fbpx

Megaloblastna anemija

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Anemija je krvna motnja, pri kateri je število rdečih krvničk (eritrocitov) manjše kot običajno. Za megaloblastno anemijo so značilni eritrociti, ki so večji od običajnih. Tudi teh je premalo.

Rdeče krvne celice prenašajo kisik po telesu. Ko vaše telo nima dovolj eritrocitov, vaša tkiva in organi ne dobijo dovolj kisika. Obstaja veliko vrst anemije z različnimi vzroki in značilnostmi.

Kadar eritrociti ne nastajajo pravilno, to povzroči megaloblastno anemijo. Ker so krvne celice prevelike, morda ne bodo mogle zapustiti kostnega mozga, da bi vstopile v krvni obtok in dovajale kisik.


Vzroki za megaloblastno anemijo

Dva najpogostejša vzroka za megaloblastno anemijo sta pomanjkanje vitamina B12 in folata.

Ti dve hranili sta potrebni za tvorbo zdravih eritrocitov. Če jih ne dobite dovolj, to vpliva na sestavo vaših eritrocitov. To vodi do celic, ki se ne delijo in razmnožujejo tako, kot bi morale.

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 je hranilo, ki ga najdemo v hrani in pijači, kot so:

• jagnječja jetra, govedina in druge vrste mesa
• sardele, tune in druge vrste rib
• jajca
• mleko
• obogaten prehranski kvas

Nekateri ljudje ne morejo absorbirati dovolj vitamina B12 iz svoje prehrane, kar vodi v megaloblastno anemijo. Megaloblastna anemija, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina B12, je znana kot anemija zaradi pomanjkanja vitamina B12.

Ena redka vrsta anemije zaradi pomanjkanja vitamina B12 je perniciozna anemija. Perniciozna anemija je avtoimunsko stanje in je posledica pomanjkanja beljakovine v želodcu, imenovane intrinzični faktor. Brez notranjega faktorja se vitamin B12 ne more absorbirati, ne glede na to, koliko ga zaužijemo.

Možno je, da se razvije anemija zaradi pomanjkanja vitamina B12, ker v vaši prehrani preprosto ni dovolj vitamina B12. Ker B12 naravno ni v nobenem rastlinskem izdelku, je pomanjkanje vitamina B12 pogosto pri ljudeh, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko.

Anemijo zaradi pomanjkanja vitamina B12 lahko razvijete tudi, če jemljete zdravila, ki izčrpavajo vitamin B12, kot so zaviralci protonske črpalke in metformin (Fortamet, Glumetza). Določene vrste operacij, vključno z bariatrično kirurgijo, lahko povzročijo tudi nezmožnost absorpcije vitamina B12.

Pomanjkanje folatov

Folat je še eno hranilo, ki je pomembno za razvoj zdravih eritrocitov. Folat se nahaja v živilih, kot so:

• goveja jetra
• špinača
• brstični ohrovt
• avokado
• pomaranče

Folat se pogosto zamenjuje s folno kislino. Tehnično gledano je folna kislina umetna oblika folata. Folno kislino lahko najdete v dodatkih, pa tudi v obogatenih žitih in hrani.

Vaša prehrana je pomemben dejavnik pri tem, ali imate dovolj folatov. Pomanjkanje folatov je lahko tudi posledica zlorabe alkohola, saj alkohol moti sposobnost telesa, da absorbira folate in folno kislino.

Nosečnice imajo večjo verjetnost pomanjkanja folatov zaradi velikih količin folatov, ki jih potrebuje razvijajoči se plod.


Simptomi megaloblastne anemije

Najpogostejši simptom megaloblastne anemije je utrujenost.

Simptomi se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Drugi pogosti simptomi vključujejo:

• težko dihanje
• mišična oslabelost
• koža, ki je bolj bleda kot običajno
• glositis ali otekel jezik
• gladek ali nežen jezik
• izguba apetita ali hujšanje
• driska
• slabost
• hiter srčni utrip
• mravljinčenje v rokah in nogah
• odrevenelost rok in nog


Diagnosticiranje megaloblastne anemije

Eden od testov, ki se uporablja za diagnosticiranje anemije, je popolna krvna slika (CBC). Ta test meri različne dele vaše krvi. V okviru CBC lahko zdravnik preveri število in videz vaših eritrocitov. Videti bodo večji in nerazviti, če imate megaloblastno anemijo.

Vaš zdravnik bo zbral tudi vašo zdravstveno anamnezo in opravil fizični pregled, da bi izključil druge vzroke za vaše simptome.

Vaš zdravnik bo moral naročiti več krvnih preiskav, da bi ugotovil, ali pomanjkanje vitamina povzroča vašo anemijo. Ti testi mu bodo tudi pomagali ugotoviti, ali vaše stanje povzroča pomanjkanje vitamina B12 ali folata.

Schillingov test

Drug test, ki ga lahko zdravnik uporabi za pomoč pri diagnozi, je Schillingov test. Schillingov test je krvni test, ki ocenjuje vašo sposobnost absorpcije vitamina B12.

Ko boste vzeli majhen dodatek radioaktivnega vitamina B12:

• odvzemite vzorec urina za analizo s strani zdravnika
• jemljite isti radioaktivni dodatek v kombinaciji z beljakovino intrinzičnega faktorja, ki jo vaše telo potrebuje, da lahko absorbira vitamin B12
• dajte še en vzorec urina za primerjavo s prvim

Če vzorci urina pokažejo, da ste B12 absorbirali šele potem, ko ste ga zaužili skupaj z intrinzičnim faktorjem, je to znak, da intrinzičnega faktorja ne tvorite sami. To pomeni, da vitamina B12 ne morete absorbirati naravno.


Zdravljenje megaloblastne anemije

Kako se vi in ​​vaš zdravnik odločite za zdravljenje megaloblastne anemije, je odvisno od tega, kaj jo povzroča. Vaš načrt zdravljenja je lahko odvisen tudi od vaše starosti in splošnega zdravja, pa tudi od vašega odziva na zdravljenje in resnosti vaše bolezni.

Pomanjkanje vitamina B12

V primeru megaloblastne anemije, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina B12, boste morda potrebovali mesečne injekcije vitamina B12. Morda boste prejeli tudi peroralne dodatke.

Pomaga lahko dodajanje več živil z vitaminom B12 vaši prehrani. Dodatna živila, ki vsebujejo vitamin B12, vključujejo:

• piščanec
• obogatena žita, zlasti otrobi
• rdeče meso
• lupinarji

Nekateri posamezniki imajo genetsko mutacijo na genu za metilenetetrahidrofolat reduktazo (MTHFR). Ta gen je odgovoren za pretvorbo nekaterih vitaminov B, vključno z B12 in folatom, v uporabne oblike v telesu.

Za posameznike z mutacijo MTHFR se priporoča dodaten metilkobalamin.

Redno uživanje živil, vitaminov ali obogatenih izdelkov, bogatih z vitaminom B12, verjetno ne bo preprečilo pomanjkanja ali njegovih zdravstvenih posledic pri osebah s to gensko mutacijo.

Pomanjkanje folatov

Megaloblastno anemijo, ki jo povzroča pomanjkanje folata, je mogoče zdraviti s peroralnimi ali intravenskimi dodatki folne kisline. Spremembe prehrane prav tako pomagajo povečati raven folatov.

V svojo prehrano vključite več živil:

• listnata zelena zelenjava
• arašidi
• leča
• obogatena žita

Tako kot pri vitaminu B12 se posameznikom z mutacijo MTHFR priporoča, da jemljejo metilfolat, da preprečijo pomanjkanje folata in njegove zaplete.


Obeti za ljudi, ki živijo z megaloblastno anemijo

V preteklosti je bilo megaloblastno anemijo težko zdraviti. Danes lahko ljudje z megaloblastno anemijo zaradi pomanjkanja vitamina B12 ali folata obvladajo svoje simptome in se počutijo bolje s stalnim zdravljenjem in prehranskimi dopolnili.

Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči druge težave. Te lahko vključujejo poškodbe živcev, nevrološke težave in težave s prebavnim traktom. Te zaplete je mogoče odpraviti z zgodnjo diagnozo in zdravljenjem.

Na voljo je genetsko testiranje, da se ugotovi, ali imate genetsko mutacijo MTHFR. Ljudje, ki imajo perniciozno anemijo, imajo lahko tudi večje tveganje za raka na želodcu in zmanjšano trdnost kosti. Zaradi teh razlogov je pomembno, da megaloblastno anemijo odkrijemo zgodaj.

Pogovorite se s svojim zdravnikom, če opazite kakršne koli simptome anemije. Vi in vaš zdravnik lahko sestavite načrt zdravljenja in pomagate preprečiti kakršne koli trajne poškodbe.


vir: https://www.healthline.com/health/megaloblastic-anemia

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas