fbpx

Učinki pomanjkanja spanja na vaše telo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Premalo spanja izčrpava vaše duševne sposobnosti in ogroža vaše fizično zdravje. Znanost povezuje slab spanec s številnimi zdravstvenimi težavami, od povečanja telesne teže do oslabljenega imunskega sistema.

Če ste kdaj preživeli noč v premetavanju in obračanju, že veste, kako se boste počutili naslednji dan – utrujeni, jezni in nerazpoloženi. Toda če zamudite priporočenih 7 do 9 ur zaprtih oči na noč, naredite več kot le to, da se počutite omamljene in čemerne.

Berite naprej, če želite izvedeti vzroke za pomanjkanje spanja in kako to vpliva na določene telesne funkcije in sisteme.


Vzroki za pomanjkanje spanja

Na kratko, pomanjkanje spanja povzroča stalno pomanjkanje spanja ali zmanjšana kakovost spanja. Če redno spite manj kot 7 ur, lahko sčasoma povzročite zdravstvene posledice, ki vplivajo na vaše celotno telo. To je lahko tudi posledica osnovne motnje spanja.

Vaše telo potrebuje spanje, tako kot potrebuje zrak in hrano za najboljše delovanje. Med spanjem se vaše telo zdravi in ​​vzpostavi kemično ravnovesje. Vaši možgani kujejo nove miselne povezave in pomagajo ohranjati spomin.

Brez dovolj spanja vaši možgani in telesni sistemi ne bodo delovali normalno. Prav tako se lahko močno zmanjša kakovost vašega življenja.

Pregled študij iz leta 2010 je pokazal, da premalo spanja ponoči poveča tveganje za zgodnjo smrt.

Opazni znaki pomanjkanja spanja vključujejo:

• prekomerna zaspanost
• pogosto zehanje
• razdražljivost
• dnevna utrujenost

Stimulansi, kot je kofein, niso dovolj, da bi preglasili globoko potrebo vašega telesa po spanju. Pravzaprav lahko poslabšajo pomanjkanje spanja, saj ponoči težje zaspite.

To pa lahko privede do cikla nočne nespečnosti, ki ji sledi dnevno uživanje kofeina za boj proti utrujenosti, ki jo povzročajo izgubljene ure zaprtih oči.

V zakulisju lahko kronično pomanjkanje spanja moti notranje sisteme vašega telesa in povzroči več kot le začetne znake in simptome, navedene zgoraj.


Centralni živčni sistem

Vaš centralni živčni sistem je glavna informacijska cesta vašega telesa. Spanje je potrebno za pravilno delovanje, vendar lahko kronična nespečnost moti, kako vaše telo običajno pošilja in obdeluje informacije.

Med spanjem se med živčnimi celicami (nevroni) v vaših možganih oblikujejo poti, ki vam pomagajo zapomniti nove informacije, ki ste se jih naučili. Zaradi pomanjkanja spanja so možgani izčrpani, zato ne morejo dobro opravljati svojih nalog.

Morda se boste tudi težje zbrali ali se naučili novih stvari. Signali, ki jih pošilja vaše telo, so lahko tudi zakasnjeni, kar zmanjša vašo koordinacijo in poveča tveganje za nesreče.

Pomanjkanje spanja negativno vpliva tudi na vaše mentalne sposobnosti in čustveno stanje. Morda se počutite bolj nepotrpežljivi ali nagnjeni k nihanju razpoloženja. Prav tako se lahko ogrozi proces odločanja in ustvarjalnost.

Če pomanjkanje spanja traja dovolj dolgo, lahko začnete imeti halucinacije – videti ali slišati stvari, ki jih v resnici ni. Pomanjkanje spanja lahko sproži tudi manijo pri ljudeh z bipolarno motnjo razpoloženja. Druga psihološka tveganja vključujejo:

• impulzivno vedenje
• anksioznost
• depresija
• paranoja
• samomorilne misli

Čez dan lahko doživite tudi mikrospanje. Med temi epizodami boste za nekaj do nekaj sekund zaspali, ne da bi se tega zavedali.

Mikrospanje je izven vašega nadzora in je lahko zelo nevarno, če vozite. Prav tako ste lahko bolj nagnjeni k poškodbam, če pri delu upravljate s težkimi stroji in imate epizodo mikrospanca.


Imunski sistem

Medtem ko spite, vaš imunski sistem tvori zaščitne snovi za boj proti okužbam, kot so protitelesa in citokini. Te snovi uporablja za boj proti tujim napadalcem, kot so bakterije in virusi.

Nekateri citokini vam prav tako pomagajo pri spanju, kar vašemu imunskemu sistemu daje večjo učinkovitost pri obrambi telesa pred boleznijo.

Pomanjkanje spanja vašemu imunskemu sistemu preprečuje krepitev moči. Če ne spite dovolj, se vaše telo morda ne bo moglo obraniti pred vsiljivci, prav tako pa boste morda potrebovali dlje, da okrevate po bolezni.

Dolgotrajno pomanjkanje spanja poveča tudi tveganje za kronične bolezni, kot sta sladkorna bolezen in bolezni srca.


Dihalni sistem

Razmerje med spanjem in dihalnim sistemom je obojestransko. Nočna motnja dihanja, imenovana obstruktivna apneja v spanju (OSA), lahko prekine vaš spanec in zmanjša kakovost spanja.

Ker se vso noč zbujate, lahko to povzroči pomanjkanje spanja, zaradi česar ste bolj ranljivi za okužbe dihal, kot sta prehlad in gripa. Pomanjkanje spanja lahko poslabša tudi obstoječe bolezni dihal, kot je kronična pljučna bolezen.


Prebavni sistem

Poleg prehranjevanja preveč in premalo vadbe je pomanjkanje spanja še en dejavnik tveganja za prekomerno telesno težo in debelost. Spanje vpliva na ravni dveh hormonov, leptina in grelina, ki nadzorujeta občutek lakote in sitosti.

Leptin sporoča vašim možganom, da ste dovolj jedli. Brez dovolj spanja vaši možgani zmanjšajo leptin in zvišajo grelin, ki stimulira apetit. Pretok teh hormonov bi lahko razložil nočne prigrizke ali zakaj se lahko nekdo prenajeda pozneje zvečer.

Zaradi pomanjkanja spanja se lahko tudi počutite preveč utrujeni za vadbo. Sčasoma se lahko zaradi zmanjšane telesne dejavnosti zredite, ker ne porabite dovolj kalorij in ne gradite mišične mase.

Pomanjkanje spanja povzroči tudi, da vaše telo po jedi sprosti manj insulina. Insulin pomaga znižati raven krvnega sladkorja (glukoze).

Pomanjkanje spanja tudi zmanjša toleranco telesa za glukozo in je povezano z inzulinsko rezistenco. Te motnje lahko povzročijo sladkorno bolezen in debelost.


Srčno-žilni sistem

Spanje vpliva na procese, ki ohranjajo vaše srce in krvne žile zdrave, vključno s tistimi, ki vplivajo na krvni sladkor, krvni tlak in vnetja. Prav tako igra ključno vlogo pri sposobnosti vašega telesa, da zdravi in ​​obnavlja krvne žile in srce.

Ljudje, ki premalo spijo, imajo večjo verjetnost, da bodo zboleli za boleznimi srca in ožilja. Ena analiza je povezala nespečnost s povečanim tveganjem za srčni napad in možgansko kap.


Endokrini sistem

Tvorjenje hormonov je odvisno od vašega spanca. Za tvorbo testosterona potrebujete vsaj 3 ure neprekinjenega spanja, kar je približno čas vaše prve R.E.M. faze. Prebujanje ponoči lahko vpliva na tvorbo hormonov.

Ta prekinitev lahko vpliva tudi na tvorbo rastnega hormona, zlasti pri otrocih in mladostnikih. Ti hormoni pomagajo telesu zgraditi mišično maso in obnoviti celice in tkiva, poleg drugih funkcij rasti.

Hipofiza vsak dan sprošča rastni hormon, vendar tudi zadosten spanec in vadba prispevata k sproščanju tega hormona.


Zdravljenje pomanjkanja spanja

Najosnovnejša oblika zdravljenja pomanjkanja spanja je zadostna količina spanja, običajno 7 do 9 ur vsako noč.

To je pogosto lažje reči kot narediti, še posebej, če ste bili več tednov ali dlje prikrajšani za dragoceno zaprte oči. Po tej točki boste morda potrebovali pomoč svojega zdravnika ali specialista za spanje, ki lahko po potrebi diagnosticira in zdravi morebitno motnjo spanja.

Motnje spanja lahko ponoči otežijo kakovosten spanec. Prav tako lahko povečajo tveganje za zgoraj navedene učinke pomanjkanja spanja na telo.

Sledi nekaj najpogostejših vrst motenj spanja:

• obstruktivna apneja v spanju
• narkolepsija
• sindrom nemirnih nog
• nespečnost
• motnje cirkadianega ritma

Za diagnosticiranje teh stanj lahko zdravnik naroči študijo spanja. Ta se tradicionalno izvaja v uradnem centru za spanje, zdaj pa obstajajo možnosti za merjenje kakovosti spanja tudi doma.

Če vam odkrijejo motnjo spanja, boste morda prejeli zdravila ali napravo, ki ponoči ohranja odprte dihalne poti (v primeru obstruktivne apneje v spanju), da bi se spopadli z motnjo, da boste lahko redno bolje spali.


Preprečevanje

Najboljši način za preprečevanje pomanjkanja spanja je, da zagotovite zadosten spanec. Upoštevajte priporočene smernice za svojo starostno skupino, ki je 7 do 9 ur za večino odraslih, starih od 18 do 64 let.

Drugi načini, kako se lahko vrnete na pravo pot z zdravim urnikom spanja, vključujejo:

• omejitev dnevnega dremeža (ali popolno izogibanje)
• vzdržanje kofeina po poldnevu ali vsaj nekaj ur pred spanjem
• odhod v posteljo vsak večer ob isti uri
• zbujanje vsako jutro ob isti uri
• med vikendi in prazniki se držite urnika za spanje
• eno uro pred spanjem se posvetite sproščujočim dejavnostim, kot so branje, meditacija ali kopanje
• izogibanje težkim obrokom nekaj ur pred spanjem
• opustitev uporabe elektronskih naprav tik pred spanjem
• redno telovadbo, vendar ne v večernih urah pred spanjem
• zmanjšanje vnosa alkohola


vir: https://www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas