fbpx

Likopen: koristi za zdravje in najboljši viri v hrani

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Likopen je rastlinsko hranilo, ki daje barvo sadju, kot sta paradižnik in grenivka. Povezujejo ga z izboljšanim zdravjem srca, preprečevanjem sončnih opeklin in zaščito pred nekaterimi vrstami raka.


Močne antioksidativne lastnosti

Likopen je antioksidant iz družine karotenoidov.

Antioksidanti ščitijo vaše telo pred poškodbami, ki jih povzročajo spojine, znane kot prosti radikali.

Ko ravni prostih radikalov presežejo ravni antioksidantov, lahko povzročijo oksidativni stres v vašem telesu. Ta stres je povezan z nekaterimi kroničnimi boleznimi, kot so rak, sladkorna bolezen, bolezni srca in Alzheimerjeva bolezen.

Raziskave kažejo, da lahko antioksidativne lastnosti likopena pomagajo vzdrževati ravnovesje ravni prostih radikalov in ščitijo vaše telo pred nekaterimi od teh stanj.

Poleg tega študije v epruveti in na živalih kažejo, da lahko likopen zaščiti vaše telo pred poškodbami, ki jih povzročajo pesticidi, herbicidi, mononatrijev glutamat (MSG) in nekatere vrste gliv.


Lahko ščiti pred nekaterimi vrstami raka

Močno antioksidativno delovanje likopena lahko prepreči ali upočasni napredovanje nekaterih vrst raka.

Študije v epruveti na primer kažejo, da lahko likopen upočasni rast raka dojke in prostate z omejevanjem rasti tumorja.

Študije na živalih nadalje poročajo, da lahko prepreči rast rakavih celic v ledvicah.

Opazovalne študije pri ljudeh povezujejo visok vnos karotenoidov, vključno z likopenom, z 32 – 50 % manjšim tveganjem za raka pljuč in prostate.

23-letna študija na več kot 46000 moških je podrobneje preučila povezavo med likopenom in rakom prostate.

Moški, ki so zaužili vsaj dve porciji z likopenom bogate paradižnikove omake na teden, so imeli 30 % manj možnosti, da bodo zboleli za rakom na prostati, kot tisti, ki so zaužili manj kot eno porcijo paradižnikove omake na mesec.

Vendar pa je nedavni pregled 26 študij našel zmernejše rezultate. Raziskovalci so visoke vnose likopena povezali z 9 % manjšo verjetnostjo za nastanek raka na prostati. Dnevni vnosi od 9 do 21 mg na dan so se izkazali za najbolj koristne.


Lahko izboljša zdravje srca

Likopen lahko pomaga tudi zmanjšati tveganje za razvoj ali prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca.

To je delno zato, ker lahko zmanjša dejavnike tveganja za bolezni srca. Natančneje, lahko zmanjša škodo zaradi prostih radikalov, ravni skupnega in “slabega” LDL holesterola ter poveča “dober” HDL holesterol.

Visoke ravni likopena v krvi lahko tudi podaljšajo življenje ljudi s presnovnim sindromom – kombinacijo zdravstvenih stanj, ki lahko vodijo do bolezni srca.

V 10-letnem obdobju so raziskovalci ugotovili, da so imeli posamezniki s presnovno boleznijo, ki so imeli najvišjo raven likopena v krvi, do 39 % manjše tveganje za prezgodnjo smrt.

V drugi 10-letni študiji so pri prehrani, bogati s tem hranilom, imeli posamezniki 17 – 26 % manjše tveganje za bolezni srca. Nedavna raziskava dodatno povezuje visoke ravni likopena v krvi s 31 % manjšim tveganjem za možgansko kap.

Zdi se, da so zaščitni učinki likopena še posebej koristni za tiste z nizko stopnjo antioksidantov v krvi ali visoko stopnjo oksidativnega stresa. To vključuje starejše odrasle in ljudi, ki kadijo ali imajo sladkorno bolezen ali bolezni srca.


Lahko ščiti pred sončnimi opeklinami

Zdi se, da likopen nudi tudi nekaj zaščite pred škodljivimi učinki sonca.

V eni majhni 12-tedenski študiji so bili udeleženci izpostavljeni UV žarkom pred in po zaužitju 16 mg likopena iz paradižnikove paste ali placeba. Udeleženci v skupini s paradižnikovo pasto so imeli manj hude kožne reakcije na izpostavljenost UV žarkom.

V drugi 12-tedenski študiji je dnevni vnos 8 – 16 mg likopena, bodisi iz hrane ali dodatkov, pomagal zmanjšati intenzivnost pordelosti kože po izpostavljenosti UV žarkom za 40 – 50 %.

V tej študiji so bili dodatki, ki so zagotavljali mešanico likopena in drugih karotenoidov, učinkovitejši proti UV-poškodbam kot tisti, ki so zagotavljali samo likopen.

Kljub temu je zaščita likopena pred UV-poškodbami omejena in se ne šteje za dobro nadomestilo za zaščito pred soncem.


Druge možne koristi

Likopen lahko nudi tudi vrsto drugih koristi za zdravje – med najbolje raziskanimi so:

Lahko pomaga vašemu vidu: likopen lahko prepreči ali upočasni nastanek sive mrene in zmanjša tveganje za degeneracijo rumene pege, ki je glavni vzrok slepote pri starejših odraslih.
Lahko zmanjša bolečino: Likopen lahko pomaga zmanjšati nevropatsko bolečino, vrsto bolečine, ki jo povzroči poškodba živcev in tkiva.
Lahko zaščiti vaše možgane: antioksidativne lastnosti likopena lahko pomagajo preprečiti epileptične napade in izgubo spomina pri boleznih, povezanih s staranjem, kot je Alzheimerjeva bolezen.
Lahko prispeva k močnejšim kostem: antioksidativno delovanje likopena lahko upočasni odmiranje kostnih celic, okrepi strukturo kosti in pomaga ohranjati kosti zdrave in močne.

Doslej so večino teh koristi opazili le v raziskavah v epruveti in na živalih. Potrebnih je več študij pri ljudeh, preden lahko pridemo do trdnih zaključkov.


Najboljši viri hrane

Vsa naravna živila z bogato rožnato do rdečo barvo običajno vsebujejo nekaj likopena.

Paradižnik je največji vir in bolj ko je paradižnik zrel, več likopena vsebuje. Toda to hranilo lahko najdete tudi v vrsti drugih živil.

Tukaj je seznam živil, ki vsebujejo največ likopena na 100 gramov:

Posušeni paradižniki: 45.9 mg
Paradižnikova mezga: 21.8 mg
Guava: 5.2 mg
Lubenica: 4.5 mg
Svež paradižnik: 3.0 mg
Konzervirani paradižnik: 2.7 mg
Papaja: 1.8 mg
Rožnata grenivka: 1.1 mg
Kuhana sladka rdeča paprika: 0.5 mg

Trenutno ni priporočenega dnevnega vnosa likopena. Vendar se glede na trenutne študije zdi, da so vnosi med 8 – 21 mg na dan najbolj koristni.


Dodatki likopena

Čeprav je likopen prisoten v številnih živilih, ga lahko vzamete tudi v obliki dodatka.

Če pa ga jemljemo kot dodatek, lahko likopen medsebojno deluje z nekaterimi zdravili, vključno z zdravili za redčenje krvi in ​​zdravili za zniževanje krvnega tlaka.

Ena majhna študija je tudi pokazala, da lahko 2 mg dnevnih dodatkov likopena med nosečnostjo poveča tveganje za prezgodnji porod ali nizko porodno težo.

Poleg tega nekatere raziskave poročajo, da so lahko koristni učinki tega hranila močnejši, če ga zaužijemo iz hrane in ne iz dodatkov.


Potencialna tveganja

Likopen na splošno velja za varnega, zlasti če je pridobljen iz živil.

V nekaj redkih primerih je uživanje zelo velikih količin hrane, bogate z likopenom, povzročilo razbarvanje kože, znano kot likopenodermija.

Kljub temu je tako visoke ravni na splošno težko doseči samo s prehrano.

Dodatki likopena morda niso primerni za nosečnice in tiste, ki jemljejo določene vrste zdravil.


Zaključek

Likopen je močan antioksidant s številnimi koristmi za zdravje, vključno z zaščito pred soncem, izboljšanim zdravjem srca in manjšim tveganjem za nekatere vrste raka.

Čeprav ga je mogoče najti kot dodatek, je morda najučinkovitejši, če ga zaužijemo z živili, bogatimi z likopenom, kot so paradižniki in drugo rdeče ali rožnato sadje.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/lycopene

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas