fbpx

Ali lahko uporabite eterična olja za lajšanje bolečin pri artritisu?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Osnove

Če ste naveličani uporabe zdravil brez recepta ali zdravil na recept za zdravljenje simptomov artritisa, ne iščite več. Eterična olja se že stoletja uporabljajo za zdravljenje številnih simptomov.

Danes se eterična olja pogosto uporabljajo v aromaterapiji. Ta praksa uporablja eterična olja za vključitev vašega vonja in spodbujanje uravnoteženega fiziološkega odziva. Ljudje, ki uporabljajo aromaterapijo, pogosto poročajo o občutkih sproščenosti, zmanjšanem stresu in udobju.

Eterična olja lahko uporabljate tudi z drugimi oblikami alternativnega zdravljenja, kot sta akupunktura ali masaža. Nekateri ljudje uporabljajo eterična olja skupaj s standardnimi zdravljenji, kot so zdravila proti bolečinam in druge terapije, ki jih priporoča njihov zdravnik.

Čeprav je potrebnih več raziskav, obstajajo dokazi, ki kažejo, da se nekatera olja lahko uporabljajo za lajšanje nekaterih simptomov artritisa. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti, katera olja so lahko koristna in kako jih uporabljati.


Kaj pravi raziskava?

Odvisno od vrste in resnosti vašega artritisa se lahko pojavijo številni telesni simptomi. Ti so lahko med drugim:

• bolečina
• togost
• nežnost
• otekanje
• vidno vnetje
• utrujenost

Raziskave, ki povezujejo lajšanje simptomov artritisa z uporabo eteričnih olj, so omejene, vendar obstaja nekaj podpornih dokazov.

Telesni simptomi

Raziskave so pokazale, da ima eterično olje kurkume protivnetne lastnosti. Študija na živalih iz leta 2010 je ocenila njegove antiartritične učinke. Raziskovalci so ugotovili, da je bilo zdravljenje z eteričnim oljem kurkume od 95 do 100 odstotkov učinkovito pri preprečevanju otekanja sklepov pri živalih z induciranim artritisom.

Ugotovili so tudi, da je bilo eterično olje 68-odstotno učinkovito pri lajšanju akutnega vnetja, ko je bilo zdravljenje odloženo do vrhunca akutnega vnetja. Ena stvar, ki jo je treba opozoriti, je, da so raziskovalci za to študijo podganam vbrizgali eterično olje. To ni priporočljivo za ljudi. Namesto tega razmislite o vdihovanju vonja ali nanosu razredčenega olja na prizadeto mesto.

Raziskave tudi kažejo, da imata eterična olja ingverja in bazilike protivnetne lastnosti. Če jih razredčite in nanesete lokalno, lahko ta eterična olja pomagajo tudi pri lajšanju bolečin pri artritisu.

Psihični simptomi

Če zaradi simptomov artritisa čutite stisko ali tesnobo, razmislite o uporabi eteričnega olja sivke. To olje je eno najbolj raziskanih. In velja za eno najboljših za lajšanje stresa. Glede na pregled iz leta 2012 se je olje sivke izkazalo za učinkovito pri obvladovanju anksioznosti v majhnih do srednje velikih kliničnih preskušanjih.

Arthritis.org je poročal tudi o ugotovitvah Medicinskega centra Columbia University o uporabi eteričnega olja vanilije za lajšanje stresa. Udeleženci študije so vdihovali vonj med opravljanjem stresnih testov. Skupina, ki je vdihovala eterično olje vanilije, je imela bolj stabilen srčni utrip in krvni pritisk kot kontrolna skupina.


Kako uporabljati eterična olja pri artritisu?

Eterična olja se lahko uporabljajo za zdravljenje simptomov artritisa na več načinov. Na prizadeto mesto lahko nanesete razredčeno eterično olje. Pred uporabo pa morate upoštevati nekaj stvari.

Najprej morate eterično olje vedno razredčiti z nosilnim oljem. Eterična olja so močna in neposreden nanos lahko povzroči draženje. Skupna nosilna olja vključujejo:

• kokos
• jojobo
• olivno olje

Splošno pravilo je, da uporabite eno unčo (28 g) nosilnega olja za vsakih 12 kapljic eteričnega olja.

Razredčeno mešanico eteričnih olj preizkusite tudi na majhnem predelu kože. Nato počakajte 24 ur, da vidite, ali ima vaša koža neželene reakcije. Če ne doživite reakcije, je mešanica primerna za uporabo na večji površini.

Eterična olja lahko uporabite tudi za aromaterapijo. To običajno najbolje deluje z eteričnimi olji, kot je sivka, ki imajo pomirjujoč učinek. Na vato kanite nekaj kapljic eteričnega olja sivke in neposredno vdihnite vonj. Ali pa kanite nekaj kapljic na robček ali drug vpojni material in po potrebi vdihnite.

Posvetujte se s svojim zdravnikom ali drugim strokovnjakom, da se prepričate, ali uporabljate pravo eterično olje za želeni rezultat.


Tveganja in opozorila

Čeprav eterična olja na splošno veljajo za varna, so možni manjši neželeni učinki. Eterično olje morate vedno razredčiti, preden ga nanesete lokalno. Nanos nerazredčenega eteričnega olja na kožo lahko povzroči draženje.

Pomembno je tudi, da naredite test s kožnim obližem, da zagotovite, da vaša koža ne bo imela neželenih reakcij na mešanico.

Pri izvajanju aromaterapije se lahko pojavijo tudi neželeni učinki. Možno je, da se pojavi glavobol ali slabost.


Druga zdravljenja artritisa

Tradicionalno je zdravljenje artritisa namenjeno izboljšanju gibanja sklepov ter odpravi bolečine in otekline. Zdravnik vam bo verjetno priporočil kombinacijo zdravljenja, ki vključuje različna zdravila in fizikalno terapijo. Kirurgija se običajno uporablja kot zadnja možnost.

Zdravila za artritis se običajno osredotočajo na zmanjšanje bolečine in vnetja. Ta zdravila lahko vključujejo:

• OTC zdravila proti bolečinam, kot sta acetaminophen in ibuprofen
• predpisana zdravila proti bolečinam, kot sta oksikodon in hidrokodon
• lokalne kreme ali mazila, ki vsebujejo mentol ali kapsaicin
• kortikosteroidi, kot sta prednizon in kortizon

Morda vam bodo predpisali tudi zdravila, specifična za vaš tip artritisa. Ta lahko vključujejo antirevmatična zdravila, ki spreminjajo imunski odziv (DMARD), tako da zmanjšajo ali preprečijo, da bi vaš imunski sistem napadel vaše sklepe. DMARD se običajno uporabljajo skupaj z modifikatorji biološkega odziva, ki ciljajo na beljakovine, ki sodelujejo pri vašem imunskem odzivu.

Če je operacija potrebna, vam lahko zdravnik priporoči postopke popravila, zamenjave ali spajanja sklepov.


Kaj lahko storite zdaj?

Če želite svojemu režimu zdravljenja dodati eterična olja, ne pozabite opraviti preizkusa. Uprava ZDA za hrano in zdravila (FDA) ne ureja eteričnih olj. To pomeni, da se izdelki lahko razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, zato je pomembno najti ugledno blagovno znamko.

Eteričnih olj se nikoli ne sme uporabljati kot zdravljenje prve izbire. Če nameravate uporabljati eterična olja, se posvetujte s svojim zdravnikom, da vam lahko svetuje o možnih tveganjih. Eterična olja niso namenjena zaužitju.

Če se pri vas pojavijo kakršni koli nenavadni neželeni učinki, prenehajte z uporabo in se posvetujte s svojim zdravnikom. Pomaga vam lahko ugotoviti vzrok in zagotovi, da sledite najboljšemu načrtu za obvladovanje artritisa.


vir: https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-arthritis

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas