fbpx

Je kvasni izvleček zame škodljiv?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Je kvasni izvleček zame škodljiv?

Kvasni izvleček je aroma za živila, narejena iz istega kvasa, ki se uporablja za pripravo kruha in piva. Doda se tudi nekaterim živilom, kot sta sojina omaka in sir, za pikanten okus. Okus, ki ga ustvarijo, se včasih imenuje “umami”.

Izvleček kvasa najdemo tudi v konzerviranih juhah in enolončnicah, zamrznjenih večerjah in slanih prigrizkih. V Veliki Britaniji in Avstraliji ga lahko najdete celo kot namaz za sendviče – ste že slišali za Marmite ali Vegemite?

Toda ali je izvleček kvasa koristen za vas? Preberite, če želite izvedeti.


Kako je narejen?

Kvasni izvleček se naredi tako, da se kvasu v toplem okolju doda sladkor. Ko se kvas razširi, se stene njegovih celic zmehčajo. To mešanico nato zavrtimo v centrifugi in zrahljane celične stene odstranimo.

Obstajata dve vrsti ekstrakta kvasa – avtoliziran in hidroliziran. Pri obeh se celične stene zavržejo in vsebina celice združi.

V avtoliziranem kvasu se za razgradnjo beljakovin uporabljajo encimi, ki jih najdemo v samem kvasu. Pri hidroliziranem kvasu so ti encimi dodani kvasu. Ekstrakt kvasa lahko najdete kot gost gel ali v obliki vlažnega prahu.


Kako to najdem na etiketi?

Večina proizvajalcev je odkrita pri uporabi kvasnega izvlečka in ga na etiketah na živilih navaja le tako. Včasih lahko “naravne arome” ali “aditivi” pomenijo tudi uporabo ekstrakta kvasa.

Izvleček kvasa vsebuje glutamate, ki so oblike aminokislin, ki jih naravno najdemo v številnih živilih. Včasih jih ekstrahirajo in uporabljajo kot dodatke k pripravljeni hrani. Ta izdelek je splošno znan kot mononatrijev glutamat (MSG). Izvleček kvasa vsebuje naravno prisotne glutamate, vendar ne toliko kot MSG.

Glavna razlika med izvlečkom kvasa in MSG v živilih je v okusu. MSG nima okusa. Namesto tega deluje kot ojačevalec okusa, kot sol. Izvleček kvasa doda okus hrani, kot začimba.

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) zahteva, da izdelki, ki vsebujejo MSG, to navedejo na etiketi. Za živila, ki vsebujejo ekstrakt kvasa, ni treba navesti, da vsebujejo MSG. Vendar pa ne morejo trditi, da vsebujejo “brez MSG”.


Ali je lahko izvleček škodljiv zame?

Čeprav ima ekstrakt kvasa zelo veliko natrija, ga proizvajalci ne dodajajo veliko za pripravo hrane – tudi v namazih za sendviče. Majhne količine, ki jih dodamo hrani, ne spremenijo bistveno njihove vsebnosti natrija. Vendar se boste morda želeli izogniti izvlečku kvasa, če imate težave s krvnim tlakom ali drug razlog za omejitev vnosa natrija.

Nekateri ljudje ob uživanju glutamatov ali MSG občutijo blago zardevanje kože in glavobole. Vendar medicinska skupnost ni ugotovila, da obstaja kaj takega, kot je alergija na glutamate. Ker se uporabljajo tako majhne količine izvlečka kvasa, bi bilo težko pojesti dovolj, da bi povzročil reakcijo.


Ali je lahko izvleček koristen zame?

Izvleček kvasa vsebuje zelo veliko vitaminov B, zato je poceni vir teh vitaminov. To je dobra novica za nosečnice ali ljudi z motnjami absorpcije, zaradi katerih potrebujejo več vitaminov B.

Če ste alergični na hrano ali občutljivi, morate zagotovo paziti, kaj jeste. Izvleček kvasa ni škodljiv za večino ljudi. Če se želite izogniti dodanim sestavinam, kot je izvleček kvasa, omejite uživanje pripravljene in pakirane hrane. Poskusite kupiti več svežih živil in jih pripraviti sami.


vir: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-yeast-extract-bad-for-me

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas