fbpx

Vse, kar morate vedeti o zaspanosti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Pregled

Občutek neobičajne zaspanosti ali utrujenosti čez dan je splošno znan kot zaspanost. Zaspanost lahko povzroči dodatne simptome, kot so pozabljivost ali zaspanost ob neustreznem času.


Kaj so vzroki za zaspanost?

Različne stvari lahko povzročijo zaspanost. Te lahko segajo od duševnih stanj in izbir življenjskega sloga do resnih zdravstvenih stanj.

Dejavniki življenjskega sloga

Nekateri dejavniki življenjskega sloga lahko privedejo do povečane zaspanosti, na primer prehod na nočno izmeno. V večini primerov bo vaša zaspanost popustila, ko se vaše telo prilagodi novemu urniku.

Duševno stanje

Zaspanost je lahko tudi posledica vašega mentalnega, čustvenega ali psihološkega stanja.

Depresija lahko močno poveča zaspanost, prav tako visoka stopnja stresa ali tesnoba. Dolgčas je še en znan vzrok zaspanosti. Če doživljate katero od teh duševnih stanj, se boste verjetno tudi počutili utrujeni in apatični.

Zdravstvena stanja

Nekatera zdravstvena stanja lahko povzročijo zaspanost. Ena najpogostejših med njimi je sladkorna bolezen. Druga stanja, ki lahko povzročijo zaspanost, vključujejo tista, ki povzročajo kronično bolečino ali vplivajo na vaš metabolizem ali duševno stanje, kot sta hipotiroidizem ali hiponatremija. Hiponatremija je, ko je raven natrija v krvi prenizka.

Druga zdravstvena stanja, za katera je znano, da povzročajo zaspanost, vključujejo infekcijsko mononukleozo (mono) in sindrom kronične utrujenosti (CFS).

Zdravila

Številna zdravila, zlasti antihistaminiki, pomirjevala in uspavalne tablete, navajajo zaspanost kot možen stranski učinek. Ta zdravila imajo oznako, ki svari pred vožnjo ali upravljanjem težkih strojev med uporabo teh zdravil.

Posvetujte se s svojim zdravnikom, če se zaradi vaših zdravil pojavi dolgotrajna zaspanost. Morda vam bo predpisal alternativo ali prilagodil vaš trenutni odmerek.

Motnja spanja

Prekomerna zaspanost brez znanega vzroka je lahko znak motnje spanja. Obstaja vrsta motenj spanja in vsaka ima svoje edinstvene učinke.

Pri obstruktivni apneji v spanju blokada zgornjih dihalnih poti povzroči smrčanje in prekinitve dihanja vso noč. Zaradi tega se pogosto zbudite z zvokom zadušitve.

Druge motnje spanja vključujejo narkolepsijo, sindrom nemirnih nog (RLS) in motnjo zapoznele faze spanja (DSPS).


Kako se zdravi zaspanost?

Zdravljenje zaspanosti je odvisno od vzroka.

Samozdravljenje

Nekatere vrste zaspanosti je mogoče zdraviti doma, zlasti če so posledica dejavnikov življenjskega sloga, kot je daljši delovni čas, ali duševnega stanja, kot je stres.

V teh primerih vam lahko pomaga, če si zagotovite dovolj počitka in se zamotite. Pomembno je tudi raziskati, kaj povzroča težavo – na primer, ali je to stres ali tesnoba – in sprejeti ukrepe za zmanjšanje tega.

Zdravstvena oskrba

Med vašim pregledom bo zdravnik poskušal ugotoviti vzrok vaše zaspanosti tako, da se bo z vami pogovoril o simptomu. Morda vas bo vprašal, kako dobro spite in ali se ponoči pogosto zbujate.

Bodite pripravljeni odgovoriti na vprašanja, kot so:

• vaše spalne navade
• količina spanca, ki ga dobite
• ali smrčite
• kako pogosto čez dan zaspite
• kako pogosto ste čez dan zaspani

Zdravnik vam bo morda naročil, da nekaj dni vodite dnevnik svojih spalnih navad, v katerem boste zabeležili, kako dolgo spite ponoči in kaj počnete, ko ste čez dan zaspani.

Prav tako lahko zahteva posebne podrobnosti, na primer, če čez dan dejansko zaspite in ali se zbudite sveži.

Če zdravnik sumi, da je vzrok psihološki, vas lahko napoti k svetovalcu ali terapevtu, ki vam bo pomagal najti rešitev.

Zaspanost, ki je stranski učinek zdravil, je pogosto ozdravljiva. Vaš zdravnik bo morda zamenjal zdravilo za drugo vrsto ali spremenil vaš odmerek, dokler zaspanost ne mine. Nikoli ne spreminjajte odmerka ali prenehajte jemati zdravila na recept, ne da bi se prej posvetovali s svojim zdravnikom.

Če vzrok za vašo zaspanost ni očiten, boste morda morali opraviti nekaj testov. Večina je običajno neinvazivnih in nebolečih. Vaš zdravnik lahko zahteva kar koli od naslednjega:

• popolna krvna slika (CBC)
• preiskave urina
• elektroencefalogram (EEG)
• CT glave

Če vaš zdravnik sumi, da imate obstruktivno apnejo v spanju, RLS ali drugo motnjo spanja, lahko načrtuje test študije spanja. Za ta test boste preživeli noč v bolnišnici ali centru za spanje pod nadzorom in nego specialista za spanje.

Vaš krvni tlak, srčni utrip, srčni ritem, dihanje, oksigenacijo, možganske valove in nekatere telesne gibe bodo spremljali vso noč za morebitne znake motnje spanja.


Kdaj poiskati nujno pomoč

Poiščite zdravniško pomoč, če se začnete počutiti zaspani, potem ko:

• začnete jemati novo zdravilo
• vzamete prevelik odmerek zdravila
• utrpite poškodbo glave
• ste izpostavljeni mrazu


Kako lahko preprečimo zaspanost?

Redna količina spanja vsako noč lahko pogosto prepreči zaspanost. Večina odraslih potrebuje približno osem ur spanja, da se počutijo popolnoma osveženi. Nekateri ljudje morda potrebujejo več, zlasti tisti z zdravstvenimi težavami ali posebej aktivnim življenjskim slogom.

Čim prej se posvetujte s svojim zdravnikom, če opazite kakršne koli spremembe v razpoloženju, znake depresije ali nenadzorovane občutke stresa in tesnobe.


Kakšni so obeti za nezdravljeno zaspanost?

Morda boste ugotovili, da zaspanost izgine naravno, ko se vaše telo navadi na nov urnik ali ko postanete manj pod stresom, depresivni ali zaskrbljeni.

Če pa je zaspanost posledica zdravstvene težave ali motnje spanja, je malo verjetno, da bi se izboljšalo samo od sebe. Pravzaprav se bo zaspanost brez ustreznega zdravljenja verjetno poslabšala.

Nekateri ljudje uspejo živeti z zaspanostjo. Vendar pa lahko omeji vašo sposobnost varnega dela, vožnje in upravljanja strojev.


vir: https://www.healthline.com/health/drowsiness

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas