fbpx

Testiranje alergij: vrste, tveganja in naslednji koraki

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Alergološki test je pregled, ki ga opravi usposobljen alergolog, da ugotovi, ali ima vaše telo alergijsko reakcijo na znano snov. Preiskava je lahko v obliki krvnega ali kožnega testa.

Vaš imunski sistem je naravna obramba vašega telesa. Alergije se pojavijo, ko se vaš imunski sistem pretirano odzove na nekaj v vašem okolju. Na primer, cvetni prah, ki je običajno neškodljiv, lahko povzroči pretirano reakcijo imunskega sistema. Ta pretirana reakcija lahko povzroči:

• izcedek iz nosu
• kihanje
• zamašeni sinusi
• srbeče, solzne oči
• kašelj ali piskajoče dihanje


Vrste alergenov

Alergeni so snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo. Obstajajo tri glavne vrste alergenov:

Vdihani alergeni vplivajo na telo, ko pridejo v stik s pljuči ali membranami nosnic ali grla. Cvetni prah je najpogostejši inhalacijski alergen.
Zaužiti alergeni so prisotni v nekaterih živilih, kot so arašidi, soja in morski sadeži.
Kontaktni alergeni morajo priti v stik s kožo, da povzročijo reakcijo. Primer reakcije na kontaktni alergen je izpuščaj in srbenje, ki ga povzroča strupeni bršljan.

Alergološki testi vključujejo izpostavitev zelo majhni količini določenega alergena in beleženje reakcije.


Zakaj se izvaja testiranje alergij?

Po podatkih Ameriškega kolidža za alergijo, astmo in imunologijo (ACAAI) alergije prizadenejo več kot 50 milijonov ljudi, ki živijo v Združenih državah. Inhalacijski alergeni so daleč najpogostejši tip.

Svetovna organizacija za alergije ocenjuje, da je astma odgovorna za 250.000 smrti letno. Tem smrtim se je mogoče izogniti z ustrezno oskrbo pri alergijah, saj astma velja za alergijski bolezenski proces.

Alergološki testi lahko ugotovijo, na kateri cvetni prah, plesni ali druge snovi ste alergični. Morda boste potrebovali zdravila za zdravljenje alergij. Lahko pa se poskusite izogniti sprožilcem alergij.


Kako se pripraviti na testiranje alergij?

Pred testom alergije vas bo zdravnik vprašal o vašem življenjskem slogu, družinski anamnezi in ostalo.

Pred testom alergije vam bodo najverjetneje rekli, da prenehate jemati naslednja zdravila, ker lahko vplivajo na rezultate testa:

• antihistaminiki na recept in antihistaminiki brez recepta
• nekatera zdravila za zdravljenje zgage, kot je famotidin (Pepcid)
• benzodiazepini, kot sta diazepam (Valium) ali lorazepam (Ativan)
• triciklični antidepresivi, kot je amitriptilin (Elavil)
• sistemski kortikosteroidi (če ste na testiranju z obliži)


Kako poteka testiranje alergij?

Alergijski test lahko vključuje kožni ali krvni test.

Kožni testi

Kožni testi se uporabljajo za identifikacijo številnih potencialnih alergenov. To vključuje alergene, ki se prenašajo po zraku, s hrano in kontaktne alergene. Tri vrste kožnih testov so praske, intradermalni testi in testi z obliži.

Vaš zdravnik bo običajno najprej poskusil s testom s praskami. Med tem testom se alergen postavi v tekočino, nato pa se ta tekočina namesti na del vaše kože s posebnim orodjem, ki rahlo zabode alergen v površino vaše kože.

Pozorno vas bodo spremljali, da bi videli, kako se vaša koža odziva na tujek. Če se na mestu testiranja pojavi lokalna rdečina, oteklina, dvig ali srbenje kože, ste alergični na ta specifičen alergen.

Če test s praskami ni dokončen, lahko zdravnik naroči intradermalni kožni test. Ta test zahteva vbrizgavanje majhne količine alergena v plast dermisa vaše kože. Vaš zdravnik bo ponovno spremljal vašo reakcijo.

Druga oblika kožnega testa je patch test (T.R.U.E. TEST). To vključuje uporabo lepilnih obližev, napolnjenih s domnevnimi alergeni, in namestitev teh obližev na kožo. Testiranje z obliži se izvaja za oceno primerov alergijskega kontaktnega dermatitisa.

Obliži bodo ostali na vašem telesu, ko boste zapustili zdravniško ordinacijo. Obliže nato pregledamo 48 ur po nanosu in ponovno 72 do 96 ur po nanosu.

Krvne preiskave

Če obstaja možnost, da boste imeli hudo alergijsko reakcijo na kožni test ali ne morete opraviti kožnega testa, vam lahko zdravnik naroči krvni test.

Za ta test se vzorec krvi v laboratoriju testira na prisotnost protiteles, ki se borijo proti specifičnim alergenom. Ta test, imenovan ImmunoCAP, je zelo uspešen pri odkrivanju protiteles IgE proti glavnim alergenom.


Kaj se zgodi, če imam alergijo?

Če odkrijete, da imate alergijo, lahko nadaljujete na več načinov. Če gre za alergijo na hrano, je lahko tako preprosto, kot da to hrano odstranite iz svoje prehrane.

Druge alergije zahtevajo zdravljenje.

V nekaterih primerih vam lahko zdravnik predpiše zdravila, kot so antihistaminiki ali kortikosteroidi.

Druga možnost zdravljenja je imunoterapija, znana tudi kot injekcije proti alergijam. Med imunoterapijo boste prejeli injekcije, ki vsebujejo majhne količine alergena, tako da lahko vaše telo počasi ustvari imunost.

Ljudem z življenjsko nevarnimi alergijami lahko zdravnik predpiše nujno uporabo epinefrina.

Obstajajo tudi številna domača zdravila, ki lahko pomagajo preprečiti ali zmanjšati simptome alergij. Ta vključujejo zračne filtre in fiziološko raztopino za izpiranje nosu ali sinusov.


Tveganja testiranja alergij

Alergijski testi lahko povzročijo blago srbenje, pordelost in otekanje kože. Včasih se na koži pojavijo majhne izbokline, imenovane izbokline.

Ti simptomi pogosto izginejo v nekaj urah, vendar lahko trajajo nekaj dni. Blage lokalne steroidne kreme lahko ublažijo te simptome.

V redkih primerih alergološki testi povzročijo takojšnjo, hudo alergijsko reakcijo, ki zahteva zdravniško pomoč. Zato je treba alergološke teste opraviti v zdravniški ordinaciji, ki ima ustrezna zdravila in opremo, vključno z epinefrinom za zdravljenje anafilaksije, ki je potencialno smrtno nevarna akutna alergijska reakcija.

Takoj pokličite svojega zdravnika, če se pojavi huda reakcija takoj po tem, ko zapustite zdravniško ordinacijo.


Po opravljenem testiranju

Ko vaš zdravnik ugotovi, kateri alergeni povzročajo vaše simptome, lahko skupaj pripravite načrt za izogibanje in obvladovanje le-teh.

Zdravnik vam lahko predlaga tudi zdravila, ki lahko olajšajo vaše simptome.


vir: https://www.healthline.com/health/allergy-testing

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas