fbpx

Kaj je Buteykova dihalna tehnika?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ukrajinski zdravnik Konstantin Buteyko je v petdesetih letih prejšnjega stoletja ustvaril Buteykovo dihalno tehniko (BBT). Ta terapevtska dihalna metoda uporablja vaje za zadrževanje diha za nadzor hitrosti in volumna dihanja. To vam pomaga, da se naučite dihati počasneje, umirjeno in učinkoviteje.

Prednosti Buteykovega dihanja vključujejo izboljšan nadzor dihanja, ki pomaga preprečiti zadihanost in spodbuja pravilne vzorce dihanja. Uporablja se za obvladovanje in izboljšanje različnih stanj, vključno z astmo, anksioznostjo in težavami s spanjem.

Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti več o prednostih Buteykovega dihanja, o tem, kako ga izvajati, pa tudi o pomislekih in alternativah.

 

Prednosti

Dihanje Buteyko ima številne prednosti, ki se nanašajo na sposobnost izboljšanja zavedanja dihanja, spodbujanja dihanja skozi nosnice in omejevanja prekomernega dihanja.

Z vadbo tehnike se boste naučili pravilno in učinkovito dihati, kar lahko pomaga preprečiti težave, kot so piskajoče dihanje, kašelj in občutek pomanjkanja zraka. Pomaga lahko tudi ublažiti nepotreben kašelj in očistiti zamašene nosne poti.

Uravnava dihanje

Buteykovo dihanje je idealno za ljudi, ki preveč dihajo ali hiperventilirajo, kar je pogosto pri ljudeh z boleznimi, kot sta astma in anksioznost.

Koristno je tudi za ljudi, ki jim je med napornimi dejavnostmi težko dihati. Poleg tega lahko Buteykovo dihanje pomaga ublažiti stres in izboljša atletsko uspešnost ter izboljša kakovost spanja s spodbujanjem globokega spanca, zmanjšanjem smrčanja in lajšanjem apneje med spanjem.

Pomaga pri astmi in anksioznosti

Buteykovo dihanje se pogosto uporablja za zdravljenje in obvladovanje astme, saj pomaga preprečevati prekomerno dihanje, ki je lahko povezano s stanjem. Hiperventilacija lahko povzroči hipokapnijo, kar povzroči nizke ravni ogljikovega dioksida.

Vadba BBT vam lahko pomaga, da se naučite stabilizirati svoje dihalne vzorce z znižanjem dihalne prostornine in stopnje dihanja. Pomaga tudi pri uravnavanju ravni ogljikovega dioksida in zmanjšanju tesnobe.

Več starejših študij kaže na učinkovitost Buteykovega dihanja pri izboljšanju simptomov astme. V majhni študiji iz leta 2000 so ljudje, ki so izvajali dihalne vaje Buteyko z videoposnetki, izboljšali kakovost življenja in zmanjšali potrebo po jemanju bronhodilatatorjev bolj kot skupina, ki je gledala video s placebom.

Raziskava iz leta 2008 je pokazala, da so ljudje, ki so izvajali Buteykovo dihanje, lahko bolje nadzorovali simptome astme. Zmanjšali so tudi potrebo po terapiji z inhalacijskimi kortikosteroidi.

Olajša težave z evstahijevo cevjo

Majhna študija iz leta 2019 je pokazala, da je Buteykova dihalna tehnika učinkovita pri zdravljenju ljudi z obstruktivno disfunkcijo Evstahijeve cevi (ETD), ki povzroča simptome zaradi pritiska v srednjem ušesu.

Skupina, ki je izvajala dihalne vaje ob uporabi tudi nosnih steroidov, je pokazala večje izboljšave kot skupina, ki je uporabljala samo nosne steroide.

 

Kako to narediti

Buteykovo dihanje vas nauči bolj nežno in manj hitro dihati. Naučili se boste dihati počasneje in globlje, kar uravnovesi vaše dihalne ritme.

Ta vrsta dihanja vključuje vaje, ki vas naučijo zadržati dih in se vzdržati dihanja. Rečeno je, da bo sčasoma tehnika dihanja postala naravni del vašega vsakdana.

Priprava

1. Usedite se na tla ali na stol.
2. Iztegnite hrbtenico, da ohranite pokončno držo.
3. Sprostite dihalne mišice.
4. Nekaj ​​minut normalno dihajte.

Nadzorna pavza

1. Po sproščenem izdihu zadržite dih.
2. S kazalcem in palcem si zamašite nos.
3. Zadržujte dih, dokler ne začutite želje po dihanju, kar lahko vključuje nehoteno premikanje diafragme, nato pa vdihnite.
4. Vsaj 10 sekund dihajte normalno.
5. Večkrat ponovite.

Najdaljša pavza

1. Po sproščenem izdihu zadržite dih.
2. S kazalcem in palcem si zamašite nos.
3. Zadržite dih čim dlje, kar je običajno dvakrat daljše od časa kontrolne pavze.
4. Ko dosežete točko zmernega nelagodja, vdihnite.
5. Vsaj 10 sekund dihajte normalno.
6. Večkrat ponovite.

Nasveti za začetnike

• Pri vadbi Buteykovega dihanja vedno vdihnite in izdihnite skozi nos.
• Če kadar koli občutite tesnobo, težko dihanje ali močno nelagodje, prekinite vadbo in dihajte normalno.
• Ko boste napredovali, boste morda lahko dalj časa zadrževali dih. Čez čas boste morda lahko držali kontrolni premor za 1 minuto in najdaljši premor za 2 minuti.

 

Slabosti

Čeprav ima Buteykovo dihanje številne prednosti, morda ni primerno za vsakogar in ni nadomestilo za zdravnikov načrt zdravljenja. Pred začetkom dihalnih vaj se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Izogibajte se BBT, če imate kaj od naslednjega:

• hipertenzija
• srčna bolezen
• epilepsija
• resne zdravstvene težave

 

Druge možnosti

Buteykovo dihanje je dopolnilna terapija in jo je treba uporabljati skupaj z vašimi drugimi načini zdravljenja.

Če dihalna metoda Buteyko za vas ni idealna, boste morda želeli izvajati različne dihalne vaje. Te prakse lahko še vedno koristijo vašim vzorcem dihanja in splošnemu dobremu počutju.

Druge dihalne tehnike vključujejo:

• tehnika 4-7-8
• škatlasto dihanje
• diafragmalno dihanje
• metoda Papworth
• nosno dihanje
• trebušno dihanje
• dihanje s stisnjenimi ustnicami
• resonančno dihanje
• izmenično dihanje skozi nosnico (Nadi Shodhana Pranayama)
• brneči čebelji dih (Bhramari Pranayama)
• tridelno dihanje
• dih ognja (Kapalbhati dihanje)
• levji dih

 

Zaključek

Buteykova dihalna tehnika lahko izboljša vaše zdravje in dobro počutje na več načinov. Še posebej je koristna pri izboljšanju simptomov astme, zmanjšanju tesnobe in izboljšanju kakovosti spanja.

Lahko se naučite omejiti prekomerno dihanje v stresnih ali napornih situacijah, kar vam pomaga lažje in učinkoviteje dihati. Poleg tega se boste morda lažje sprostili.

Posvetujte se s svojim zdravnikom, preden začnete s kakršno koli novo dihalno prakso, še posebej, če jemljete kakršna koli zdravila ali imate zdravstvene težave.


vir: https://www.healthline.com/health/asthma/buteyko-breathing-technique

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas