fbpx

10 nasvetov za spanje vaših otrok

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Uspavati vaše malčke je lahko težavno. Tukaj je 10 nasvetov, ki bodo vašim otrokom morda pomagali, da se bodo ulegli v posteljo.

Spanje je pomemben del ohranjanja dobrega zdravja, vendar težave z zaspanostjo niso samo težave, ki pridejo z odraslostjo. Otroci imajo lahko težave z dovolj počitka in ko ne morejo spati … vi ne morete spati.

Čas za spanje lahko postane bojno območje, ko se malčki nočejo namestiti in zaspati. Toda obstajajo načini, kako izenačiti možnosti za zmago. Poskusite uporabiti teh 10 nasvetov, da se naučite, kako se boriti … in zmagati!


1. Nastavite individualni čas za spanje

Šoloobvezni otroci potrebujejo od 9 do 11 ur spanja vsako noč, glede na National Sleep Foundation. Toda potrebe in vzorci spanja so zelo različni. Večina otrok ima vzorce, ki se ne spremenijo veliko, ne glede na to, kaj počnete.

Zgodnjaki bodo še vedno zgodaj vstali, tudi če jih pozneje položite v posteljo, nočne ptice pa ne bodo zaspale, dokler njihova telesa niso pripravljena.

Zato je pomembno, da starši skupaj s svojimi otroki določijo čas za spanje, ki jim bo omogočil, da bodo dovolj spali in se pravočasno zbudili, pravi dr. Ashanti Woods, pediater iz Baltimora v Marylandu.


2. Nastavite čas bujenja

Nastavite čas bujenja glede na to, koliko spanca potrebuje vaš otrok in ob kateri uri gre spat. Woods priporoča ustvarjanje rutine prebujanja že v predšolskih letih, da bi preprečili stres staršev.

In ne pozabite biti skladni z urnikom. Če otroku dovolite, da ob koncu tedna spi pozneje, je to velikodušno, vendar bi se lahko na dolgi rok temu izognili.

Zaradi teh dodatnih ur spanja bo njihovo telo pred spanjem težko čutilo utrujenost.


3. Ustvarite dosledno rutino spanja

Rutine so še posebej pomembne za dojenčke, malčke in predšolske otroke. Woods priporoča, da preostanek večera po večerji vključuje lahkotno igro, kopanje, umivanje zob, pravljico za lahko noč in nato spanje.

Prizadevajte si za rutino, ki je tolažilna in sproščujoča ter ustvarja idealno vzdušje pred spanjem. Kmalu lahko otrokovo telo na začetku rutine samodejno postane zaspano.


4. Izklopite zaslone vsaj 2 uri pred spanjem

Melatonin je pomemben del ciklov spanja in budnosti. Ko so ravni melatonina najvišje, je večina ljudi zaspanih in pripravljenih na spanje.

Raziskava iz leta 2011 je pokazala, da lahko modra svetloba s televizijskega zaslona, ​​telefona ali računalniškega monitorja moti tvorbo hormona melatonina.

Gledanje televizije, igranje video iger ali brskanje po spletnih straneh na telefonu ali računalniku tik pred spanjem poskrbijo, da vaš otrok ostane pokonci dodatnih 30 do 60 minut, glede na to študijo iz leta 2017.

Naredite spalnico območje brez zaslonov ali vsaj poskrbite, da bodo pred spanjem vsi zasloni temni. In imejte telefon tiho, ko ste v otroški sobi – ali pa ga sploh ne nosite tja.

Abhinav Singh, MD, direktor centra za spanje v Indiani, priporoča, da svojemu otroku zvečer berete, da se njegovi možgani spočijejo, namesto časa pred zaslonom.


5. Zmanjšajte stres pred spanjem

Drugi hormon, ki igra vlogo pri spanju, je kortizol, znan tudi kot “hormon stresa”. Ko so ravni kortizola visoke, se telo vašega otroka ne bo moglo ustaviti in zaspati.

Naj bodo aktivnosti pred spanjem umirjene. Tako se lahko izognete prekomerni količini kortizola v otrokovem sistemu. »Morate zmanjšati stres, da bodo lažje zaspali,« pravi dr. Sarah Mitchell, kiropraktik in svetovalec za spanje.


6. Ustvarite okolje, ki spodbuja spanje

Mehke rjuhe, senčila za zatemnitev prostora in relativna tišina lahko vašemu otroku pomagajo razlikovati med dnevom in nočjo, zaradi česar lažje zaspi.

»Ustvarjanje okolja, ki spodbuja spanje, je pomembno, saj z zmanjšanjem motenj poskrbite za spanje otroka,« pravi Mitchell. “Ko je miren, ga nič ne moti in lahko zaspi hitreje in z manj pomoči.”


7. Naj bo hladno

Cikel spanja vašega otroka ni odvisen le od svetlobe (ali pomanjkanja le-te). Občutljiv je tudi na temperaturo. Ravni melatonina pomagajo uravnavati padec notranje telesne temperature, potrebne za spanje.

Lahko pa pomagate uravnavati zunanjo temperaturo. Otroka ne zvijajte preveč in ne nastavite previsoke temperature.

Whitney Roban, doktorica znanosti, klinična psihologinja in specialistka za spanje, priporoča, da svojega otroka oblečete v zračno bombažno pižamo in ponoči vzdržujete temperaturo v spalnici okoli 18.5 °C do 21 °C).


8. Pomagajte ublažiti strahove

Duhovi in ​​druga strašljiva bitja se ponoči morda res ne sprehajajo naokoli, a namesto da zavržete strah pred spanjem, se o njih pogovorite s svojim otrokom.

Če preprosta pomiritev ne deluje, poskusite uporabiti posebno igračo za nočno stražo ali pred spanjem popršite sobo s “pošastnim razpršilom”.

Roban priporoča, da si čez dan razporedite čas za obravnavo morebitnih strahov in se izogibate uporabi časa za spanje za tovrstne pogovore.

»Otroci so zelo pametni in se bodo hitro naučili, da lahko odložijo čas za spanje, če ga izkoristijo za izražanje strahov pred spanjem,« pravi.


9. Zmanjšajte osredotočenost na spanje

Otroci imajo lahko težave z izklopom možganov za noč. Torej, namesto da povečate to tesnobo z vztrajanjem, da je čas za spanje (»zdaj!«), razmislite o tem, da bi se bolj osredotočili na sprostitev in ohranili svojega otroka mirnega.

Poskusite svojega otroka naučiti tehnike globokega dihanja, da tako umiri svoje telo. “Vdihne naj skozi nos za 4 sekunde, zadrž 5 sekund, izdihne skozi usta za 6 sekund,” pravi Roban.

Mlajši otroci lahko sami vadijo dolge, globoke vdihe in izdihe, pravi.


10. Bodite pozorni na motnje spanja

Včasih vaši najbolje zastavljeni načrti preprosto ne prinesejo želenih rezultatov. (Pozdravljeni, dobrodošli v starševstvu!)

Če vaš otrok težko zaspi, ima nenehne nočne more, smrči ali diha skozi usta, ima morda motnjo spanja, pravi Mitchell.

Vedno se posvetujte s svojim pediatrom, če imate kakršne koli pomisleke glede otrokovih spalnih navad. Lahko vam priporoči svetovalca za spanje ali vam da druge predloge, ki jih lahko poskusite, da se bo lahko celotna družina dobro naspala!


vir: https://www.healthline.com/health/tips-get-your-kids-sleep

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas