fbpx

Možnosti zdravljenja ADHD: terapija, zdravila in drugo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Več načinov zdravljenja lahko uspešno obvlada simptome ADHD, od vedenjskih posegov do zdravil na recept. Zdravila so lahko zelo učinkovita, lahko pa pomagajo tudi psihoterapevtske tehnike.

Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) je nevrorazvojna motnja, ki vpliva na to, kako oseba razmišlja, obdeluje čustva in se odziva na okolje.

ADHD se včasih diagnosticira v otroštvu, običajno v šolskih okoljih, kjer so simptomi bolezni, kot so težave z nadzorom vedenja, težave z jezo, motnja pozornosti in nepozornost, najbolj očitni.

 

Kaj je ADHD?

ADHD je stanje duševnega zdravja, ki lahko povzroči neobičajne stopnje hiperaktivnosti in impulzivnega vedenja. ADHD imajo lahko tako odrasli kot otroci. Ljudje z ADHD se lahko težko osredotočijo na eno nalogo ali dolgo sedijo pri miru.

Prav tako lahko moti sposobnost izvršilnega delovanja, kar ljudem pomaga oceniti in izvesti bolj zapletene situacije.

Z ADHD je povezan širok spekter vedenj. Nekateri najpogostejši simptomi so:

• težave z osredotočanjem ali koncentracijo na naloge
• pozabljanje na določene naloge
• se zlahka zamoti
• pretirano govorjenje
• prekinjanje drugih, ko opravljajo nalogo
• pogosto izgubljanje predmetov
• težave z organizacijo dnevnih opravil

Vrste ADHD

Obstajajo tri vrste ADHD:

Pretežno nepozoren. Ljudje s to vrsto ADHD imajo izjemne težave pri osredotočanju, dokončanju nalog in sledenju navodilom.
Pretežno hiperaktivno-impulziven. Ljudje s tem tipom imajo predvsem hiperaktivno-impulzivno vedenje, kot so nemirnost, prekinjanje ljudi in nezmožnost čakanja na vrsto.
Kombinirano hiperaktivno-impulzivno in nepazljivo. Ljudje s to vrsto ADHD imajo kombiniran prikaz nepazljivega in hiperaktivno-impulzivnega vedenja. To lahko vključuje nezmožnost pozornosti, nagnjenost k impulzivnosti ter nadpovprečno raven energije in aktivnosti. To je najpogostejša vrsta ADHD.

 

Pogovorite se z zdravnikom

Učinkovito zdravljenje ADHD pogosto vključuje več pristopov. Ti lahko vključujejo zdravila in eno ali več vrst terapije, pa tudi vedenjske ukrepe, ki jih lahko udejanjite kot starši.

Ustrezno zdravljenje lahko pomaga obvladovati simptome ADHD in tako se počutite bolje.

Če želite izvedeti več o tem, kakšno zdravljenje bi vam lahko najbolj ustrezalo, se pogovorite s svojim zdravnikom. Nekatera vaša vprašanja lahko vključujejo:

• Ali bi zdravila, terapije ali oboje pomagalo?
• Ali bi priporočili stimulativno ali nestimulativno zdravilo?
• Na katere stranske učinke zdravila moram biti pozoren?

Katere so najboljše možnosti zdravljenja ADHD?

 

Zdravila za ADHD

Zdravila so pogosto pomemben del zdravljenja za nekoga z ADHD. Vendar pa je odločitev lahko težka.

Da bi sprejeli najboljšo odločitev, se bosta z zdravnikom skupaj odločila, ali je zdravilo dobra možnost. Če je tako, vprašajte svojega zdravnika, ali potrebujete zdravila samo med šolo ali delovnim časom ali tudi zvečer in ob koncu tedna.

Vi in vaš zdravnik bosta tudi določila, katera vrsta zdravila bi lahko bila najboljša. Dve glavni vrsti zdravil za ADHD sta stimulansi in nestimulansi.

Spodbujevalci centralnega živčnega sistema

Stimulansi centralnega živčnega sistema (CNS) so najpogosteje predpisan razred zdravil za ADHD. Ta zdravila delujejo tako, da povečajo količino kemičnih snovi v možganih, imenovanih dopamin in norepinefrin.

Pri ljudeh z ADHD te vrste stimulansov povzročijo paradoksalen pomirjujoč učinek. Posledica tega je zmanjšanje hiperaktivnosti in izboljšanje razpona pozornosti pri mnogih ljudeh. Učinek izboljša vašo koncentracijo in vam pomaga, da se bolje osredotočite.

Pogosti stimulansi CNS, ki se uporabljajo za zdravljenje ADHD, vključujejo:

• stimulansi na osnovi amfetamina (Adderall, Dexedrine, DextroStat)
• dekstrometamfetamin (Desoxyn)
• deksmetilfenidat (Focalin)
• metilfenidat (Concerta, Daytrana, Metadate, Ritalin)

Nestimulativna zdravila

Vaš zdravnik bo morda razmislil o nestimulativnih zdravilih, če stimulansi niso delovali pri vašem ADHD ali če povzročajo stranske učinke, ki jih je težko obvladati.

Nekatera nestimulativna zdravila delujejo tako, da povečajo raven noradrenalina v možganih. Norepinefrin naj bi pomagal pri pozornosti in spominu.

Ta nestimulativna zdravljenja vključujejo:

• atomoksetin (Strattera)
• antidepresivi, kot je nortriptilin (Pamelor)

Pri ADHD lahko pomagajo tudi druga nestimulativna zdravila. Ni povsem znano, kako ta zdravila pomagajo pri ADHD, vendar obstajajo nekateri dokazi, da pomagajo nekaterim kemičnim snovem bolje delovati v delu možganov, ki je povezan s pozornostjo in spominom.

Ti drugi nestimulanti vključujejo:

• gvanfacin (Intuniv)
• klonidin (Kapvay)

Možni neželeni učinki stimulansov in nestimulansov

Čeprav imajo zdravila za ADHD nekatere neželene učinke, lahko zdravnik skupaj z vami poišče pravi odmerek. Pogostejši neželeni učinki stimulansov in nestimulansov so precej podobni, čeprav so pri stimulansih ponavadi močnejši.

Ti neželeni učinki lahko vključujejo:

• glavobol
• težave s spanjem
• želodčne težave
• živčnost
• razdražljivost
• izgubo teže
• suha usta

Resnejši neželeni učinki teh vrst zdravil so redkejši. Pri stimulansih lahko resni neželeni učinki vključujejo:

• halucinacije (videti ali slišati stvari, ki jih ni)
• zvišan krvni tlak
• alergijska reakcija
• samomorilne misli ali dejanja

Pri nestimulansih lahko resni neželeni učinki vključujejo:

• epileptične napade
• samomorilne misli ali dejanja

 

Terapija za ADHD

Pri ADHD so na voljo različne terapije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, ali bi bila ena ali več teh možnosti dobra izbira za vas.

Psihoterapija

Obstajajo različne vrste psihoterapije, ki vam lahko zagotovijo način za boljše obvladovanje simptomov vašega ADHD.

Na primer, psihoterapija je lahko koristna pri tem, da se odprete o svojih občutkih ob soočanju z ADHD. Zaradi ADHD imate lahko tudi težave z vrstniki in avtoritetami. Psihoterapija vam lahko pomaga bolje obvladovati te odnose.

V psihoterapiji boste morda lahko tudi raziskali svoje vedenjske vzorce in se naučili, kako v prihodnosti sprejemati bolj zdrave odločitve.

Vedenjska terapija

Cilj vedenjske terapije je naučiti nekoga, kako spremljati svoje vedenje in nato to vedenje ustrezno spremeniti.

Razvili boste strategije, kako se boste odzvali na določene situacije. Te strategije pogosto vključujejo neke vrste neposredne povratne informacije za pomoč pri učenju primernega vedenja. Na primer, žetonski sistem nagrajevanja bi lahko razvili za podporo pozitivnega vedenja.

Kognitivno vedenjska terapija

Kognitivno vedenjska terapija (CBT) je kratkoročna, ciljno osredotočena oblika psihoterapije, katere cilj je spremeniti negativne vzorce razmišljanja in jih nadomestiti s prenovljenim okvirjem tega, kako se počutite glede sebe in svojih simptomih ADHD.

CBT lahko pomaga tudi pri obvladovanju iracionalnih miselnih vzorcev, ki jim preprečujejo, da bi ostali pri nalogi, na primer: “To mora biti popolno, sicer ni dobro.”

 

Možnosti dodatnega zdravljenja

Usposabljanje socialnih veščin

Usposabljanje socialnih veščin je včasih lahko koristno, če nekdo izrazi težave v socialnem okolju. Tako kot pri CBT je cilj usposabljanja socialnih veščin naučiti se novih in primernejših vedenj. To pomaga osebi z ADHD delati in se bolje družiti z drugimi.

Trening starševskih veščin

Če ima vaš otrok diagnozo ADHD, vam lahko usposabljanje starševskih veščin ponudi orodja in tehnike za razumevanje in obvladovanje njihovega vedenja. Nekatere tehnike lahko vključujejo:

Takojšnje nagrade. Poskusite uporabiti točkovni sistem ali druge načine takojšnjega nagrajevanja za dobro vedenje ali delo.
Časovne omejitve. Uporabite časovno omejitev, ko vaš otrok postane preveč neposlušen ali uide iz nadzora. Nekaterim otrokom lahko izvlečenje iz stresne ali preveč stimulativne situacije pomaga, da se naučijo ustrezneje odzvati naslednjič, ko pride do podobne situacije.
Skupnost. Vsak teden najdite skupni čas za prijetno ali sproščujočo dejavnost. V tem skupnem času lahko iščete priložnosti, da poudarite, kaj vaš otrok počne dobro, in pohvalite njegove prednosti in sposobnosti.
Prizadevanje za uspeh. Strukturirajte situacije na način, ki bo vašemu otroku omogočil uspeh. Na primer, lahko jim dovolite, da imajo samo enega ali dva soigralca hkrati, da ne bodo preveč stimulirani.
Obvladovanje stresa. Za obvladovanje stresa uporabite metode, kot so meditacija, sprostitvene tehnike in vadba.

Skupine za podporo

Podporne skupine so lahko odlične za pomoč ljudem pri povezovanju z drugimi, ki imajo morda podobne izkušnje in skrbi. Podporne skupine se običajno redno srečujejo, da omogočijo vzpostavitev odnosov in podpornih mrež. Vedeti, da niste sami pri soočanju z ADHD, je lahko veliko olajšanje.

Podporne skupine so lahko tudi odličen vir idej in strategij za obvladovanje ADHD vašega ljubljenega ali ljubljene osebe, še posebej, če je bila pred kratkim diagnosticirana vam ali nekomu, ki ga poznate. Svojega zdravnika lahko vprašate, kako najti podporne skupine na vašem območju.

 

Zaključek

ADHD lahko moti življenja ljudi, vendar obstaja veliko možnosti, ki vam lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov.

Vrste zdravljenja lahko segajo od vedenjskih posegov do zdravil na recept. O tem se pogovorite s svojim zdravnikom, da ugotovite, kako najbolje pristopiti k vašemu ADHD. Več pristopov lahko deluje najbolje, kot sta terapija in zdravila.


vir: https://www.healthline.com/health/adhd/treatment-overview

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas