fbpx

8 dokazanih koristi kamiličnega olja in kako ga uporabljati

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Eterična olja so koncentrirani izvlečki, pridobljeni iz rastlin. Postali so zelo priljubljeni zaradi svojih potencialnih koristi za zdravje.

Eterično olje kamilice ima za sabo nekaj trdnih raziskav. Skozi leta so ga pogosto uporabljali za različne bolezni in stanja.

V tem članku vam bomo podrobneje predstavili številne prednosti kamiličnega olja in kako ga lahko varno uporabljate.


Kakšna je razlika med rimsko in nemško kamilico?

Kamilično olje se pridobiva iz rastline kamilice. Pravzaprav je kamilica sorodnica marjetic. Kamilično olje je narejeno iz cvetov rastline.

Obstajata dve različni različici kamilice, ki ju lahko srečate:

• Rimska kamilica (Chamaemelum nobile ali Anthemis nobilis)
• Nemška kamilica (Matricaria recutita ali Chamomilla recutita)

Rastlini se po videzu nekoliko razlikujeta. Poleg tega se kemična sestava njihovih učinkovin nekoliko razlikuje. Raziskave so bile narejene na obeh sevih. Najbolj raziskana učinkovina je chamazulen, ki ga je v nemški kamilici več.


Kakšne so prednosti kamiličnega olja?

Uporaba kamilice je bila opisana v medicinskih besedilih iz starega Egipta, Grčije in Rima. Skozi stoletja so jo uporabljali za:

• prebavne motnje, kot so slabost ali vetrovi
• celjenje ran, vključno z razjedami
• lajšanje tesnobe
• lajšanje kožnih stanj, kot so ekcemi ali izpuščaji
• protivnetno in lajšanje bolečin v hrbtu, nevralgiji ali artritisu
• spodbujanje spanja

Raziskave začenjajo osvetljevati zdravstvene koristi kamiličnega olja in zakaj so ga skozi leta uporabljali kot zdravilo za različne bolezni. Raziščimo te prednosti podrobneje.


1. Prebavne motnje

Študija na živalih iz leta 2014 je ocenila učinke izvlečka nemške kamilice na drisko. Avtorji študije so ugotovili, da olje kamilice nudi zaščito pred drisko in kopičenjem tekočine v črevesju.

Druga študija je preučevala učinke izvlečka rimske kamilice na dele črevesja morskega prašička, podgane in človeka. Ugotovili so, da ima lastnosti sproščanja mišic. To bi lahko pomagalo razložiti, zakaj se olje kamilice uporablja za prebavne težave, kot so prebavne motnje in krči.


2. Celjenje ran

Članek iz leta 2018 je raziskoval, kako je izvleček rimske kamilice vplival na celjenje okužene rane pri podganah. Kamilično mazilo je imelo bistveno večjo celjenje ran in antibakterijsko delovanje v primerjavi s tetraciklinskim mazilom in placebom.


3. Generalizirana anksiozna motnja (GAD)

Študija iz leta 2017 je ocenila kratkotrajno zdravljenje generalizirane anksioznosti z izvlečkom kamilice. Raziskovalci so ugotovili, da je po osmih tednih 58.1 odstotka udeležencev poročalo o zmanjšanju simptomov tesnobe.

Nizke jutranje ravni hormona, imenovanega kortizol, povezujejo z anksioznimi motnjami. Majhna študija iz leta 2018 je pokazala, da je terapija s kamilico pomagala zmanjšati simptome tesnobe in zvišala jutranjo raven kortizola.


4. Depresija

Depresija in anksioznost se pogosto pojavljata skupaj. Ena študija je uporabila oralni izvleček nemške kamilice pri ljudeh z anksioznostjo in depresijo.

Raziskovalci so opazili znatno zmanjšanje simptomov depresije po osmih tednih zdravljenja v skupini, ki je prejemala izvleček kamilice.

Vendar pa je pomembno upoštevati, da medtem ko lahko izvleček kamilice jemljete peroralno, eteričnega olja kamilice ne smete zaužiti.


5. Draženje kože

Raziskovalci so v študiji iz leta 2010 ocenili učinkovitost olja nemške kamilice pri lajšanju atopičnega dermatitisa pri miših z nanosom na njihovo kožo.

Ugotovili so, da so bili markerji, povezani z alergijo, bistveno nižji pri miših, ki so prejemale olje kamilice, v primerjavi s tistimi, ki niso.


6. Lajšanje bolečin

Študija iz leta 2015 je raziskovala učinkovitost nanašanja razredčenega eteričnega olja kamilice na kožo za zdravljenje osteoartritisa. Udeleženci so bili naprošeni, naj olje nanašajo trikrat na dan tri tedne.

Raziskovalci so ugotovili, da je eterično olje kamilice v primerjavi z udeleženci, ki tega zdravljenja niso uporabljali, znatno zmanjšalo potrebo po zdravilih za lajšanje bolečin.

Druga študija je preučevala učinkovitost lokalnega kamiličnega olja pri sindromu karpalnega kanala. Po štirih tednih so bili rezultati resnosti simptomov v skupini, ki je prejemala kamilice, bistveno nižji kot v skupini, ki je prejemala placebo.


7. Pripomoček za spanje

Kamilica je že dolgo povezana s spodbujanjem dobrega spanca in zdi se, da raziskave to podpirajo. Uporablja se kot zelišče in se pogosto jemlje peroralno.

V raziskavi 60 starejših ljudi so udeležence razdelili v dve skupini. Eni skupini so dvakrat na dan dajali kapsule izvlečka kamilice, drugi pa placebo.

Na koncu študije je prišlo do pomembnega izboljšanja kakovosti spanja tistih, ki so jemali izvlečke kamilice, v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo.


8. Lastnosti proti raku

Študija iz leta 2019 je ocenila učinek, ki ga je imel izvleček nemške kamilice na rakave celice v kulturi. Raziskovalci so ugotovili, da je večja verjetnost, da bodo rakave celice umrle, če so bile zdravljene z izvlečkom.

Ista študija je tudi pokazala, da je zdravljenje z izvlečkom kamilice zmanjšalo sposobnost rakavih celic za tvorbo krvnih žil, kar je potrebno za ohranjanje tumorjev pri življenju.

Druga nedavna študija je preučevala sestavino kamiličnega olja, imenovano apigenin. Ugotovili so, da apigenin zavira rast in inducira celično smrt v človeški rakavi celični liniji.


Kako uporabljati kamilično olje

Zdaj, ko veste več o zdravstvenih koristih kamilice, kako jo lahko varno uporabljate doma? Obstaja nekaj različnih metod, ki jih lahko uporabite, vključno z razpršitvijo ali lokalnim nanosom.

Aromaterapevtske aplikacije

Vdihovanje kamiličnega olja lahko pomaga pri različnih stanjih, vključno z anksioznostjo in tudi spodbuja spanec. Olje lahko uporabite v difuzorju ali v stekleni steklenički z razpršilom.

Difuzija. Difuzor omogoča, da se vonj izhlapelih eteričnih olj razširi po prostoru. Pri razprševanju kamiličnega olja upoštevajte posebna navodila, ki so priložena difuzorju.
Pršilo. Za uporabo kamiličnega olja v pršilu razredčite 10 do 15 kapljic kamiličnega olja v vsaki unči vode. Dodajte v steklenico z razpršilom in pred uporabo dobro pretresite. Ne uporabljajte plastične razpršilne steklenice, saj bo olje sčasoma razgradilo plastiko.

Ko uporabljate kamilico ali katerokoli eterično olje za aromaterapijo, poskrbite, da bo prostor, v katerem ste, dobro prezračen. Bodite previdni, da eteričnemu olju ne izpostavljate žensk, ki so noseče ali dojijo, otrok in hišnih ljubljenčkov.

Aktualne aplikacije

Kamilično olje se lahko uporablja tudi za lokalne aplikacije. To lahko pomaga pri bolečinah, prebavnih težavah ali tesnobi.

Vsa eterična olja je treba razredčiti v nosilnem olju, preden se dotaknejo kože. Tukaj je nekaj načinov za uporabo:

Masažno olje. Če želite kamilično olje uporabiti v masažnem olju, ga morate najprej razredčiti v nosilnem olju. Na voljo so različna nosilna olja, vključno s kokosovim oljem in jojobinim oljem.
Kopalno olje. Kamilično olje zmešajte z nosilnim oljem in dodajte topli vodi za kopanje.
V losjonu. Lahko dodate 1 ali 2 kapljici kamiličnega olja losjonu za telo ali vlažilni kremi in nanesete na kožo.
Na obkladek. Naredite vroč obkladek tako, da brisačo ali krpo namočite v toplo vodo, dodate 1 do 2 kapljici razredčenega kamiličnega olja in nato nanesete na boleče področje, kot je hrbet ali trebuh.


Ali obstajajo stranski učinki?

Eterična olja so zelo koncentrirana in jih ne smete pogoltniti, razen če ste pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka. Nekatera so celo strupena. Če želite kamilico uporabljati interno, razmislite o uporabi kamiličnega čaja.

Da bi se izognili kakršnim koli nesrečam, shranjujte kamilično olje izven dosega otrok ali hišnih ljubljenčkov.

Kamilica ima nekaj potencialnih stranskih učinkov in interakcij z zdravili, ki se jih morate zavedati.

Draženje kože

Eterična olja lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo draženje kože. Če vas skrbi vaša občutljivost na olje, preizkusite malo razredčenega kamiličnega olja na notranji strani komolca, preden ga uporabite na drugih delih kože.

Če opazite rdečico, srbenje, pekoč občutek ali oteklino, prenehajte z uporabo.

Alergije

Nekateri ljudje so lahko alergični na olje kamilice. To je lahko bolj verjetno, če ste alergični na rastline, sorodne kamilicam, kot so marjetice, ambrozija ali ognjič.

V redkih primerih lahko pride do hude alergijske reakcije, imenovane anafilaksija, kjer je nujna medicinska pomoč. Znaki, na katere morate biti pozorni, vključujejo:

• težko dihanje
• oteklo grlo
• kašelj ali piskajoče dihanje
• tiščanje v prsih
• izpuščaj
• bruhanje
• driska

Interakcije z zdravili

Kamilica lahko vpliva na zdravila ciklosporin in varfarin. Če jemljete zdravila na recept, se pred uporabo kamiličnega olja posvetujte s svojim zdravnikom.

Uporaba med nosečnostjo ali dojenjem

Če ste noseči ali dojite in bi radi uporabljali kamilično olje, se najprej posvetujte s svojim zdravnikom o tem, ali je uporaba olja za vas varna.


Kaj iskati pri kamiličnem olju

Pri nakupovanju kamiličnega olja ali drugih eteričnih olj upoštevajte spodnje nasvete:

Bodite previdni pri trženjskem pompu in trditvah. Uprava za hrano in zdravila (FDA) ne ureja eteričnih olj. Bodite previdni pri vsakem olju, za katerega trdijo, da ga je mogoče uporabiti za zdravljenje določenega stanja.
Preverite latinsko ime rastline na etiketi izdelka. To vam lahko pomaga zagotoviti, da dobite vrsto kamiličnega olja, ki ga iščete.
Poiščite izjave o čistosti. Morali bi dobiti 100-odstotno eterično olje. Če je izdelek pomešan s čim drugim, vas mora nalepka o tem obvestiti.
Izdelek pred nakupom povonjajte. Če ne diši po kamiličnem olju, ga ne kupujte.
Iščite temne stekleničke. Svetloba lahko poškoduje eterična olja, zato iščite stekleničke, ki preprečujejo vstop svetlobe.


Zaključek

Kamilično olje je eterično olje, ki se že vrsto let uporablja za različne bolezni, od prebavnih težav do celjenja ran. Nove raziskave so začele osvetljevati druge potencialne koristi, kot je sposobnost, da pomaga pri depresiji, anksioznosti in spanju.

Olje lahko vdihavate tako, da ga uporabite v difuzorju, ga nanesete na kožo z nosilnim oljem ali dodate nekaj kapljic v kopel. Kot pri vsakem eteričnem olju upoštevajte vse varnostne ukrepe.

Pred uporabo eteričnih olj za zdravljenje določenega stanja se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.


vir: https://www.healthline.com/health/chamomile-oil

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas