fbpx

Večina otrok z ADHD se ne zdravi, ugotavlja študija

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Nove raziskave kažejo, da obstaja vrzel pri zdravljenju številnih otrok z ADHD, zlasti deklic.

Strokovnjaki za duševno zdravje se strinjajo, da je pomembno, da starši, vzgojitelji in zdravstveni delavci ozaveščajo in izobražujejo ljudi o ADHD in njegovih simptomih.

Znaki ADHD vključujejo težave pri osredotočanju, hiperaktivnost, impulzivnost in težave pri sledenju navodilom.

Nova študija ugotavlja, da večina otrok s simptomi motnje pomanjkanja pozornosti/hiperaktivnosti (ADHD) ne prejema zdravljenja za to stanje.

Študija je preučevala 11723 otrok, starih od 9 do 10 let. Raziskovalci so starše prosili, naj ugotovijo, ali imajo njihovi otroci ADHD ali ne.

Raziskovalci so ugotovili, da je malo otrok, za katere so njihovi starši identificirali ADHD, prejemalo zdravila ali zdravljenje duševnega zdravja.

 

Večina otrok se ne zdravi zaradi ADHD

Med otroki z ADHD jih je le 26.2 % kdaj prejelo ambulantno duševno zdravstveno oskrbo.

Poleg tega jih je le 12.9 % trenutno jemalo zdravila za ADHD in le 34.8 % jih je prejelo katero koli zdravljenje, glede na študijo, objavljeno v JAMA Network Open.

Avtorji raziskave so ugotovili, da dohodek ni bil povezan z zdravljenjem.

Rezultati so pokazali, da so otroci, katerih starši imajo višje plače in višjo izobrazbo, manj verjetno deležni ambulantne duševne oskrbe v primerjavi s tistimi, katerih starši so imeli nižje plače in nižjo izobrazbo.

Skupina je tudi ugotovila, da so zdravila za ADHD bolj razširjena med fanti kot deklicami.

 

Pomen ozaveščanja o zdravljenju ADHD pri otrocih

“Obstaja velika potreba po povečanju ozaveščenosti in razumevanja glede ADHD pri otrocih,” je povedal dr. Harold Hong, psihiater s certifikatom pri New Waters Recovery, ki se nahaja v Severni Karolini. “Ta nedavna študija je poudarila nekatere velike vrzeli, zlasti ko gre za dekleta z ADHD, ki prejemajo zdravljenje.”

Eden od razlogov, zakaj otroci ne dobijo zdravljenja, ki ga potrebujejo, je pomanjkanje znanja o simptomih.

“Na žalost verjamem, da se mnogi starši ne zavedajo, na katere simptome bi morali biti pozorni, ali celo, kako prepoznati, da ima njihov otrok stanje, kot je ADHD,” je dejal Hong. »Posledično ne poiščejo ustrezne pomoči ali svojemu otroku sploh ne postavijo diagnoze. Poleg tega moramo upoštevati tudi kulturne in družbenoekonomske dejavnike – nekatere skupnosti morda niso tako opremljene za prepoznavanje in zdravljenje otrok s takšnimi stanji, zaradi česar ostanejo nezdravljeni.«

Strokovnjaki pravijo, da je ključnega pomena, da starši, vzgojitelji in zdravstveni delavci prispevajo svoj delež k ozaveščanju in odpravi te vrzeli v zdravljenju.

“Prepričan sem, da je treba opraviti več raziskav o tej temi, a tudi, da je več izobraževanja in ozaveščenosti ključnega pomena, da zagotovimo, da vsi otroci, ne glede na spol, prejmejo ustrezno nego in zdravljenje ADHD,” je pojasnil Hong. “Sodelovati moramo kot skupnost – starši, vzgojitelji, zdravstveni delavci – da zagotovimo, da imajo naši otroci sredstva, ki jih potrebujejo.”

Michelle Giordano, psihologinja in svetovalka skupnosti za Live Another Day meni, da obstaja več razlogov, zakaj otroci morda ne dobijo zdravljenja, ki ga potrebujejo.

“Kot psihologa me skrbi vsesplošna neenakost pri oskrbi otrok z ADHD, zlasti deklic, ki jih je razkrila ta študija,” je dejala Giordano. “Ugotovitve kažejo, da veliko otrok z ADHD ni deležnih potrebnega zdravljenja, kar lahko negativno vpliva na njihovo sposobnost učenja in interakcije z drugimi v družbenih in akademskih okoljih.”

Nekateri otroci z ADHD morda ne dobijo oskrbe, ki jo potrebujejo, iz različnih razlogov. Ena od možnosti je, da starši in drugi negovalci ne poznajo simptomov ADHD ali dostopnih zdravljenj, je dejala Giordano.

Poleg tega lahko obstajajo družbene ali kulturne ovire, ki družinam preprečujejo, da bi dobile ustrezno oskrbo.

 

Kaj morajo starši vedeti

Strokovnjaki pravijo, da je treba za pomoč otrokom z ADHD narediti veliko več za izboljšanje ozaveščenosti in dostopa do zdravljenja.

Hong pravi, da se moramo osredotočiti na ozaveščanje in zagotavljanje več izobraževanja o ADHD in njegovih simptomih, zlasti v skupnostih, ki niso dobro oskrbljene.

Drugič, prizadevati si moramo za izboljšanje dostopa do zdravljenja za vse otroke, ki kažejo znake ADHD ali jim je bila diagnosticirana ADHD. To lahko vključuje ponujanje boljših storitev duševnega zdravja in večji dostop do virov, kot so terapija, zdravila, načrti za spremembo vedenja, spremembe življenjskega sloga in drugo, je izjavil Hong.

Zdravstveni delavci morajo tudi zagotoviti, da so te storitve na voljo po cenovni ravni, ki je dostopna vsem družinam ne glede na njihov socialno-ekonomski status.

Hong je tudi poudaril, da je pomembno, da medicinska skupnost zagotovi podrobne informacije o različnih zdravljenjih, ki so na voljo, tako da lahko starši sprejemajo informirane odločitve o zdravljenju svojega otroka.

Z izboljšanjem dostopnosti in izobraževanja lahko zagotovimo, da vsi otroci z ADHD dobijo pomoč, ki jo potrebujejo, da uresničijo svoj popolni potencial.

 

Poznavanje simptomov ADHD

“Starši bi morali poiskati znake, ki nakazujejo, da ima njihov otrok težave z osredotočanjem in
če kažejo vedenje, kot sta hiperaktivnost ali impulzivnost,” je dejal Hong.

Drugi ključni znaki ADHD lahko vključujejo naslednje:

• težave pri sledenju navodilom
• težko se osredotočajo na naloge
• pogosto prekinjanje pogovorov
• težko sedi pri miru
• prekinjanje ljudi, ko govorijo
• videti je, da ne posluša, ko se z njim neposredno pogovarja
• pretirano govorjenje
• težave z obvladovanjem čustev in stopnje frustracije
• nezmožnost obvladovanja vedenja v določenih situacijah
• zlahka ga zamotijo ​​zunanji dražljaji (kot so hrup ali ljudje)
• izogibanje nalogam, ki zahtevajo stalno pozornost in osredotočenost, ter pozabljivost

 

Zdravljenje otrok z ADHD

Obstajajo različni načini zdravljenja ADHD, vključno z zdravili in terapijo. Strokovnjak lahko pomaga ugotoviti najboljši način ukrepanja za vsakega posameznega otroka z ADHD.

“Na splošno so zdravila najpogosteje uporabljene metode zdravljenja, saj lahko pomagajo pri obvladovanju nekaterih glavnih simptomov ADHD,” je dejal Hong. “Vendar samo zdravilo ni vedno dovolj za učinkovito zdravljenje ADHD – uporabiti ga je treba v kombinaciji z vedenjskimi posegi, kot so spremembe življenjskega sloga, terapija (vključno s kognitivno-vedenjsko terapijo), načrti za spreminjanje vedenja in drugo.”

Simptome ADHD je mogoče obvladati s pomočjo zdravil, kot so stimulansi in nestimulansi, medtem ko vedenjsko zdravljenje otroke uči socialnih veščin in mehanizmov za obvladovanje, je dodala Giordano.

“Najučinkovitejše terapije ADHD se razlikujejo glede na otroka in resnost njegovih simptomov,” je dejala Giordano. “Najuspešnejša strategija na splošno združuje medicino, vedenjsko terapijo in izobraževanje staršev.”

Strokovnjaki poudarjajo, da so za pomoč otrokom s to boleznijo ključni tudi starši. Poudarjajo, da je izobraževanje staršev bistvenega pomena, saj lahko otrokom pomagajo doma in bolje razumejo njihovo vedenje.

 

Zaključek

Glede na novo študijo mnogi otroci z ADHD ne dobijo potrebnega zdravljenja, zlasti dekleta, za katere starši poročajo o ADHD.

Strokovnjaki za duševno zdravje pojasnjujejo, da je za starše, vzgojitelje in zdravstvene delavce ključnega pomena, da povečajo ozaveščenost in pomagajo pri izobraževanju drugih o ADHD in njegovih simptomih.

Znaki ADHD vključujejo težave pri osredotočanju, hiperaktivno in impulzivno vedenje ter težave pri sledenju navodilom.

Zdravljenje je odvisno od več dejavnikov, vendar sta pogosta pristopa zdravila in kognitivno vedenjska terapija.


vir: https://www.healthline.com/health-news/most-children-with-adhd-arent-being-treated-study-finds

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas