fbpx

Ali je kokosovo olje keto-prijazno?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kokosovo olje, ki je maščoba, pridobljena iz kokosovih orehov, je v zadnjih nekaj letih eksplodirala v priljubljenosti. Kot taka se morda sprašujete, ali je primerna za keto dieto z malo ogljikovimi hidrati in veliko maščobami.

Na tej dieti vaše telo preide v ketozo, presnovno stanje, v katerem namesto ogljikovih hidratov kot gorivo kurite maščobe. Ta postopek vam lahko pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi in ​​izgubiti težo, čeprav se uporablja tudi za pomoč ljudem z epileptičnimi napadi.

Keto dieta na splošno omejuje vnos ogljikovih hidratov na 20 – 50 gramov na dan. Približno 20 % dnevnih kalorij bi morali dobiti iz beljakovin in 70 – 75 % iz maščob.

Ta članek pojasnjuje, ali je kokosovo olje primerno za keto dieto.

 

Ali lahko uporabite kokosovo olje na keto dieti?

Kokosovo olje je popolnoma keto-prijazno. Ker gre za čisto maščobo, vam lahko pomaga zadovoljiti povečane potrebe po maščobah, ne da bi vaši prehrani dodali ogljikove hidrate.

Kokosovo olje vsebuje tudi nasičene maščobe, od katerih so večinoma srednjeverižni trigliceridi (MCT), vrsta maščobe, ki lahko pospeši izgorevanje maščob.

Vendar, če uporabljate keto za hujšanje, boste želeli omejiti vnos kokosovega olja. Je zelo kalorično bogato živilo, ki vsebuje 120 kalorij na 1 žlico (14 gramov).

Tudi na keto dieti ne boste shujšali, če zaužijete več kalorij, kot jih porabite. Če ste na sredozemski keto dieti, se bolj osredotočite na mononenasičene in večkrat nenasičene maščobe, kot so avokado, oreščki in semena. Na splošno imejte zmeren vnos tega olja.

Uporaba

Kokosovo olje je najbolj primerno za pečenje in cvrtje v ponvi.

Ne pozabite, da ima deviško kokosovo olje blag okus po kokosu, ki lahko vpliva na okus vaše jedi. Za bolj nevtralen okus poskusite rafinirano kokosovo olje.

 

Druga keto-prijazna olja

Poleg kokosovega olja je za keto dieto primernih še nekaj drugih olj:

Avokadovo olje. Zaradi visoke točke dimljenja je avokadovo olje idealno za cvrtje hrane. Lahko doseže vroče temperature brez dima, zaradi česar je izdelek bolj hrustljav. Ponaša se tudi z globokim okusom po oreščkih.
Oljčno olje. Oljčno olje je edinstveno primerno za solatne prelive. Ima razmeroma nizko dimno točko, zato ni idealen za kuhanje, lahko pa ga uporabite za pripravo enostavnih vinaigretov.

Avokadovo in olivno olje sta bogata z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki lahko podpirajo zdravje srca in zmanjšujejo vnetja.

Čeprav so vsa jedilna olja 100-odstotna maščoba, je priporočljivo, da se izogibate oljem iz semen, kot so sojino, koruzno in sončnično olje, saj lahko spodbujajo vnetja in vnašajo proste radikale, ki poškodujejo celice.

 

Zaključek

Kokosovo olje je idealno olje za kuhanje za keto dieto. Vsebuje MCT (srednjeverižni trigliceridi), ki vam lahko pomagajo pri porabi več maščobe.

Druga zdrava keto prijazna olja vključujejo avokadovo in olivno olje.

Ne glede na to bi morali zmanjšati vnos olja, da ohranite kalorije pod nadzorom, še posebej, če sledite ketonski dieti za hujšanje in ste bolj odvisni od nenasičenih maščob iz celotne hrane, kot so avokado, oreščki in semena.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-for-keto

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas