fbpx

8 prednosti in uporabe čarovniškega lešnika

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Obstaja veliko vrst hamamelisa, vendar se v ljudski medicini v ZDA najpogosteje uporablja Hamamelis virginiana – vrsta grma, ki izvira iz Severne Amerike. Iz listov in lubja pripravljajo čaje in mazila.

Hamamelis, ki ga najpogosteje nanesemo na kožo in lasišče, je splošno znan po svoji sposobnosti, da lajša vnetja in pomirja občutljivo kožo.

Dodamo ga lahko tudi zeliščnim čajem in ga zaužijemo peroralno v majhnih količinah kot naravno zdravljenje drugih stanj.

Tukaj je 8 glavnih prednosti in uporab čarovniškega lešnika.


1. Lajša vnetja

Vnetje je normalen imunski odziv, namenjen zaščiti vašega telesa pred poškodbami in okužbami.

Vendar naj bi imelo kronično vnetje osrednjo vlogo pri razvoju nekaterih bolezni.

Hamamelis vsebuje veliko spojin z močnimi protivnetnimi lastnostmi, vključno z galno kislino in tanini.

Vsebuje tudi antioksidante, ki pomagajo preprečiti razširjeno vnetje in nevtralizirajo proste radikale – spojine, ki povzročajo bolezni in se lahko kopičijo v telesu.

Zato bi lahko imel hamamelis daljnosežne koristi in bi lahko bil koristen pri zdravljenju vnetnih težav, kot so akne, ekcem ali luskavica.

Študije kažejo, da lahko lokalno nanešen hamamelis učinkovito zmanjša vnetje in pomaga pomiriti kožo.


2. Zmanjša draženje kože

Občutljiva koža, opredeljena z nenormalnimi senzoričnimi simptomi, je zelo pogosto stanje, ki prizadene približno 45 % Američanov.

Nekatere raziskave kažejo, da lokalno nanašanje hamamelisa na občutljivo kožo lahko pomaga pri zdravljenju vnete, razdražene ali poškodovane kože.

Pravzaprav se je pokazalo, da hamamelis zavira eritem – pordelost kože, ki jo povzroči poškodba ali draženje – do 27 %.

Ena študija pri 40 ljudeh je pokazala, da je uporaba losjona s samo 10 % izvlečka hamamelisa učinkovita pri zmanjševanju vnetja kože in zdravljenju eritema.

Podobno je druga manjša študija pokazala, da lokalni pripravek, ki vsebuje čarovniški lešnik, lahko olajša občutljivo ali razdraženo kožo obraza.


3. Pomaga pri zdravljenju hemoroidov

Hemoroide povzroča otekanje in vnetje ven v danki in anusu, kar povzroči simptome, kot sta srbenje in krvavitev.

Čarovniški lešnik se pogosto uporablja kot naravno zdravilo za lajšanje nelagodja in bolečine, ki jo povzročajo hemoroidi.

Običajno ga dodamo na krpo ali vato in nanesemo neposredno na prizadeto območje, da pomirimo kožo.

Čeprav so raziskave omejene, se domneva, da čarovniški lešnik pomaga pri zdravljenju srbenja, rdečine, bolečine in otekline, povezane s hemoroidi, zaradi svojih protivnetnih učinkov.

Še več, ima hemostatične lastnosti, kar pomeni, da lahko ustavi krvavitev, ki jo povzročajo hemoroidi).

Vendar je potrebnih več študij na ljudeh, da bi preučili učinkovitost čarovniškega lešnika na hemoroide.


4. Bori se z aknami

Zahvaljujoč močnim protivnetnim lastnostim nekatere raziskave kažejo, da bi lahko bil hamamelis koristen pri zdravljenju aken.

Za največjo učinkovitost ga lahko nanesete neposredno na obraz po čiščenju ali parjenju.

Deluje kot adstringent, povzroči krčenje vaših tkiv, kar pomaga zožiti pore, hkrati pa pomirja kožo in lajša vnetja.

To lahko prepreči, da bi bakterije, ki povzročajo akne, okužile vašo kožo. Iz tega razloga se hamamelis običajno doda številnim izdelkom proti aknam brez recepta in je še posebej uporaben za posameznike z mastno kožo.

Kljub temu so študije o učinkih čarovniškega lešnika na akne omejene in potrebne so nadaljnje raziskave za določitev njegove učinkovitosti.


5. Blaži občutljivost lasišča

Občutljivost lasišča je lahko posledica številnih dejavnikov, od kozmetičnega zdravljenja las do dermatoloških stanj, kot sta luskavica ali seboroični dermatitis.

Če na lasišče pred umivanjem las nanesete malo čarovniškega lešnika, lahko pomagate pri zdravljenju občutljivosti lasišča in olajšate simptome, kot sta srbenje in občutljivost.

Po eni študiji pri 1373 ljudeh je uporaba šampona, ki vsebuje izvleček hamamelisa, učinkovito zmanjšala draženje lasišča.

Čarovniški lešnik lahko pomaga tudi pri lajšanju vnetja, kar bi lahko bilo koristno pri zmanjševanju občutljivosti lasišča, ki jo povzročajo stanja, kot sta luskavica ali ekcem.

Včasih se uporablja tudi kot naravno zdravilo za lajšanje simptomov drugih težav z lasiščem, kot sta prhljaj in suhost.

Vendar pa so potrebne dodatne raziskave za oceno učinkovitosti čarovniškega lešnika pri zdravljenju teh stanj.


6. Pomirja vneto grlo

Zaradi svoje sposobnosti, da zmanjša vnetje in deluje kot adstringent, se hamamelis včasih uporablja za zdravljenje vnetega grla.

Če eno čajno žličko (5 ml) čarovniškega lešnika kuhate približno 10 minut v eni skodelici (240 ml) vode, nato mešanico grgrate, lahko dosežete olajšanje.

To naj bi pomagalo zmanjšati oteklino, zmanjšati bolečino in posušiti odvečno sluz, ki jo povzroča vneto grlo.

Kljub temu, da so protivnetne lastnosti čarovniškega lešnika dobro dokumentirane, njegova uporaba za zdravljenje vnetega grla temelji zgolj na anekdotičnih dokazih.

Potrebne so visokokakovostne študije, da bi ugotovili možne koristi čarovniškega lešnika pri vnetem grlu.

Poleg tega lahko peroralno jemanje hamamelisa povzroči draženje želodca zaradi visoke vsebnosti taninov, zato je pomembno, da nadaljujete previdno in se posvetujete s svojim zdravnikom, če imate kakršne koli pomisleke.

Številni pripravki hamamelisa, ki so danes na voljo za nakup, vsebujejo izopropilni alkohol in niso namenjeni za peroralno uživanje ter so označeni kot “Samo za zunanjo uporabo”. Ti pripravki se ne smejo uporabljati za peroralno uživanje.

Kdor želi oralno uporabljati hamamelis v majhnih količinah, naj poišče pripravke, ki ne vsebujejo izopropilnega alkohola.


7. Ščiti pred poškodbami kože

Čarovniški lešnik je bogat s tanini, naravno rastlinsko spojino z močnimi antioksidativnimi lastnostmi, ki lahko pri lokalni uporabi zaščiti vašo kožo pred poškodbami.

Ena študija na živalih je pokazala, da lahko tanini delujejo kot ovira in preprečujejo, da bi snovi, ki povzročajo vnetja, vstopile v kožne celice.

Še več, študija v epruveti je pokazala, da čarovniški lešnik pomaga nevtralizirati škodljive proste radikale in preprečuje širjenje celic kožnega raka.

Podobno je druga študija na živalih odkrila, da lahko tanini v hamamelisu upočasnijo rast kožnega tumorja pri miših, izpostavljenih sevanju.

Vendar je večina raziskav trenutno omejena na študije v epruveti in na živalih. Potrebnih je več študij za oceno učinkov čarovniškega lešnika na ljudi.


8. Preprečuje okužbo

Nekatere študije kažejo, da lahko čarovniški lešnik pomaga pri boju proti nekaterim vrstam virusnih okužb.

Ena študija v epruveti je na primer pokazala, da tanini v hamamelisu izkazujejo protivirusne učinke proti gripi A in humanemu papiloma virusu (HPV).

Druga študija v epruveti je pokazala, da izvleček čarovniškega lešnika zavira aktivnost virusa herpes simplex 1, ki je pogosto krivec za rane.

Zato se čarovniški lešnik pogosto uporablja lokalno kot naravno zdravilo za pomoč pri boju proti herpesom in lajšanju simptomov.

Toda čeprav so študije v epruveti pokazale obetavne rezultate, študij na ljudeh še vedno primanjkuje.

Potrebnih je več študij, da bi preučili učinke čarovniškega lešnika in njegov potencialni vpliv na virusne okužbe pri zdravih odraslih.


Kako varno uporabljati čarovniški lešnik

Večina ljudi lahko varno uporablja hamamelis z minimalnim tveganjem neželenih stranskih učinkov.

Mazila in izvlečke lahko nanesete neposredno na kožo večkrat na dan in jih varno uporabite za zdravljenje hemoroidov po vsakem odvajanju blata.

Nekateri ljudje lahko doživijo draženje kože ali alergijske reakcije po lokalni uporabi hamamelisa.

Izvedba začetnega testa kožnega obliža na majhnem delu vaše kože lahko pomaga preprečiti neželene stranske učinke in kožne reakcije.

Poleg tega se uživanje 3 – 4 čajnih žličk (15 – 20 ml) hamamelisa na dan na splošno šteje za varno, vendar lahko zaužitje velikih količin povzroči draženje želodca in bruhanje.

Zato je najbolje, da peroralno uporabljate le majhne količine in da se o morebitnih neželenih učinkih ali pomislekih pogovorite s svojim zdravnikom.

Vsakdo, ki želi uporabljati hamamelis peroralno, mora poiskati raztopine, ki ne vsebujejo izopropilnega alkohola in niso označene kot “Samo za zunanjo uporabo”.


Zaključek

Čarovniški lešnik je adstringent, ki se pogosto uporablja kot naravno lokalno zdravilo.

Vsebuje več spojin z močnimi protivnetnimi in protivirusnimi lastnostmi, ki so lahko koristne pri zdravljenju različnih stanj, od aken in občutljivosti lasišča do hemoroidov.

Kljub temu je potrebnih več raziskav, da bi razkrili celoten spekter možnih koristi, ki jih ponuja ta rastlina.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/witch-hazel-benefits-uses

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas