fbpx

10 stvari, ki se zgodijo vašemu telesu, če primanjkuje spanja

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Kaj se zgodi, če ne spite?

Pomanjkanje spanja lahko zmanjša vaš spolni nagon, oslabi vaš imunski sistem, povzroči težave z razmišljanjem in povzroči povečanje telesne mase.

Če ne spite dovolj, lahko povečate tudi tveganje za nekatere vrste raka, sladkorno bolezen in celo prometne nesreče.

Če se znajdete v tej kategoriji brez spanja, niste edini. Po podatkih Ameriške akademije za medicino spanja (AASM) približno 1 od 3 odraslih Američanov ne spi dovolj.

Tukaj so podrobnosti o tem, kaj se zgodi z vašim telesom, ko ne preživite dovolj ur pod odejo.


1. Zbolite

Izguba spanja lahko zmanjša sposobnost vašega telesa za boj proti bolezni. Tako lažje zbolimo.
Raziskovalci so celo odkrili vzajemno razmerje med spanjem in vašim imunskim sistemom.


2. Vaše srce trpi

Kratek spanec (manj kot 5 ur na noč) in dolg spanec (9 ali več ur na noč) imata negativen vpliv na zdravje srca, je pokazala analiza, objavljena v European Heart Journal.

Predvsem vaše možnosti za razvoj koronarne srčne bolezni ali možganske kapi se močno povečajo z manj spanja.


3. Vaše tveganje za raka se poveča

Skrajšan spanec je povezan z višjimi stopnjami raka dojke, kolorektalnega raka in raka prostate, glede na izjavo o spanju AASM.


4. Ne morete razmišljati

Celo izostanek ene noči spanja lahko povzroči nekatere velike težave z razmišljanjem.

V študiji, ki jo je objavil Experimental Brain Research, je skupina 18 moških dobila nalogo, ki jo je morala opraviti. Prva naloga je bila opravljena po polnem spancu. Naslednja naloga je bila dokončana po preskoku noči spanja.

Možganske funkcije, vključno s spominom, odločanjem, razmišljanjem in reševanjem problemov, so se poslabšale, skupaj z reakcijskim časom in budnostjo.


5. Pozabljate stvari

Ne samo, da zaradi zamujenega spanca postanete bolj pozabljivi, obstaja tudi vedno več raziskav, ki kažejo, da spanje vpliva na učenje in spomin.

Raziskovalci menijo, da je spanje ključnega pomena za proces utrjevanja stvari, ki se jih naučimo s pomočjo možganov. Z drugimi besedami, potrebujemo ustrezen počitek, da zaklenemo nove informacije in jih shranimo v spomin.


6. Vaš libido se zmanjša

Premalo spanja lahko zmanjša vaš spolni nagon.

V neki študiji so mladi moški, ki so izgubili spanec v obdobju enega tedna, pokazali znižanje ravni testosterona. Pet ali manj ur spanja je znižalo raven spolnih hormonov za kar 10 do 15 odstotkov.

Moški so tudi poročali, da sta njihovo splošno razpoloženje in moč upadala z vsako zaporedno nočjo prekinjenega počitka.


7. Zredite se

Pomanjkanje spanja lahko povzroči, da si naberete kilograme.

Študija je preučevala razmerje med spanjem in težo pri 21.469 odraslih, starejših od 20 let. Ljudje, ki so med triletno študijo vsako noč spali manj kot 5 ur, so imeli večjo verjetnost, da se bodo zredili in sčasoma postali debeli.

Bolje so se na lestvici odrezali tisti, ki so spali med 7 in 8 urami.


8. Vaše tveganje za sladkorno bolezen se poveča

Skupaj z večjim obsegom pasu ljudje, ki ne spijo dovolj (ali spijo preveč), povečajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni pri odraslih.

Raziskovalci so pregledali 10 ločenih študij, osredotočenih na spanje in sladkorno bolezen. Njihove ugotovitve so odkrile, da je 7 do 8 ur počitka optimalen obseg, da se izognemo težavam z inzulinom, ki bi lahko povzročile sladkorno bolezen.


9. Nagnjeni ste k nesrečam

Po podatkih Nacionalne fundacije za spanje je trikrat večja verjetnost, da boste udeleženi v prometni nesreči, če vsako noč spite 6 ur ali manj.

Najbolj ranljivi ljudje so izmenski delavci, komercialni vozniki, poslovni potniki in vsi drugi, ki delajo dolgo ali neparno. Dvakrat premislite, preden sedete za volan, če premalo spite.


10. Vaša koža trpi

Če vas vsa ta zdravstvena tveganja ne prepričajo, da bi več spali, naredite to zaradi svojega videza.

V neki študiji so skupino ljudi, starih od 30 do 50 let, ocenjevali glede na njihove spalne navade in stanje njihove kože. Rezultati so razkrili, da imajo tisti s premalo spanja več drobnih linij, gub, neenakomerno obarvanost kože in izrazito ohlapnost kože.

Slabo naspani so bili tudi bolj nezadovoljni s svojim videzom kot njihovi dobro spočiti kolegi.


Več kot lepotni počitek

Dovolj spanja ni samo zaradi vaše nečimrnosti. Lahko ti reši življenje.

Vzemite si nekaj časa in razmislite o vsem, kar tvegate, preden nadaljujete tisti poznonočni televizijski maraton. Nato ugasnite luči in uživajte v svojih 7 do 8 urah počitka za lepoto in zdravje.


vir: https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/what-happens-to-your-body-when-you-lose-sleep

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas