fbpx

Kaj povzroča vrtoglavico v nosečnosti?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Omotičnost med nosečnostjo je običajna. Zaradi omotice se lahko počutite, kot da se soba vrti – imenovana vrtoglavica – ali pa se počutite omedleli, nestabilni ali šibki.

O omotici in drugih simptomih se morate vedno pogovoriti s svojim zdravnikom. V nekaterih primerih boste morda potrebovali takojšnjo zdravniško pomoč.

Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti o možnih razlogih za vrtoglavico v nosečnosti in o tem, kaj lahko storite za obvladovanje tega simptoma.


Omotičnost v zgodnji nosečnosti

Več dejavnikov lahko prispeva k omotici v prvem trimesečju.

Spreminjanje hormonov in znižanje krvnega tlaka

Takoj ko zanosite, se raven vaših hormonov spremeni, da pomaga povečati pretok krvi v telesu. To pomaga pri razvoju otroka v maternici.

Povečan pretok krvi lahko povzroči spremembo krvnega tlaka. Pogosto se vaš krvni tlak med nosečnostjo zniža, kar je znano tudi kot hipotenzija ali nizek krvni tlak.

Nizek krvni tlak lahko povzroči omotico, zlasti ko preidete iz ležečega ali sedečega položaja v stoječe.

Vaš zdravnik bo preveril vaš krvni tlak na predporodnih pregledih, da bi spremljal vaš krvni tlak. Na splošno nižji krvni tlak ni razlog za skrb in se bo po nosečnosti vrnil na normalno raven.

Hiperemeza gravidarum

Omotica se lahko pojavi, če imate med nosečnostjo izjemno slabost in bruhanje, kar je znano kot hiperemeza gravidarum. To se pogosto zgodi zgodaj v nosečnosti zaradi spreminjanja ravni hormonov.

Za zdravljenje tega stanja lahko zdravnik:

• priporoča določeno dieto
• vas hospitalizira, da boste lahko prejemali dodatne tekočine in vas bo spremljal
• predpiše zdravilo

Morda boste občutili olajšanje tega stanja v drugem trimesečju.

Ektopična nosečnost

Omotičnost je lahko posledica zunajmaternične nosečnosti. To se zgodi, ko se oplojeno jajčece vsadi v vaš reproduktivni sistem zunaj maternice. Velikokrat se vsadi v vaše jajcevode.

Ko pride do tega stanja, nosečnost ni možna. Lahko se pojavi vrtoglavica, bolečine v trebuhu in krvavitev iz nožnice. Zdravnik bo moral izvesti poseg ali predpisati zdravilo za odstranitev oplojenega jajčeca.


Omotičnost v drugem trimesečju

Nekateri razlogi za vrtoglavico v prvem trimesečju se lahko prenesejo v drugo trimesečje, na primer nizek krvni tlak ali hiperemesis gravidarum. Med potekom nosečnosti se lahko pojavijo tudi druga stanja.

Pritisk na vašo maternico

Če pritisk rastoče maternice pritiska na vaše krvne žile, se lahko pojavi omotica. To se lahko pojavi v drugem ali tretjem trimesečju in je pogostejše, ko je otrok velik.

Ležanje na hrbtu lahko povzroči tudi vrtoglavico. To je zato, ker lahko ležanje na hrbtu pozneje v nosečnosti povzroči, da vam rastoča maternica blokira pretok krvi iz spodnjih okončin v srce. To lahko povzroči omotico in druge zaskrbljujoče simptome.

Spite in počivajte na boku, da preprečite nastanek te blokade.

Gestacijski diabetes

Pri gestacijskem diabetesu se lahko pojavi omotica, če se vam krvni sladkor preveč zniža. Gestacijski diabetes se pojavi, ko vaši hormoni vplivajo na način, kako vaše telo tvori insulin.

Vaš zdravnik vam bo verjetno priporočil testiranje na gestacijski diabetes med 24. in 28. tednom nosečnosti. Če vam diagnosticirajo bolezen, boste morali redno spremljati krvni sladkor ter se držati stroge diete in načrta vadbe.

Omotičnost, skupaj z drugimi simptomi, kot so potenje, tresenje in glavoboli, lahko kažejo na nizek krvni sladkor. Da bi ga povečali, boste morali pojesti prigrizek, kot je kos sadja ali nekaj kosov sladkarij. Po nekaj minutah preverite raven sladkorja in se prepričajte, da je v mejah normale.


Omotičnost v tretjem trimesečju

Številni vzroki za vrtoglavico v prvem in drugem trimesečju lahko povzročijo isti simptom pozneje v nosečnosti. Pomembno je, da v tretjem trimesečju redno obiskujete zdravnika, da spremljate potencialno nevarna stanja, ki lahko povzročijo omotico.

Bodite pozorni na znake omedlevice, da preprečite padce, zlasti v tretjem trimesečju. Počasi vstanite in posegajte po opori, da se izognete omotici, in čim pogosteje sedite, da se izognete dolgotrajnemu stanju.


Omotičnost med nosečnostjo

Obstaja nekaj vzrokov, ki lahko povzročijo omotico kadar koli med nosečnostjo. Ti pogoji niso vezani na določeno trimesečje.

Anemija

Morda imate zmanjšano število zdravih rdečih krvnih celic zaradi nosečnosti, kar povzroča anemijo. To se zgodi, ko v telesu nimate dovolj železa in folne kisline.

Poleg omotice se lahko zaradi anemije počutite utrujeni, postanete bledi ali težko dihate.

Med nosečnostjo se vam lahko kadar koli pojavi anemija. Če se vam to zgodi, vam bo zdravnik med nosečnostjo opravljal krvne preiskave za merjenje ravni železa in spremljanje stanja. Lahko priporoči dodatke železa ali folne kisline.

Dehidracija

Dehidracija se lahko pojavi kadar koli v nosečnosti. Lahko se pojavi v prvem trimesečju, če ste slabotni ali bruhate. Kasneje v nosečnosti lahko naletite na dehidracijo, ker vaše telo potrebuje več vode.

V zgodnji nosečnosti bi morali popiti vsaj 8 do 10 kozarcev vode na dan in povečati to količino, ko dodate več kalorij v svojo prehrano, običajno v drugem in tretjem trimesečju.


Obvladovanje vrtoglavice v nosečnosti

Obstaja več načinov, kako se lahko med nosečnostjo izognete ali zmanjšate vrtoglavico:

• Ne pozabite se premikati, ko stojite, da povečate prekrvavitev.
• Vzemite si čas, da vstanete iz sedečega ali ležečega položaja.
• V drugem in tretjem trimesečju se izogibajte ležanju na hrbtu.
• Pogosto jejte zdravo hrano, da preprečite nizek krvni sladkor.
• Pijte veliko vode, da preprečite dehidracijo.
• Nosite zračna in udobna oblačila.
• Za zdravljenje stanj, ki povzročajo vrtoglavico, jemljite dodatke in zdravila, ki vam jih je priporočil zdravnik.


Kdaj poiskati pomoč

Svojega ginekologa vedno obvestite o vsaki vrtoglavici, ki jo doživite med nosečnostjo. Tako lahko vaš zdravnik sprejme potrebne ukrepe za diagnosticiranje vseh stanj, ki povzročajo simptom.

Če je omotica nenadna ali huda ali če se pojavijo drugi simptomi z omotico, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Med nosečnostjo so značilni naslednji simptomi:

• krvavitev iz nožnice
• bolečine v trebuhu
• huda oteklina
• srčne palpitacije
• bolečina v prsnem košu
• omedlevica
• težko dihanje
• hudi glavoboli
• težave z vidom


Zaključek

Omotičnost je pogost simptom nosečnosti, povzroči pa jo lahko veliko različnih dejavnikov. Povejte svojemu zdravniku, če imate omotico. Opravi lahko vse potrebne teste in vas spremlja, da se prepriča, ali ste vi in ​​vaš otrok zdravi.

Vaš zdravnik vam lahko tudi pomaga najti načine za zmanjšanje simptomov, odvisno od osnovnega vzroka. Če se izogibate dolgim ​​obdobjem stanja ali ležanja na boku in poskrbite, da boste telo hranili z zdravo hrano in veliko vode, vam lahko to pomaga zmanjšati obdobja vrtoglavice.


vir: https://www.healthline.com/health/pregnancy/dizziness-in-pregnancy

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas