fbpx

10 zdravih zeliščnih čajev, ki jih morate poskusiti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Zeliščni čaji, kot so čaj iz kamilice, poprove mete in ingverjev čaj, imajo številne lastnosti, ki spodbujajo zdravje in lahko pomagajo izboljšati zdravje srca, prebavo, kakovost spanja in drugo.

Za razliko od pravih čajev, ki jih skuhamo iz listov rastline Camellia sinensis, so zeliščni čaji pripravljeni iz suhega sadja, cvetov, začimb ali zelišč.

Poleg tega, da so okusni, imajo nekateri zeliščni čaji tudi lastnosti, ki spodbujajo zdravje. Pravzaprav se zeliščni čaji že stoletja uporabljajo kot naravno zdravilo za različne bolezni.

Tukaj je seznam 10 zdravih zeliščnih čajev, ki jih lahko poskusite.


1. Kamilični čaj

Kamilični čaj je najbolj znan po svojih pomirjevalnih učinkih in se pogosto uporablja kot pomoč pri spanju.

Pravzaprav študije kažejo, da lahko izboljša kakovost spanja pri starejših odraslih in ženskah po porodu.

Še več, domneva se, da ima kamilica tudi antibakterijske, protivnetne učinke, in naj bi ščitila jetra.

Druge raziskave prav tako kažejo, da lahko kamilica izboljša nadzor krvnega sladkorja in olajša simptome predmenstrualnega sindroma (PMS).


2. Čaj poprove mete

Čeprav se čaj poprove mete najbolj uporablja za podporo prebavnemu zdravju, ima tudi antioksidativne, protirakave, antibakterijske in protivirusne lastnosti.

Več študij je pokazalo, da pripravki iz olja poprove mete lahko pomagajo pri lajšanju prebavnih motenj, slabosti, bolečin v želodcu in drugih simptomov sindroma razdražljivega črevesja.

Vendar ne pozabite, da ni jasno, ali ima količina olja poprove mete v čaju poprove mete enak učinek kot koncentrirani dodatki, uporabljeni v teh študijah. Zato je potrebnih več raziskav.


3. Ingverjev čaj

Ingverjev čaj vsebuje veliko antioksidantov, ki se borijo proti boleznim, in je dobro znano zdravilo proti slabosti.

Študije dosledno ugotavljajo, da je ingver učinkovit pri lajšanju slabosti, zlasti v zgodnji nosečnosti, čeprav lahko tudi lajša slabost, ki jo povzročajo zdravljenje raka in operacije.

Dokazi tudi kažejo, da lahko ingver pomaga pri preprečevanju razjed na želodcu, lajša prebavne motnje in zmanjšuje bolečine, povezane z menstruacijo.

Še več, nekatere študije kažejo, da lahko dodatki ingverja izboljšajo nadzor krvnega sladkorja in ravni lipidov pri ljudeh s sladkorno boleznijo.


4. Hibiskusov čaj

Poleg izrazite barve in edinstvenega okusa ima hibiskusov čaj tudi zdravilne lastnosti.

Čeprav so raziskave mešane, nekatere študije kažejo, da lahko hibiskus znatno zmanjša skupni in LDL (slab) holesterol, skupaj s krvnim tlakom.

Še več, druga študija je pokazala, da je 6-tedensko jemanje izvlečka hibiskusovega čaja znatno zmanjšalo oksidativni stres pri moških nogometaših.

Vsekakor pa se pred pitjem hibiskusovega čaja posvetujte z zdravnikom, če jemljete diuretike, saj lahko medsebojno vpliva na vaša zdravila.


5. Čaj iz ehinaceje

Čaj iz ehinaceje je priljubljeno zdravilo za preprečevanje in zdravljenje prehlada.

Dokazi so pokazali, da lahko ehinacea pomaga okrepiti imunski sistem, kar bi lahko pomagalo telesu pri obrambi pred okužbami.

Čeprav je potrebnih več raziskav, so nekatere študije pokazale tudi, da lahko ehinacea skrajša trajanje prehlada ali zmanjša resnost simptomov


6. Rooibos čaj

Rooibos je zeliščni čaj, ki so ga v preteklosti uporabljali v medicinske namene.

Čeprav je potrebnih več raziskav na ljudeh, je ena študija pokazala, da ima rooibos lahko antialergijske učinke.

Raziskave so pokazale, da lahko rooibos zavira nastajanje osteoklastov. To so celice, ki razgrajujejo stare kosti, kar je bistveno za ohranitev, popravilo in preoblikovanje vašega okostja. Zaviranje njihovega nastajanja lahko pomaga ljudem z boleznimi, ki povzročajo nastanek preveč osteoklastov, kot je osteoporoza.

Poleg tega nekatere starejše študije kažejo, da bi lahko čaj rooibos znižal tudi krvni tlak in raven holesterola.


7. Žajbljev čaj

Žajbljev čaj je znan po svojih zdravilnih lastnostih in možnih koristih za zdravje možganov.

Različne študije o žajblju so odkrile izboljšanje kognitivnih funkcij tistih z Alzheimerjevo boleznijo, čeprav so imele študije omejitve.

Številne študije so odkrile tudi izboljšanje duševnih funkcij in spomina pri zdravih odraslih, potem ko so zaužili eno od več različnih vrst izvlečka žajblja.

Čeprav je potrebnih več raziskav, nekatere študije kažejo, da lahko žajbelj pomaga tudi pri znižanju ravni skupnega in LDL (slabega) holesterola.


8. Čaj iz melise

Čaj iz melise ima lahek okus po limoni in zdi se, da ima zdravju koristne lastnosti.

V eni manjši študiji je 6-tedensko pitje čaja iz melise izboljšalo togost arterij, kar je dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap in duševni upad.

Raziskave so tudi pokazale, da lahko pitje melise poveča naravne telesne antioksidativne encime, ki pomagajo zaščititi telo pred oksidativnimi poškodbami.

Poleg tega je en pregled pokazal, da lahko melisa celo izboljša simptome depresije in tesnobe brez resnih stranskih učinkov.


9. Šipkov čaj

Šipkov čaj vsebuje veliko vitamina C in koristnih rastlinskih spojin s protivnetnimi lastnostmi.

Več starejših študij je pokazalo, da lahko šipkov prah pomaga zmanjšati vnetje in izboljša simptome, povezane z revmatoidnim artritisom in osteoartritisom, vključno z bolečino.

Študije so tudi pokazale, da je lahko šipek koristen tudi za uravnavanje telesne teže, saj pomaga zmanjšati indeks telesne mase (ITM) in maščobo na trebuhu.

Kljub temu so potrebne dodatne nove študije na ljudeh, da bi potrdili potencialne koristi šipkovega čaja.


10. Čaj iz pasijonke

Čaj iz pasijonke se tradicionalno uporablja za lajšanje tesnobe in izboljšanje spanca.

Ena študija je pokazala, da je 2-tedensko jemanje izvlečka pasijonke izboljšalo nekatere označevalce kakovosti spanja pri ljudeh z nespečnostjo, čeprav ni bilo pomembne razlike v primerjavi s placebom.

Nekatere druge raziskave kažejo, da lahko pasijonka pomaga pri lajšanju simptomov tesnobe, zlasti med zobozdravstvenimi posegi.


Zakljček

Zeliščni čaji so na voljo v različnih slastnih okusih in so naravno brez sladkorja in kalorij.

Številni zeliščni čaji prav tako nudijo zdravstvene učinke in sodobna znanost je začela potrjevati nekatere njihove tradicionalne uporabe.

Vendar ne pozabite, da je potrebnih več raziskav, da bi razumeli učinke pitja zeliščnega čaja namesto uživanja izvlečkov ali drugih dodatkov.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/10-herbal-teas

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas