fbpx

4 prednosti in uporabe sivkinega čaja in izvlečkov

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Sivkin čaj pripravimo tako, da škrlatne popke rastline Lavandula angustifolia skuhamo z vročo vodo.

Ta čaj naj bi pomirjal živce, prispeval k boljšemu spancu, izboljšal zdravje kože in zagotavlja številne druge koristi, čeprav je raziskav malo in se večinoma osredotočajo na izvlečke sivke.

Tukaj so 4 možne koristi sivkinega čaja in izvlečka ter znanost za njimi.


1. Lahko izboljša motnje razpoloženja

Sivka se pogosto uporablja kot aromaterapevtsko sredstvo in dodatek za pomoč pri anksioznosti, depresiji in utrujenosti.

Študije kažejo, da lahko spojine v sivki spodbujajo aktivnost v določenih predelih možganov in vplivajo na prenos impulzov med možganskimi celicami na načine, ki izboljšajo razpoloženje in povzročijo pomirjujoč učinek.

Medtem ko je bilo dokazano, da tako vonj izvlečka sivke kot oralni pripravki sivkinega olja izboljšujejo razpoloženje in pomirjajo um, je manj jasno, ali lahko sivkin čaj nudi podobne koristi.

Ena študija pri 80 novopečenih materah na Tajvanu je pokazala, da so tiste, ki so 2 tedna pile 1 skodelico (250 ml) sivkinega čaja na dan, medtem ko so si vzele čas, poročale o manjši utrujenosti in depresiji v primerjavi s tistimi, ki niso vonjale in pile čaja.


2. Lahko izboljša spanec

Pomirjevalni učinek sivke na telo naj bi tudi izboljšal spanec.

Posebnih študij o vplivu sivkinega čaja na kakovost spanja ni, so pa študije o drugih načinih aplikacije sivke obetavne.

Ena študija pri 158 novopečenih materah v poporodnem obdobju je pokazala, da so imele ženske, ki so 8 tednov 4 dni na teden 10x globoko vdihnile dišavo sivke, znatno boljšo kakovost spanja kot tiste v skupini, ki je prejemala placebo.

Druga študija na 79 študentih, ki so poročali o težavah s spanjem, je pokazala, da ustrezna higiena spanja in vdihovanje sivke izboljša kakovost spanja. Obliže sivke so ponoči nalepili na prsi.

Na podlagi teh rezultatov je možno, da bi uživanje v skodelici sivkinega čaja za sprostitev pred spanjem pripomoglo k boljšemu spancu.

To lahko še posebej velja, če si vzamete čas, da cenite in vdihnete vonj, kot kažejo raziskave o dišavi sivke.


3. Lahko pomiri menstrualne krče

Krči v spodnjem delu trebuha pred ali med menstruacijo so pogosta težava žensk.

Sivka lahko pomaga pri občutkih nelagodja.

Natančneje, ena študija pri 200 mladih odraslih ženskah v Iranu je pokazala, da je vonjanje sivke 30 minut na dan v prvih 3 dneh menstrualnega ciklusa povzročilo bistveno manj bolečih krčev po 2 mesecih v primerjavi s kontrolno skupino.

Druge raziskave kažejo, da masaža z eteričnim oljem sivke pomaga tudi pri menstrualnih krčih, vendar študij o zaužitju sivke v čaju ali dodatkih ni bilo.

Kljub temu lahko pomaga pitje sivkinega čaja in uživanje v njenem vonju, čeprav so potrebne obsežnejše raziskave.


4. Lahko izboljša zdravje kože

Dokazano je, da olje sivke izkazuje protivnetne in antibakterijske učinke.

Posledično se uporablja v lokalnih aplikacijah za pomoč pri boju proti aknam, izboljšanju vnetnih kožnih stanj, kot je luskavica, in celjenju ran ali odrgnin.

Ena študija na podganah je pokazala, da je lokalna uporaba sivkinega olja vsak drugi dan 14 dni znatno zmanjšala površino ran v primerjavi s kontrolno skupino. To je predvsem zato, ker je olje sivke spodbujalo sintezo strukturnega proteina kolagena.

Ti rezultati kažejo, da lahko nekatere aplikacije sivke spodbujajo celjenje kože in tvorbo kolagena.


Kako pripraviti sivkin čaj in morebitni varnostni ukrepi

Čeprav je trdnih raziskav o sivkinem čaju malo, je lahko pitje skodelice tega čaja pomirjujoče in ima lahko nekaj koristi.

Za pripravo sivkinega čaja lahko čajne vrečke, kupljene v trgovini, namočite v vročo vodo ali jih skuhate sami. 1/2 čajne žličke ohlapnih popkov sivke prelijte z 1 skodelico (250 ml) vode in pustite stati nekaj minut.

Kot pri večini zeliščnih čajev je tudi pri sivkinem čaju treba upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov.

Obstaja vsaj eno poročilo o pojavu nenormalno hitrega srčnega utripa po pitju sivkinega čaja.

Kar zadeva izvlečke sivke, so na voljo v obliki olja in dodatkov. Za dodatke ni standardiziranih odmerkov, zato je treba olja sivke uporabljati previdno. Olja sivke ne smete zaužiti.

Za lokalno uporabo zmešajte nekaj kapljic olja sivke z nosilnim oljem, kot je kokosovo ali jojobino olje, preden ga vtrete v kožo. Morda boste želeli narediti tudi test z obliži, da vidite, kako se vaša koža odziva na razredčeno sivkino olje, preden ga bolj svobodno uporabite.

Na kožo ne nanašajte nerazredčenega olja sivke, saj lahko povzroči draženje in vnetje. Pomembno je, da eterično olje pred lokalnim nanosom razredčite z nosilnim oljem.

Za uporabo sivkinega olja za aromaterapijo kanite nekaj kapljic na vato ali robček in vdihnite. Uporabite lahko tudi difuzor eteričnih olj.

Zaradi možnih učinkov na živčni sistem se pred uporabo katere koli oblike sivke posvetujte s svojim zdravnikom, če imate kakršna koli srčna obolenja, osnovne zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

Ni znano, ali so sivkina olja ali čaji varni za nosečnice in doječe matere.


Zaključek

Čaj in izvlečki sivke lahko pomagajo izboljšati spanec, zdravje kože, izboljšajo razpoloženje in pomirijo tesnobo.

Vendar pa skoraj ni raziskav o možnih koristih čaja posebej. Če sploh kaj, ima morda največjo korist občudovanje vonja sivkinega čaja, saj večina študij kaže na uporabo sivke v aromaterapiji.

Kljub temu je lahko pitje sivkinega čaja pomirjujoče in odličen način za sprostitev.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/lavender-tea-benefits

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas