fbpx

Uporaba nadomestkov soli lahko zmanjša tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka za 40 %

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Zamenjava navadne kuhinjske soli z nadomestkom soli, obogatenim s kalijem, je zmanjšala razvoj visokega krvnega tlaka pri starejših odraslih, ne da bi povzročila epizode nizkega krvnega tlaka, je pokazala nova študija.

Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni ima skoraj polovica odraslih v Združenih državah visok krvni tlak, kar povečuje tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

Zmanjšanje vnosa natrija v prehrani je eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje tveganja za visok krvni tlak.

Vendar je lahko to izziv zaradi učinka, ki ga ima natrij na okus hrane, in velikih količin natrija v številnih pakiranih živilih ter obrokih restavracij ali hitre hrane.

“Naši rezultati prikazujejo vznemirljiv preboj pri vzdrževanju krvnega tlaka, ki ljudem ponuja način, da zaščitijo svoje zdravje in zmanjšajo možnost kardiovaskularnih tveganj, hkrati pa lahko uživajo v prednostih dodajanja slastnega okusa svojim najljubšim jedem,” pravi avtor študije dr. Yangfeng Wu, izvršni direktor Pekinškega univerzitetnega kliničnega raziskovalnega inštituta v Pekingu na Kitajskem.


Stopnje visokega krvnega tlaka

Normalni krvni tlak je nižji od 120 mm Hg/80 mm Hg. Sistolični krvni tlak med 120 in 129 (z diastoličnim tlakom manj kot 80 mm Hg) velja za povišan ali predhipertenzivni.

Visok krvni tlak 1. stopnje je opredeljen kot:

• sistolični krvni tlak (najvišja številka v odčitku krvnega tlaka), večji od 130 mm Hg
• diastolični krvni tlak (spodnja številka v odčitku krvnega tlaka), večji od 80 mm Hg

Visok krvni tlak 2. stopnje je opredeljen kot:

• sistolični krvni tlak (najvišja številka v odčitku krvnega tlaka), večji od 140 mm Hg
• diastolični krvni tlak (spodnja številka v odčitku krvnega tlaka), večji od 90 mm Hg


Uporaba nadomestkov za sol je povezana s 40-odstotnim znižanjem tveganja za visok krvni tlak

Študija je vključevala 611 ljudi, starih 55 let ali več, ki živijo v 48 ustanovah za dolgotrajno oskrbo na Kitajskem. Povprečna starost udeležencev je bila 71 let, tri četrtine pa je bilo moških.

Da bi bili vključeni, udeleženci niso smeli imeti meritev krvnega tlaka nad 140 mmHg/90 mmHg in na začetku študije niso smeli jemati zdravil za visok krvni tlak.

Raziskovalci so naključno določili polovico objektov za zamenjavo navadne soli z nadomestkom za sol, ostali pa so še naprej uporabljali navadno sol.

Tipična namizna sol je skoraj v celoti sestavljena iz natrijevega klorida. Vsebuje lahko tudi jod (za zdravje ščitnice) in, v primeru morske soli, sledove drugih mineralov. Nadomestek soli, uporabljen v študiji, je vseboval približno eno tretjino manj natrijevega klorida kot kuhinjska sol.

Nadomestek soli je vseboval tudi 25 % kalijevega klorida – ki ne zvišuje krvnega tlaka – in 12 % posušenih arom za živila, kot so gobe, limone, morske alge, glog in divja žižola, ter sledi aminokislin.

“S posnemanjem okusa natrija brez njegovih škodljivih učinkov so nadomestki soli dragoceno orodje za upoštevanje prehranskih omejitev in spodbujanje boljših zdravstvenih rezultatov,” je povedala dr. Maria Carolina Delgado-Lelievre, docentka medicine na Univerzi Miami v Millerju.

Raziskovalci so ugotovili, da je bilo po dveh letih pri ljudeh, ki so jemali nadomestek za sol, 40 % manjša verjetnost, da bodo zboleli za visokim krvnim tlakom, kot pri tistih, ki so jemali navadno sol.


Nadomestki soli niso povečali epizod nizkega krvnega tlaka

Poleg tega ljudje, ki so uporabljali nadomestek soli, niso imeli povečanega tveganja za epizode nizkega krvnega tlaka ali hipotenzijo.

Avtorji so zapisali, da so starejši odrasli bolj dovzetni za hipotenzijo, ker imajo pogosto številne kronične zdravstvene težave in morda jemljejo zdravila za hipertenzijo ali druge bolezni, ki znižujejo njihov krvni tlak.

Nizek krvni tlak poveča tveganje za padce pri starejših odraslih, kar lahko povzroči poškodbe in smrt.

“Ugotovitve kažejo, da bi vključitev nadomestkov za sol v prehrano potencialno zmanjšala tveganje za razvoj hipertenzije in z njo povezanih kardiovaskularnih bolezni … brez uvajanja dodatnih zdravstvenih tveganj,” je Delgado-Lelievre povedal za Healthline.

Wu je v sporočilu dejal, da bi lahko bil nadomestek soli izjemno koristen za ljudi, ki se že borijo z visokim krvnim tlakom.

“Tako je [uporaba nadomestkov za sol] zaželena populacijska strategija za preprečevanje in nadzor nad hipertenzijo in srčno-žilnimi boleznimi,” je dejal.

Vendar pa Delgado-Lelievre svari pred uporabo rezultatov te študije pri ljudeh z obstoječim visokim krvnim tlakom.

“Potrebne so nadaljnje raziskave, posebej usmerjene na posameznike z visokim krvnim tlakom, da bi v celoti razumeli potencialne koristi nadomeščanja soli v tej skupini,” je dejal.

Študija je imela več omejitev. Vendar pa se ugotovitve ujemajo z ugotovitvami matične študije in s tem, kar je trenutno znano o nadomestkih soli in krvnem tlaku, so povedali raziskovalci.

Poleg tega raziskovalci niso mogli spremljati vseh udeležencev celi dve leti, zato je manjkal “pomemben delež” meritev krvnega tlaka. Vendar pa so se te manjkajoče vrednosti pojavile naključno, so zapisali, številne analize pa so podprle robustnost rezultatov.


Drugi načini za zmanjšanje vnosa soli

Čeprav se posamezniki lahko odločijo za uporabo nadomestkov za sol, je Delgado-Lelievre dejal, da bo širša uporaba teh izdelkov zahtevala sodelovanje med organi za javno zdravje, proizvajalci hrane in potrošniki.

Izobraževalne kampanje, namenjene potrošnikom, in politične pobude lahko tudi spodbujajo uporabo nadomestkov soli med različnimi skupinami potrošnikov, je dejal.

“Z ozaveščanjem in zagotavljanjem dostopa do alternativ lahko ta prizadevanja pomembno vplivajo na preprečevanje hipertenzije in splošno zdravje srca in ožilja,” je dodal.

Nadomestki soli pa niso edini način za zmanjšanje natrija v vaši prehrani. Tukaj je nekaj drugih zamisli:

• Preberite in primerjajte oznake s podatki o hranilni vrednosti ter izberite izdelke z najmanjšo vsebnostjo natrija na porcijo.
• Bodite previdni pri začimbah in solatnih prelivih, ki so pogosto obremenjeni z natrijem. Namesto tega poiščite različice z zmanjšano vsebnostjo natrija ali manj natrija ali pa si sami pripravite solatni preliv z nizko vsebnostjo natrija.
• Izberite konzervirano zelenjavo brez dodane soli in kupujte zamrznjeno zelenjavo brez omak z visoko vsebnostjo soli.
• Pri kuhanju uporabljajte aromatične sestavine, kot so zelišča, začimbe, čebula, česen, citrusi in kis. Ti lahko pogosto nadomestijo del ali vso sol v receptu.
• Pražite zelenjavo, da poudarite njene naravne okuse. To lahko storite celo za zelenjavo, ki jo boste dodali juham ali enolončnicam.
• Ko jeste v restavracijah, poiščite možnosti z nizko vsebnostjo soli in zahtevajte, da je vaš obrok pripravljen brez dodatne soli. Prosite tudi za prelive in omake, ki jih postrežejo zraven, in jih uporabljajte zmerno.


Zaključek

V študiji starejših odraslih, ki živijo v dolgotrajni oskrbi, so raziskovalci naključno določili ustanove za uporabo nadomestka soli, bogatega s kalijem, ali navadne soli.

Po dveh letih so imeli tisti, ki so uporabljali nadomestek za sol, 40 % manjše tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka v primerjavi s tistimi, ki so uporabljali navadno sol.

Uporaba nadomestka za sol prav tako ni povečala možnosti, da bi ljudje imeli epizodo nizkega krvnega tlaka, kar je povezano z večjim tveganjem za poškodbe pri padcih in smrt pri starejših odraslih.


vir: https://www.healthline.com/health-news/using-salt-substitutes-may-reduce-risk-of-developing-high-blood-pressure-by-40

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas