fbpx

Kako pogosta je blaga anemija?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Blaga anemija se pojavi, ko imate rahlo nižje ravni hemoglobina, beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik po telesu.

Anemija je zelo pogosta in prizadene do tretjino svetovnega prebivalstva. V večini primerov je stanje blago in brez simptomov, zdravljenje pa ni potrebno. Če pa anemija še naprej napreduje, lahko postane huda in vpliva na vaše splošno zdravje.


Vzroki za blago anemijo

Anemija se lahko pojavi pri vseh starostih in spolih, vendar je pogostejša pri ženskah v rodni dobi, nosečnicah in starejših odraslih.

Obstaja več možnih vzrokov za blago anemijo:

Pomanjkanje železa: To je najpogostejši vzrok anemije. Železo je potrebno za tvorbo hemoglobina, zato telo, ko ga primanjkuje, ne more tvoriti dovolj hemoglobina in lahko se razvije anemija zaradi pomanjkanja železa.
Pomanjkanje vitamina: pomanjkanje nekaterih vitaminov, kot sta vitamin B12 ali folat, lahko povzroči anemijo. Ti vitamini so potrebni za tvorbo rdečih krvnih celic.
Kronične bolezni: Kronične bolezni, kot so bolezen ledvic, jeter in vnetna črevesna bolezen, lahko vplivajo na tvorbo rdečih krvnih celic, kar povzroči anemijo.
Izguba krvi: Izguba krvi zaradi poškodbe, operacije ali močne menstrualne krvavitve lahko povzroči anemijo.
Podedovana stanja: podedovana stanja, kot sta anemija Diamond-Blackfan ali talasemija, lahko povzročijo blago anemijo.
Nosečnost: Med nosečnostjo telo tvori več krvi za podporo rastočemu plodu. Ta povečan volumen krvi lahko razredči koncentracijo rdečih krvnih celic, kar povzroči blago anemijo.
Kronična stanja: Stanja, kot sta HIV ali hepatitis, lahko motijo ​​nastajanje rdečih krvnih celic, kar povzroči anemijo.
Zdravila: nekatera zdravila, kot so zdravila za kemoterapijo ali protiretrovirusna zdravila za zdravljenje HIV, lahko kot stranski učinek povzročijo anemijo.

Blaga anemija v nosečnosti

Med nosečnostjo vaše telo tvori 40 – 60 % več plazme za podporo rastočemu plodu. Ta povečan volumen krvi lahko razredči koncentracijo rdečih krvnih celic, kar povzroči stanje, znano kot fiziološka anemija, ki se pojavi med nosečnostjo. Fiziološka anemija je običajno blaga in ne predstavlja pomembnega tveganja za vaše zdravje ali zdravje vašega otroka.

Anemija zaradi pomanjkanja železa je pogosta tudi v nosečnosti in predstavlja približno 75 % vseh vrst anemije med nosečnostjo. Ker se vaš volumen krvi med nosečnostjo poveča, vaše telo potrebuje tudi več železa za podporo rastočega ploda.

Če imate med nosečnostjo anemijo, je pomembno razlikovati med anemijo zaradi pomanjkanja železa, fiziološko anemijo in drugimi manj pogostimi vzroki anemije v nosečnosti, ki lahko zahtevajo zdravljenje.

Če anemija med nosečnostjo postane hujša, lahko poveča tveganje za anemijo pri otroku in izgubo krvi med nosečnostjo. Obvezno hodite na redne preglede in se pogovorite s svojim zdravnikom, če kažete simptome blage anemije.


Blagi simptomi anemije

Blaga anemija morda ne povzroča nobenih simptomov ali pa so simptomi tako blagi, da ostanejo neopaženi. Vendar pa lahko nekateri ljudje z blago anemijo doživijo:

• utrujenost in šibkost
• bleda koža
• težko dihanje
• omotica ali omotičnost
• glavobol
• mrzle roke in noge
• nereden srčni utrip

Ti simptomi so lahko bolj opazni med telesno aktivnostjo ali ko ste pod stresom.


Možnosti zdravljenja blage anemije

Zdravljenje blage anemije je odvisno od osnovnega vzroka.

Če je anemija posledica pomanjkanja določenih vitaminov ali mineralov, kot so železo, vitamin B12 ali folat, je morda priporočljivo povečati vnos teh hranil s prehrano ali dodatki.

V nekaterih primerih je mogoče blago anemijo popraviti že s spremembo prehranjevalnih navad. Na primer, povečanje vnosa živil, bogatih z železom – kot so rdeče meso, perutnina, ribe in zelena listnata zelenjava – lahko pomaga izboljšati blago anemijo, ki jo povzroča pomanjkanje železa.

Če je osnovni vzrok kompleksnejši, na primer kronična bolezen, bosta morda potrebna nadaljnja medicinska ocena in zdravljenje. To lahko vključuje zdravila za zdravljenje osnovne bolezni, kot je vnetje ali rak, ali postopke, kot so transfuzije krvi.

Poleg zdravljenja z zdravili lahko k izboljšanju blage anemije pomaga tudi sprememba življenjskega sloga. To lahko vključuje povečanje ravni telesne dejavnosti, zmanjšanje stresa in izboljšanje spalnih navad.


Spremljanje vašega napredka

Tukaj je nekaj metod, ki jih lahko uporabite za spremljanje simptomov anemije:

Redno opravljajte krvne preiskave: Krvne preiskave lahko pomagajo zdravnikom spremljati raven rdečih krvničk in hemoglobina v vaši krvi. Odvisno od resnosti vaše anemije se lahko krvni testi opravijo vsakih nekaj tednov ali mesecev, da se spremlja napredek.
Jemljite dodatke, kot je priporočeno: Če vaš zdravnik priporoča dodatke železa ali druge dodatke, je pomembno, da jih jemljete v skladu z navodili.
Spremljajte svoje simptome: Vodenje dnevnika simptomov, kot so utrujenost, šibkost, zasoplost in omotica, vam lahko pomaga spremljati resnost simptomov anemije skozi čas.

Redni kontrolni pregledi: Glede na osnovni vzrok anemije in resnost vaših simptomov bodo morda potrebni redni kontrolni pregledi pri zdravniku za spremljanje napredka in po potrebi prilagoditev zdravljenja.
Jejte hranljivo, dobro uravnoteženo prehrano: prehrana, ki je bogata z železom, vitaminom B12 in folatom, lahko pomaga preprečiti poslabšanje anemije. Dobri viri železa so rdeče meso, perutnina, ribe, stročnice in temno zelena listnata zelenjava.


Zaključek

Blaga anemija se pojavi, ko vaše telo nima dovolj rdečih krvnih celic ali hemoglobina za učinkovit transport kisika do telesnih tkiv.

Čeprav blaga anemija morda ni vedno razlog za takojšnjo skrb, je pomembno, da se zavedate simptomov in po potrebi poiščete zdravniško pomoč.

Če razumete vzroke in simptome blage anemije, lahko sprejmete ukrepe za obvladovanje stanja in izboljšate svoje splošno zdravje in dobro počutje.


vir: https://www.healthline.com/health/anemia/mild-anemia

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas