fbpx

Simptomi kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB)

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Simptomi KOPB lahko napredujejo počasi ali se redno izboljšujejo. Najpogostejši simptom je kronični kašelj, ki je pogosto hujši zjutraj.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je dolgotrajna pljučna bolezen. Vključuje bolezni, kot sta emfizem in kronični bronhitis. Dolgotrajen kašelj je pogosto znak KOPB. Med napredovanjem poškodbe pljuč se lahko pojavijo tudi drugi simptomi.

Mnogi od teh simptomov se lahko razvijejo tudi počasi. Naprednejši simptomi se pojavijo, ko je že prišlo do pomembne poškodbe pljuč.

Simptomi so lahko tudi epizodni in se razlikujejo po intenzivnosti.

Če imate KOPB ali se sprašujete, ali imate to bolezen, se pozanimajte o simptomih in se pogovorite s svojim zdravnikom.

 

Kronični kašelj: prvi simptom

Kašelj je pogosto prvi simptom KOPB.

Po podatkih klinike Mayo se kronični bronhitis pri KOPB diagnosticira, če vaš kašelj vztraja tri mesece ali dlje v enem letu vsaj dve leti. Kašelj se lahko pojavi vsak dan, tudi če ni drugih simptomov bolezni.

Kašelj je način, kako telo odstrani sluz in očisti druge izločke in dražilne snovi iz dihalnih poti in pljuč. Ta dražila lahko vključujejo prah ali cvetni prah.

Ponavadi je sluz, ki jo ljudje izkašljajo, bistra. Vendar pa je pri ljudeh s KOPB pogosto rumene barve. Kašelj je običajno hujši zgodaj zjutraj in lahko kašljate več, ko ste fizično aktivni ali kadite.

Ko KOPB napreduje, se lahko poleg kašlja pojavijo tudi drugi simptomi. Ti se lahko pojavijo v zgodnji do srednji fazi bolezni.

 

Piskajoče dihanje

Ko izdihnete in gre zrak skozi ozke ali zamašene zračne poti v pljučih, lahko zaslišite piskajoči zvok, imenovan piskajoče dihanje.

Pri ljudeh s KOPB je najpogosteje posledica odvečne sluzi, ki ovira dihalne poti. To je povezano z zategovanjem mišic, ki dodatno zožujejo dihalne poti.

Piskajoče dihanje je lahko tudi simptom astme ali pljučnice.

Nekateri ljudje s KOPB imajo lahko tudi stanje, ki vključuje simptome KOPB in astme. To je znano kot ACOS (sindrom prekrivanja astme in KOPB). Ocenjuje se, da ima to stanje od 15 do 45 odstotkov odraslih z diagnozo astme ali KOPB.

 

Zasoplost (dispneja)

Ko dihalne poti v pljučih postanejo otekle (vnete) in poškodovane, se lahko začnejo ožiti. Morda boste težje dihali ali lovili sapo.

Ta simptom KOPB je najbolj opazen med povečano telesno aktivnostjo. Celo vsakodnevna opravila lahko predstavljajo izziv, vključno z:

• hojo
• preprostimi gospodinjski opravili
• oblačenjem
• kopanjem

 

Utrujenost

Pogosto ne morete dobiti dovolj kisika v krvi in ​​mišicah, če imate težave z dihanjem. Vaše telo se upočasni in nastopi utrujenost brez potrebnega kisika.

Lahko se tudi počutite utrujeni, ker vaša pljuča še posebej intenzivno delajo, da vnesejo kisik in izločijo ogljikov dioksid.

 

Pogoste okužbe dihal

Ljudje s KOPB imajo manj zanesljiv imunski sistem. KOPB tudi otežuje čiščenje pljuč onesnaževal, prahu in drugih dražilnih snovi. Ko se to zgodi, so ljudje s KOPB izpostavljeni večjemu tveganju za okužbe pljuč, kot so prehladi, gripa in pljučnica.

Težko se je izogniti okužbam, vendar lahko z dobrim umivanjem rok in ustreznim cepljenjem zmanjšate tveganje.

 

Napredovali simptomi KOPB

Ko bolezen napreduje, lahko opazite nekatere dodatne simptome. Lahko se zgodijo nenadoma brez opozorila.

Poslabšanje KOPB so epizode poslabšanja simptomov, ki lahko trajajo več dni. Takoj pokličite svojega zdravnika, če začnete doživljati naslednje napredovale simptome:

Glavobol in vročina

Jutranji glavoboli se lahko pojavijo zaradi višjih ravni ogljikovega dioksida v krvi. Glavoboli se lahko pojavijo tudi pri nižji ravni kisika. Če zbolite, lahko doživite tudi vročino.

Otekle noge in gležnji

Med potekom bolezni lahko poškodba pljuč povzroči otekanje stopal in gležnjev.

To se zgodi, ker mora vaše srce močneje delati, da črpa kri v poškodovana pljuča. To pa lahko privede do kongestivnega srčnega popuščanja (CHF).

Bolezen srca in ožilja

Čeprav povezava med KOPB in srčno-žilnimi boleznimi ni povsem razumljena, lahko KOPB poveča tveganje za težave, povezane s srcem. Hipertenzija ali visok krvni tlak je ena od teh težav.

Napredovana KOPB lahko tudi poveča tveganje za srčni napad in možgansko kap.

Izguba teže

Lahko tudi izgubite težo, če imate dolgo časa KOPB. Dodatna energija, ki jo vaše telo potrebuje za dihanje in premikanje zraka v pljuča in iz njih, lahko povzroči kurjenje več kalorij, kot jih telo sprejme. Zaradi tega izgubljate težo.

 

Zaključek

KOPB povzroči nepopravljivo poškodbo pljuč. Kljub temu lahko s pravilnim zdravljenjem obvladate simptome KOPB in preprečite nadaljnje poškodbe. Simptomi, ki se ne izboljšajo, in naprednejši simptomi bolezni lahko pomenijo, da vaše zdravljenje ne deluje.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če opazite, da se simptomi ne izboljšajo z zdravili ali zdravljenjem s kisikom. Če imate KOPB, je zgodnja intervencija najboljši način za lajšanje simptomov in podaljšanje življenja.


vir: https://www.healthline.com/health/copd/symptoms-basics

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas