fbpx

Zdravstvene koristi nerolijevega olja in kako ga uporabljati

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Pregled

Nerolijevo olje je eterično olje, pridobljeno iz cvetov grenkega pomarančevca (Citrus aurantium var. amara). Znano je tudi kot olje pomarančnih cvetov. Olje pridobivajo iz cvetov s parno destilacijo.

Nerolijevo olje oddaja bogat, cvetlični vonj s citrusnimi odtenki. Uporablja se kot osnovna nota v parfumih in odišavljenih izdelkih. Zaradi pomirjujočega učinka na razpoloženje se olje nerolija pogosto uporablja kot sestavina losjonov za telo in kozmetičnih izdelkov. Lahko se uporablja tudi v aromaterapiji.

Nekateri dokazi kažejo, da olje nerolija koristi pri boleznih, kot so:

• depresija
• anksioznost
• visok krvni pritisk
• epileptični napadi
• simptomi menopavze.


Koristne lastnosti eteričnega olja nerolija

Nerolijevo olje ni bilo obsežno raziskano, čeprav nekateri dokazi kažejo, da je lahko koristno za več stanj.

Nerolijevo olje za kožo

Več majhnih študij, vključno s tisto, o kateri poroča Pakistan Journal of Biological Sciences, kaže, da ima olje nerolija protimikrobne, protiglivične in antioksidativne lastnosti. To lahko pomaga pri zmanjševanju izbruhov aken in draženja kože.

Nerolijevo olje za epileptične napade

Študija na živalih je pokazala, da ima olje nerolija biološko aktivne sestavine, zaradi katerih je lahko koristno za zmanjšanje epileptičnih napadov in konvulzij. Te komponente so:

• linalol
• linalil acetat
• nerolidol
• (E,E)-farnezol
• α-terpineol
• limonen

Nerolijevo olje za simptome menopavze

Majhna študija žensk po menopavzi je pokazala, da je inhalirano olje nerolija koristno za lajšanje več simptomov, povezanih z menopavzo, kot so visok krvni pritisk, nizek libido in povečan stres.

Nerolijevo olje za visok krvni pritisk in srčni utrip

Vdihovanje olja nerolija lahko pomaga znižati krvni tlak z zmanjšanjem kortizola, stresnega hormona. Vsebnost limonena lahko pozitivno vpliva tudi na avtonomni živčni sistem, ki nadzoruje dihanje in srčni utrip. Vendar trenutno ni študij, ki bi preučevale ta učinek.

Nerolijevo olje za porod

Študija na ženskah pri prvem porodu je pokazala, da je vdihovanje nerolijevega olja zmanjšalo občutek tesnobe in bolečine v prvi fazi popadkov. Ženske so dobile blazinice iz gaze, namočene v olje nerolija, pritrjene na ovratnike, da bi jih nosile med porodom. Blazinice iz gaze smo osveževali vsakih 30 minut.

Nerolijevo olje za predmenstrualni sindrom

Za Nerolijevo olje se je izkazalo, da zmanjšuje številne simptome PMS (predmenstrualnega sindroma) v majhni študiji na študentkah z menstruacijo. Ti simptomi so vključevali slabo razpoloženje, bolečino in napenjanje.

Nerolijevo olje za vnetja

Zaradi protivnetnih lastnosti je olje nerolija lahko koristno za lokalno uporabo. Kot zdravljenje kože lahko zmanjša vnetje in draženje. Lahko tudi pozitivno vpliva na vnetne odzive v organih.

Članek v Journal of Agricultural and Food Chemistry je poročal, da ima olje nerolija lahko pomembne potencialne koristi pri zdravljenju bolezni, povezanih z vnetji, če se proizvaja kot živilski izdelek.

Nerolijevo olje proti stresu in tesnobi

Inhalacijska aromaterapija z oljem nerolija lahko pomaga zmanjšati stres, anksioznost in depresijo. Pri vdihovanju lahko olje nerolija pomaga možganom sproščati serotonin in zmanjša raven kortizola, stresnega hormona.


Uporaba eteričnega olja nerolija

Nerolijevo olje se običajno uporablja v aromaterapiji in z nanosom neposredno na kožo. Uporabljate ga lahko samostojno ali pa ga kombinirate z drugimi eteričnimi olji v difuzorju ali razpršilcu. Majhno količino olja lahko vlijete tudi v kopel ali v obrazno parno posodo za inhaliranje.

Če želite olje nerolija uživati ​​celo noč, poskusite namočiti vato in jo položiti pod blazino. Z oljem nerolija lahko odišavite tudi robček in ga v petminutnih korakih uporabite na poti.

Nekateri dokazi kažejo, da lahko aromaterapija v kombinaciji z masažo bolj pozitivno vpliva na razpoloženje kot aromaterapija sama. Če želite preizkusiti to tehniko, zmešajte olje nerolija z nosilnim oljem in ga uporabite lokalno kot nego kože ali med masažo.

Nerolijevo olje lahko uporabite tudi lokalno za zdravljenje izbruhov aken ali vnete kože. Poskusite ga nanesti neposredno na mozolje ali razdraženo kožo. Pustite delovati čez noč.


Neželeni učinki in previdnostni ukrepi pri olju nerolija

Pred nanosom na kožo je treba eterična olja razredčiti. Običajna razredčitev je 2 do 6 kapljic eteričnega olja v unči (28 g) nosilnega olja, kot je olivno olje.

Eterična olja imajo učinek tudi pri vdihovanju z aromaterapijo. Bodite pozorni na hišne ljubljenčke v okolici, ki jim vdihovanje eteričnega olja morda ne bo koristilo.

Če se olje nerolija uporablja v skladu z navodili, velja za varno. Kot velja za vsa eterična olja, je zaužitje nevarno.

Pred uporabo preizkusite tudi test obliža na koži. Če ste alergični na citruse, ne uporabljajte olja nerolija.

Tako kot druga eterična olja citrusov se morate med uporabo izogibati izpostavljanju soncu, kožna reakcija je lahko huda:

• Tega olja ne uporabljajte, če se ne morete izogniti izpostavljanju soncu.
• Tega olja ne uporabljajte, če uporabljate solarij.


Kje kupiti olje nerolija

Eterično olje nerolija lahko najdete povsod, kjer so na voljo eterična olja, na primer v trgovinah z zdravo hrano in spletnih trgovcih. Zaradi postopka pridobivanja in števila cvetov, potrebnih za izdelavo, je olje nerolija lahko dražje od drugih eteričnih olj.

Poiščite nerazredčeno, organsko olje terapevtske kakovosti, da zagotovite najboljšo kakovost. Kupite lahko tudi izdelke za nego kože, dišave ter pršila za perilo in prostore, ki vsebujejo olje nerolija kot sestavino. Oglejte si te izdelke iz olja nerolija na Amazonu.


Zaključek

Nerolijevo olje ni bilo obsežno raziskano. Vendar pa številne študije na ljudeh in živalih kažejo, da blagodejno vpliva na stres, anksioznost in odziv na bolečino. Običajno se daje z aromaterapijo.

Nerolijevo olje je zelo razširjeno. Prepričajte se, da kupujete najboljše kakovosti, tako da iščete organsko, nerazredčeno in terapevtsko olje. Pred lokalnim nanosom eterična olja vedno razredčite v nosilnem olju, kot je olje sladkega mandlja.


vir: https://www.healthline.com/health/neroli-oil

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas