fbpx

Anemija v nosečnosti: kaj je in kako jo preprečiti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Nosečniška anemija se pojavi, ko nimate dovolj rdečih krvnih celic za prenos kisika do tkiv v telesu. Zaradi blage anemije se lahko počutite izčrpani, lahko pa postane tudi resna, če postane prehuda ali je ne zdravite.

Pravzaprav lahko anemija med nosečnostjo povzroči večje tveganje za prezgodnji porod, nizko porodno težo in celo smrtnost mater.

Razumevanje več o različnih vrstah anemije, pogostih simptomih in možnostih zdravljenja vam bo pomagalo prepoznati opozorilne znake anemije, da se boste lahko izognili zapletom.


Kaj povzroča anemijo med nosečnostjo?

Medtem ko je blaga anemija med nosečnostjo pogosta pri mnogih ljudeh, lahko postane resna težava, ki zahteva naprednejše zdravljenje, če je ne zdravite.

Fiziološka anemija (ali dilucijska anemija) je tipičen proces, povezan z nosečnostjo. Ko se skupni volumen krvi med nosečnostjo poveča, se volumen tekočine (plazme) poveča. Posledica je nižji odstotek rdečih krvničk v krvi.

Obstajajo pa tudi druge vrste anemije, ki imajo med nosečnostjo različne vzroke. To vključuje:

Anemija zaradi pomanjkanja železa

Med nosečnostjo vaše telo dela močneje, da zagotovi ustrezno hrano za vašega rastočega otroka, zaradi česar se volumen krvi poveča za približno 45 %. Vaše telo otroku zagotavlja tudi železo, potrebno za tvorbo lastnega hemoglobina.

To povečanje volumna vaše krvi in ​​tvorba otrokovega hemoglobina omogočata večji transport življenjsko pomembnega kisika in hranil, vendar to poveča dnevno potrebo po bistvenih mineralih, kot je železo. To lahko privede do zmanjšane tvorbe hemoglobina (komponente rdečih krvničk, ki prenaša kisik) ali pomanjkanja železa.

Anemija zaradi pomanjkanja folatov

Anemija zaradi pomanjkanja folatov je še ena pogosta vrsta anemije, ki se pojavi med nosečnostjo, ker nosečnice potrebujejo višje ravni folatov.

Folna kislina je v vodi topen vitamin, ki pomaga preprečevati okvare nevralne cevi ali kognitivne možganske težave med nosečnostjo.

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 telo uporablja tudi pri tvorbi rdečih krvnih celic.

Najdemo ga predvsem v obogateni hrani in živalskih proizvodih, kot so meso, ribe, perutnina in jajca.

Ženske, ki teh živil ne uživajo redno, vključno z vegani in vegetarijanci, so izpostavljene večjemu tveganju za pomanjkanje.

Nekateri ljudje imajo lahko tudi težave pri pretvorbi B12, kar lahko vodi tudi do pomanjkanja. Pomanjkanje folne kisline in vitamina B12 se pogosto pojavi skupaj.


Kakšni so simptomi anemije?

Medtem ko blagi primeri anemije morda nimajo nobenih simptomov, lahko simptomi anemije vključujejo stvari, kot so utrujenost, bleda koža ali težko dihanje. Če imate med nosečnostjo anemijo, lahko občutite vse ali nobenega od simptomov.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če ste zaskrbljeni zaradi katerega od tukaj navedenih simptomov ali če se vam zdi, da je nekaj narobe.


Dejavniki tveganja za anemijo v nosečnosti

Morda ste med nosečnostjo izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj anemije, če:

• imate dve ali več nosečnosti v hitrem zaporedju
• ne uživate dovolj hrane, bogate z železom
• ste imeli močno menstruacijo, preden ste zanosili
• redno bruhate zaradi jutranje slabosti


Diagnoza

Med nosečnostjo vam bodo običajno opravili preiskavo popolne krvne slike (CBC), da bi preverili, ali imate anemijo ob prvem predporodnem pregledu. Lahko vas testirajo tudi proti koncu nosečnosti.

Zdravnik bo morda pregledal količino in velikost vaših rdečih krvnih celic, pa tudi vaše ravni hemoglobina, feritina, folata ali vitamina B12.

Zdravnik lahko nato naroči druge teste, da ugotovi, ali imate drugo vrsto ali drugo osnovno zdravstveno težavo.


Zdravljenje in preprečevanje

Hudo anemijo med nosečnostjo običajno zdravimo s transfuzijo krvi. Vendar pa je anemijo mogoče preprečiti z ustrezno prehrano.

Tukaj je nekaj načinov, kako zagotoviti, da dobite potrebne vitamine in minerale, da ohranite raven rdečih krvnih celic v pravem obsegu.

1. Prenatalni vitamini

Prenatalni vitamini običajno vsebujejo večino mikrohranil, ki jih potrebujete med nosečnostjo, vključno z železom in folno kislino.

Jemanje prenatalnih vitaminov enkrat na dan je preprost način za dopolnitev zdrave prehrane. Idealno je, da začnete s prenatalnimi vitaminomi vsaj 2 do 3 mesece pred poskusom zanositve.

2. Dodatki železa

Če imate nizko raven železa, vam bo zdravnik morda poleg dnevnega odmerka prenatalnih vitaminov priporočil še ločen dodatek železa.

Običajno potrebujejo nosečnice približno 27 miligramov železa na dan.

Vendar pa se odmerek lahko razlikuje glede na vrsto železa ali dodatka železa, ki ga zaužijete, zato je najbolje, da se o tem, koliko potrebujete, pogovorite s svojim zdravnikom.

Izogibajte se jemanju antacidov ali dodatkov kalcija približno istočasno kot dodatkov železa, saj lahko preprečijo, da bi vaše telo pravilno absorbiralo železo. Če ga vzamete z vitaminom C, bo vaše telo lažje absorbiralo več le-tega.

3. Pravilna prehrana

Večina ljudi lahko med nosečnostjo dobi zadostne količine železa in folne kisline z uživanjem prave hrane. Dobri viri teh osnovnih mineralov vključujejo:

• perutnina
• ribe
• pusto rdeče meso
• fižol
• oreščki in semena
• temna listnata zelenjava
• obogatena žita
• jajca
• sadje, kot so banane in melone

Živalski viri železa se najlažje absorbirajo. Če vaše železo prihaja iz rastlinskega vira, ga kombinirajte z živili z visoko vsebnostjo vitamina C, kot je paradižnikov sok ali pomaranče, da povečate absorpcijo.

Včasih dopolnjevanje peroralnega železa ni dovolj za dvig ravni železa. V tem primeru se bo zdravnik morda pogovoril z vami o drugih terapijah.

V nekaterih primerih bo morda potrebno intravensko dodajanje železa ali transfuzija krvi.


Pogosta vprašanja

Kaj je glavni vzrok za anemijo v nosečnosti?

Najpogostejši vzroki anemije v nosečnosti so pomanjkanje železa in folatov.

Kako zdravite anemijo v nosečnosti?

Odvisno od vrste običajno vključite jemanje vitaminskih dodatkov. V nekaterih primerih boste morda potrebovali transfuzijo krvi. Vendar je večino primerov mogoče preprečiti, preden se razvijejo ali postanejo resni.

V katerem trimesečju nosečnosti se razvije anemija?

Raziskave kažejo, da se več kot 90 % primerov nosečniške anemije razvije v tretjem trimesečju.


Zaključek

Če ste noseči ali poskušate zanositi, se zavedajte pomena zadostnih količin železa, folne kisline in vitamina B12.

Sledite uravnoteženi prehrani, jemljite prenatalne vitamine in se pogovorite s svojim zdravnikom, če imate simptome anemije.

Če imate pomanjkanje železa, vam lahko zdravnik priporoči pravo zdravljenje in se odloči, ali je dodatek potreben.


vir: https://www.healthline.com/health/pregnancy/iron-deficiency-anemia

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas