fbpx

5 razlogov za uporabo sivkinega olja za vaše lase

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Eterična olja so vse bolj priljubljena domača zdravila. Med njimi je sivka postala priljubljeno eterično olje.

Eterična olja sivke, ki se ponašajo s številnimi uporabami in nebeškim vonjem, so narejena neposredno iz rastline sivke. Z uporabo posebnih tehnik destilacije je končni izdelek visoko koncentriran izvleček sivkinih uporabnih spojin, poln zdravstvenih koristi in še več.

Ti vključujejo lajšanje bolečin, lajšanje migrene, osvežitev zraka, čiščenje in celo ugodnosti za nego las. Študije kažejo, da ima veliko prednosti za lase in zdrave, lepe pramene.

Te si bomo ogledali v tem članku.


Kako sivkino olje izboljša zdravje las?

Sivkino olje ima številne koristne lastnosti, ki lahko podpirajo tudi zdravje las, od katerih so nekatere opisane tukaj.

1. Pomaga spodbujati rast las

Eterično olje sivke je nedavno pridobilo pozornost zaradi spodbujanja rasti las. Študija iz leta 2016 je pokazala, da sivkino olje, uporabljeno pri miših, povzroči, da jim zraste več dlak. Tudi njihove dlake so rastle gostejše in hitreje kot običajno.

Ta korist je veliko bolj učinkovita, če lahko olje samo deluje v kožo. Glede na te študije lahko olje sivke pomaga pri težavah, kot sta plešavost ali alopecija. Za dokazovanje tega so potrebne študije na ljudeh, čeprav lahko ljudje varno poskusijo olje na svojih laseh.

2. Je protimikrobno

Sivka ima tudi protimikrobne lastnosti, omenjene v pregledu iz leta 2014. To pomeni, da pomaga preprečevati rast bakterij in gliv.

Če ga nanesete na lase ali lasišče, lahko to prepreči pogoste težave z lasmi ali lasiščem. Še posebej lahko prepreči srbenje lasišča ali prhljaj in celo okužbe.

3. Lahko pomaga preprečiti ali uničiti naglavne uši

Študija iz leta 2011 je pokazala, da lahko eterično olje sivke pomaga preprečiti naglavne uši. Lahko celo ubije naglavne uši.

Študija je testirala sivko z drugim eteričnim oljem, oljem čajevca. Čeprav je potrebnih več študij, bi uporaba sivkinega olja morda zmanjšala tveganje za nastanek uši. Uporaba olja čajevca z njim bi lahko bila še bolj uspešna.

Vendar to ne pomeni, da so ta olja nadomestilo za vaš predpisani načrt zdravljenja – pri zdravljenju uši se ne smete zanašati samo na olja.

4. Lahko pomaga zmanjšati vnetje kože

Sivka se včasih uporablja kot domače zdravilo za kožna vnetja in opekline. Uporaba v obliki eteričnega olja je lahko dobra za vnetje in suhost lasišča.

Študija iz leta 2012 je pokazala, da se sivkino olje uspešno uporablja lokalno pri kožnih vnetjih in razjedah. Zmanjša vnetje in pospeši proces celjenja.

5. Deluje pomirjujoče in božansko diši

Kot dodatna korist ima sivka čudovit vonj. Njena aroma lahko dobesedno pomiri živčni sistem. V poskusu iz leta 2012 so ljudje po vdihovanju njene dišave občutili večjo sprostitev, užitek in boljše razpoloženje.


Kako uporabljati sivkino olje za lase

Obstaja veliko načinov za uporabo in nanašanje sivkinega olja na lase. Glede na prednosti, ki jih želite izkusiti, so nekatere aplikacije boljše od drugih.

1. Olje vmasirajte v lasišče

Želite kar najbolje izkoristiti sivkino olje za rast las in lasišče? Razredčeno sivkino olje vmasirajte na lasišče.

Eterično olje sivke lahko razredčite z nosilnim oljem, kot sta jojobino ali kokosovo olje.

To je najbolje narediti po kopeli ali tuširanju. Pustite delovati 5 do 10 minut in nato sperite (če želite). Lahko ga pustite čez noč z lasmi, zavitimi v brisačo, če želite največje koristi. Občutili boste tudi pomirjujoč in prijeten vonj sivke ter zdravilne učinke na lasišče.

Dobro deluje masiranje z oljem od enkrat na teden do enkrat na dan. Priporočamo sivkino olje doTERRA ali Mountain Rose Herbs. Obe sta ugledni podjetji z odličnimi ocenami svojih izdelkov.

2. Dodajte olje svojim izdelkom za lase

Za nekaj koristi lasišču, rasti las, odišavljenju in pomirjevalnih učinkih dodajte olje izdelkom za lase. Na primer, lahko dodate malo sivkinega olja v šampon, balzam ali drug izdelek.

Bodite varčni. Za varnost dodajte le približno pet kapljic na unčo izdelka. Nato uporabite izdelek za lase po navodilih. Druga možnost: pred nanosom dodajte dve do tri kapljice neposredno na tekočino izdelka za lase na dlani.

Uporabljajte ga tako pogosto, kot bi redno uporabljali izdelke za lase.

Olje lahko dodate tudi svojemu domačemu šamponu.

3. Kupite izdelke z že dodanim eteričnim oljem sivke

Izdelki, ki že vsebujejo olje sivke, so lahko pomirjujoči, dišeči in dobri za vaše lasišče. Ni nujno, da spodbujajo rast las – olje sivke je zelo verjetno razredčeno, količina pa se razlikuje od izdelka do izdelka.

Naslednjič, ko boste kupovali izdelke za nego las, poglejte sestavine. Če seznam sestavin vsebuje “eterično olje sivke” ali “hidrolat sivke”, sta to dobra kandidata. Več naravnih sestavin in nosilnih olj, bolje je.

Izdelke preprosto uporabljajte tako pogosto, kot je potrebno ali po navodilih, dnevno ali tedensko.

4. Uporabite serum za lase z eteričnim oljem sivke

Serumi za lase so izdelki, zasnovani za posebne prednosti nege las. To vključuje skodrane lase, mastne lase, razcepljene konice in drugo.

Nekateri serumi za lase so zasnovani tako, da zaradi svojih učinkov vsebujejo eterično olje sivke. Morda imajo nekaj koristi za lasišče, manj pa za rast las, čeprav lahko tudi preprečijo lomljenje las.

Tako kot pri nakupu katerega koli izdelka, si oglejte seznam sestavin na etiketi. Izdelki, ki vsebujejo vsebnost eteričnega olja sivke in naravne sestavine, so vaša najboljša izbira. Sledite navodilom na serumu za lase, da ugotovite, kako pogosto ga morate uporabljati, dnevno ali tedensko.

Ali pa prihranite denar tako, da naredite svoj serum za lase iz sivkinega olja.

5. Enkrat na teden poskusite sivkino masko za lase

Preizkusite tedensko sivkino masko za lase. To vam daje vse najboljše prednosti sivkinega olja za nego las. Tako kot serum za lase bi lahko imel tudi prednosti, kot je preprečevanje lomljenja ali vlaženje.

Nekatere komercialne maske za lase vsebujejo eterična olja sivke – preverite njihove sezname sestavin. Priporočamo masko za lase Momma B’s Naturals, ki vsebuje eterično olje sivke.


Ali ima sivkino olje stranske učinke?

Pazite, da na lasišče ali izdelke ne nanesete preveč olja. Preveč eteričnega olja lahko draži kožo. Da bi se temu izognili, pri uporabi navadnih olj vedno uporabljajte nosilno olje.

Če se kljub uporabi nosilnih olj pojavi izpuščaj, koprivnica ali dermatitis, takoj prenehajte z uporabo. To je lahko znak, da ste alergični na sivko. Mnogi ljudje so.

Nikoli ne zaužijte navadnih eteričnih olj in jih ne dobite v oči. Če jih po nesreči dobite v očeh, jih takoj sperite s hladno vodo.

Bodite previdni pri uporabi ali vdihovanju sivke, če jemljete pomirjevala ali depresive živčnega sistema. Znane so interakcije s temi zdravili, ki lahko povečajo zaspanost. Druge interakcije niso znane.

Razen teh situacij je lokalna uporaba razredčenega eteričnega olja sivke popolnoma varna.


Zaključek

Sivkino olje je lahko varen in dragocen dodatek k vaši negi las. Študije kažejo, da lahko spodbuja rast las in preprečuje redčenje.

Morda ima tudi druge ugodnosti za splošno zdravje lasišča in las. Obstaja tudi veliko načinov, kako ga nanesti na lase ali uporabiti z (ali v) svojih najljubših izdelkih.

Prepričajte se le, da ga uporabljate pravilno in da upoštevate morebitne stranske učinke.


vir: https://www.healthline.com/health/essential-oils-in-bath

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas