fbpx

14 znakov anemije zaradi pomanjkanja železa

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vaše telo potrebuje železo za tvorbo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki jim omogoča prenašanje kisika po krvnih žilah.

Če vaše telo nima dovolj hemoglobina, vaša tkiva in mišice ne bodo prejele dovolj kisika, da bi lahko učinkovito delovale.

Tukaj je 14 znakov in simptomov pomanjkanja železa, začenši z najpogostejšimi. Ugotovite tudi, kako prepoznati slabokrvnost pri otrocih in starejših ter kdaj k zdravniku.


1. Nenavadna utrujenost

Občutek utrujenosti je pogost znak anemije zaradi pomanjkanja železa. Lahko vpliva tudi na ljudi, ki nimajo dovolj železa, tudi če niso prejeli diagnoze pomanjkanja.

Ta utrujenost se zgodi, ker vašemu telesu primanjkuje železa, ki ga potrebuje za tvorbo beljakovine, imenovane hemoglobin, ki pomaga prenašati kisik po telesu.

Brez dovolj hemoglobina manj kisika doseže vaša tkiva in mišice, kar jim prikrajša energijo. Vaše srce mora tudi bolj delati, da premika več s kisikom bogate krvi po telesu, kar vas lahko utrudi.

Ker se utrujenost pogosto obravnava kot del zaposlenega sodobnega življenja, je težko diagnosticirati pomanjkanje železa samo na podlagi tega simptoma.

Vendar pa je lahko utrujenost, ki se pojavi z bledico, težko dihanjem in drugimi simptomi, znak anemije.


2. Koža, ki je bolj bleda kot običajno

Na pomanjkanje železa lahko kažeta tudi koža, ki je bolj bleda kot običajno, kot tudi bleda obarvanost notranjosti spodnjih vek.

Hemoglobin v rdečih krvnih celicah daje krvi rdečo barvo, zato je zaradi nizkih ravni, ki jih povzroča pomanjkanje železa, kri manj rdeča. Zato lahko koža pri ljudeh s pomanjkanjem železa izgubi nekaj svoje barve ali toplote.

Študija iz leta 2016 ugotavlja, da je bledica kože ali znotraj vek zanesljiv pokazatelj anemije. Oseba s hudo anemijo ima lahko tudi bledico v gubah dlani.

Če med gledanjem v ogledalo povlečete spodnjo veko navzdol, mora biti notranja plast živahno rdeče barve. Če je zelo bledo rožnat ali rumen, vam morda primanjkuje železa.

Pri ljudeh s temnejšo kožo so lahko veke edino področje, kjer je to stanje opazno.

Vendar pa se bledica lahko pojavi iz več razlogov. Le krvni test lahko potrdi, ali ima oseba anemijo.


3. Zasoplost

Hemoglobin omogoča rdečim krvnim celicam, da prenašajo kisik po telesu.

Ko so ravni hemoglobina nizke zaradi pomanjkanja železa, so nizke tudi ravni kisika. To pomeni, da vaše mišice ne bodo prejele dovolj kisika za vsakodnevne dejavnosti, kot je hoja.

Posledično se bo intenziteta vašega dihanja povečala, saj vaše telo poskuša dobiti več kisika, kar povzroči kratko sapo.

Če zadihate med vsakodnevnimi opravili, ki so se vam včasih zdela enostavna, kot je hoja, plezanje po stopnicah ali telovadba, je to lahko posledica pomanjkanja železa.


4. Glavoboli

Med menstruacijo se lahko pojavi pomanjkanje železa, pri obeh pa se lahko pojavijo tudi glavoboli.

Povezava med pomanjkanjem železa in glavoboli ni jasna. K temu lahko prispeva več dejavnikov, vključno z razmerjem med spremenjeno funkcijo dopamina in ravnmi estrogena.

Čeprav je vzrokov za glavobole veliko, so lahko pogosti, ponavljajoči se glavoboli znak pomanjkanja železa.


5. Srčne palpitacije

Občutno bitje srca ali srčne palpitacije so še en znak anemije zaradi pomanjkanja železa.

Strokovnjaki še preučujejo povezavo med pomanjkanjem železa, slabokrvnostjo in težavami s srcem, vendar menijo, da lahko vlogo igra oskrba s kisikom.

Hemoglobin je beljakovina v rdečih krvnih celicah, ki pomaga prenašati kisik po telesu. Pri pomanjkanju železa nizke ravni hemoglobina pomenijo, da mora srce dodatno trdo delati za prenos kisika.

To lahko privede do nepravilnega srčnega utripa ali občutka, da vam srce bije nenormalno hitro.

Posledično lahko pomanjkanje železa poslabša stanja, ki vplivajo na vaše srce, kot sta srčno popuščanje in koronarna srčna bolezen.


6. Suhi in poškodovani lasje in koža

Suha ali poškodovana koža in lasje so lahko znaki pomanjkanja železa.

Pomanjkanje železa zniža raven hemoglobina v krvi, kar lahko zmanjša količino kisika, ki je na voljo celicam, ki povzročajo rast las.

Koža in lasje, ki nimajo kisika, lahko postanejo suhi in šibki.

Pomanjkanje železa je povezano tudi z izpadanjem las in nekatere raziskave kažejo, da je lahko vzrok.

Lasje med vsakodnevnim umivanjem in krtačenjem pogosto izpadajo. Toda znatno izpadanje las je lahko znak pomanjkanja železa.


7. Oteklost in bolečina jezika ali ust

Včasih lahko spremembe znotraj ali zunaj ust kažejo na anemijo zaradi pomanjkanja železa. Znaki vključujejo otekel, vnet, bled ali nenavadno gladek jezik.

Drugi možni simptomi okoli ust vključujejo:

• suha usta
• pekoč občutek v ustih
• boleče, rdeče razpoke v vogalih ust
• razjede v ustih


8. Nemirne noge

Morda obstaja povezava med pomanjkanjem železa in sindromom nemirnih nog.

To stanje vključuje močno željo po premikanju nog, ko so v mirovanju. Lahko povzroči tudi neprijetne občutke plazenja ali srbenja v stopalih in nogah.

Običajno je slabše ponoči in lahko oteži spanje.

Vzroki primarnega sindroma nemirnih nog niso popolnoma razumljeni. Vendar pa lahko izvira iz različnih zdravstvenih stanj, vključno z anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Ljudje z anemijo zaradi pomanjkanja železa imajo namreč šestkrat večjo verjetnost sindroma nemirnih nog kot splošna populacija.


9. Krhki ali žličasti nohti

Nohti v obliki žlice, imenovani tudi koilonihija, so še en simptom anemije zaradi pomanjkanja železa.

Običajno so prvi znak krhki nohti, ki se zlahka okrušijo in pokajo.

V poznejših fazah pomanjkanja železa lahko nohti postanejo žličasti, kar pomeni, da se sredina vašega nohta spusti, robovi pa dvignejo, da dajejo zaobljen videz kot žlica.

To je redek neželeni učinek in je običajno reverzibilen z zdravljenjem za povečanje ravni železa v telesu.


10. Drugi znaki anemije zaradi pomanjkanja železa

Več drugih indikatorjev signalizira, da so vaše ravni železa morda nizke. Ti so ponavadi manj pogosti in so lahko povezani z mnogimi drugimi stanji poleg pomanjkanja železa.

Drugi znaki anemije zaradi pomanjkanja železa so:

Nenavadne želje. Hrepenenje po nenavadni hrani ali neživilskih izdelkih se imenuje pica. Oseba lahko hrepeni po ledu, glini, umazaniji, kredi ali papirju. Lahko se pojavi med nosečnostjo in je lahko znak pomanjkanja železa.
Občutek depresije. Morda obstaja povezava med anemijo zaradi pomanjkanja železa in depresijo pri odraslih, tudi med nosečnostjo.
Mrzle roke in noge. Pomanjkanje železa pomeni manjšo oskrbo s kisikom v rokah in nogah. Nekateri ljudje lahko na splošno lažje občutijo mraz ali imajo mrzle roke in noge.
Pogostejše okužbe. Železo je potrebno za zdrav imunski sistem, pomanjkanje železa pa lahko poveča tveganje za okužbe.
Slab apetit. Pomanjkanje železa je povezano s slabim apetitom zaradi sprememb v hormonu lakote grelinu.


Simptomi anemije pri otrocih

Otroci z anemijo zaradi pomanjkanja železa lahko:

• imajo bledo kožo
• so razdražljivi
• imajo pomanjkanje energije
• so hitro utrujeni
• imajo hiter srčni utrip
• imajo boleč ali otekel jezik
• imajo povečano vranico tik pod rebri
• kažejo znake pice, kot je želja po ledu, kredi, papirju…


Simptomi anemije pri starejših odraslih

Anemija je pogosta pri starejših odraslih, vendar jo je težko prepoznati, saj so nekateri simptomi pogosti, ko se ljudje staramo.

Simptomi vključujejo:

• utrujenost
• težave pri razmišljanju in osredotočanju
• depresija
• mišična oslabelost
• krhkost

V primerjavi z mlajšimi je pri starejših odraslih večja verjetnost, da bodo imeli bolezni, povezane z anemijo zaradi pomanjkanja železa, kot so kronična ledvična bolezen, vnetje in prehranske pomanjkljivosti.

Starejši odrasli pogosteje uporabljajo tudi določena zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), antikoagulanti in zaviralci protonske črpalke v daljšem obdobju, kar lahko povzroči izgubo krvi v želodcu ali zmanjša absorpcijo železa.


Kdaj k zdravniku

Pogovorite se z zdravnikom, če imate simptome pomanjkanja železa. Brez zdravljenja se lahko razvije anemija zaradi pomanjkanja.

To lahko poveča tveganje za zaplete, kot so:

• težave s srcem
• depresija
• večja možnost okužb
• težave z nosečnostjo

Ženske, ki so noseče ali imajo intenzivno menstruacijo, imajo največje tveganje in se morajo pogovoriti z zdravnikom o testiranju za anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Če vaš zdravnik potrdi, da imate pomanjkanje železa – običajno s krvnim testom, bo pripravil načrt zdravljenja, ki najbolje ustreza vašim zdravstvenim potrebam.

Morda vam bo priporočil povečanje vnosa železa s prehrano ali jemanjem dodatkov.

Če pa zdravnik sumi, da je anemija posledica težav s prebavili, lahko priporoči nadaljnje preiskave in postopke, vključno z zgornjo in spodnjo endoskopijo.

Če menite, da imate anemijo zaradi pomanjkanja železa, se posvetujte z zdravnikom, preden spremenite svojo prehrano ali se odločite za kakršne koli dodatke.


Pogosta vprašanja

Kako se bom počutil, če bo moje železo nizko?

Nekateri ljudje nimajo simptomov anemije zaradi pomanjkanja železa. Sčasoma pa boste morda opazili, da je notranjost vaših oči bolj bleda kot običajno, lahko se počutite utrujeni in težko dihate.

Kako lahko hitro povečam raven železa?

Prehrana, bogata z železom, lahko pomaga povečati raven železa. Če so vaše ravni zelo nizke, vam lahko zdravnik priporoči dodatke železa. V nekaterih primerih boste morda potrebovali zdravljenje osnovne bolezni.

Kaj povzroča znižanje ravni železa?

Prehranske izbire, osnovne bolezni, krvavitve in uporaba nekaterih zdravil so pogosti vzroki za nizko raven železa.


Zaključek

Simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa so lahko odvisni od resnosti anemije. V zgodnjih fazah morda ni simptomov.

Pogosti simptomi vključujejo utrujenost, bledico, težko dihanje ter suhe ali poškodovane lase in kožo.

Če menite, da imate simptome pomanjkanja železa, se posvetujte z zdravnikom. Lahko vam priporoči spremembe prehrane ali zdravil. Lahko tudi opravi test, da ugotovi, ali je treba obravnavati osnovno stanje.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas