fbpx

Melatonin in epilepsija

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Pregled zdravljenja epilepsije

Tradicionalno zdravljenje epilepsije ima lahko včasih stranske učinke, kot so omotica, utrujenost in razdražen želodec. Ti neželeni učinki se redko razvijejo v kaj hujšega, vendar so lahko zelo neprijetni.

Nekatera tradicionalna zdravila proti napadom lahko sčasoma postanejo manj učinkovita. Vaš zdravnik bo verjetno preizkusil več načinov zdravljenja, da bi našel tisto, ki vam najbolj ustreza.

Hormon melatonin je pokazal nekaj pozitivnih znakov pri preprečevanju napadov. Izvedite več o tem in se pogovorite s svojim zdravnikom, preden ga začnete jemati.

 

Kaj je epilepsija?

Epilepsija je motnja, pri kateri imate ponavljajoče se napade. Simptomi epilepsije segajo od praznega pogleda do popolne nezavesti. Preden vam lahko postavijo diagnozo epilepsije, morate imeti dva napada brez očitnega vzroka.

Epileptični napadi so opredeljeni kot žariščni ali generalizirani. Fokalni napadi se začnejo v enem delu možganov in se lahko razširijo na druge dele možganov. Generalizirani napadi vključujejo vse dele možganov.

Vzroki

Po podatkih Fundacije za epilepsijo zdravniki ne morejo ugotoviti vzroka epileptičnih napadov pri skoraj polovici ljudi, ki jih imajo. V drugi polovici so bili napadi občasno povezani z:

• geni
• poškodbami glave
• nekatere nalezljive bolezni
• vročina
• možganska kap
• Alzheimerjeva bolezen
• možganski tumorji

Zapleti

Epileptični napadi lahko povzročijo tveganje za poškodbe pri opravljanju običajnih dejavnosti. To lahko povzroči druge nevarne zaplete.

Na primer, lahko izgubite nadzor nad avtomobilom, če med vožnjo doživite napad. Lahko se utopite, če med plavanjem doživite napad. Prav tako si lahko poškodujete lobanjo ali druge kosti, če padete med napadom.

Epilepsija lahko med nosečnostjo povzroči težave tako materi kot otroku. Povezujejo jo tudi z anksioznostjo, depresijo in drugimi težavami s čustvenim zdravjem.

 

Kaj je melatonin?

Melatonin je hormon, ki se naravno tvori v možganih. Na voljo je tudi v sintetični obliki kot dodatek. Ta dodatek se običajno uporablja kot dopolnilno zdravljenje različnih bolezni, kot sta nespečnost in tesnoba.

Melatonin pomaga uravnavati notranjo telesno uro vašega telesa. Ima zelo pomembno vlogo pri sporočanju vašemu telesu, kdaj je čas, da zaspite in kdaj je čas, da se zbudite.

Vaše telo tvori več melatonina ponoči ali kadar koli ste v temnem okolju. Manj hormona se tvori v osvetljenem okolju ali podnevi.

Dodatki melatonina lahko pomagajo obnoviti ustrezen cikel spanja. Sintetično obliko hormona lahko vzamete za pomoč telesu, da se prilagodi časovnemu zamiku, spremembam delovnega urnika in težavam s spanjem.

Čeprav je to manj pogosto, se lahko hormon uporablja kot dopolnilno zdravljenje za:

• Alzheimerjeva bolezen
• tinitus ali šumenje v ušesih
• sindrom razdražljivega črevesa (IBS)
• epilepsija

 

Melatonin in epilepsija

Ravni melatonina nihajo, če imate epilepsijo. V mirovanju imajo ljudje z epilepsijo ravni melatonina nižje od povprečja.

Po podatkih Nacionalne medicinske knjižnice (NLM) se ravni melatonina po epileptičnih napadih dramatično povečajo.

Klinični testi so preučevali, kako dodatki melatonina vplivajo na napade, in rezultati so bili mešani. Ena študija iz leta 2015 je pokazala, da so imeli otroci, ki so jemali dodatke melatonina pred spanjem, boljši spanec.

Pri otrocih

Melatonin je lahko koristen za otroke, ki imajo težave s spanjem. Pomaga lahko tudi otrokom z epilepsijo, ADHD, avtizmom in drugimi stanji, ki pri otrocih povzročajo težave s spanjem. Preden otroku daste kakršen koli odmerek melatonina, se posvetujte z otrokovim zdravnikom.

Dodatki melatonina niso niti regulirani niti odobreni s strani Uprave za hrano in zdravila (FDA) za zdravljenje epilepsije ali težav s spanjem. Zaradi tega zdravniki pogosto priporočajo, da otroku daste najmanjši možni odmerek.

Večina otrok potrebuje le 0.5 do 3 miligrame. Poleg melatonina lahko rutina pred spanjem pomaga tudi pri težavah s spanjem, ki jih povzroča epilepsija.

 

Neželeni učinki melatonina

Dodatki melatonina lahko povzročijo negativne stranske učinke. Ti vključujejo:

• zaspanost
• glavobol
• omotica
• blaga tesnoba
• razdražljivost
• začasni občutki depresije

Če vzamete preveč melatonina, lahko te učinke poslabšate.

 

Kaj pravijo zdravniki

Raziskave o melatoninu za zdravljenje epilepsije so mešane. Melatonin lahko izboljša vaše fizično in socialno počutje ter spanec.

Potrebne so nadaljnje študije za testiranje melatonina kot zdravila za epileptične napade.

 

Pogovorite se z zdravnikom

Pogovorite se s svojim zdravnikom o poskusu melatonina pri zdravljenju. Zelo pomembno je, da ne jemljete zdravil brez odobritve zdravnika. Mešanje melatonina z drugimi zdravili za epilepsijo je lahko nevarno.

Melatonin za epilepsijo jemljite previdno in vzpostavite redno rutino spanja, da boste telesu pomagali tvoriti več melatonina.

vir: https://www.healthline.com/health/melatonin-and-epilepsy

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas