fbpx

10 domačih predlogov za lajšanje vrtoglavice

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vrtoglavico boste morda lahko ublažili z izvajanjem določenih manevrov ali vaj. Toda nekatera zdravstvena stanja lahko povzročijo vrtoglavico in zdravljenje osnovnega vzroka lahko zmanjša vaše simptome.


Vrtoglavica

Vrtoglavica je občutek omotice, ki se pojavi brez spremljajočega gibanja. Povzročajo ga vaši čuti, ki vašim možganom sporočajo, da vaše telo ni v ravnovesju. Vrtoglavica je simptom osnovne bolezni in ne diagnoza sama po sebi. Lahko je posledica več različnih stvari.

Nekatere vrste vrtoglavice se bodo pojavile samo enkrat, nekatere vrste pa se bodo ponavljale, dokler se ne najde osnovno stanje. Ena najpogostejših vrst vrtoglavice se imenuje benigna pozicijska paroksizmalna vrtoglavica (BPPV). BPPV povzročajo usedline, ki se nabirajo v vašem notranjem ušesu, kar usmerja vaš občutek za ravnotežje. Vestibularni nevritis, možganska kap, poškodbe glave ali vratu in Menierjeva bolezen so vsa druga stanja, ki lahko povzročijo vrtoglavico. Če imate vrtoglavico doma, obstaja več domačih zdravil, ki jih lahko uporabite za zdravljenje.


Epleyjev manever

Epleyjev manever, imenovan tudi »Canalith«, je prva strategija za mnoge ljudi z vrtoglavico. Raziskave kažejo, da je Epleyjev manever izjemno učinkovit pri ljudeh z BPPV. Manever lahko izvedete doma po tem preprostem postopku:

1. Začnite tako, da se usedete vzravnano na ravno površino, z blazino za seboj in z iztegnjenimi nogami.
2. Obrnite glavo za 45 stopinj v desno.
3. Z glavo še vedno nagnjeno, se hitro nagnite z glavo na blazino. Ostanite v tem položaju vsaj 30 sekund.
4. Počasi obrnite glavo v levo, za celih 90 stopinj, ne da bi dvignili vrat.
5. Vključite celotno telo in ga obrnite v levo, tako da ste popolnoma na levi strani.
6. Počasi se vrnite v prvotni položaj, gledajte naprej in sedite naravnost.

Morda vam bo nekdo pomagal tudi pri Epleyjevem manevru, tako da vam bo vodil glavo v skladu z zgoraj opisanimi koraki. Ponovite ga lahko trikrat zaporedoma, med vsakim gibom pa se vam lahko zavrti.


Semont-Toupetov manever

Semont-Toupetov manever je podoben sklop gibov, ki jih lahko izvajate doma za zdravljenje vrtoglavice. Ta manever je manj znan, vendar nekatere študije trdijo, da je prav tako učinkovit. Semont-Toupetov manever je zelo podoben Epleyjevemu manevru, vendar zahteva manj gibljivosti vratu.

1. Začnite tako, da se usedete vzravnano na ravno površino, z blazino za seboj in z iztegnjenimi nogami.
2. Ulezite se, obrnite se na desno in poglejte na levo stran ter poglejte navzgor.
3. Hitro sedite in se obrnite na levi bok, tako da je vaša glava obrnjena na levo. Zdaj boste gledali navzdol proti tlom.
4. Počasi se vrnite v prvotni položaj, gledajte naprej in sedite naravnost.


Brandt-Daroffova vaja

To vajo najpogosteje priporočajo osebam z vrtoglavico, da jo izvajajo doma, saj jo je preprosto izvajati nenadzorovano. Brandt-Daroffove vaje ne smete izvajati, razen če ste na varnem mestu in nekaj časa ne boste vozili, ker lahko povzroči povečano omotico za kratek čas.

1. Začnite tako, da se usedete na ravno površino, z nogami bingljajo, kot bi s stola.
2. Obrnite glavo, kolikor lahko, na levo stran, nato položite glavo in trup navzdol na desno stran. Vaše noge se ne smejo premikati. Ostanite tukaj vsaj 30 sekund.
3. Sedite in obrnite glavo nazaj v srednji položaj.
4. Vajo ponovite na nasprotni strani, tako da obrnete glavo, kolikor lahko, na desno stran, nato pa se uležete na levi bok.

To vajo lahko izvajate v nizu 5 ponovitev in jo ponavljate največ 3-krat na dan, dvakrat na teden.


Gingko biloba

Ginko biloba je bila raziskana glede učinkov na vrtoglavico in ugotovljeno je bilo, da je enako učinkovita kot vodilno zdravilo na recept za zdravljenje vrtoglavice. Izvleček ginka bilobe lahko kupite v obliki tekočine ali kapsul. Če vsak dan zaužijete 240 miligramov ginka bilobe, boste zmanjšali simptome vrtoglavice in se boste počutili bolj uravnoteženi.


Obvladovanje stresa

Nekatera stanja, ki povzročajo vrtoglavico, vključno z Menierevo boleznijo, lahko sproži stres. Razvijanje strategij obvladovanja stresnih okoliščin bi lahko zmanjšalo vaše epizode vrtoglavice. Vadba meditacije in tehnik globokega dihanja je dober začetek. Dolgotrajni stres ni nekaj, kar lahko enostavno predihate, in pogosto vzroki za stres niso stvari, ki bi jih lahko izločili iz svojega življenja. Če se preprosto zavedate, kaj vam povzroča stres, lahko zmanjšate simptome vrtoglavice.


Joga in tai chi

Znano je, da joga in tai chi zmanjšujeta stres, hkrati pa povečujeta prožnost in ravnotežje. Fizikalna terapija, ki se izvaja v ambulanti, uri vaše možgane, da kompenzirajo vzrok vaše vrtoglavice, vadba, ki jo izvajate doma, pa lahko posnema ta učinek. Preizkusite preproste položaje joge, kot sta položaj otroka in položaj trupla, ko se vam vrti. Bodite previdni pri vsem, kar vključuje nenadno sklanjanje naprej, saj lahko to povzroči, da se vaši simptomi začasno okrepijo.


Ustrezna količina spanja

Občutke vrtoglavice lahko sproži pomanjkanje spanja. Če se vrtoglavica pojavi prvič, je to lahko posledica stresa ali pomanjkanja spanja. Če lahko prenehate s tem, kar počnete, in na kratko zadremate, boste morda ugotovili, da so vaši občutki vrtoglavice izginili sami od sebe.


Hidracija

Včasih je vrtoglavica posledica preproste dehidracije. Zmanjšanje vnosa natrija lahko pomaga. Toda najboljši način, da ostanete hidrirani, je preprosto piti veliko vode. Spremljajte vnos vode in poskušajte upoštevati vroče, vlažne razmere in prepotene situacije, zaradi katerih lahko izgubite dodatno tekočino. Načrtujte pitje več vode v času, ko ste nagnjeni k dehidraciji. Morda boste ugotovili, da preprosto zavedanje o tem, koliko vode pijete, pomaga zmanjšati epizode vrtoglavice.


Vitamin D

Če sumite, da je vaša vrtoglavica povezana z nečim, česar ne uživate v svoji prehrani, imate morda prav. Študija kaže, da lahko pomanjkanje vitamina D poslabša simptome pri ljudeh z BPPV, ki je najpogostejši vzrok za vrtoglavico. Kozarec obogatenega mleka ali pomarančnega soka, tuna v pločevinkah in celo jajčni rumenjaki bodo povečali vašo raven vitamina D. Naj vaš zdravnik preveri vaše ravni vitamina D, da boste vedeli, ali potrebujete več v svoji prehrani ali potrebujete dodatek.


Izogibanje alkoholu

Poleg vrtoglavice, ki jo čutite med pitjem, lahko alkohol dejansko spremeni sestavo tekočine v vašem notranjem ušesu. Alkohol tudi dehidrira. Te stvari lahko vplivajo na vaše ravnotežje, tudi ko ste trezni. Zmanjšanje uživanja alkohola ali celo popolno prenehanje uživanja alkohola lahko pomaga pri simptomih vrtoglavice.


Zaključek

Vrtoglavica ni diagnoza, ampak je simptom osnovne bolezni, če se pojavlja še naprej. Zdravljenje vrtoglavice doma lahko deluje kot kratkoročna rešitev. Toda če imate še vedno pogosto vrtoglavico, je pomembno ugotoviti vzrok. Vaš splošni zdravnik vam bo morda lahko postavil diagnozo ali pa vas bo na nadaljnjo oceno napotil k specialistu za ušesa, nos in grlo ali nevrologu.


vir: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-vertigo

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas