fbpx

5 načinov, kako kamilični čaj koristi vašemu zdravju

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kamilični čaj je priljubljena pijača, ki prav tako nudi številne koristi za zdravje.

Kamilica je zelišče, ki prihaja iz marjetici podobnih cvetov družine Asteraceae. Že stoletja so jo uživali kot naravno zdravilo za številne zdravstvene težave.

Za pripravo kamiličnega čaja se cvetovi posušijo in nato prelijejo z vročo vodo.

Veliko ljudi uživa kamilični čaj kot brezkofeinsko alternativo črnemu ali zelenemu čaju in zaradi njegovega zemeljskega, nekoliko sladkega okusa.

Poleg tega je kamilični čaj poln antioksidantov, ki lahko igrajo vlogo pri zmanjševanju tveganja za številne bolezni, vključno s srčnimi boleznimi in rakom.

Kamilica ima lastnosti, ki lahko pomagajo pri spanju in prebavi.

Ta članek bo razpravljal o 5 možnih zdravstvenih koristih pitja kamiličnega čaja.


1. Lahko izboljša kakovost spanja

Kamilica ima nekaj edinstvenih lastnosti, ki lahko izboljšajo kakovost vašega spanca.

Vsebuje apigenin, antioksidant, ki se veže na določene receptorje v vaših možganih, kar lahko spodbuja zaspanost in zmanjša nespečnost ali kronično nespečnost.

V neki študiji so ženske po porodu, ki so dva tedna pile kamilični čaj, poročale o boljši kakovosti spanja v primerjavi s skupino, ki ni pila kamiličnega čaja. Imele so tudi manj simptomov depresije, ki je pogosto povezana s težavami s spanjem.

Druga študija je pokazala, da so se ljudje, ki so 28 dni dvakrat na dan zaužili 270 mg izvlečka kamilice, za 1/3 manj ponoči zbujali in zaspali 15 minut hitreje kot tisti, ki izvlečka niso zaužili.

Te ugotovitve so obetavne, vendar je potrebnih več študij, da bi ugotovili obseg učinkov kamiličnega čaja na spanje. Kljub temu pa je pitje kamiličnega čaja pred spanjem zagotovo vredno poskusiti, če imate težave s spanjem.


2. Lahko spodbuja zdravje prebave

Pravilna prebava je izjemno pomembna za vaše splošno zdravje.

Omejeni dokazi kažejo, da je lahko kamilica učinkovita pri spodbujanju boljše prebave z zmanjšanjem tveganja za nekatere bolezni prebavil.

Nekaj ​​študij je pokazalo, da izvleček kamilice lahko ščiti pred drisko pri miših. To pripisujejo njegovim protivnetnim lastnostim.

Druga študija na podganah je pokazala, da kamilica pomaga pri preprečevanju želodčnih razjed, saj lahko zmanjša kislost v želodcu in zavira rast bakterij, ki prispevajo k razvoju razjed.

Kljub tem ugotovitvam je potrebnih več raziskav na ljudeh, da bi potrdili vlogo kamilice pri prebavi.

Kljub temu obstaja veliko anekdotičnih trditev, da pitje kamiličnega čaja pomirja želodec. Tradicionalno so ga uporabljali za zdravljenje številnih prebavnih težav, vključno s slabostjo in vetrovi.


3. Lahko ščiti pred nekaterimi vrstami raka

Antioksidanti, ki jih najdemo v kamiličnem čaju, so povezani z manjšo pojavnostjo nekaterih vrst raka.

Kamilica vsebuje antioksidant apigenin. Študije v epruveti so pokazale, da se apigenin bori proti rakavim celicam, zlasti tistim v dojkah, prebavnem traktu, koži, prostati in maternici.

Poleg tega je ena študija s 537 ljudmi ugotovila, da so imeli tisti, ki so pili kamilični čaj 2- do 6-krat na teden, precej manjšo verjetnost, da bodo zboleli za rakom ščitnice, kot tisti, ki niso pili kamiličnega čaja.

Te ugotovitve so obetavne, vendar je za zaključek o vlogi kamiličnega čaja pri preprečevanju raka potrebnih več visokokakovostnih raziskav na ljudeh.


4. Lahko koristi nadzoru sladkorja v krvi

Pitje kamiličnega čaja lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi.

Njegove protivnetne lastnosti lahko preprečijo poškodbe celic trebušne slinavke, do katerih pride, ko je raven krvnega sladkorja kronično povišana.

Zdravje vaše trebušne slinavke je izjemno pomembno, saj tvori insulin, hormon, ki je odgovoren za odstranjevanje sladkorja iz krvi.

V neki študiji, ki je vključevala 64 diabetikov, so imeli tisti, ki so osem tednov vsak dan ob obrokih uživali kamilični čaj, občutno nižjo povprečno raven sladkorja v krvi kot tisti, ki so uživali vodo.

Poleg tega več študij na živalih nakazuje, da lahko kamilični čaj znatno zniža raven sladkorja v krvi na tešče, prav tako pa je lahko koristen za preprečevanje skokov krvnega sladkorja po jedi.

Večina dokazov o vlogi kamiličnega čaja pri uravnavanju krvnega sladkorja temelji na rezultatih študij na živalih. Kljub temu so ugotovitve obetavne.


5. Lahko izboljša zdravje srca

Kamilični čaj je bogat s flavoni, razredom antioksidantov.

Flavone so proučevali glede njihovega potenciala za znižanje krvnega pritiska in ravni holesterola, ki sta pomembna označevalca tveganja za srčno bolezen.

Ena študija pri 64 bolnikih s sladkorno boleznijo je pokazala, da so imeli tisti, ki so med obroki pili kamilični čaj, omembe vredno izboljšanje skupnega holesterola, trigliceridov in “slabega” LDL holesterola v primerjavi s tistimi, ki so pili vodo.

Potrebnih je več raziskav, da bi potrdili vlogo kamiličnega čaja pri spodbujanju zdravja srca, vsekakor pa ne bi škodilo, če bi ga vključili v svojo prehrano.


Druge možne koristi za zdravje

Naslednje zdravstvene koristi kamiličnega čaja so večinoma anekdotične in niso podprte z znanstvenimi raziskavami:

Spodbuja imunsko zdravje: kamilični čaj se pogosto promovira kot strategija za preprečevanje in zdravljenje navadnega prehlada, vendar dokazov za to ni. Pravijo tudi, da pomirja vneto grlo.
Lajša anksioznost in depresijo: Obstaja nekaj dokazov, da lahko kamilica zmanjša resnost anksioznosti in depresije, vendar to večinoma temelji na njeni uporabi kot aromaterapiji ali jemanju kot dodatku.
Izboljšuje zdravje kože: Poročali so, da lahko nanos kamilice na kožo s kozmetičnimi izdelki, kot so losjoni, kreme za oči in mila, deluje vlažilno in pomaga zmanjšati vnetje kože.
Preprečuje izgubo kostne mase: Nekateri trdijo, da lahko kamilični čaj igra vlogo pri preprečevanju izgube kostne mase, ki vodi do stanj, kot je osteoporoza. Vendar so dokazi za to šibki.

Čeprav te zdravstvene trditve nimajo dokazov, to ne pomeni, da so napačne. Preprosto še niso bile raziskane in bodo morda v prihodnosti.


Neželeni učinki kamiličnega čaja

Pitje kamiličnega čaja je na splošno varno za večino ljudi.

Obstajajo poročila o alergijah na kamilico, ki se najverjetneje pojavijo pri posameznikih, ki so alergični na rastline iz družine marjetic, kot so ambrozija in krizanteme.

Poleg tega lahko kozmetični izdelki, ki vsebujejo kamilico, dražijo oči, če pridejo v neposreden stik z njimi. To lahko povzroči konjunktivitis, ki je vnetje očesne sluznice.

Pomembno je tudi omeniti, da varnost pitja kamiličnega čaja ni bila dokazana pri majhnih otrocih, nosečnicah ali doječih ženskah ter ljudeh z boleznijo jeter ali ledvic.

Kljub temu ni bilo nobenih poročil o smrtno nevarnih neželenih učinkih ali toksičnosti zaradi pitja kamiličnega čaja.


Zaključek

Kamilični čaj je zdrav napitek.

Bogat je z nekaterimi močnimi antioksidanti, ki imajo lahko številne koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem tveganja za nastanek raka in bolezni srca.

Čeprav so raziskave v zvezi s kamiličnim čajem obetavne, preprosto ni bilo dovolj raziskav, da bi lahko sklepali o njegovih učinkih na zdravje.

Številne študije v zvezi s kamiličnim čajem so bile izvedene na živalih in v epruvetah, rezultatov pa ni mogoče prenesti na ljudi.

Kljub temu je kamilica zelo varna za pitje in mnogi ljudje jo uživajo zaradi njenega okusa in prijetne arome.

Če želite raziskati potencialne koristi kamiličnega čaja, ga je vsekakor vredno vključiti v svojo prehrano.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas