fbpx

14 najboljših živil za izboljšanje krvnega pretoka in cirkulacije

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Dokazano je, da številna živila pomagajo izboljšati pretok krvi in ​​podpirajo zdravje srca, vključno s česnom, čebulo, peso, jagodičevjem, citrusi in listnato zelenjavo, med drugim.

Slaba cirkulacija je pogosta težava, ki jo povzročajo številni dejavniki.

Periferna arterijska bolezen (PAB ali PAD v ang.), sladkorna bolezen, debelost, kajenje in Raynaudova bolezen so nekateri izmed mnogih vzrokov za slabo cirkulacijo.

Zmanjšan pretok krvi lahko povzroči neprijetne simptome, kot so bolečina, mišični krči, otrplost, prebavne težave in mrzle roke ali noge.

Poleg tistih s slabo cirkulacijo bodo športniki in aktivni posamezniki morda želeli povečati pretok krvi, da bi izboljšali učinkovitost vadbe in okrevanje.

Čeprav se težave s krvnim obtokom pogosto zdravijo z zdravili, lahko tudi uživanje določene hrane izboljša pretok krvi.

Tukaj je 14 najboljših živil za optimizacijo krvnega pretoka.

 

1. Kajenski poper


Kajenski poper dobi pikanten okus zaradi fitokemikalije, imenovane kapsaicin.

Kapsaicin spodbuja pretok krvi v tkiva z znižanjem krvnega tlaka in spodbujanjem sproščanja dušikovega oksida in drugih vazodilatatorjev – ali spojin, ki pomagajo razširiti krvne žile.

Vazodilatatorji omogočajo lažji pretok krvi po venah in arterijah, tako da sprostijo drobne mišice v stenah krvnih žil.

Raziskave kažejo, da zaužitje kajenskega popra poveča cirkulacijo, izboljša moč krvnih žil in zmanjša nastajanje oblog v arterijah.

Še več, te pikantne paprike so pogosto vključene v kreme za lajšanje bolečin, saj lahko spodbudijo pretok krvi na prizadetem območju.

 

2. Granatno jabolko


Granatna jabolka so sočno, sladko sadje, ki ima posebno veliko polifenolnih antioksidantov in nitratov, ki so močni vazodilatatorji.

Uživanje granatnega jabolka – kot soka, surovega sadja ali dodatka – lahko izboljša pretok krvi in ​​oksigenacijo mišičnega tkiva, kar bi lahko še posebej pomagalo fizično aktivnim posameznikom.

Študija iz leta 2014 pri 19 fizično aktivnih ljudeh je pokazala, da uživanje 1000 miligramov (mg) izvlečka granatnega jabolka 30 minut pred vadbo poveča pretok krvi, premer krvnih žil in učinkovitost vadbe.

Druga študija je pokazala, da je dnevno uživanje 500 mililitrov (mL) soka granatnega jabolka med ali pred treningom z utežmi zmanjšalo bolečino, poškodbe mišic in vnetje pri vrhunskih dvigovalcih uteži.

 

3. Čebula


Čebula je odličen vir flavonoidnih antioksidantov, ki koristijo zdravju srca.

Ta zelenjava izboljšuje cirkulacijo, saj pomaga razširiti arterije in vene, ko se poveča pretok krvi.

V starejši, 30-dnevni študiji pri 23 moških je jemanje 4.3 grama (g) ekstrakta čebule dnevno znatno izboljšalo pretok krvi in ​​razširitev arterij po obroku.

Čebula ima tudi protivnetne lastnosti, ki lahko povečajo pretok krvi in ​​zdravje srca z zmanjšanjem vnetja v venah in arterijah.

 

4. Cimet


Cimet je “grelna” začimba, ki ima številne koristi za zdravje – vključno s povečanim pretokom krvi.

V študijah na živalih je cimet izboljšal širjenje krvnih žil in pretok krvi v koronarni arteriji, ki oskrbuje srce s krvjo.

Na primer, v eni študiji na živalih iz leta 2014 so podgane, ki so jim 8 tednov dnevno dajali 200 mg na kilogram (kg) izvlečka cimetovega lubja, pokazale boljše delovanje srca in krvni pretok po koronarnih arterijah v primerjavi z kontrolno skupino.

Poleg tega raziskave kažejo, da lahko cimet učinkovito zniža krvni tlak pri ljudeh s sproščanjem krvnih žil. To izboljša cirkulacijo in ohranja vaše srce zdravo.

V študiji iz leta 2011, v kateri je sodelovalo 59 ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2, je 1200 mg cimeta na dan po 12 tednih znižalo sistolični krvni tlak (najvišje število odčitka) za povprečno 3.4 milimetra živega srebra (mmHg).

 

5. Česen


Česen je dobro znan po svojem blagodejnem vplivu na krvni obtok in zdravje srca.

Študije kažejo, da lahko česen – natančneje njegove žveplove spojine, ki vključujejo alicin – poveča pretok krvi v tkivih in zniža krvni tlak s sproščanjem krvnih žil.

Pravzaprav so diete z visoko vsebnostjo česna povezane z boljšo vazodilatacijo, ki jo posreduje pretok (FMD), kar je pokazatelj učinkovitosti krvnega pretoka.

V študiji pri 42 osebah s koronarno arterijsko boleznijo so tisti, ki so 3 mesece jemali tablete česna v prahu, ki so vsebovale 1200 mg alicina dvakrat na dan, doživeli 50-odstotno izboljšanje krvnega pretoka skozi arterijo nadlakti v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo.

 

6. Mastne ribe


Mastne ribe, kot sta losos in skuša, so odličen vir omega-3 maščobnih kislin.

Te maščobe so še posebej koristne za krvni obtok, saj spodbujajo sproščanje dušikovega oksida, ki širi krvne žile in poveča pretok krvi.

Maščobe omega-3 prav tako pomagajo zavirati združevanje trombocitov v krvi – to je proces, ki lahko povzroči nastanek krvnih strdkov.

Še več, dodatki ribjega olja so povezani z znižanjem visokega krvnega tlaka in izboljšanim pretokom krvi v skeletnih mišicah med in po vadbi.

Na primer, v študiji iz leta 2014 pri 10 zdravih moških so visoki odmerki ribjega olja – 4.2 g dnevno 4 tedne – znatno izboljšali pretok krvi v nogah po vadbi.

 

7. Pesa


Številni športniki uživajo dodatek s pesinim sokom ali pesinim prahom, da izboljšajo učinkovitost.

To je zato, ker pesa vsebuje veliko nitratov, ki jih vaše telo pretvori v dušikov oksid. Dušikov oksid sprošča krvne žile in poveča pretok krvi v mišično tkivo.

Dodatki pesinega soka izboljšajo pretok kisika v mišičnem tkivu, spodbujajo pretok krvi in ​​povečajo raven dušikovega oksida – vse to lahko poveča učinkovitost.

Poleg tega, da pomaga športnikom, lahko pesa pomaga izboljšati pretok krvi pri starejših odraslih s težavami s krvnim obtokom.

V študiji pri 12 starejših odraslih so tisti, ki so popili 140 ml z nitrati bogatega pesinega soka na dan, imeli občutno znižan krvni tlak, čas strjevanja krvi in ​​vnetje krvnih žil kot ostali, ki so jemali placebo.

 

8. Kurkuma


Povečan pretok krvi je ena od številnih zdravstvenih koristi kurkume.

Pravzaprav tako ajurvedska kot tradicionalna kitajska medicina že od antičnih časov uporabljata kurkumo za širjenje krvnih žil in izboljšanje krvnega obtoka.

Raziskave kažejo, da spojina v kurkumi, imenovana kurkumin, pomaga povečati tvorbo dušikovega oksida, zmanjšati oksidativni stres in zmanjšati vnetje.

V študiji pri 39 ljudeh je jemanje 2000 mg kurkumina na dan za 12 tednov povzročilo 37-odstotno povečanje pretoka krvi v podlakti in 36-odstotno povečanje pretoka krvi v nadlakti.

 

9. Listnata zelenjava


Listnata zelenjava (npr. špinača in listni ohrovt) vsebuje veliko nitratov, ki jih vaše telo pretvori v dušikov oksid, močan vazodilatator.

Uživanje živil, bogatih z nitrati, lahko pomaga izboljšati cirkulacijo tako, da se razširijo krvne žile in posledično omogočijo lažji pretok krvi.

V eni študiji pri 27 ljudeh so tisti, ki so 7 dni uživali špinačo z visoko vsebnostjo nitratov (845 mg) na dan, občutno izboljšali krvni tlak in pretok krvi v primerjavi s kontrolno skupino.

Še več, raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki sledijo tradicionalni japonski prehrani z veliko zelenjave, bogate z nitrati, kot sta kitajsko zelje in špinača, nižji krvni tlak kot tisti, ki uživajo dieto z malo zelenjave.

 

10. Citrusi


Citrusi, kot so pomaranče, limone in grenivke, so polni antioksidantov, vključno s flavonoidi.

Uživanje agrumov, bogatih s flavonoidi, lahko zmanjša vnetje v telesu, kar lahko zmanjša krvni tlak in togost arterij, hkrati pa izboljša pretok krvi in ​​tvorbo dušikovega oksida.

V eni manjši študiji pri 15 ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelostjo so tisti, ki so popili 200 mL rdečega pomarančnega soka dvakrat na dan za 2 tedna občutno izboljšali delovanje slinavke in krvnih žil v primerjavi s kontrolno skupino.

Poleg tega je bilo redno uživanje citrusov, kot so pomaranče, povezano z znižanim krvnim tlakom in manjšim tveganjem za možgansko kap.

 

11. Orehi


Orehi so polni koristnih spojin, kot so L-arginin, alfa-linolenska kislina (ALA) in vitamin E, ki spodbujajo tvorbo dušikovega oksida v telesu.

Glede na eno študijo iz leta 2013 lahko uživanje orehov zniža krvni tlak, izboljša delovanje krvnih žil in zmanjša vnetje, kar je lahko še posebej koristno za tiste s sladkorno boleznijo.

Ljudje s sladkorno boleznijo imajo pogosto težave s cirkulacijo in visokim krvnim tlakom zaradi poškodb krvnih žil zaradi nenadzorovane ravni krvnega sladkorja.

V študiji pri 112 ljudeh s tveganjem za sladkorno bolezen se je pri tistih, ki so jedli 56 g orehov na dan za 6 mesecev, občutno izboljšalo delovanje krvnih žil v primerjavi s kontrolno skupino.

 

12. Paradižnik


Paradižnik lahko pomaga zmanjšati aktivnost angiotenzinske konvertaze (ACE), ki povzroča zoženje krvnih žil za nadzor krvnega tlaka.

Raziskave razkrivajo, da izvleček paradižnika deluje podobno kot zdravila za zaviranje ACE, saj “odpira” krvne žile in izboljša pretok krvi.

Študije v epruveti kažejo, da lahko ekstrakt paradižnika zavira ACE, zmanjša vnetje in moti agregacijo trombocitov, kar lahko izboljša cirkulacijo.

 

13. Jagode


Jagode so še posebej zdrave, saj imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti, kar lahko pozitivno vpliva na pretok krvi.

Kronično vnetje lahko poškoduje krvne žile in zviša krvni tlak, kar lahko povzroči težave s krvnim obtokom.

Raziskave kažejo, da lahko uživanje jagodičja zniža krvni tlak, srčni utrip, agregacijo trombocitov in koncentracijo vnetnih markerjev v krvi, kot je interlevkin-6 (IL-6), hkrati pa izboljša dilatacijo arterij.

 

14. Ingver


Ingver, že tisočletja stalnica tradicionalne medicine v Indiji in na Kitajskem, lahko prav tako zniža krvni tlak in izboljša cirkulacijo.

Študije na ljudeh in živalih so pokazale, da ingver znižuje visok krvni tlak, ki negativno vpliva na pretok krvi.

V študiji, v kateri je sodelovalo 4628 ljudi, so imeli tisti, ki so zaužili največ ingverja – 2 do 4 g na dan – najmanjše tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka.

Po eni študiji na živalih iz leta 2014 lahko ingver deluje tako, da zavira aktivnost ACE.

 

Druge metode

Čeprav lahko vključitev katerega koli od teh živil v vašo prehrano izboljša cirkulacijo, imajo lahko druge spremembe življenjskega sloga večji učinek.

Tukaj je nekaj drugih sprememb življenjskega sloga, ki lahko optimizirajo pretok krvi:

Opustite kajenje: Kajenje je dejavnik tveganja za številne kronične bolezni, kot je rak, in lahko negativno vpliva na krvni obtok.
Povečajte telesno dejavnost: vadba spodbuja pretok krvi in ​​pomaga izboljšati vazodilatacijo. Poleg tega redna vadba zmanjša tveganje za bolezni srca.
Dosezite ali vzdržujte zmerno težo: prekomerna telesna teža ali debelost negativno vplivata na pretok krvi in ​​lahko povzročita nevarne zaplete, kot je nabiranje oblog v arterijah.
Sledite zdravi prehrani: Namesto da preprosto naredite zalogo določenih živil, poskusite preiti na prehrano, bogato z zdravo, polnovredno hrano – kot so zelenjava, zdrave maščobe in živila, bogata z vlakninami – kar lahko izboljša cirkulacijo in podpira zdravje srca.
Ostanite hidrirani: pravilna hidracija je ključnega pomena za vse vidike zdravja, vključno s cirkulacijo. Dehidracija lahko poškoduje endotelne celice in spodbudi vnetje v telesu, kar omejuje pretok krvi.
Zmanjšajte stres: raziskave dokazujejo, da lahko raven stresa znatno vpliva na krvni tlak. Obvladajte svoj stres z jogo, meditacijo, vrtnarjenjem ali preživljanjem časa v naravi.

 

Zaključek

Obstaja veliko naravnih načinov za izboljšanje cirkulacije, vključno z izbiro hrane, ki spodbuja pretok krvi.

Antioksidanti, nitrati, vitamini in druge snovi, ki jih vsebujejo zgornja živila, lahko pozitivno vplivajo na vašo cirkulacijo.

Še več, vodenje zdravega življenjskega sloga z opustitvijo kajenja, ohranjanjem aktivnosti, vzdrževanjem zmerne teže in uživanjem dobro zaokrožene prehrane lahko poveča pretok krvi in ​​splošno zdravje.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-increase-blood-flow

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas