fbpx

Zdravljenje visokega krvnega pritiska – zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE) za srce

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE) pomagajo krvnim žilam, da se sprostijo in odprejo. To lahko pomaga izboljšati pretok krvi in ​​znižati krvni tlak.

Zdravniki običajno predpišejo zaviralce ACE za bolezni, povezane s srcem, kot sta visok krvni tlak in srčno popuščanje. Toda ta zdravila lahko pomagajo tudi pri zdravljenju drugih bolezni, kot sta sladkorna bolezen in kronična ledvična bolezen.


Kaj so zaviralci ACE?

Antihipertenzivi so zdravila, ki znižujejo krvni tlak in so v različnih razredih. Zaviralci ACE so ena skupina antihipertenzivov.

Zdravniki redno predpisujejo zaviralce ACE za zdravljenje hipertenzije. Hipertenzija, splošno znana kot visok krvni tlak, je hudo stanje, ki prizadene 1 od 3 odraslih v Združenih državah.

Zaviralci ACE lahko pomagajo tudi pri zdravljenju drugih stanj, kot so:

• odpoved srca
• kronična ledvična bolezen
• diabetes
• proteinurija, presežek beljakovin v urinu
• bolezni glomerulov, ki so stanja, ki zavirajo filtracijo v ledvicah
• ateroskleroza, zoženje arterij zaradi nabiranja oblog

Običajno boste vzeli zaviralec ACE samo enkrat na dan, pogosto zjutraj. Zdravniki jih lahko predpišejo skupaj z diuretiki ali zaviralci kalcijevih kanalčkov, ki prav tako pomagajo pri zdravljenju visokega krvnega tlaka.


Vrste zaviralcev ACE

V klasifikaciji zaviralcev ACE je veliko različnih zdravil. Glavna razlika med vrstami je njihovo trajanje. Nekatere vrste zaviralcev ACE so učinkovitejše kratkoročno, medtem ko so druge pogostejše pri dolgotrajnem zdravljenju.

Pogosti zaviralci ACE vključujejo:

• benazepril (Lotensin)
• kaptopril (Capoten)
• enalapril (Vasotec)
• fosinopril (Monopril)
• lizinopril (Zestril)
• kvinapril (Accupril).
• ramipril (Altace)
• moeksipril (Univasc)
• perindopril (Aceon)
• trandolapril (Mavik)

Pfizer je 22. aprila 2022 izdal prostovoljni odpoklic 5 lotov zdravila Accupril zaradi prisotnosti nitrozamina. Ugotovljeno je bilo, da nitrozamin, znan karcinogen, ki lahko povzroči raka, obstaja v zdravilu v ravneh, ki so višje od sprejemljivega dnevnega vnosa (ADI), kot je določila FDA. Ta odpoklic je specifičen samo za peščico serijskih številk in ne vpliva na vse tablete Accupril, ki jih proizvaja Pfizer. Če jemljete tablete Accupril, se posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom in pomagal vam bo ugotoviti, ali je odpoklic vplival na vaše zdravilo.

Večina zaviralcev ACE je peroralnih zdravil. Izjema je enalapril, ki ga bodo zdravniki dajali intravensko.


Kako delujejo zaviralci ACE?

Zaviralci ACE imajo dve primarni funkciji. Najprej ustavijo tvorbo hormona, imenovanega angiotenzin II. Ta hormon povzroči zoženje krvnih žil in zmanjša pretok. Ko se ravni tega hormona znižajo zaradi zaviralcev ACE, se vaše žile sprostijo in odprejo, kar poveča pretok krvi po telesu.

Drugič, zaviralci ACE zmanjšajo količino natrija, ki ostane v ledvicah.

Kombinacija teh dejavnikov lahko pomaga pri zdravljenju številnih s krvjo povezanih stanj, ne le hipertenzije.


Kako zaviralci ACE medsebojno delujejo s hrano in drugimi zdravili?

Nekatera zdravila proti bolečinam brez recepta lahko zmanjšajo učinkovitost zaviralcev ACE. Posvetujte se s svojim zdravnikom, preden vzamete ibuprofen (Advil), naproksen (Aleve) in druga nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID).

Občasno jemanje teh zdravil proti bolečinam med jemanjem predpisanega zaviralca ACE morda ne bo takoj škodljivo. Vendar se morate izogibati njihovi redni uporabi. Pogovorite se s svojim zdravnikom ali farmacevtom, če imate kakršne koli pomisleke glede morebitnih interakcij z zdravili.

Zaviralci ACE tudi niso tako učinkoviti pri zdravljenju kronične ledvične bolezni pri ljudeh, ki kadijo. Ker natančen razlog za to trenutno ni jasen, se morajo ljudje, ki kadijo, pred uporabo zaviralca ACE pogovoriti s svojim zdravnikom o svojih tveganjih.

Vaša prehrana lahko vpliva tudi na zdravila. Prehrana z veliko soli lahko zmanjša učinkovitost zaviralcev ACE pri zniževanju krvnega tlaka.

Če se raven kalija v krvi osebe poveča zaradi uporabe zaviralca ACE, bodo zdravniki morda morali znižati njihov odmerek. Bolniki lahko to preprečijo tako, da zmanjšajo količino kalija, ki ga uživajo v svoji prehrani.


Neželeni učinki zaviralcev ACE

Večina ljudi ta zdravila dobro prenaša. Toda kot vsa zdravila lahko tudi zaviralci ACE povzročijo več stranskih učinkov, vključno z naslednjimi:

• utrujenost
• izpuščaji
• zmanjšana sposobnost okušanja
• suh, moteč kašelj
• hipotenzija, ki je nizek krvni tlak
• omedlevica
• angioedem, potencialno smrtna oteklina obraza in dihalnih poti
• hiperkalemija, zvišanje ravni kalija v krvi


Previdnostni ukrepi pri jemanju zaviralcev ACE

Zaradi možnih neželenih učinkov zaviralcev ACE morate vedno upoštevati zdravniška navodila glede jemanja. Če vam zdravnik predpiše zaviralce ACE, jih jemljite le v odmerku, ki vam ga priporoča. V nekaterih primerih morda sploh ne predpišejo teh zdravil.

Ali jih lahko jemljejo nosečnice?

Zaradi tveganja neželenih učinkov zdravniki običajno ne predpisujejo zaviralcev ACE nosečnicam.

Študije kažejo, da lahko izpostavljenost zaviralcem ACE med nosečnostjo moti razvoj zarodka in ploda ter poveča tveganje za škodljive zdravstvene posledice pri nosečnicah.

Zdravniki lahko tistim, ki načrtujejo nosečnost, predpišejo alternative zaviralcem ACE. Nekateri zdravniki svetujejo, naj se ženske v obdobju rojevanja popolnoma izogibajo uporabi zaviralcev ACE.

Ali jih lahko vzamejo otroci?

Številne vrste zaviralcev ACE imajo odobritev FDA za zdravljenje hipertenzije pri otrocih, starejših od 6 let.

Kot pri vseh zdravilih morajo skrbniki zagotoviti, da otroci jemljejo zaviralce ACE po navodilih zdravnika.


Zaključek

Kot pri vseh predpisanih zdravilih tudi zaviralca ACE nikoli ne prenehajte jemati, razen če vam tako naroči zdravnik. Morda vas bo premamilo prenehati jemati zdravilo, ko se počutite bolje. Toda dosledno jemanje predpisanih zdravil bo pomagalo ohraniti vaš krvni tlak v zdravem območju.

Če opazite neželene učinke, pokličite svojega zdravnika, preden prenehate jemati zdravilo. Vaši neželeni učinki se lahko sčasoma zmanjšajo. Vaš zdravnik ima morda tudi posebna navodila o tem, kako prenehati jemati zdravilo.

Zaviralci ACE so lahko pomembno orodje pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka in zdravega srca. Ključno je jemanje zdravil, kot je predpisano, in upoštevanje morebitnih interakcij.


vir: https://www.healthline.com/health/heart-disease/ACE-inhibitors

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas