fbpx

7 zdravstvenih koristi prehranskih dopolnil z resveratrolom

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če ste slišali, da lahko rdeče vino pomaga znižati holesterol, ste verjetno že slišali za resveratrol – zelo opevano rastlinsko spojino, ki jo najdemo v rdečem vinu.

Toda poleg tega, da je resveratrol zdrav del rdečega vina in drugih živil, ima resveratrol tudi potencial za krepitev zdravja.

Pravzaprav so dodatki resveratrola povezani s številnimi razburljivimi koristmi za zdravje, vključno z zaščito delovanja možganov in znižanjem krvnega tlaka.

Ta članek pojasnjuje, kaj morate vedeti o resveratrolu, vključno s sedmimi njegovimi glavnimi potencialnimi koristmi za zdravje.


Kaj je resveratrol?

Resveratrol je rastlinska spojina, ki deluje kot antioksidant. Najboljši viri hrane so rdeče vino, grozdje, nekaj jagodičevja in arašidi.

Ta spojina je večinoma koncentrirana v lupinah in semenih grozdja in jagodičja. Ti deli grozdja so vključeni v fermentacijo rdečega vina, zato je njegova posebno visoka koncentracija resveratrola.

Vendar je bilo veliko raziskav o resveratrolu opravljenih na živalih in epruvetah z uporabo velikih količin spojine.

Od omejenih raziskav pri ljudeh se je večina osredotočila na dodatne oblike spojine v koncentracijah, višjih od tistih, ki bi jih lahko dobili s hrano.


1. Prehranska dopolnila z resveratrolom lahko pomagajo znižati krvni tlak

Resveratrol bi lahko bil zaradi svojih antioksidativnih lastnosti obetaven dodatek za zniževanje krvnega tlaka.

Pregled iz leta 2015 je pokazal, da lahko visoki odmerki pomagajo zmanjšati pritisk na stene arterij, ko srce bije.

Ta vrsta tlaka se imenuje sistolični krvni tlak in se pojavi kot zgornja številka v odčitkih krvnega tlaka.

Sistolični krvni tlak običajno naraste s starostjo, ko se arterije otrdijo. Ko je visok, postane dejavnik tveganja za bolezni srca.

Resveratrol lahko doseže ta učinek znižanja krvnega tlaka tako, da pomaga tvoriti več dušikovega oksida, kar povzroči sprostitev krvnih žil.

Vendar pa avtorji te študije pravijo, da je potrebnih več raziskav, preden se pripravijo konkretna priporočila o najboljšem odmerku resveratrola za povečanje koristi glede krvnega tlaka.


2. Pozitivno vpliva na maščobe v krvi

Več študij na živalih je pokazalo, da lahko dodatki resveratrola spremenijo maščobe v krvi.

Študija iz leta 2016 je miši hranila z visoko vsebnostjo beljakovin in polinenasičenih maščob ter jim dajala tudi dodatke resveratrola.

Raziskovalci so ugotovili, da sta se povprečna skupna raven holesterola in telesna teža miši zmanjšali, njihova raven “dobrega” HDL holesterola pa se je povečala.

Zdi se, da resveratrol vpliva na raven holesterola z zmanjšanjem učinka encima, ki nadzoruje tvorbo holesterola.

Kot antioksidant lahko tudi zmanjša oksidacijo “slabega” holesterola LDL. Oksidacija LDL prispeva k kopičenju oblog v stenah arterij.

V eni študiji so udeleženci prejeli izvleček grozdja, ki je bil okrepljen z dodatnim resveratrolom.

Po šestih mesecih zdravljenja se je njihov LDL znižal za 4.5 %, njihov oksidirani LDL pa za 20 % v primerjavi z udeleženci, ki so jemali neobogateni izvleček grozdja ali placebo.


3. Podaljšuje življenjsko dobo pri nekaterih živalih

Sposobnost spojine, da podaljša življenjsko dobo v različnih organizmih, je postala glavno področje raziskav.

Obstajajo dokazi, da resveratrol aktivira določene gene, ki preprečujejo bolezni staranja.

To deluje na enak način kot omejevanje kalorij, ki je obetavno podaljšalo življenjsko dobo s spreminjanjem načina izražanja genov.

Vendar ni jasno, ali bi imela spojina podoben učinek pri ljudeh.

Pregled študij, ki so preučevale to povezavo, je pokazal, da je resveratrol podaljšal življenjsko dobo pri 60 % proučevanih organizmov, vendar je bil učinek najmočnejši pri organizmih, ki so bili manj povezani s človekom, kot so črvi in ​​ribe.


4. Ščiti možgane

Več študij je pokazalo, da lahko pitje rdečega vina pomaga upočasniti s starostjo povezano kognitivno upadanje.

To je lahko deloma posledica antioksidativnega in protivnetnega delovanja resveratrola.

Zdi se, da moti beljakovinske fragmente, imenovane beta-amiloidi, ki so ključni za tvorbo plakov, ki so znak Alzheimerjeve bolezni.

Poleg tega lahko spojina sproži verigo dogodkov, ki ščitijo možganske celice pred poškodbami.

Čeprav je ta raziskava zanimiva, se znanstveniki še vedno sprašujejo o tem, kako dobro je človeško telo sposobno izkoristiti dodatni resveratrol, kar omejuje njegovo takojšnjo uporabo kot dodatka za zaščito možganov.


5. Lahko poveča občutljivost za insulin

Vsaj v študijah na živalih se je pokazalo, da ima resveratrol številne koristi pri sladkorni bolezni.

Te koristi vključujejo povečanje občutljivosti na insulin in preprečevanje zapletov sladkorne bolezni.

Ena od razlag delovanja resveratrola je ta, da lahko določenemu encimu prepreči pretvorbo glukoze v sorbitol, sladkorni alkohol.

Ko se pri ljudeh s sladkorno boleznijo nabere preveč sorbitola, lahko povzroči oksidativni stres, ki poškoduje celice.

Tukaj je še nekaj koristi, ki jih resveratrol lahko ima za ljudi s sladkorno boleznijo:

Lahko ščiti pred oksidativnim stresom: njegovo antioksidativno delovanje lahko pomaga zaščititi pred oksidativnim stresom, ki povzroča nekatere zaplete sladkorne bolezni.
Pomaga zmanjšati vnetje: resveratrol naj bi zmanjšal vnetje, ki ključno prispeva k kroničnim boleznim, vključno s sladkorno boleznijo.
Aktivira AMPK: To je beljakovina, ki pomaga telesu presnavljati glukozo. Aktivirani AMPK pomaga ohranjati nizko raven sladkorja v krvi.

Resveratrol lahko ljudem s sladkorno boleznijo celo nudi več koristi kot tistim, ki je nimajo. V neki študiji na živalih sta bila rdeče vino in resveratrol dejansko učinkovitejša antioksidanta pri podganah s sladkorno boleznijo kot pri podganah, ki je niso imele.

Raziskovalci pravijo, da bi lahko spojino v prihodnosti uporabili za zdravljenje sladkorne bolezni in njenih zapletov, vendar je potrebnih več raziskav.


6. Lahko olajša bolečine v sklepih

Artritis je pogosta bolezen, ki povzroča bolečine v sklepih in izgubo gibljivosti.

Rastlinski dodatki se preučujejo kot način za zdravljenje in preprečevanje bolečin v sklepih. Če ga jemljete kot dodatek, lahko resveratrol pomaga zaščititi hrustanec pred propadanjem.

Razgradnja hrustanca lahko povzroči bolečine v sklepih in je eden glavnih simptomov artritisa.

V neki študiji so resveratrol vbrizgali v kolenske sklepe kuncev z artritisom in ugotovili, da so ti kunci utrpeli manj poškodb na hrustancu.

Druge raziskave v epruvetah in na živalih so pokazale, da lahko spojina zmanjša vnetje in prepreči poškodbe sklepov


7. Resveratrol lahko zavira rakave celice

Resveratrol je bil raziskan, zlasti v epruvetah, glede njegove sposobnosti preprečevanja in zdravljenja raka. Vendar so bili rezultati mešani.

Študije na živalih in v epruveti so pokazale, da se bori proti več vrstam rakavih celic, vključno z rakavimi celicami želodca, debelega črevesa, kože, dojke in prostate.

Kako se lahko resveratrol bori proti rakavim celicam:

Lahko zavira rast rakavih celic: Lahko prepreči podvajanje in širjenje rakavih celic.
Resveratrol lahko spremeni izražanje genov: lahko spremeni izražanje genov v rakavih celicah in zavira njihovo rast.
Ima lahko hormonske učinke: Resveratrol lahko moti način izražanja določenih hormonov, kar lahko prepreči širjenje hormonsko odvisnih rakov.

Ker pa so bile dosedanje študije izvedene v epruvetah in na živalih, je potrebnih veliko več raziskav, da bi ugotovili, ali in kako bi to spojino lahko uporabili za zdravljenje raka pri ljudeh.


Tveganja in pomisleki v zvezi z dodatki resveratrola

V študijah, ki so uporabljale dodatke resveratrola, niso odkrili večjih tveganj. Zdi se, da jih zdravi ljudje dobro prenašajo.

Vendar je treba opozoriti, da ni dovolj dokončnih priporočil o tem, koliko resveratrola naj oseba zaužije, da bi imela koristi za zdravje.

Obstaja nekaj opozoril, zlasti glede tega, kako bi lahko resveratrol medsebojno deloval z drugimi zdravili.

Ker je bilo dokazano, da visoki odmerki preprečujejo strjevanje krvi v epruvetah, je možno, da lahko povečajo krvavitve ali modrice, če jih jemljete z zdravili proti strjevanju krvi, kot sta heparin ali varfarin, ali nekaterimi lajšalci bolečin.

Resveratrol blokira tudi nekatere encime, ki pomagajo očistiti nekatere spojine iz telesa. To pomeni, da se lahko nekatera zdravila kopičijo do nevarnih ravni. Sem spadajo nekatera zdravila za krvni tlak, zdravila za tesnobo in imunosupresivi.

Če trenutno uporabljate zdravila, se boste morda želeli posvetovati z zdravnikom, preden poskusite resveratrol.

Nazadnje se na veliko razpravlja o tem, koliko resveratrola lahko telo dejansko porabi iz dodatkov in drugih virov.


Zaključek

Resveratrol je močan antioksidant z velikim potencialom.

Izkazalo se je, da je obetaven glede različnih zdravstvenih stanj, vključno s srčnimi boleznimi in artritisom. Vendar še vedno ni jasnih navodil glede odmerjanja.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


Zakaj Paracelzus?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

Delovni čas

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

Kontakt

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: info@paracelzus.si
Kako do nas