fbpx

Kaj je tekoči kolagen in ali lahko izboljša naše zdravje?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kolagen je beljakovina, ki jo najdemo v celicah in tkivih vseh sesalcev. Kot najpogostejša beljakovina v telesu ima številne vloge, vključno s celjenjem ran in celično komunikacijo.

Kolagen je najbolj znan po svojih edinstvenih strukturnih lastnostih. To naredi vašo kožo, lase, kosti in vezivno tkivo čvrsto, a tudi prožno.

Telo tvori večino kolagena, ki ga potrebuje, vendar ga sčasoma tvori vse manj. Izguba kolagena je povezana s številnimi fizičnimi vidiki staranja, kot so gube, zmanjšana mišična masa in krhke kosti.

Raziščimo, kaj vemo o tveganjih in koristih jemanja tekočega kolagena.


Kaj je tekoči kolagen?

Obstaja veliko vrst kolagenskih dodatkov, vključno z gumijastimi bomboni, kapsulami in praški. Na voljo je tudi kot tekočina, ki jo lahko pijete. Nekateri pogosti okusi vključujejo jagodičje, pomarančo in granatno jabolko.

Večina tekočega kolagena se pridobiva iz tkiv živali, kot so krave, prašiči ali ribe. Obstajajo tudi veganski kolagenski dodatki, ki vsebujejo hranila, kot je vitamin C, ki podpirajo sintezo kolagena in ne samega kolagena. Te dodatke lahko kupite tudi v tekoči obliki.

Številni izdelki s tekočim kolagenom vsebujejo tudi druge dodatke za krepitev zdravja, zato je pomembno, da preverite seznam sestavin, preden jih vzamete. Nekateri običajni dodatki vključujejo:

• biotin
• hialuronsko kislino
• vitamin C
• cink


Tekoči kolagen v primerjavi s prahom in drugimi oblikami

Za razliko od kolagena v prahu lahko tekoči kolagen zaužijete neposredno. Večina izdelkov je aromatiziranih in jih ni treba mešati z drugo hrano ali pijačo.

Tekoči kolagen je običajno hidroliziran, kar pomeni, da je kolagen razčlenjen na manjše peptidne verige. Po mnenju avtorjev raziskave iz leta 2019 se kolagenski peptidi lažje predelajo, absorbirajo in porazdelijo po telesu kot kolagen v naravni obliki.


Možne koristi tekočega kolagena

Kolagen je predmet številnih raziskav na področjih, od kože do zdravja srca. Toda večina trenutnih študij se osredotoča na peroralni kolagen ali dodatke hidroliziranega kolagena, ki so lahko v več oblikah. Z drugimi besedami, večina spodaj navedenih raziskav ni specifična za tekoči kolagen.

Trenutno ni jasno, ali ima jemanje kolagena v tekoči obliki kakšne posebne koristi. Sledi nekaj možnih koristi peroralnih kolagenskih dodatkov na splošno.


Tekoči kolagen za kožo, nohte in lase

Raziskave kažejo, da imajo lahko dodatki kolagena številne kozmetične prednosti. Zlasti lahko pomagajo zmanjšati znake staranja, povezane s kožo.

Pregled 19 študij iz leta 2021 s 1125 udeleženci, od katerih je večina opredeljenih kot ženske, je analiziral domnevne koristi kolagena za kožo. Avtorji so ugotovili, da dnevno jemanje dodatka hidroliziranega kolagena vsaj 3 mesece izboljša elastičnost in navlaženost kože ter zmanjša gube.

Veliko manj je raziskav v podporo dodatkom kolagena za močnejše nohte in lase. Majhna študija iz leta 2017 je pokazala, da kolagen pospešuje rast nohtov in zmanjšuje lomljenje nohtov, vendar je potrebnih več raziskav, da bi potrdili ta učinek.


Tekoči kolagen za zdravje srca in ožilja

Kolagen pomaga arterijam ohranjati njihovo moč in prožnost. Zmanjšanje kolagena je lahko povezano s povečanim tveganjem za aterosklerozo, zoženje arterij, ki je lahko pred srčnim infarktom ali možgansko kapjo.

Pregled 12 randomiziranih kontroliranih preskušanj kolagenskih dodatkov za zdravje srca iz leta 2023 je pokazal, da so hidrolizirani kolagenski dodatki povezani z izboljšavami srčno-žilnih zdravstvenih označevalcev, vključno s krvnim pritiskom in ravnmi holesterola.


Tekoči kolagen za gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB)

Dodatki kolagena, vključno s tekočim kolagenom, lahko igrajo vlogo pri zdravljenju GERD, kronične oblike refluksa kisline, s krepitvijo mišic, ki nadzorujejo ezofagealni sfinkter.

Toda od leta 2023 so raziskave zelo omejene. Majhna študija iz leta 2022 je pokazala, da je jemanje dnevnega dodatka kolagenskega peptida povezano z manjšimi izboljšavami prebavnih simptomov pri sicer zdravih odraslih ženskah v 8-tedenskem obdobju.


Tekoči kolagen za zdravje mišic

Ljudje s staranjem naravno izgubljamo mišično maso, ta proces je znan kot sarkopenija. Čeprav nekatere študije kažejo, da lahko dodatki kolagena izboljšajo mišično maso, so rezultati mešani.

Študija iz leta 2021 na 97 moških, starih od 30 do 60 let, je na primer predstavljala 12-tedenski režim dodajanja kolagena v kombinaciji z vadbo za odpornost. Avtorji so poročali, da so moški pokazali povečano mišično moč po dodatku in treningu v primerjavi s placebo skupino, ki je izvajala samo trening.

Za podporo tega rezultata so potrebne dodatne študije.


Tekoči kolagen za sklepe

S starostjo povezana izguba kolagena je lahko povezana s povečanim tveganjem za težave s sklepi, kot je osteoartritis.

Avtorji raziskave iz leta 2019 so poročali o do sedaj izvedenih randomiziranih kontroliranih študijah kolagena za osteoartritis. Ugotovili so, da je zdravljenje s kolagenom zmanjšalo togost sklepov, ne pa tudi bolečine v sklepih.

Potrebujemo več dokazov, da bi pojasnili, ali lahko tekoči ali druge oblike kolagena pomagajo pri osteoartritisu.


Tekoči kolagen za zdravje kosti

Kolagen je ključna sestavina kosti in nedavne študije, ki so vključevale miši in podgane, kažejo, da lahko kolagen igra vlogo pri krepitvi zdravja kosti in obvladovanju osteoporoze.

Študija iz leta 2018 na ljudeh je pokazala podobno. Avtorji so analizirali učinke dnevnega hidroliziranega dodatka kolagena na zdravje kosti pri 102 ženskah, ki so bile v menopavzi. Ugotovili so, da je 5 gramov (g) kolagena v prahu, ki je bil doziran dnevno 1 leto, povezano z močnejšimi kostmi.

Potrebne so obsežnejše študije, da bi potrdili to korist in ugotovili, ali velja tudi za tekoče kolagenske dodatke. In čeprav lahko kolagen spodbuja zdrave kosti, zlasti pri starejših odraslih, ne bi smel nadomestiti dokazanih načinov zdravljenja.


Tekoči kolagen za zdravje ustne votline

Zobje vsebujejo veliko kolagena. Čeprav se kolagen že uporablja v številnih zobozdravstvenih aplikacijah, nekatere nove raziskave kažejo, da lahko protivnetne lastnosti kolagena izboljšajo oralno zdravje.

Majhno klinično preskušanje iz leta 2022 je vključevalo uporabo kolagenskih peptidnih dodatkov za pomoč pri odstranjevanju zobnih oblog, povezanih z boleznijo dlesni. Avtorji so poročali, da bi lahko bili dodatki kolagena koristni v kombinaciji s standardnimi zdravljenji bolezni dlesni.

Potrebnih je več visokokakovostnih študij, da bi razumeli vlogo, ki bi jo lahko imeli kolagenski dodatki pri spodbujanju ustnega zdravja.


Tekoči kolagen za hujšanje

Na voljo je malo visokokakovostnih raziskav o tem, ali lahko kolagenski dodatki, vključno s tekočim kolagenom, spodbujajo hujšanje. Obstoječe študije se večinoma osredotočajo na telesno sestavo.

Avtorji pregleda iz leta 2021 so navedli tri študije, ki so pokazale povečanje telesne mase brez maščobe, povezano z dnevnimi dodatki kolagena. Toda večina je imela majhne vzorce, ena pa se je osredotočila samo na moške. Na splošno so potrebne bolj temeljite raziskave, da bi razumeli, kako dodatki kolagena vplivajo na telesno sestavo.


Možna tveganja in neželeni učinki tekočega kolagena

Glede na raziskave iz leta 2021 je kolagen varen in ima zelo nizko tveganje za stranske učinke. Avtorji so poročali, da tudi visoki odmerki kolagena verjetno ne bodo povzročili stranskih učinkov. To verjetno velja tudi za tekoči kolagen, zlasti glede na to, da se kolagen v prahu, uporabljen v študijah, pred uživanjem običajno zmeša s tekočino.

Glede na to ne pozabite, da številni dodatki kolagena vsebujejo druge sestavine, ki bi lahko povečale tveganje neželenih učinkov.


Kje dobiti tekoči kolagen

Tekoči kolagen lahko najdete v trgovinah z zdravili in lekarnah. Veliko izdelkov je na voljo tudi na spletu.

Pomembno je, da se prepričate, da kupujete od uglednega proizvajalca. Ne pozabite, da prehranskih dopolnil, kot je tekoči kolagen, Uprava za hrano in zdravila (FDA) ne nadzoruje na enak način kot zdravil. Niso testirani glede varnosti in učinkovitosti.

Dodatki lahko vsebujejo tudi druge učinkovine. Pomembno je, da natančno preberete seznam sestavin. Preden vzamete dodatke, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.


Odmerjanje in način uporabe tekočega kolagena

Ni uradnih priporočil, ko gre za odmerke tekočega kolagena. Na splošno upoštevajte navodila na etiketi izdelka, saj se koncentracija lahko razlikuje od enega izdelka do drugega.

Avtorji študije iz leta 2019 so ugotovili, da so dnevni odmerki hidroliziranega kolagena v razponu od 2.5 do 15 g povezani s koristmi za zdravje.


Alternative kolagenskim dodatkom

S spremembo prehrane je možno povečati zaloge kolagena v telesu. Poskusite vključiti živila, ki vsebujejo naslednja hranila:

Kolagen: Kolagen je mogoče najti v ribah in mesnih izdelkih, kot so kostna juha, meso organov ter piščančja ali ribja koža.
Želatina: Kolagen razpade v želatino, beljakovino, ki se pogosto dodaja sladkarijam, kot so gumijevi bonboni, marshmallows in pudingi, da jim da teksturo.
Vitamin C: Vitamin C pomaga vašemu telesu tvoriti kolagen. Najdemo ga v številnih vrstah sadja in zelenjave, vključno z citrusi, listnato zelenjavo in paradižnikom.


Pogosta vprašanja o tekočem kolagenu

Tukaj je nekaj odgovorov na nekatera pogosta vprašanja.

Je pitje tekočega kolagena dobro za vas?

Pitje tekočega kolagena lahko izboljša elastičnost in teksturo kože. Prav tako lahko izboljša zdravje sklepov, kosti in srca in ožilja. Vendar je potrebnih več raziskav, preden se lahko dokončno poda trditev.

Ali lahko jemljem tekoči kolagen vsak dan?

Tekoči kolagen lahko jemljete vsak dan, če jemljete ustrezen odmerek. V večini študij o kolagenu ljudje vzamejo dnevni odmerek.


Zaključek

Kolagen je strukturni protein, ki ga najdemo v celotnem človeškem telesu, predvsem pa v vezivnem tkivu. Njegove edinstvene lastnosti omogočajo kostem, sklepom in koži, da ohranijo čvrstost in elastičnost.

Dodatki s kolagenom so na voljo v prosti prodaji in so na voljo v številnih oblikah, vključno s tekočim kolagenom. Večina kolagenskih napitkov vsebuje hidroliziran kolagen ali kolagenske peptide, lahko prebavljivo obliko beljakovine.


vir: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/liquid-collagen

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas