fbpx

Ali beljakovinam v prahu poteče rok uporabe?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Beljakovine v prahu so izjemno priljubljen dodatek med ljudmi, ki se zavedajo zdravja.

Kljub temu se lahko glede na to, kako dolgo je bila ta banjica beljakovinskega prahu v vaši kuhinjski omari, sprašujete, ali je še vedno dobra ali varna za uporabo.

Ta članek govori o tem, ali beljakovinskemu prahu poteče rok uporabnosti in ali ga je varno uživati ​​po izteku roka uporabnosti.


Osnove beljakovinskega prahu

Beljakovine v prahu ponujajo priročen in razmeroma poceni način za povečanje vnosa beljakovin.

Čeprav je veliko pozornosti osredotočene na ugoden učinek beljakovin na pridobivanje mišične mase, raziskave še naprej odkrivajo druge prednosti večjega vnosa beljakovin, vključno z izgubo maščobe, stabilizacijo krvnega sladkorja, nadzorom krvnega pritiska in zdravjem kosti.

Proteinski praški prihajajo iz različnih virov:

• mleko — v obliki sirotke ali kazeina
• soja
• kolagen
• grah
• riž
• beljak

Izdelki običajno vsebujejo en vir beljakovin, vendar lahko zagotovijo tudi beljakovine iz več virov, da zmanjšajo stroške ali spremenijo stopnjo absorpcije.

Na primer, nekateri beljakovinski praški lahko vsebujejo hitro prebavljivo sirotko in počasi prebavljivo kazeinsko beljakovino.

Beljakovine v prahu vsebujejo tudi različne ravni drugih hranil, kot so maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali.

Poleg tega na splošno vsebujejo dodatke, vključno z naravnimi in umetnimi aromami, zaščitniki in ojačevalci okusa ter zgoščevalci, ki zagotavljajo bolj kremasto konsistenco in občutek v ustih.


Kakšen je rok uporabnosti beljakovin v prahu?

Rok uporabnosti se na splošno nanaša na to, kako dolgo živilo ohrani optimalno kakovost po proizvodnji.

Proizvajalcem prehranskih dopolnil na svoje izdelke ni treba navesti roka uporabnosti.

Vendar mnoga podjetja prostovoljno zagotovijo žig roka uporabnosti ali “najboljše do” skupaj z datumom proizvodnje.

V teh primerih mora proizvajalec podpreti datum poteka svojih izdelkov s podatki, ki dokazujejo, da ni zavajajoč.

Z uporabo pospešenega testa roka uporabnosti so raziskovalci v eni študiji ugotovili, da imajo sirotkine beljakovine v prahu rok uporabnosti več kot 12 mesecev – celo do 19 mesecev pod običajnimi pogoji shranjevanja, ki so opredeljeni kot 70 °F (21 °C) in 35 % vlažnost.

Pospešeni test življenjske dobe je metoda merjenja in ocenjevanja stabilnosti izdelka s shranjevanjem v stresnih pogojih, kot sta visoka temperatura in vlaga.

V drugi študiji so raziskovalci ugotovili, da imajo sirotkine beljakovine rok uporabnosti 9 mesecev, če so shranjene pri 95 °F (35 °C), vendar vsaj 18 mesecev, če so shranjene pri sobni temperaturi ali 70 °F (21 °C) s 45 – 65 % vlažnostjo.

Ali predlagani rok uporabnosti sirotkinih beljakovin velja za druge vire beljakovin, ostaja neznano, vendar je verjetno podobno, če so shranjeni pod enakimi pogoji.

V obeh primerih večina beljakovinskih praškov na trgu vsebuje dodatke, ki podaljšajo rok uporabnosti, kot so maltodekstrin, lecitin in sol, kar omogoča rok uporabnosti približno 2 leti.


Ali lahko zaradi beljakovinskega praška, ki mu je potekel rok uporabe, zbolite?

Z izjemo začetnih formul za dojenčke rok uporabnosti ni pokazatelj varnosti, ampak kakovosti.

Beljakovine v prahu so živila z nizko vsebnostjo vlage, kar pomeni, da so manj nagnjene k rasti bakterij.

Medtem ko je uživanje beljakovin v prahu kmalu po preteku roka uporabnosti verjetno varno, če je bil izdelek pravilno shranjen, lahko beljakovinski praški s starostjo izgubijo vsebnost beljakovin.

Ena študija je pokazala, da se je aminokislina lizin v sirotkinih beljakovinah zmanjšala s 5.5 % na 4.2 % v 12 mesecih, če so bile shranjene pri 70 °F (21 °C) in 45 – 65 % vlažnosti.

Vendar pa beljakovinski prah, uporabljen v tej študiji, ni vseboval nobenega od dodatkov, ki jih vsebujejo številni izdelki na trgu za podaljšanje roka uporabnosti.

Možno je tudi, da se beljakovinski prašek pokvari pred navedenim rokom uporabnosti, še posebej, če ni shranjen na hladnem in suhem.

Na primer, ena študija je pokazala, da je prišlo do znatnega povečanja oksidacije, ko so bile sirotkine beljakovine 15 tednov shranjene pri 113 °F (45 °C), kar je vodilo v tvorbo različnih spojin, ki povzročajo neželene spremembe okusa.

Oksidacija – reakcija maščob s kisikom – se poveča s časom shranjevanja in poslabša kakovost beljakovinskih praškov. Visoke temperature spodbujajo oksidacijo, pri čemer raziskave kažejo, da se oksidacija poveča za 10-krat za vsakih 50 °F (10 °C).

Znaki, da se beljakovinski prašek pokvari, vključujejo žarek vonj, grenak okus, spremembe barve ali strjevanje.

Podobno kot pri uživanju pokvarjene hrane, lahko uživanje beljakovin v prahu z enim ali več od teh znakov – ne glede na rok uporabnosti – povzroči bolezen.

Če opazite znake, da se je vaš beljakovinski prašek pokvaril, je najbolje, da ga zavržete.


Zaključek

Beljakovine v prahu so priljubljeni dodatki, ki prihajajo iz različnih živalskih in rastlinskih virov.

Čeprav raziskave kažejo, da imajo sirotkine beljakovine rok uporabnosti 9 – 19 mesecev, številni proizvajalci beljakovin v prahu navajajo rok uporabnosti 2 leti po proizvodnji, kar je verjetno mogoče zaradi dodatkov, ki podaljšujejo rok uporabnosti.

Uživanje beljakovin kmalu po izteku roka uporabnosti je verjetno varno, če ni znakov, da so se pokvarile, kar vključuje žarek vonj, grenak okus, spremembe barve ali strjevanje.

Če so ti znaki prisotni, je najbolje, da jih zavržete in kupite nove.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/does-protein-powder-expire

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas