fbpx

Resveratrol je lahko koristen za ljudi s sladkorno boleznijo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Nova študija raziskuje, ali ima antioksidant, ki ga običajno najdemo v nekaterih vinih in sadju, ugodne učinke na zdravje srca in ožilja bolnikov s sladkorno boleznijo.

Resveratrol je naravna spojina, ki jo najdemo v grozdju, grozdnem soku, rdečem vinu in nekaterih vrstah jagodičevja – vključno z borovnicami in brusnicami – ter v arašidah in kakavu.

Spojina spada med polifenole – to je razred rastlinskih kemičnih snovi z antioksidativnimi lastnostmi.

Nekatere študije so pokazale, da imajo polifenoli lahko zaščitno vlogo pred srčnimi boleznimi z izboljšanjem delovanja ožilja in uravnavanjem vnetja.

Nova raziskava, predstavljena na znanstvenih srečanjih Ameriškega združenja za srce o arteriosklerozi, trombozi in vaskularni biologiji ter periferni vaskularni bolezni 2017 v Minnesoti, je preučevala učinek resveratrola na togost arterij pri ljudeh s sladkorno boleznijo.


Namen študije

S staranjem postanejo naše arterije manj prožne.

To lahko povzroči različne neželene srčno-žilne dogodke, vključno z zvišanim krvnim tlakom, koronarno srčno boleznijo in možgansko kapjo.

Kot pojasnjujejo avtorji nove študije, bolniki s sladkorno boleznijo kažejo znake prezgodnjega staranja arterij.

Vendar pa so nekatere študije na živalih pokazale, da lahko resveratrol zmanjša togost aorte – glavne arterije v človeškem telesu, ki prenaša kri iz srca v preostali del telesa.

Te študije so pokazale, da resveratrol aktivira gen, imenovan SIRT1, ki lahko upočasni staranje.

Obstoječe raziskave so motivirale skupino znanstvenikov – pod vodstvom dr. Ji-Yao Ella Zhang, podoktorske sodelavke na kardiovaskularnem inštitutu Whitaker na bostonski univerzi v Massachusettsu – da raziščejo, ali ima resveratrol enak učinek pri ljudeh ali ne.


Sklepi študije

Standardna metoda za merjenje togosti aorte je test, imenovan test karotidno-femoralne hitrosti pulznega vala (CFPWV).

V novi študiji so raziskovalci uporabili test CFPWV za določitev togosti aorte pri 57 bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. V povprečju so bili udeleženci stari 56 let in so veljali za debele glede na standardne izračune indeksa telesne mase (ITM).

Na začetku so bolniki dva tedna prejemali dnevne odmerke po 100 miligramov resveratrola. To so nato povečali na 300 miligramov na dan za nadaljnja dva tedna.

Bolnikom so dajali tudi ujemajoče se placebo zdravljenje brez polifenolov skupno štiri tedne, z dvotedenskim obdobjem premora med zdravljenji.

V celotni študijski skupini po dajanju resveratrola niso zaznali statistično pomembnih sprememb.

Vendar se je v podskupini 23 bolnikov, ki so imeli na začetku študije visoko togost arterij, 300-miligramski odmerek resveratrola na dan zmanjšal togost aorte za 9 odstotkov.

Poleg tega je ta učinek sorazmerno povezan z odmerkom: 100-miligramski dnevni vnos resveratrola je zmanjšal togost aorte za manjše 4.8 odstotka. Nasprotno pa se je togost aorte povečala, ko so bolniki jemali placebo.


Večja pomoč pri sladkorni bolezni

Resveratrol je morda bolj koristen za bolnike s sladkorno boleznijo kot za zdrave posameznike.

Avtorica študije, dr. Naomi M. Hamburg, je komentirala pomen ugotovitev.

“To dodaja nastajajoče dokaze, da lahko obstajajo posegi, ki lahko obrnejo nenormalnosti krvnih žil, ki se pojavijo s staranjem in so bolj izrazite pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 in debelostjo,” je dejala Hamburg v izjavi za javnost.

Vendar pa Hamburg – ki je tudi vodja oddelka za vaskularno biologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Bostonu v Massachusettsu – opozarja, da resveratrol morda ne bo tako koristen za ljudi, ki nimajo sladkorne bolezni.

“Učinek resveratrola je lahko bolj v izboljšanju strukturnih sprememb v aorti in manj v sprostitvi krvnih žil, ljudje z bolj normalno togostjo aorte pa morda ne bodo imeli toliko koristi,” je dejala.

Vodilna avtorica študije je prav tako pretehtala ugotovitve.

“Ugotovili smo, da resveratrol aktivira tudi gen za dolgoživost SIRT1 pri ljudeh, in to je lahko potencialni mehanizem za dodatke za zmanjšanje togosti aorte,” je dejala Zhang. “Vendar pa spremembe v tej majhni in kratkoročni študiji niso dokaz. Potrebne so študije z daljšim zdravljenjem, da bi testirali učinke dnevnega dodatka resveratrola na delovanje žil.«


vir: https://www.healthline.com/health-news/resveratrol-beneficial-for-diabetes

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas