fbpx

Uživanje hrane s flavanoli vam lahko pomaga izboljšati spomin

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ugotovitve raziskave, ki jih je delila večnacionalna skupina, so pokazale, da uživanje flavanolov lahko poveča kognitivne sposobnosti pri nekaterih starejših odraslih. Prejšnje raziskave so pokazale povezavo med uživanjem flavanola in kognitivnim staranjem, ki je lahko odvisno od kakovosti prehrane. Flavnaoli so naravno prisotne kemikalije, ki jih najdemo v različnih živilih, vključno z grozdjem in čajem.

Raziskava, objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences, kaže, da bi uživanje flavanolov – kemične spojine, ki jo najdemo v živilih, kot je kakav – lahko izboljšalo spomin pri nekaterih starejših odraslih.

Študija je vključevala več kot 3500 ljudi in je trajala tri leta.

Flavanoli so pogosta vrsta kemikalij, ki jih naravno najdemo v različnih živilih, vključno s kakavom, čajem in grozdjem.

 

Kaj je ugotovila študija?

Študijo so izvedli raziskovalci na različnih institucijah, vključno z Univerzo Columbia, Univerzo Harvard, Univerzo v New Yorku in Univerzo v Readingu v Združenem kraljestvu.

Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini. V eni so prejemali prehransko dopolnilo flavanol, v drugi pa placebo.

Raziskovalci so uporabili orodja, vključno z rezultati indeksa alternativnega zdravega prehranjevanja (aHEI) in testom ModRey (Modified Rey Auditory Verbal Learning Test), da bi ugotovili osnovne rezultate zdravja in spomina.

Udeležence so spremljali v obdobju 3 let.

Največje izboljšave so bile ugotovljene pri tistih z najnižjimi rezultati aHEI (pod 38), kar po mnenju raziskovalcev “odraža kakovost prehrane, ki se giblje od povprečja ZDA do nekoliko pod povprečjem.”

Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so se slabo prehranjevali, vendar so prejeli tableto flavanola, stalno zvišanje osnovne ravni spomina v primerjavi s tistimi, ki so prejeli tableto placeba.

Tableta je vsebovala približno 500 miligramov flavanolov na osnovi kakava, naravne spojine.

Študijo je delno financiralo živilsko podjetje Mars Inc.

 

Osredotočenost na »kognitivno staranje« namesto na Alzheimerjevo bolezen

Dr. Adam Brickman (PhD), eden od avtorjev študije, pravi, da je pomembno imeti v mislih, da medtem ko se veliko raziskav spomina pri starejših odraslih osredotoča na stanja, kot je Alzheimerjeva bolezen, so raziskave, kot je njegova in njegove ekipe, bolj ključne. O tem, kar imenujemo “kognitivno staranje”.

»Mislim, da na podlagi poskusov, ki smo jih izvedli v zadnjih 15 letih, posegamo po spominskem sistemu, za katerega menimo, da se spreminja z normalnim staranjem … V segmentu normalnih, relativno zdravih starejših odraslih, je prišlo do zmanjšanja ravni flavanola.”

Kelsey Costa (MS, RDN) pravi, da lahko takšne raziskave pomembno vplivajo na to področje, saj zdravniki in stranke bolje razumejo, kako lahko prehrana vpliva na kognitivno delovanje.

»Tako kot so nekatera hranila ključnega pomena za razvoj možganov, so nekatera hranila bistvena za ohranjanje kognitivnih funkcij, ko se staramo. Ključnega pomena je dati prednost preventivni prehrani, ki spodbuja zdravo staranje, in vključevanje flavanolov v prehrano je sestavni del te strategije.«

 

Kako zaužiti več flavanolov?

Medtem ko so oblikovalci študije izbrali flavanole na osnovi kakava, obstaja veliko drugih možnosti, vključno s čajem, jagodami in grozdjem. Maya Feller (MS, RD, CDN) pravi, da je za zvišanje ravni flavanola pomembno, da izberete metodo, ki vam je dostopna.

»Flavanole najdemo v številnih rastlinah, vključno s sadjem, zelenjavo, čajem, kakavom in fermentiranim grozdjem. Na splošno priporočam, da ljudje začnejo z rastlinami, ki so cenovno ugodne, dostopne, kulturno pomembne in okusne, kot vstopno točko za njihovo vključitev v svoj vzorec prehranjevanja. Konzervirane, sveže, zamrznjene, zapakirane v škatle in v kozarcih so vse možnosti za dodajanje več rastlin v človekov vzorec prehranjevanja.«

 

Nekateri strokovnjaki ostajajo skeptični glede koristi

Pomembno je omeniti, da so nekateri na tem področju manj prepričani, da študija kaže pomembne koristi, povezane s povečanimi ravnmi flavanola, razen pri tistih z manj kot idealnimi dietami.

»Ljudje naj ne hitijo k takšnim pijačam ali prehrani, ampak naj raje nadaljujejo s stvarmi, za katere 100-odstotno vemo, da ščitijo pred številnimi boleznimi – jejte bolje (in manj kalorij, če imate prekomerno telesno težo), malo več hodite in dobro spite ter dajte testirati tradicionalne dejavnike tveganja.«

“Odmerek, potreben za izboljšanje zdravja možganov, je zlahka dosegljiv – na primer 1 skodelica čaja, 6 kvadratov temne čokolade, nekaj porcij jagodičevja/jabolk bi skupaj zagotovili približno 500 mg flavanolov …”


vir: https://www.healthline.com/health-news/how-flavanol-rich-foods-could-help-boost-your-memory-cognition

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas