fbpx

11 živil, ki lahko prispevajo k povečanju telesne teže

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Številni dejavniki igrajo vlogo pri uravnavanju telesne teže, vključno z vašo prehrano.

Nekatera živila bodo bolj verjetno prispevala k povečanju telesne teže kot druga, vključno s predelano hrano, ki vsebuje veliko kalorij, maščob, dodanega sladkorja in soli.

Kljub temu se ta živila še vedno lahko prilegajo v dobro zaokroženo prehrano. Pazite le, da spremljate velikost porcij in jih uživate zmerno, še posebej, če poskušate shujšati.

Tukaj je seznam 11 živil, ki lahko prispevajo k povečanju telesne teže, če jih uživate v velikih količinah.


1. Gazirane sladke pijače

Te pijače vsebujejo veliko kalorij in dodanega sladkorja, vendar jim primanjkuje pomembnih hranil, kot so vitamini, minerali, vlaknine in antioksidanti.

Še več, prepogosto pitje le-teh lahko prispeva k povečanju telesne teže.

Pravzaprav raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki redno pijejo sladke gazirane pijače, veliko večjo verjetnost, da se bodo zredili, kot tisti, ki tega ne pijejo.

Ena študija je pokazala, da so ljudje, ki so poleg običajne prehrane pili gazirane pijače, zaužili 572 kalorij več na dan. Sčasoma bi to zlahka povzročilo znatno povečanje telesne mase.

Poleg tega je lahko pitje gaziranih pijač povezano z večjim tveganjem za bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in nekatere vrste raka.

Čeprav še vedno lahko uživate v občasnem kozarcu gazirane pijače, poskusite omejiti vnos na približno 12 unč (354 ml) in naj vam to ne postane vsakodnevna navada. Lahko se odločite tudi za različice svojih najljubših pijač brez sladkorja, da zmanjšate vnos sladkorja.


2. S sladkorjem sladkana kava

Kava je bogata s kofeinom in različnimi antioksidanti, ki spodbujajo zdravje, zato je lahko hranljiva pijača.

Vendar pa lahko kava in pijače na osnovi kave, kot so frappéji, caffe lattes ali zamrznjena mokka, sladkane z dodanim sirupom ali sladkorjem, vsebujejo prav toliko sladkorja kot gazirana soda.

Tako kot gazirane pijače in druge sladkane pijače lahko kavni napitki z visoko vsebnostjo sladkorja prispevajo k povečanju telesne mase in lahko škodijo vašemu zdravju, na primer s povečanjem tveganja za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2.

Če torej poskušate shujšati ali ohraniti težo, je najbolje, da se v lokalni kavarni izogibate sladkanim jedem in omejite količino sladkorja, ki ga dodate v kavo doma ali v pisarni. Namesto tega se lahko odločite tudi za nizkokalorično sladilo, kot je stevia.


3. Sladoled

Večina komercialno izdelanega sladoleda vsebuje veliko sladkorja in maščob.

Poleg tega, ker se sladoled pogosto uživa kot sladica, lahko vašemu obroku doda veliko dodatnih kalorij – tudi če se počutite siti že po glavni jedi.

Iz tega razloga je najbolje, da uživate sladoled kot občasno poslastico in ne kot osnovno sestavino vaše prehrane.

Če želite izbrati bolj zdravo vrsto sladoleda, poiščite takšnega z manj kot 15 grami sladkorja na porcijo in pazite na velikost porcij. Pripravite lahko tudi domačo »lepo smetano« tako, da zmešate zamrznjeno sadje in grški jogurt za bolj hranljivo alternativo.


4. Pica

Komercialno pripravljene pice so priljubljena pripravljena hrana, tudi med otroki in mladostniki.

Na žalost večina pic vsebuje veliko maščob, rafiniranih ogljikovih hidratov in kalorij. Nekatere sorte so narejene tudi z velikimi količinami sira in predelanega mesa, ki je bilo sušeno, dimljeno ali soljeno.

Večji vnos predelanega mesa je povezan z debelostjo in povečanim tveganjem za bolezni srca in nekatere vrste raka.

Kljub temu je pica še vedno lahko del dobro zaokrožene prehrane – če jo uživate le občasno in v zmernih količinah.

Poleg tega ne pozabite, da niso vse pice enake.

Na primer, lahko eksperimentirate z bolj zdravimi domačimi različicami, ki vsebujejo veliko zelenjave, nepredelanih beljakovin, kot so narezana piščančja prsa, manjše količine sira in polnozrnate osnove za pico. Poskusite lahko tudi najti picerijo, ki uporablja te sestavine.


5. Piškoti in krofi

Piškoti in krofi pogosto vsebujejo velike količine sladkorja, rafinirane moke in maščob.

Običajno imajo tudi veliko kalorij. Na primer, 1 velik čokoladni piškot lahko vsebuje več kot 220 kalorij, medtem ko en sam glaziran krof vsebuje več kot 300 kalorij.

Ko vas zagrabi želja, se raje držite ene majhne porcije kot celega zavojčka piškotov ali krofov. To vam omogoča, da ta živila uživate kot občasno poslastico, hkrati pa omejite porabo odvečnih kalorij in sladkorja.


6. Pomfrit in krompirjev čips

Pomfrit je priljubljena izbira prigrizka ali priloge, zlasti kadar jeste zunaj.

Povprečna porcija 4 unč (117 gramov) običajno vsebuje približno 378 kalorij, zaradi česar je krompirček visoko kalorično živilo.

Večina komercialno izdelanega ocvrtega krompirčka vsebuje tudi veliko maščob in soli – dve okusni sestavini, ki povečujeta tveganje prenajedanja.

Še več, pogosto jih postrežejo skupaj z drugimi visokokaloričnimi živili, kot so burgerji ali globoko ocvrte ribe. Mnogi ljudje jih radi jedo tudi z omakami, kot sta kečap ali majoneza, ki lahko vsebujejo veliko soli, sladkorja in maščob.

Skupaj to pomeni, da boste potencialno zaužili veliko kalorij naenkrat, kar lahko poveča tveganje za pridobivanje teže. Pravzaprav več študij povezuje uživanje pomfrita s povečanjem telesne teže.

Podobno krompirjev čips vsebuje veliko maščob, rafiniranih ogljikovih hidratov in soli, opazovalne študije pa so ga povezale s povečanjem telesne mase.

Namesto cvrtja krompirja ga lahko skuhate ali spečete, preden ga začinite s svojimi najljubšimi suhimi zelišči in začimbami. Če tudi vi hrepenite po omaki za namakanje, jo poskusite narediti sami z nesladkanim grškim jogurtom in aromami, kot so drobnjak, česen ali dimljena paprika.


7. Sladki kosmiči za zajtrk

Številne vrste kosmičev za zajtrk so polne kalorij in dodanega sladkorja, pri čemer nekatere sorte vsebujejo kar 13 gramov sladkorja na skodelico (36 gramov). Z drugimi besedami, sladko žito lahko vsebuje skoraj 40 % dodanega sladkorja.

Ta žita so tudi močno predelana in rafinirana, kar pomeni, da jim je odvzeta večina vlaknin in hranil, ki jih najdemo v celih zrnih.

Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko zamenjava rafiniranih žit za polnozrnata pomagala preprečiti povečanje telesne mase in izboljšati kakovost prehrane.

Na srečo je na voljo veliko zdravih izdelkov z nizko vsebnostjo sladkorja in polnozrnatih žitaric, tako da se vam ni treba odpovedati kosmičem, če jih uživate za zajtrk.

Pravzaprav študije kažejo, da je uživanje polnozrnatih kosmičev za zajtrk z veliko vlakninami lahko povezano z manjšim tveganjem za povečanje telesne mase, sladkorno bolezen tipa 2 in bolezni srca.

Ko kupujete žitarice, preverite etiketo in se izogibajte sortam z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja. Izberite minimalno predelane polnozrnate žitarice, narejene s sestavinami, kot so oves ali pšenični otrobi. Primerne možnosti običajno vključujejo palčke otrobov ali müsli Bircher.


8. Čokolada

Temna čokolada je povezana s številnimi koristmi za zdravje, vključno z izboljšanim zdravjem srca in delovanjem možganov.

Kljub temu ima lahko veliko kalorij in maščob. Poleg tega večina komercialno proizvedene mlečne in bele čokolade vsebuje veliko dodanega sladkorja. Na splošno to pomeni, da lahko čokolada, ne glede na vrsto, prispeva k povečanju telesne teže, če jo prepogosto jeste v velikih količinah.

Zato je najbolje, da zmanjšate velikost porcij in se držite približno 1 – 2 unč (30 – 60 gramov) čokolade na dan, da preprečite povečanje telesne mase.

Če imate težave z zmernostjo, ne pozabite, da je temno čokolado lažje uživati ​​v zmernih količinah. Dokazano je, da poveča občutek sitosti in zmanjša vnos hrane pozneje čez dan v primerjavi z mlečno ali belo čokolado.


9. Sadni sok

Čeprav se sadni sok pogosto obravnava kot zdrava pijača, večina komercialnih blagovnih znamk vsebuje ravno toliko sladkorja kot gazirane pijače. Sok tudi nima vlaknin in drugih hranilnih snovi, ki bi jih dobili z uživanjem celega sadja.

Pitje prekomernih količin sadnih sokov je bilo povezano s povečanim tveganjem za debelost, zlasti pri otrocih.

Namesto tega si morate prizadevati za potešitev žeje z vodo. Še vedno lahko uživate v sočnem, sladkem okusu sadja, če ga uživate celega. Na ta način izkoristite tudi prednosti njihovih vlaknin in drugih hranil.

Če želite vključiti sadni sok v svojo prehrano, se prepričajte, da izberete nesladkan, 100-odstotni sadni sok, kadar koli je to mogoče, in pazite na velikost porcije. Za otroke je priporočljivo omejiti njihov vnos na 4 – 6 unč (100 – 130 ml) sadnega soka na dan.


10. Druga komercialno predelana živila

Povečana poraba pripravljene hrane je lahko delno kriva za povečano stopnjo debelosti na številnih območjih po svetu.

Čeprav niso vsa predelana živila nezdrava, jih veliko vsebuje veliko kalorij, dodanega sladkorja, maščob in natrija.

Poleg tega so nekatere študije pokazale, da je lahko uživanje več predelane hrane povezano s povečanjem telesne mase in zmanjšano kakovostjo prehrane.

Poleg živil, navedenih v tem članku, so druga živila, na katera morate biti pozorni, še:

Pripravne jedi: juha v pločevinkah, ribje palčke, zamrznjene večerje, pakirani obroki
Sladkarije: granola ploščice, beljakovinske ploščice, pite, piškoti, pecivo, pudingi
Slani prigrizki: krekerji, čips, preste, pokovka
Sladkani mlečni izdelki: jogurt z okusom, sladoled, pijače na osnovi mleka, zamrznjeni jogurt
Predelano meso: hrenovke, delikatesno meso, goveje meso, bolonja, klobase, konzervirano meso

Zato je pomembno, da pri nakupu predelane hrane natančno preberete oznako na živilu in poiščete izdelke z nizko vsebnostjo kalorij, dodanega sladkorja in natrija.

Zmanjšanje vnosa predelane hrane bi lahko izboljšalo tudi kakovost vaše prehrane in veliko lažje vzdrževalo zmerno težo.


11. Hitra hrana

Hitra hrana pogosto velja za priročno in časovno varčno alternativo kuhanju doma.

Vendar pa je večina živil hitre prehrane visoko predelana in polna kalorij, maščob, natrija in dodanega sladkorja.

Iz tega razloga so številne študije poročale, da bi lahko bilo pogostejše uživanje hitre hrane povezano s povečanim tveganjem za debelost, skupaj z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen tipa 2.

V idealnem primeru omejite vnos visokokalorične hitre prehrane, vključno z:

• burgerji
• takosi
• buritosi
• pica
• ribe in krompirček
• palčke mocarele
• pomfrit
• krofi
• pražen riž
• piščančji medaljoni

Namesto tega si prizadevajte, da večino obrokov skuhate doma in ne jejte hitre hrane več kot 1- do 2-krat na teden.

Ko se vendarle odpravite mimo avtoceste, poiščite restavracije z bolj zdravimi možnostmi hrane za s seboj, kot so juhe, solate, sendviči, zavitki ali sklede za burrito. Poleg tega si prizadevajte zaužiti zelenjavo, polnozrnate žitarice in puste beljakovine.


Zaključek

Veliko zgoraj naštetih živil vsebuje veliko dodanega sladkorja, maščob in kalorij. Kot taka lahko sčasoma prispevajo k povečanju telesne teže, še posebej, če jih uživate redno, ne da bi drugače prilagodili svojo prehrano.

Kljub temu ne pozabite, da jih ni treba popolnoma črtati iz prehrane – tudi če poskušate shujšati.

Namesto tega omejite velikost porcij in uživajte ta živila v zmernih količinah kot del uravnotežene prehrane.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/10-highly-fattening-foods

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas