa lahko starši, ki sodelujejo s svojimi otroki pri reševanju težave, privedejo do pozitivnih rezultatov.

Strohman, ki je ustanovil Digital Citizen Academy, ki prinaša programe o uporabi tehnologije v učilnice in k staršem, sodeluje z družinami, da bi postavili realne cilje in otroke naučili videti problem.

Kar se tiče Ryderja, je zdaj star 13 let in je skupaj s pomočjo družine zmanjšal čas igranja. Začel se je ukvarjati tudi z ekipnimi športi, kar mu daje več samozavesti.

“Ugotovili smo tudi, da moramo sami dati zgled,” je dejala Charlie. »Uživamo v prostih dneh skupaj kot družina. To je zahtevno, a več kot vredno!«


vir: https://www.healthline.com/health-news/the-link-between-adhd-and-video-games

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas