fbpx

Zbujanje z vrtoglavico: vzroki in kako jo odpraviti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Namesto da bi se zbudili spočiti in pripravljeni sprejeti svet, se znajdete, da se opotečete do stranišča z vrtoglavico in omotičnostjo. Morda boste celo začutili, da se soba vrti, ko se tuširate, ali pa potrebujete minuto, da si zbistrite glavo, ko si umivate zobe.

Kaj se dogaja, ko se zbudite z vrtoglavico? In ali obstaja način, da to izgine?


Kaj je vrtoglavica?

Omotičnost pravzaprav ni samostojno stanje. Namesto tega je simptom, da se dogaja nekaj drugega.

Pojavi se kot občutek omotičnosti, vrtenja sobe ali neuravnoteženosti.

Omotičnost lahko spremljajo dejanska omedlevica ali epileptični napadi. Posameznike, ki imajo morda druge zdravstvene težave ali so starejši, ogrožajo padci.


Vzroki za jutranjo vrtoglavico

Obstaja veliko različnih možnih vzrokov za vrtoglavico – od osnovnega zdravstvenega stanja do zdravil do dolge noči z preveč zabave. Na splošno pa je jutranja vrtoglavica nekaj, kar se občasno zgodi veliko ljudem in ni razlog za skrb.

Če ste zjutraj takoj po tem, ko se zbudite, omotični, je to lahko posledica nenadne spremembe ravnotežja, ko se vaše telo prilagaja iz ležečega položaja v stoječega. Omotičnost se lahko pojavi, ko se tekočina v vašem notranjem ušesu premika, na primer pri hitrem spreminjanju položaja.

Če imate prehlad ali težave s sinusi, boste morda opazili, da se vrtoglavica poslabša, ker imate odvečno tekočino in otekline v sinusih, ki so povezani z notranjim ušesom.

Tukaj je nekaj drugih pogostih težav, ki lahko povzročijo jutranjo vrtoglavico.

Apneja v spanju

Če imate spalno apnejo ali vam je partner povedal, da pogosto smrčite, so lahko za vašo jutranjo vrtoglavico krivi vaši nočni vzorci dihanja.

Apneja v spanju je pravzaprav obstruktivno dihalno stanje, kar pomeni, da ponoči začasno prenehate dihati, če jo imate. Te prekinitve dihanja lahko povzročijo nižje ravni kisika, kar lahko povzroči omotico zjutraj, ko se zbudite.

Dehidracija

Eden najpogostejših vzrokov za prebujanje z vrtoglavico je pravzaprav dehidracija.

Če na primer pijete alkohol pred spanjem, ste lahko še posebej dehidrirani, ko se zjutraj zbudite.

Tudi če ne pijete alkohola, lahko dehidrirate, če delate v vročem okolju, ne pijete dovolj tekočine, jemljete diuretike, pijete veliko kofeinskih pijač ali se veliko potite.

Nizek krvni sladkor

Če se zjutraj zbudite z omotico, je lahko tudi znak, da imate nizek krvni sladkor, zato ste omotični, preden zjutraj zaužijete hrano.

Če imate sladkorno bolezen in jemljete inzulin ali druga zdravila, lahko zjutraj postanete hipoglikemični, če večer prej ne jeste dovolj ali če je vaš odmerek zdravila previsok.

Hipoglikemični ste lahko tudi, če nimate sladkorne bolezni. Če med obroki ali prigrizki redno doživljate obdobja vrtoglavice, utrujenosti ali občutka slabosti in šibkosti, se posvetujte s svojim zdravnikom, da vas testira na hipoglikemijo.

Zdravila

Če redno jemljete kakšna zdravila, so lahko krivec za vašo jutranjo vrtoglavico.

Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kakšne neželene učinke bi lahko imela vaša trenutna zdravila in ali je vzrok za to zdravilo, ki vam ga je predpisal. Morda obstaja rešitev, na primer jemanje zdravila ob drugem času, ki bi lahko pomagala.


Kako zmanjšati jutranjo vrtoglavico

Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite za zmanjšanje jutranje vrtoglavice, je, da čez dan ostanete hidrirani.

Tudi če ne čutite žeje, je lahko vaše telo še vedno v nevarnosti, da bo dehidrirano, še posebej, če imate zelo fizično aktivno službo, če delate zunaj ali če se veliko intenzivno gibate.

Prizadevajte si za vsaj 8 skodelic vode na dan in več, če ste zelo aktivni, noseči ali ste tip osebe, ki se pogosto veliko poti. Znojenje bo povečalo dehidracijo.

Izogibajte se pitju alkohola, zlasti pred spanjem, in popijte poln kozarec vode pred spanjem in po tem, ko se zbudite, še preden vstanete iz postelje. Da bi bilo priročno, lahko imate ob postelji kozarec ali plastenko, da zjutraj najprej popijete vodo.

Če ti ukrepi ne učinkujejo, imate morda zdravstveno stanje, ki povzroča vrtoglavico. V tem primeru se morate posvetovati z zdravnikom, da ugotovite vzrok za vrtoglavico.


Zaključek

Če se redno zbujate z vrtoglavico ali imate kakršne koli redne epizode vrtoglavice čez dan ali ves dan, se posvetujte s svojim zdravnikom, da izključi morebitna zdravstvena stanja, ki bi lahko povzročala vrtoglavico.

Obstaja veliko stanj, ki lahko povzročijo omotico, zato je pomembno, da se testirate, če vaša vrtoglavica ne izgine ali če se pojavlja vsako jutro.


vir: https://www.healthline.com/health/waking-up-dizzy-causes

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas