fbpx

Kurkuma je lahko tako dobra kot zdravilo brez recepta omeprazol za zdravljenje prebavne motnje

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kulinarična začimba kurkuma je lahko enako učinkovita kot nekatera zdravila za zdravljenje simptomov prebavne motnje, kažejo rezultati majhne študije.

Nove raziskave so pokazale, da je kurkumin, naravna spojina, ki jo najdemo v kurkumi, lahko enako učinkovit kot omeprazol – zdravilo za zaviranje odvečne želodčne kisline – pri lajšanju prebavnih motenj pri ljudeh z diagnozo funkcionalne dispepsije – kar pomeni, da so bile druge patologije, kot so razjede ali rak, izključene.

Raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze Chulalongkorn v Bangkoku so 151 bolnikov, starih od 18 do 70 let, s ponavljajočimi se želodčnimi težavami naključno razvrstili v eno od treh skupin zdravljenja za 28 dni.

Prva skupina je štirikrat na dan jemala dve veliki 250 mg kapsuli kurkumina in eno majhno navidezno kapsulo. Druga skupina je jemala eno 20 mg kapsulo omeprazola na dan in dve veliki placebo kapsuli štirikrat na dan. Končno je tretja skupina dobila kurkumo in omeprazol.

Na začetku študije so imeli udeleženci v vseh treh skupinah podobne klinične značilnosti in rezultate prebavne motnje, kot je bilo ocenjeno z oceno resnosti dispepsije ali SODA.

Na koncu študije so rezultati SODA pokazali znatno zmanjšanje resnosti simptomov do 28. dne za bolečino in druge simptome za tiste v kombiniranih skupinah, samo kurkumin in samo omeprazol.

Te izboljšave so bile še močnejše po 56 dneh.

Čeprav so raziskovalci priznali majhno velikost študije in kratko obdobje intervencije, so dejali: “Nove ugotovitve iz naše študije lahko upravičijo upoštevanje kurkumina v klinični praksi.”

Torej, ali to pomeni, da je kurkuma zanesljiva alternativa za zdravila za zaviranje protonske črpalke (PPI), kot je omeprazol? Vprašali smo dva strokovnjaka.


Kurkuma in prebavne motnje: kakšna je povezava?

Sas Parsad, nutricionist in ustanovitelj The Gut Co, ni presenečen nad rezultati študije. “Kurkuma ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini, zlasti v ajurvedi, zaradi svojih prebavnih koristi in vloge pri negovanju zdravega črevesja,” poudarja.

“Kurkumin, spojina, ki jo vsebuje, ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, kar lahko prispeva k njegovi učinkovitosti pri blaženju simptomov prebavne motnje in podpiranju dobrega počutja črevesja,” pojasnjuje.

Parsad pravi, da je kurkuma delno povezana z lajšanjem prebavnih motenj zaradi njene sposobnosti spodbujanja žolča.

“Kurkumin stimulira žolčnik, da sprošča žolč, kar pomaga pri prebavi maščob,” pojasnjuje. “Izboljšana prebava maščob lahko zmanjša simptome, kot sta napihnjenost in nelagodje, ter dodatno podpira udobje črevesja.”

Slaba prebava pogosto vključuje vnetje želodčne sluznice ali drugih delov prebavnega trakta. Parsad pravi, da protivnetne lastnosti kurkume lahko preprečijo to.

“Kurkumin lahko pomaga zmanjšati to vnetje, kar lahko ublaži nelagodje in bolečino, hkrati pa spodbuja bolj zdravo črevesno okolje,” ugotavlja.

Po drugi strani pa običajna zdravila za prebavo, kot so zaviralci protonske črpalke (PPI), kot je omeprazol, delujejo predvsem tako, da zmanjšajo nastajanje želodčne kisline.

»Čeprav so v mnogih primerih učinkoviti, ima lahko dolgotrajna uporaba neželene učinke, vključno z možnimi vplivi na zdravje črevesja. Nasprotno pa kurkuma obravnava prebavne motnje s svojimi protivnetnimi lastnostmi in izboljšanjem prebavnih procesov, kar prispeva k bolj zdravemu črevesju,« domneva Parsad.

Čeprav so rezultati te študije obetavni, zlasti za ljudi, ki raje uporabljajo naravna zdravila, registrirana nutricionistka Anna Maspon pravi, da je pomembno omeniti, da ima študija dve veliki pomanjkljivosti.

“Prvič, ta študija ni imela kontrolne skupine udeležencev, ki bodisi niso imeli nobenega posega ali pa so jemali samo placebo, zato ne poznamo primerjave z neukrepanjem, kar je vedno pomemben dejavnik,” pojasnjuje.

“Drugič, prehrana ni bila omenjena, tako da čeprav so bili udeleženci naključno razvrščeni v skupine, nimamo pojma, kaj so jedli, ali se je prehrana med skupinami razlikovala, kako se je morda spremenila in ali je bila njihova prehrana dejavnik njihovega izboljšanja,” dodaja.

Kljub temu ga Parsad opisuje kot “obetavno alternativo” ali “dopolnilni pristop” k zdravljenju prebavnih motenj, zlasti za tiste, ki želijo naravno podpirati zdravo črevesje ali imajo stranske učinke zdravil.


Prednosti in slabosti kurkume za lajšanje prebavnih motenj

Kurkuma se ni izkazala samo za učinkovito zdravilo za prebavne motnje, ampak ima tudi številne druge prednosti, zaradi katerih je morda izbrana metoda za vse, ki tehtajo prednosti in slabosti med njo in zdravili, kot je omeprazol.

Parsad pravi, da ima antioksidativne lastnosti, ki ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, podpira zdravje možganov in zmanjšuje tveganje za nevrodegenerativne bolezni.

Povezana je tudi z izboljšanim delovanjem jeter in razstrupljanjem ter ima potencialne antidepresivne učinke in učinke na izboljšanje razpoloženja.

Torej, ali je povečanje vnosa kurkume dober načrt za ljudi, ki trpijo zaradi prebavnih motenj, v primerjavi z zdravili, kot je omeprazol? Parsad pravi, da je bistveno upoštevati prednosti in slabosti.

Po eni strani je kurkuma naravna in široko dostopna, nudi prebavne koristi s potencialno manj stranskimi učinki kot zdravila in zagotavlja dodatne koristi za zdravje, zlasti za zdravje črevesja.

Po drugi strani pa Mapson pravi, da bi morali biti ljudje previdni pri jemanju novih dodatkov. »Kurkuma lahko vpliva na strjevanje krvi, zato je ne sme jemati nihče, ki jemlje zdravila za redčenje krvi, kot sta varfarin ali aspirin. Lahko tudi moti druge dodatke ali zdravila, kot so antidepresivi,« opozarja.

Poleg tega lahko kurkuma draži črevesje. “Nekateri ljudje so opazili gastrointestinalne simptome pri jemanju velikih odmerkov kurkumina in ta študija je izključila vsakogar z IBS, zaprtjem, drisko, gastritisom itd., zato boste morali paziti na svojo prebavo,” pojasnjuje Mapson.


Kako varno povečati vnos kurkume

Če razmišljate o kurkumi za lajšanje prebavnih motenj, se morda sprašujete, kako je v svojo prehrano vnesti več.

Parsad predlaga pripravo “zlatega mleka” s segrevanjem živalskega ali rastlinskega mleka s kurkumo in črnim poprom – kar izboljša absorpcijo kurkumina – in kančkom medu.

Druga možnost je čaj s kurkumo. Parsad pravi, da ga lahko naredite tako, da rezine ali prah kurkume namočite v vroči vodi ter dodate ingver in limono za dodaten okus.

Kurkuma je naravno primerna tudi za karije, juhe in enolončnice. Vendar, če resno nameravate povečati svojo porabo, so dodatki kurkume morda vaša najboljša izbira.

“Poiščite dodatke, ki vsebujejo piperin (izvleček črnega popra) za izboljšanje absorpcije kurkumina,” svetuje Parsad.

Optimalni dnevni odmerek kurkume se lahko spreminja, vendar Parsad pravi, da je standardna smernica 1 – 3 grame posušene, mlete kurkume ali 400 – 600 miligramov standardiziranega izvlečka kurkumina na dan.

“Vendar se lahko individualna toleranca in potrebe razlikujejo, zato je priporočljivo posvetovanje z zdravnikom za osebni nasvet,” pravi.


Zaključek

Konec koncev Mapson pravi, da ljudje ne bi smeli prenehati jemati zdravil za zaviranje protonske črpalke, kot je omeprazol, ne da bi se prej pogovorili s svojim zdravnikom, še posebej, ker lahko doživijo povratni refluks kisline, ko prenehajo jemati ta zdravila.

Kurkuma je obetavna kot zdravilo za prebavne motnje, vendar Parsad pravi, da bo izbira med kurkumo in omeprazolom na koncu odvisna od resnosti simptomov, individualnih preferenc in nasveta zdravnika.


vir: https://www.healthline.com/health-news/turmeric-may-be-as-good-as-otc-drug-omeprazole-for-treating-indigestion

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas