fbpx

Melatonin za dojenčke in otroke

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Melatonin je lahko varen za odrasle in otroke z motnjami spanja, če ga jemljete tako, kot vam je predpisal zdravnik. Vendar pa ni dovolj dokazov o varnosti pri dojenčkih in potrebnih je več raziskav.

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja v epifizi vaših možganov. V nekaterih primerih lahko otroku pomaga pri spanju, vendar ga je treba kombinirati skupaj z otrokovo pomočjo, da se nauči dobrih spalnih navad.

Namen melatonina je pomagati uravnavati vaše cikle spanja. Ko se zmrači, vaši možgani tvorijo več hormona, ki vam pomaga, da ste zaspani in se pripravite na spanje. Čez dan je ta kemična snov v mirovanju.

Čeprav se melatonin naravno tvori v možganih, ljudje po vsem svetu jemljejo dodatke melatonina v obliki tekočin, gumijev, tablet in žvečljivih tablet. Ti dodatki lahko pomagajo pri nespečnosti, prekinjenih ciklih spanja in drugih težavah, povezanih s spanjem.

Približno 25 – 37 % otrok težko zaspi. Poleg tega ima težave s spanjem kar 75 % otrok in mladostnikov z nevrorazvojnimi ali duševnimi težavami.

Številni negovalci so uporabljali tudi melatonin, da so svojim otrokom pomagali hitreje zaspati, in v mnogih primerih je bil uporabljen varno. Vendar ni veliko raziskav o varnosti pri dojenčkih in ni nujno dobra izbira za katerega koli otroka, ki ima težave s spanjem.

Berite naprej, če želite izvedeti več o varnosti melatonina za dojenčke in otroke.


Melatonin za dojenčke

Ni veliko podatkov o varnosti dodatkov melatonina za izboljšanje spanja dojenčkov. Razpoložljive raziskave se osredotočajo predvsem na učinek melatonina pri pomoči dojenčkom pri premagovanju oksidativnega stresa.

Kot rečeno, je lahko v nekaterih primerih varno za dojenčke in otroke, če vam to priporoči zdravnik. Vedno bi moralo biti drugotnega pomena pri oblikovanju in uveljavljanju zdravega urnika spanja.

Pomembno je upoštevati, da se majhni dojenčki še vedno učijo spati po ustaljenem urniku. Večina dojenčkov začne redno spati približno 6 – 18 tednov po rojstvu.

V drugih 6 mesecih svojega življenja običajno spijo približno 12 – 16 ur na dan. Ne glede na to, ali otroku dajete melatonin ali ne, mu morate pomagati vzpostaviti to ključno veščino.

To vključuje:

• Nastavitev in vzdrževanje rednega, rutinskega časa za spanje.
• Upravljanje pogostosti in trajanja dremežev.
• Ugašanje elektronskih naprav in luči pred spanjem.
• Dajanje obrokov vsaj 2 uri pred spanjem
• Zagotavljanje spanja otrok v varnem prostoru


Melatonin za otroke

Uporaba melatonina pri otrocih narašča. Po 10-letni študiji Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) se je letno število pediatričnih zaužitij melatonina med letoma 2012 in 2021 povečalo za 530 %.

Obstajajo dokazi, ki temeljijo na raziskavah, o dajanju melatonina starejšim otrokom in mladostnikom. V nekaterih primerih ohranjanje dobrih spalnih navad ni dovolj in otrok morda potrebuje dodatno pomoč.

To velja za otroke z nespečnostjo, anksioznostjo ali drugimi zdravstvenimi težavami, ki lahko vplivajo na spanje. Poleg tega bi melatonin lahko bolj koristil tistim z nevrodiverziteto, kot sta ADHD in motnja avtističnega spektra (ASD).


Toksičnost in stranski učinki

Urad za hrano in zdravila (FDA) meni, da je melatonin prehransko dopolnilo. To pomeni, da FDA ne ureja dodatkov melatonina tako, kot to počne z zdravili.

Čeprav so neželeni učinki pri otrocih redki, lahko vključujejo:

• žive sanje
• slabost
• driska
• omamljenost

Ameriška akademija za medicino spanja prav tako priporoča previdnost, preden otrokom dajemo melatonin za spanje, še posebej, ker številni dodatki melatonina vsebujejo različne količine in je določanje varne količine lahko izziv.

Pravzaprav je CDC poročal, da je zaužitje melatonina predstavljalo 4.9 % vseh pediatričnih zaužitij, o katerih so poročali nadzoru zastrupitev leta 2021, v primerjavi s samo 0.6 % leta 2012.

Če se odločite, da boste svojemu otroku dajali melatonin, izberite izdelke priznanih proizvajalcev.

Nekateri otroci tudi ne smejo jemati melatonina, na primer tisti z avtoimunskimi boleznimi ali limfoproliferativnimi motnjami (LPD) ali tisti, ki jemljejo imunosupresive.

Izražena je bila tudi zaskrbljenost glede melatonina in njegovega možnega vpliva na razvoj reproduktivnega sistema. Vendar to ni dokončno in druge raziskave so to ovrgle.

V nobenem primeru otrokom ne smemo dajati melatonina brez tehtnega zdravstvenega razloga in nadzora pediatra.


Odmerjanje

Preden določite pravi odmerek melatonina za svojega otroka, se vedno posvetujte z zdravnikom.

Vendar Kanadsko pediatrično društvo priporoča 1 miligram (mg) melatonina za dojenčke, 2.5 – 3 mg za starejše otroke in 5 mg za mladostnike. Otroci z nevrodiverziteto lahko prejmejo do 10 mg.

Otroku je treba dati melatonin 30 – 60 minut pred spanjem.


Zaključek

Melatonin je lahko na splošno varen za otroke v količinah, ki jih odobri zdravnik, in je lahko učinkovit za nekatere odrasle in otroke z motnjami spanja.

Vendar pa ni dovolj raziskav o varnosti pri dojenčkih. Nekaj ​​študij je ocenilo melatonin pri otrocih s posebnimi stanji, ki povzročajo težave s spanjem, zato večina razpoložljivih raziskav ni prepričljivih.

Če ima vaš otrok težave s spanjem, je najboljši prvi korak, da skupaj z njim oblikujete zdrave spalne navade, kot je urnik spanja. Če to ne deluje, se pogovorite s svojim zdravnikom o drugih možnostih. Odvisno od individualne situacije vašega otroka je melatonin morda možnost, o kateri bi bilo vredno razpravljati. Vendar je morda pametno nadaljevati previdno.


vir: https://www.healthline.com/health/melatonin-for-babies

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas