fbpx

12 impresivnih zdravstvenih koristi cimetovega čaja

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Cimetov čaj je zanimiva pijača, ki ima lahko številne koristi za zdravje.

Narejen je iz notranjega lubja cimetovega drevesa, ki se med sušenjem zvije v zvitke in tvori prepoznavne cimetove palčke. Te palčke namočimo v vrelo vodo ali zmeljemo v prah, ki ga lahko uporabimo za pripravo čaja.

Tukaj je 12 znanstveno utemeljenih koristi cimetovega čaja.


1. Poln antioksidantov

Cimetov čaj vsebuje veliko antioksidantov, ki so koristne spojine, ki vam pomagajo ohranjati zdravje.

Antioksidanti se borijo proti oksidaciji, ki jo povzročajo prosti radikali, to so molekule, ki poškodujejo vaše celice in prispevajo k boleznim, kot so diabetes, rak in bolezni srca.

Cimet je še posebej bogat s polifenolnimi antioksidanti. Študija, ki je primerjala antioksidativno delovanje 26 začimb, je pokazala, da cimet prehitevata le nageljnove žbice in origano.

Poleg tega raziskave kažejo, da lahko cimetov čaj poveča skupno antioksidativno zmogljivost (TAC), ki je merilo količine prostih radikalov, s katerimi se vaše telo lahko bori.


2. Zmanjšuje vnetje in lahko izboljša zdravje srca

Študije iz epruvete kažejo, da lahko spojine v cimetu zmanjšajo znake vnetja. To je lahko izjemno koristno, saj se domneva, da je vnetje vzrok mnogih kroničnih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi.

Študije tudi poročajo, da lahko cimet pri nekaterih posameznikih zniža krvni tlak, pa tudi ravni trigliceridov in LDL (slabega) holesterola.

Še več, cimet lahko poveča raven HDL (dobrega) holesterola, kar pomaga izboljšati zdravje vašega srca z odstranjevanjem odvečnega holesterola iz krvnih žil.

Pregled 10 študij je pokazal, da lahko zaužitje le 120 mg cimeta – manj kot 1/10 čajne žličke – vsak dan zadostuje za izkoriščanje teh koristi.

Zlasti cimet cassia vsebuje velike količine naravnih kumarinov, skupino spojin, ki preprečujejo zoženje krvnih žil in nudijo zaščito pred krvnimi strdki.

Prekomerno uživanje kumarinov pa lahko zmanjša delovanje jeter in poveča tveganje za krvavitve, zato poskrbite, da boste cimet uživali zmerno.


3. Lahko pomaga znižati krvni sladkor

Cimet ima lahko močne antidiabetične učinke z znižanjem ravni sladkorja v krvi.

Zdi se, da ta začimba deluje podobno kot inzulin, hormon, odgovoren za prenos sladkorja iz krvnega obtoka v vaša tkiva.

Še več, spojine, ki jih najdemo v cimetu, lahko dodatno prispevajo k znižanju ravni sladkorja v krvi z znižanjem odpornosti proti inzulinu in s tem povečajo učinkovitost insulina.

Cimet lahko prav tako pomaga upočasniti razgradnjo ogljikovih hidratov v črevesju in tako prepreči skokovito povišanje krvnega sladkorja po obroku.

Pri večini študij so bile opazne koristi, ko so ljudje jemali koncentrirane odmerke v razponu od 120 mg do 6 gramov cimeta v prahu. Vendar pa obstajajo dokazi, da lahko cimetov čaj nudi tudi koristi za zniževanje krvnega sladkorja.


4. Lahko spodbuja hujšanje

Čaj s cimetom se pogosto oglašuje kot pomoč pri izgubi teže, številne študije pa povezujejo uživanje cimeta z izgubo maščobe ali zmanjšanjem obsega pasu.

Vendar je le nekaj teh študij ustrezno nadziralo vnos kalorij in večina jih ni uspela razlikovati med izgubo maščobe in izgubo mišic. Zaradi tega je težko pripisati učinke hujšanja zgolj cimetu.

Edina študija, ki je nadzorovala te dejavnike, je poročala, da so udeleženci izgubili 0.7 % maščobne mase in pridobili 1.1 % mišične mase, potem ko so 12 tednov jemali ekvivalent 5 čajnih žličk (10 gramov) cimetovega prahu na dan.

Vendar lahko tako velike količine cimeta vsebujejo nevarno visoke količine kumarina. Pri prekomernem uživanju lahko ta naravna spojina poveča tveganje za krvavitev in povzroči ali poslabša bolezen jeter.

To še posebej velja za cimet Cassia, ki vsebuje do 63-krat več kumarina kot cejlonski cimet.

Potrebnih je več raziskav, da bi potrdili, ali se pri nižjih odmerkih, kot so tisti v cimetovem čaju, pojavijo koristi pri izgubi teže.


5. Bori se proti bakterijam in glivicam

Cimet ima nekatere močne antibakterijske in protiglivične lastnosti.

Na primer, raziskave v epruveti kažejo, da cinamaldehid, glavna aktivna sestavina v cimetu, preprečuje rast različnih bakterij, gliv in plesni.

Sem spadajo navadne bakterije Staphylococcus, Salmonella in E.coli, ki lahko povzročijo bolezni pri ljudeh.

Poleg tega lahko protibakterijski učinki cimeta pomagajo zmanjšati slab zadah in preprečiti karies.

Vendar je potrebnih več raziskav pri ljudeh, preden lahko naredimo trdne zaključke.


6. Lahko zmanjša menstrualne krče in druge simptome PMS

Cimetov čaj lahko pomaga, da so nekateri menstrualni simptomi, kot sta predmenstrualni sindrom (PMS) in dismenoreja, bolj znosni.

Ena dobro nadzorovana študija je ženskam zagotovila 3 grame cimeta ali placebo vsak dan prve 3 dni njihovega menstrualnega ciklusa. Ženske v skupini, ki je prejemala cimet, so imele občutno manjše menstrualne bolečine kot tiste, ki so prejemale placebo.

V drugi študiji so ženske v prvih 3 dneh menstrualnega ciklusa dobile 1.5 grama cimeta, zdravila za lajšanje bolečin ali placeba.

Ženske v skupini s cimetom so poročale o manjših menstrualnih bolečinah kot tiste, ki so prejemale placebo. Vendar zdravljenje s cimetom ni bilo tako učinkovito za lajšanje bolečin kot zdravilo za lajšanje bolečin.

Obstajajo tudi dokazi, da lahko cimet zmanjša menstrualno krvavitev, pogostost bruhanja in resnost slabosti med menstruacijo pri ženskah.


7–11. Druge možne koristi

Cimetov čaj naj bi ponujal številne dodatne prednosti:

7. Lahko se bori proti staranju kože.
Študije kažejo, da lahko cimet spodbuja nastanek kolagena
in povečanje elastičnosti kože ter navlaženost – vse to lahko zmanjša
videz staranja.

8. Lahko deluje proti raku. In-vitro
raziskave so pokazale, da lahko izvlečki cimeta pomagajo uničiti nekatere vrste
rakavih celic, vključno s celicami kožnega raka.

9. Lahko pomaga ohranjati delovanje možganov.
Raziskave in-vitro (v epruveti) in na živalih kažejo, da lahko cimet ščiti možganske celice
pred Alzheimerjevo boleznijo in povzroči izboljšanje motoričnih funkcij pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo.

10. Lahko pomaga v boju proti virusu HIV. In-vitro
študije poročajo, da lahko izvlečki cimeta pomagajo v boju proti najpogostejši vrsti
virusa HIV pri ljudeh.

11. Lahko zmanjša akne. In-vitro
raziskave kažejo, da se izvlečki cimeta lahko borijo proti bakterijam, ki povzročajo akne.

Čeprav so te raziskave o cimetu obetavne, trenutno ni dokazov, da bo pitje cimetovega čaja zagotovilo te koristi. Potrebnih je več raziskav, preden lahko pridemo do trdnih zaključkov.


12. Enostaven dodatek vaši prehrani

Cimetov čaj je neverjetno enostavno pripraviti in ga vključiti v svojo prehrano.

Lahko ga pijete toplega ali ohladite za pripravo domačega ledenega čaja.

Najlažji način za pripravo tega napitka je, da preprosto dodate 1 čajno žličko (2.6 grama) mletega cimeta v 1 skodelico (235 ml) vrele vode in premešate. Cimetov čaj lahko pripravite tudi tako, da cimetovo palčko za 10 do 15 minut potopite v vrelo vodo.

Druga možnost je, da čajne vrečke s cimetom poiščete na spletu ali v lokalnem supermarketu ali trgovini z zdravo hrano. So priročna možnost, ko vam primanjkuje časa.

Cimetov čaj je naravno brez kofeina, zato ga lahko uživate kadarkoli čez dan. Če pa vas posebej zanimajo njegovi učinki na zniževanje krvnega sladkorja, je morda najbolj učinkovito, da ga zaužijete z obroki.

Če trenutno jemljete zdravila za zniževanje krvnega sladkorja, je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom, preden dodate cimetov čaj v svojo rutino.


Zaključek

Cimetov čaj je močan napitek.

Poln je antioksidantov in ponuja številne koristi za zdravje, vključno z zmanjšanim vnetjem in ravnjo sladkorja v krvi, izboljšanim zdravjem srca in morda celo izgubo teže. Cimetov čaj se lahko tudi bori proti okužbam in zmanjša PMS in menstrualne krče.

Ne glede na to, ali uživate cimetov čaj topel ali hladen, je to vsekakor napitek, ki ga je vredno poskusiti.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-tea-benefits

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas