fbpx

Kako lahko čaj Chai izboljša vaše zdravje

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

V mnogih delih sveta je “chai” preprosto beseda za čaj.

Vendar pa je v zahodnem svetu beseda chai postala sinonim za vrsto dišečega, začinjenega indijskega čaja, natančneje imenovanega masala chai.

Še več, ta pijača lahko koristi zdravju srca, prebavi, uravnavanju ravni krvnega sladkorja in več.

Ta članek pojasnjuje, kaj morate vedeti o chai čaju in njegovih možnih koristih.

 

Kaj je chai čaj?

Chai čaj je sladek in pikanten čaj, znan po svoji dišeči aromi.

Odvisno od tega, od kod prihajate, ga boste morda prepoznali kot masala chai. Vendar pa bo zaradi jasnosti ta članek vseskozi uporabljal izraz “chai čaj”.

Chai čaj je narejen iz kombinacije črnega čaja, ingverja in drugih začimb. Najbolj priljubljene začimbe so kardamom, cimet, koromač, črni poper in nageljnove žbice, čeprav so zvezdasti janež, semena koriandra in poprova zrna še druge priljubljene možnosti.

Za razliko od navadnega čaja, ki ga skuhamo z vodo, se chai čaj tradicionalno skuha s toplo vodo in toplim mlekom. Prav tako je sladkan do različnih stopenj.

Chai lattes je še en priljubljen način uživanja čaja. Ljudje ga pripravijo tako, da parjenemu mleku dodajo kanček koncentrata chai čaja, kar proizvede pijačo, ki vsebuje več mleka, kot bi ga našli v običajni skodelici chai čaja.

Chai čaj lahko kupite v večini kavarn, vendar ga je enostavno pripraviti tudi doma, bodisi iz nič, vnaprej zmešanih čajnih vrečk ali koncentrata, kupljenega v trgovini.

Še več, chai čaj povezujejo z različnimi koristmi za zdravje.

 

Lahko pomaga izboljšati zdravje srca

Obstajajo dokazi, da je chai čaj lahko dober za zdravje vašega srca.

Študije na živalih so pokazale, da lahko cimet, ki je ena od glavnih sestavin chai čaja, zniža krvni tlak.

Pri nekaterih posameznikih je bilo dokazano, da cimet pomaga znižati raven celotnega holesterola, “slabega” LDL holesterola in trigliceridov do 30%.

Večina študij je uporabljala odmerke od 1 do 6 gramov cimeta na dan, kar je na splošno več, kot bi ga našli v običajni skodelici chai čaja.

Vendar pa je nedavni pregled poročal, da lahko odmerki le 120 mg na dan zadostujejo za te učinke na zdravje srca.

Številne študije tudi kažejo, da lahko črni čaj, ki se uporablja za pripravo chai čaja, prispeva k znižanju ravni holesterola v krvi.

Večina raziskav je pokazala, da lahko pitje štirih ali več skodelic črnega čaja na dan rahlo zniža krvni tlak. Še več, zdi se, da je pitje treh ali več skodelic črnega čaja na dan povezano z 11 % manjšim tveganjem za bolezni srca.

Vendar pa niso vse študije enotne in nobena ni raziskala neposrednega učinka chai čaja na zdravje srca. Zato je potrebnih več raziskav, preden lahko pridemo do trdnih zaključkov.

 

Chai čaj lahko zniža raven sladkorja v krvi

Chai čaj lahko prispeva k boljšemu nadzoru krvnega sladkorja.

To je zato, ker vsebuje ingver in cimet, ki lahko ugodno vplivata na raven krvnega sladkorja.

Študije na primer kažejo, da lahko cimet zmanjša insulinsko rezistenco in raven krvnega sladkorja na tešče za 10 – 29 %.

Nižja insulinska rezistenca vašemu telesu olajša uporabo insulina za prenos sladkorja iz krvi v vaše celice. To lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi.

Nedavna študija je ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 dajala dva grama ingverja v prahu na dan in ugotovila, da jim pomaga znižati raven sladkorja v krvi do 12 %.

Študije poročajo, da se učinkoviti odmerki ingverja in cimeta gibljejo od 1 do 6 gramov na dan. Takšni odmerki so večji od tistega, kar lahko pričakujete od čajnih vrečk čaja, kupljenih v trgovini, ali skodelice, ki jo pripravi vaš lokalni barist.

Da bi imeli kar največ koristi, poskusite čaj pripraviti sami od začetka. Tako lahko dodate nekoliko več cimeta in ingverja, kot zahteva večina receptov.

Pomembno je tudi omeniti, da so v nasprotju z doma pripravljenim chai čajem sorte, pripravljene v kavarnah, pogosto močno sladkane, kar bi verjetno izničilo prednosti drugih sestavin chai čaja pri zniževanju krvnega sladkorja.

Dejstvo je, da 360 ml nemastnega mleka chai latte v Starbucksu vsebuje več kot 35 gramov sladkorja in približno dve tretjini tega prihaja iz dodanega sladkorja.

Ameriško združenje za srce (AHA) priporoča ženskam, naj vnos dodanega sladkorja ne presega 25 gramov na dan, moškim pa pod 38 gramov na dan. Samo ta latte bi lahko presegel to mejo.

Za najboljše rezultate pri zniževanju krvnega sladkorja se odločite za nesladkano različico.

 

Lahko zmanjša slabost in izboljša prebavo

Chai čaj vsebuje ingver, ki je znan po svojih učinkih proti slabosti.

Zdi se, da je ingver še posebej učinkovit pri zmanjševanju slabosti med nosečnostjo. Pravzaprav je pregled študij, izvedenih na skupno 1278 nosečnicah, pokazal, da dnevni odmerek 1.1 do 1.5 grama ingverja znatno zmanjša slabost.

To je približno količina ingverja, ki bi jo pričakovali v eni skodelici čaja.

Chai čaj vsebuje tudi cimet, nageljnove žbice in kardamom, ki imajo vse protibakterijske lastnosti, ki pomagajo preprečiti prebavne težave, ki jih povzročajo bakterijske okužbe.

Zdi se, da ima črni poper, še ena sestavina v chai čaju, podobne antibakterijske lastnosti.

Poleg tega študije na živalih poročajo, da lahko črni poper poveča raven prebavnih encimov, potrebnih za pravilno razgradnjo hrane in podporo optimalni prebavi.

Vendar je bila količina popra, uporabljena v teh študijah na živalih, do petkrat večja od povprečne količine, ki jo zaužijejo ljudje. Zato je potrebnih več študij, preden je mogoče narediti trdne zaključke.

 

Morda vam lahko pomaga pri izgubi teže

Chai čaj lahko pomaga preprečiti povečanje telesne mase in spodbuja izgubo maščobe na več načinov.

Prvič, chai čaj je običajno pripravljen s kravjim mlekom ali sojinim mlekom, ki sta dobra vira beljakovin.

Beljakovine so hranilo, za katero je znano, da pomaga zmanjšati lakoto in spodbuja občutek sitosti.

Tako bo čaj chai verjetno učinkovitejši od drugih vrst čaja pri zmanjševanju lakote in preprečevanju prenajedanja pozneje čez dan.

Raziskave tudi kažejo, da lahko spojine, ki jih najdemo v vrsti črnega čaja, ki se uporablja za pripravo chai čaja, spodbujajo razgradnjo maščob in pomagajo zmanjšati število kalorij, ki jih telo absorbira iz hrane.

Še več, ena visokokakovostna študija je poročala, da lahko pitje treh skodelic črnega čaja na dan pomaga preprečiti neželeno povečanje telesne mase ali povečanje maščobe na trebuhu.

Vendar je treba omeniti, da ti učinki ostajajo majhni in se zdi, da delujejo le kratkoročno.

Nazadnje, študije na živalih kažejo, da lahko uživanje črnega popra pomaga preprečiti kopičenje telesne maščobe, čeprav še ni jasno, kako se ti rezultati nanašajo na ljudi.

Če pa pijete chai čaj, pazite, da ne zaužijete preveč dodanega sladkorja. Nekatere priljubljene sorte chai čaja vsebujejo znatne količine, ki bi verjetno izničile katero koli od zgoraj opisanih majhnih koristi.

Količina in vrsta mleka, dodanega chai čaju, lahko prav tako doda kalorije.

360 ml chai čaja, narejenega s posnetim mlekom, vsebuje približno 60 kalorij, medtem ko domač chai latte lahko vsebuje približno 80 kalorij.

Za primerjavo, enaka količina nemastnega chai latte v vaši lokalni kavarni lahko vsebuje do 180 kalorij. Najbolje je, da se držite nesladkanih, doma narejenih različic.

 

Odmerjanje in varnost

Trenutno ni enotnega mnenja o tem, koliko čaja bi moral povprečen človek popiti, da bi izkoristil zgoraj navedene zdravstvene koristi.

Večina študij se osredotoča na koristi posameznih sestavin, zaradi česar je težko določiti dejansko količino chai čaja ali poseben recept, ki bi ga potrebovali za povečanje teh koristi.

Poleg tega je pomembno upoštevati, da chai čaj vsebuje kofein, na katerega so lahko nekateri ljudje občutljivi.

Če ga uživamo prekomerno, lahko kofein povzroči različne neprijetne učinke, vključno z anksioznostjo, migrenami, visokim krvnim tlakom in slabim spanjem. Preveč kofeina lahko tudi poveča tveganje za spontani splav ali nizko porodno težo.

Iz teh razlogov se morajo posamezniki izogibati uživanju več kot 400 mg kofeina na dan – med nosečnostjo pa ne več kot 200 mg.

Kljub temu je malo verjetno, da običajni vnosi chai čaja presežejo ta priporočila.

Vsaka skodelica (240 ml) chai čaja naj bi vsebovala približno 25 mg kofeina. To je polovica odmerka kofeina, ki ga zagotovi enaka količina črnega čaja, in ena četrtina običajne skodelice kave.

Zaradi vsebnosti ingverja v chai čaju bodo posamezniki, ki so nagnjeni k nizkemu krvnemu tlaku ali nizkemu krvnemu sladkorju ali jemljejo zdravila za redčenje krvi, morda želeli omejiti njegov vnos ali ga ohraniti na spodnjem koncu razpona.

Posamezniki, ki ne prenašajo laktoze, se bodo morda želeli odločiti za chai čaje, narejene iz rastlinskega mleka ali samo vode.

 

Kako pripraviti chai čaj doma?

Chai čaj je razmeroma enostavno pripraviti doma. Potrebujete le nekaj sestavin, za pripravo pa lahko sledite različnim receptom.

Spodnji recept je eden izmed časovno najučinkovitejših načinov priprave, kar jih boste našli.

Vnaprej morate pripraviti koncentrat čaja in ga shraniti v hladilniku.

Ta postopek vam vzame malo več časa vnaprej, vendar bistveno skrajša čas, ki ga boste potrebovali, da doma uživate v skodelici chai čaja ali chai latte z mlekom.

 

Koncentrat chai čaja

Tukaj je tisto, kar potrebujete za pripravo 470 ​​ml koncentrata:

Sestavine

• 20 celih zrn črnega popra
• 5 celih nageljnovih žbic
• 5 zelenih strokov kardamoma
• 1 cimetova palčka
• 1 zvezdasti janež
• 2.5 skodelice (593 ml) vode
• 2.5 žlice (38 ml) črnega čaja v lističih
• 10 cm trak svežega ingverja, narezanega

Navodila

• Poprova zrna, nageljnove žbice, kardamom, cimet in zvezdasti janež pražite na majhnem ognju približno 2 minuti ali dokler ne zadiši. Odstranite z ognja in pustite, da se ohladi.
• Ohlajene začimbe z mlinčkom za kavo ali začimbe zmeljemo v grob prah.
• V veliki ponvi zmešajte vodo, ingver in mlete začimbe ter zavrite. Pokrijte in pustite greti tik pod vreliščem za 20 minut. Ne pustite, da mešanica zavre, saj bodo začimbe postale grenke.
• Vmešajte črni čaj iz listov, izklopite ogenj in pustite stati približno 10 minut, nato precedite.
• Če vam je sladkan čaj ljubši, segrejte precejeno mešanico skupaj z zdravim sladilom po izbiri in pustite vreti 5 – 10 minut, nato ohladite.
• Koncentrat chai čaja precedite v sterilizirano steklenico in pustite, da se ohladi, preden ga postavite v hladilnik. Koncentrat se hrani v hladilniku do en teden.

Za pripravo skodelice chai čaja preprosto zmešajte en del koncentrata z enim delom vroče vode in enim delom vročega kravjega ali nesladkanega rastlinskega mleka. Za različico latte uporabite en del koncentrata in dva dela mleka. Premešajte in uživajte.

 

Zaključek

Chai čaj je dišeč, začinjen čaj, ki lahko pomaga izboljšati zdravje srca, znižati raven sladkorja v krvi, pomaga prebavi in ​​pomaga pri izgubi teže.

Čeprav je večina teh koristi za zdravje podprta z znanostjo, je treba omeniti, da so na splošno povezane s sestavinami, uporabljenimi v chai čaju, in ne s samim čajem.

Kljub temu verjetno nimate veliko izgubiti, če poskusite chai čaj.

Upoštevajte le, da boste imeli največ zdravstvenih koristi od čaja, če se odločite za minimalno sladkano različico.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/chai-tea

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas