fbpx

Ta pogosta zdravila lahko povečajo tveganje za depresijo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Običajna zdravila lahko nevede povzročijo depresijo kot stranski učinek.
Sem spadajo zdravila za astmo, ADHD in za nadzor bolečine.
Občutki žalosti, brezupnosti in samopoškodovanja so lahko znaki depresije.

Medtem ko je veliko zdravil potrebnih za obvladovanje kroničnih bolezni, lahko nekatera povzročijo depresijo kot stranski učinek, ne da bi se ljudje tega zavedali.

Študija JAMA je na primer pokazala, da več kot ena tretjina odraslih v ZDA jemlje zdravila, ki lahko povzročijo depresijo in druge simptome razpoloženja kot stranske učinke.

»Številna zdravila, ki lahko povzročijo depresijo, niso predpisana za duševne bolezni in včasih zdravniki bolnikov ne opozorijo na tveganje simptomov depresije. Posledično se mnogi bolniki ne zavedajo, da bi lahko bila depresija eden od stranskih učinkov njihovih zdravil,« je povedal HaVy Ngo-Hamilton, PharmD, klinični svetovalec pri BuzzRx.

Jemanje več zdravil lahko sproži tudi medsebojno delovanje zdravil in povzroči nepričakovane stranske učinke.

“Ob obisku v ordinaciji ni dovolj časa, da bi pregledali vse možne stranske učinke, na žalost, še posebej, če vaš zdravnik poskuša porabiti čas tudi za inštruiranje o življenjskem slogu,” je povedala Emily Beckman, APRN, medicinska sestra pri Norton Community Medical Associates.

»Prav tako morda ne bomo opazili sprememb razpoloženja na začetku ob začetku zdravljenja. Zaradi tega je lahko težko dodati “stranski učinek zdravila” kot potencialno diferencialno diagnozo, ko se bolnik vrne s spremembami razpoloženja mesece po uvedbi novega zdravila,” je dejala.

Pomembno je, da svojemu zdravniku poveste o vseh zdravilih, ki jih trenutno jemljete, vključno z zdravili brez recepta, zeliščnimi pripravki in prehranskimi dopolnili, saj se tveganje za depresijo, ki jo povzroči zdravilo kot stranski učinek, poveča, če jemljete več kot eno zdravilo, ki lahko povzroči depresijo.

“Z drugimi besedami, ljudje, ki jemljejo dve zdravili, ki lahko povzročita depresijo kot stranski učinek, imajo dvakrat večjo verjetnost, da bodo razvili depresijo, ki jo povzroči zdravilo,” je dejal Ngo-Hamilton.

 

Katera pogosta zdravila lahko povzročijo depresijo?

Čeprav je pomembno, da se s svojim zdravnikom pogovorite o tem, katera zdravila lahko povzročijo depresijo, je spodaj nekaj pogostih, ki jih je treba upoštevati.

 

Singulair

Singulair, predpisan za preprečevanje napadov astme in alergij, ima opozorilo črne skrinjice (najmočnejše opozorilo), ki ga je izdala FDA, za znano povečano tveganje samomorilnih misli in vedenja.

“Večina mojih pacientov, ki so zame novi, je presenečenih, ko izvedo, da lahko Singulair poveča tveganje za samomorilne misli,” je dejala Beckmanova. “Življenje v dolini Ohio pomeni, da imam veliko bolnikov z astmo, zato je pomembno redno ocenjevanje njihovega duševnega počutja.”

Starši mlajših otrok, ki jemljejo zdravilo Singulair, morajo biti pozorni na otrokovo razpoloženje in vedenje.

»Vsako spremembo razpoloženja in vedenja je treba takoj sporočiti zdravniku; na primer nenavadno vznemirjenost, vključno z na novo pojavljenim agresivnim vedenjem, halucinacijami, nemirom, težavami s spanjem,« je dejala.

 

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi ali steroidi, kot je prednizon, se uporabljajo za zdravljenje vnetij pri stanjih, kot so astma, alergijske reakcije, kožne bolezni in po presaditvi organa, da se prepreči zavrnitev.

Kortikosteroidi posnemajo naravni telesni stresni hormon kortizol. Prav tako lahko znižajo raven serotonina, kemikalije v možganih, ki sodeluje pri uravnavanju razpoloženja.

Ngo-Hamilton je dejal, da poleg serotonina steroidi vplivajo tudi na možgansko kemikalijo GABA (gama-aminomasleno kislino), ki pomaga nadzorovati anksioznost in stres.

“Zmanjšanje GABA povzroči depresijo, anksioznost, razdraženost in v nekaterih primerih tudi zmanjšano zaznavanje bolečine,” je dejal.

Težave s spanjem so tudi pogost stranski učinek steroidov, ki lahko povzročijo tudi anksioznost in depresijo, če jih ne zdravimo, je dodal.

»Če trpite zaradi steroidov za nespečnostjo, jih poskusite vzeti zjutraj. Če nespečnost še vedno traja, se morate s svojim zdravnikom pogovoriti o različnih možnostih terapije za pomoč pri spanju,« je dejal Ngo-Hamilton.

Vendar pa je poudaril, da nikoli ne prenehajte jemati steroidov nenadoma, ker lahko to vodi do odtegnitve, kar lahko povzroči tudi razdražljivost, tesnobo, motnje spanja in spremembe razpoloženja.

 

Poživila

Stimulansi, kot sta Adderall in Ritalin, ki se uporabljajo za zdravljenje ADHD in prekomerne dnevne utrujenosti, ki jo povzroča narkolepsija, delujejo na zvišanje ravni serotonina, norepinefrina in dopamina v telesu.

“Kratkoročno, ko zdravilo izzveni (kar pomeni, da so ravni teh možganskih kemikalij nižje), so posledično prisotni simptomi, kot so utrujenost, tesnoba in težave s spanjem,” je dejal Ngo-Hamilton.

Ko se vzamejo večji odmerki stimulansov, je centralni živčni sistem “preplavljen” z dopaminom. Da bi ponastavili ravnovesje, možgani odstranijo dopaminske receptorje, da preprečijo prevelike ravni možganskih kemikalij.

»Sčasoma vaši možgani ne morejo več posnemati običajnega procesa tvorbe, prenosa in absorpcije teh naravnih možganskih kemikalij, saj centralni živčni sistem pričakuje, da bodo zdravila opravila to vlogo in to dobro. Posledično so naravne ravni teh nevrotransmiterjev, ki uravnavajo razpoloženje, motene zaradi prisotnosti stimulansov v daljšem časovnem obdobju,« je dejal Ngo-Hamilton.

Neuravnotežene ravni teh možganskih kemikalij vplivajo na spanje, apetit, razpoloženje in čustva.

 

SSRI in SNRI

Selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI) in zaviralci ponovnega privzema serotonina in norepinefrina (SNRI) sta dve vrsti antidepresivov, ki se pogosto predpisujejo za zdravljenje depresije.

Vendar pa je Ngo-Hamilton dejal, da se veliko ljudi ne zaveda, da imajo vsi antidepresivi, vključno s SSRI in SNRI, opozorilo FDA črne skrinjice o tveganju za povečane samomorilne misli in vedenje pri mladih odraslih, mlajših od 25 let, na začetku zdravljenja ali kadarkoli se spremeni odmerek.

»To ne pomeni, da uporaba teh antidepresivov ni varna; vendar je zelo pomembno, da se družina in prijatelji zavedajo tega stranskega učinka, da naj pozorno pazijo na svoje ljubljene,« je dejal.

 

Druga običajna zdravila, ki lahko povzročijo depresijo

Naslednja zdravila lahko povzročijo tudi depresijo kot stranski učinek:

Beta-blokatorji: atenolol, metoprolol, karvedilol
Benzodiazepini: alprazolam, diazepam, klonazepam
Zdravila za Parkinsonovo bolezen: Sinemet (karbidopa/levodopa)
Zdravila, ki spreminjajo hormone: hormonski kontraceptivi
Antikonvulzivi: lamotrigin, fenitoin
Zaviralci protonske črpalke in zaviralci H2: pantoprazol (PPI), famotidin (zaviralec H2)
Statini in druga zdravila za zniževanje holesterola: atorvastatin, simvastatin
Antiholinergična zdravila: diciklomin, benztropin, skopolamin

Poleg tega je Beckmanova dejala, da imajo zdravila za nadzor bolečine, kot so hidrokodon, tramadol in benzodiazepini (Xanax, Valium), depresijo, navedeno kot stranski učinek.

“Za kronično bolečino je na voljo veliko drugih alternativnih zdravljenj, razen hidrokodona in tramadola, ki bi morala biti prva linija za pomoč pri obvladovanju bolečine,” je dejala.

 

Kakšni so znaki, da lahko zdravilo povzroča depresijo?

Medtem ko je Ngo-Hamilton dejal, da ni jasnih, objektivnih znakov depresije, ki bi veljali za vse, saj se simptomi lahko prekrivajo s spremembami razpoloženja zaradi življenjskih stresnih dejavnikov ali hormonskih nihanj, sta on in Beckmanova opazila naslednje kot možne znake depresije:

• Občutek žalosti, brezupa ali izguba zanimanja ali užitka pri dejavnostih
• Spremembe spanja, ravni energije in razpoloženja.
• Misli ali poskusi samopoškodovanja.

“Če se samomorilne ideje spremenijo v načrtne misli, je nujno poklicati 911, pojasniti svoje simptome in če se bolnik zaveda, da je vzrok novo zdravilo, obvestiti zdravniško osebje, da so pred kratkim začeli jemati novo zdravilo,” je dejala Beckmanova.

Ko začnete jemati novo zdravilo, je Ngo-Hamilton predlagal vodenje dnevnika za spremljanje nihanj razpoloženja, prepoznavanje vzorcev in ugotavljanje, ali so simptomi depresije povezani z novim zdravilom ali drugimi zunanjimi dejavniki. Če zapišete podrobnosti o svojih simptomih, na primer, kaj so, kdaj so se začeli in kaj jih poslabša, lahko to zdravniku pomaga ugotoviti, ali lahko določeno zdravilo povzroča depresijo kot stranski učinek.

»Zdravnik vam lahko nato spremeni odmerek; znižanje odmerka skupaj z dajanjem telesu nekaj časa, da se navadi na novo zdravilo, lahko pomaga. Imate tudi možnost razprave o drugih alternativnih načinih zdravljenja,« je dejal.


vir: https://www.healthline.com/health-news/these-common-medications-can-increase-your-depression-risk

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas