fbpx

Preveliko odmerjanje melatonina

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

V velikih količinah lahko dodatki melatonina zmotijo ​​vaše cirkadiane ritme, kar vključuje vzorce spanja. Lahko tudi reagirajo s telesnimi kemičnimi snovmi in povzročijo druge simptome. Vendar standardnega odmerka ni, saj ljudje reagirajo različno. Zaradi tega je težko opredeliti prevelik odmerek.


Ali lahko predozirate melatonin?

Medtem ko je melatonin hormon, ki se naravno tvori v telesu, lahko uživanje preveč dodatnega melatonina zmoti vaš cirkadiani ritem (imenovan tudi cikel spanja in budnosti). Lahko povzroči tudi druge neželene stranske učinke.

Torej, da, tehnično lahko predozirate melatonin.

Vendar pa je prevelik odmerek melatonina težko opredeliti, saj ni uradnega standardnega varnega odmerka za vse.

Nekateri ljudje so bolj občutljivi na učinke melatonina kot drugi. Odmerek, ki bi lahko sprožil neželene učinke pri eni osebi, ima lahko majhen učinek na nekoga drugega.

Majhni otroci naj se melatonina izogibajo, razen če zdravnik ne predpiše drugače. Odmerki med 1 in 5 miligrami (mg) lahko povzročijo napade ali druge zaplete pri majhnih otrocih.

Pri odraslih se standardni odmerek, uporabljen v študijah, giblje med 1 in 10 mg, čeprav trenutno ni dokončnega “najboljšega” odmerka. Menijo, da so lahko odmerki v območju 30 mg škodljivi.

Na splošno je bolje začeti nizko in se pomikati počasi in previdno, če vidite spodbudne rezultate. Pogovorite se z zdravnikom, če težave s spanjem ne izginejo.


Koliko melatonina naj vzamem?

Varen odmerek melatonina je najnižji odmerek, ki vam pomaga zaspati, ne da bi pri tem povzročil stranske učinke. Na splošno se za varen začetni odmerek šteje odmerek med 0.2 in 5 mg.

Varen odmerek bo odvisen od vaše telesne teže, starosti in občutljivosti na dodatek.


Simptomi prevelikega odmerjanja melatonina

Preveč melatonina ima lahko nasprotni učinek od predvidenega namena. Lahko oteži spanje, ker bodo vaši cirkadiani ritmi moteni.

Zaradi prevelikega odmerka ste lahko podnevi omamljeni in zaspani, ponoči pa imate nočne more ali žive sanje. Doživite lahko tudi naslednje:

• slabost
• omotica
• glavoboli
• razdražljivost ali tesnoba
• driska
• bolečine v sklepih

Pri nekaterih ljudeh lahko preveč melatonina vpliva na krvni pritisk. Zdravila, ki znižujejo le-tega, kot so zaviralci kalcijevih kanalčkov in zaviralci beta, lahko zmanjšajo naravno tvorbo melatonina v telesu.

Vendar jemanje dodatka za nadomestitev nižjih ravni melatonina morda ni vedno priporočljivo. Posvetujte se s svojim zdravnikom o melatoninu in drugih dodatkih, ki jih jemljete, če imate predpisana zdravila za nadzor krvnega pritiska.


Česa ne jemati skupaj z melatoninom

Ker lahko melatonin vpliva na vaš cikel spanja in budnosti, se izogibajte hkratnemu jemanju z alkoholom ali kofeinom. To lahko moti vaš cirkadiani ritem in naravno tvorbo melatonina.

Preden začnete jemati melatonin ali katero koli zdravilo brez recepta ali dodatek, se posvetujte s svojim zdravnikom. To še posebej velja, če jemljete druga zdravila.

Na primer, kontracepcijske tablete lahko povzročijo, da vaše telo tvori več melatonina, zato lahko jemanje dodatka dvigne vaše ravni v nezdravo območje.

Jemanje melatonina z antikoagulanti, kot je varfarin (Coumadin), lahko poveča tveganje za krvavitev.

Prav tako se izogibajte jemanju melatonina, če jemljete kortikosteroide za zaviranje imunskega odziva pri stanjih, kot sta revmatoidni artritis ali lupus.


Zaključek

Če mislite, da ste morda predozirali melatonin, pokličite 112.

Pokličite 112 in poiščite nujno pomoč, če imate simptome, kot so:

• težko dihanje
• nenadna bolečina v prsih
• krvni pritisk, ki je 180/120 mm Hg ali višji

Ti znaki morda niso povezani z melatoninom ali interakcijo med melatoninom in drugimi zdravili. Vendar jih ne smete prezreti, saj lahko nakazujejo nujno medicinsko pomoč.

Čeprav je melatonin lahko zelo koristen za nekatere ljudi, ki potrebujejo malo dodatne pomoči, da zaspijo, ni za vsakogar. Morda ga ne boste dobro prenašali, tudi pri majhnih odmerkih. Morda boste ugotovili, da vam ne pomaga pri spanju, ne glede na odmerek.

Če je nespečnost težava, se pogovorite s strokovnjakom za spanje. Pomagajo lahko tudi druge spremembe življenjskega sloga, na primer zmanjšanje kofeina in alkohola ali sprememba rutine pred spanjem.

Ni verjetno, da boste imeli resne zdravstvene težave zaradi jemanja melatonina, vendar morate biti previdni.


vir: https://www.healthline.com/health/melatonin-overdose

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas