fbpx

Alergije in vrtoglavica: vzrok in zdravljenje

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če se vam vrti, se morda sprašujete, kaj je vzrok za to. Dehidracija, zdravila in različna stanja lahko povzročijo omotico in slabost.

Čeprav se vrtoglavica morda zdi blago stanje, je lahko v resnici zelo moteča za vsakdanje življenje. Lahko je celo tako hudo, da ostanete obtičali v postelji več ur ali dni.

Omotičnost je včasih lahko posledica alergij.

Alergija je odziv imunskega sistema na tujek, ki običajno ni škodljiv za vaše telo. Te tujke imenujemo alergeni. Vključujejo lahko določena živila, cvetni prah ali dlako hišnih ljubljenčkov.


Kaj povzroča omotico zaradi alergije?

Omotičnost, ki jo povzroči alergija, lahko povzročijo alergeni.

Če ste alergični na določene snovi v zraku, vključno s prahom, cvetnim prahom in dlako hišnih ljubljenčkov, vaše telo začne sproščati kemikalije, vključno s histaminom, da se ubrani teh domnevnih vsiljivcev. Te kemikalije so vzrok za simptome alergije.

Tipični simptomi alergije so:

• sinusna kongestija
• kihanje
• srbeče grlo
• postnazalno kapljanje
• kašelj

Alergije lahko vplivajo na Evstahijevo cev. Ta cev je v bistvu tunel, ki povezuje vaše srednje uho z zadnjim delom grla in pomaga uravnavati ravnotežje, hkrati pa izenačuje pritisk v srednjem ušesu z zračnim tlakom okolice.

Ko začnete doživljati simptome v ušesih, vključno z nadležnim občutkom zamašenosti, ki lahko oteži slišanje, je to pogosto zato, ker je vaša Evstahijeva cev zamašena s sluzjo.

Ko je zamašena, ne more več izenačiti pritiska v ušesu in vzdrževati ravnovesja v telesu.

Te motnje srednjega ušesa lahko povzročijo simptome omotice pri ljudeh z alergijami, prehladom in okužbami sinusov.

Omotičnost je lahko tudi simptom alergij. Omotičnost in omotica sta dva posebna simptoma, ki ju običajno ločimo drug od drugega.

Ko ste omotični, se počutite, kot da bi se lahko onesvestili ali omedleli, namesto občutka, da se soba vrti (ali da se vam vrti v glavi).

Ležanje običajno odpravi omotico, vsaj začasno, medtem ko omotica na splošno ne izgine, ko se uležete.


Kaj je vrtoglavica, ki jo povzroči alergija?

Vrtoglavica je huda oblika omotice, zaradi katere vidite sobo, kot da se vrti. Nekdo z vrtoglavico se lahko tudi počuti, kot da se premika, ko dejansko sedi ali stoji pri miru.

V primeru vrtoglavice, ki jo povzroča alergija, je krivec nabiranje tekočine v srednjem ušesu.

Pomembno je vedeti, da je vrtoglavica sicer lahko izčrpavajoča ali moteča, a je pogosto ozdravljiva. Vaš zdravnik bo verjetno opravil vrsto testov, da bi ugotovil vzrok.

Če se ugotovi, da je vrtoglavica povezana z alergijskim rinitisom, bo vaš zdravnik zagotovil ustrezno zdravljenje ali vas napotil k specialistu (običajno k alergologu ali zdravniku za ušesa, grlo in nos).

Ker je vrtoglavica lahko povezana z resnejšimi težavami, je pomembno, da čim prej poiščete zdravljenje, ko se pojavi ta simptom.


Kako se zdravi omotica, ki jo povzroča alergija?

Zdravilo za omotico, ki jo povzroča alergija, je običajno zdravljenje vzroka – same alergije.

Popolno izogibanje alergenu je najučinkovitejši način za zdravljenje alergije. Na žalost se alergenom v zraku ni mogoče popolnoma izogniti.

Za lajšanje omotice in drugih simptomov alergij so na voljo zdravila na recept in tista brez recepta. Vendar pa je zdravljenje osnovnega vzroka običajno učinkovitejši način, da se za vedno znebite vrtoglavice.

Najprej bo vaš zdravnik poskušal ugotoviti vzrok za vašo omotico, ki jo povzroča alergija. To se običajno opravi s tradicionalnim testom alergije s podrobno analizo vaših posebnih alergenov.

Zdravila

Obstaja veliko možnosti za boj proti simptomom alergije. Antihistaminiki so priljubljeni za kratkotrajno uporabo in so lahko zelo učinkoviti pri lajšanju zastojev, ki morda povzročajo vašo omotico.

Za zdravljenje vrtoglavice se uporabljajo tudi antihistaminiki. Zavedajte se, da lahko številni starejši antihistaminiki povzročijo zaspanost. Pomembno je, da ne vozite ali upravljate strojev, ko prvič vzamete antihistaminik.

Izogibajte se jim tudi, če jemljete antidepresive, zdravila proti anksioznosti, mišične relaksante, uspavalne tablete ali alkohol. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Poleg antihistaminikov so druge vrste zdravil za zdravljenje alergij ali simptomov alergij:

• kortikosteroidne tablete
• natrijev kromolin
• steroidna pršila za nos
• dekongestivi
• modifikatorji levkotriena

Cepivi proti alergijam

Dolgoročno bo vaš zdravnik verjetno želel zdraviti alergijo, ki povzroča vaše simptome. To lahko storite z zdravili na recept, ki so varna za vsakodnevno uporabo. To je mogoče storiti tudi s posebej oblikovanimi injekcijami proti alergijam.

Ko prejmete injekcijo proti alergiji, vam dejansko vbrizgajo majhno količino alergena. To pomaga zmanjšati občutljivost telesa na alergen sčasoma.

S postopnim povečevanjem odmerka se vaše telo prilagaja. Vaši simptomi se bodo sčasoma zmanjšali.

Dieta

Zdravnik vas bo morda tudi spremljal glede znakov celiakije. To je resnejša oblika intolerance na gluten, ki zahteva popolno izogibanje glutenu v vaši prehrani, sicer lahko sledijo resni zdravstveni zapleti.


Zaključek

Omotičnost je lahko težava, a če so glavni vzrok alergije, lahko z zdravljenjem odpravite simptome.

Ključno je ugotoviti razlog za vrtoglavico in zdraviti vzrok, ne pa samega simptoma.


vir: https://www.healthline.com/health/allergies/dizziness

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas