fbpx

Zdravljenje visokega krvnega pritiska – diuretiki za hipertenzijo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Diuretiki so skupina zdravil, ki odstranjujejo vodo in elektrolite iz telesa s povečanjem uriniranja.

Pogosto se uporabljajo za zdravljenje hipertenzije, znane tudi kot visok krvni tlak. Visok krvni tlak je lahko dejavnik, ki prispeva k razvoju različnih oblik bolezni srca.

Če se diuretiki na recept uporabljajo za zdravljenje hipertenzije, so lahko učinkoviti pri preprečevanju srčnega infarkta in možganske kapi pri mnogih ljudeh.

Nekatera živila in zelišča imajo lahko tudi diuretične učinke, vendar je dokazov o njihovi učinkovitosti manj, zato jih ne bi smeli uporabljati namesto medicinskih diuretikov.


Farmacevtski diuretiki

Diuretična zdravila, ki se običajno predpisujejo za visok krvni tlak, so razvrščena v tri glavne vrste.

Tiazidi

Običajno prva linija zdravljenja hipertenzije, tiazidni diuretiki se lahko uporabljajo sami ali z drugimi zdravili za hipertenzijo. Dve vrsti tiazidnih diuretikov sta metolazon in hidroklorotiazid.

Tiazidom podobni diuretiki – ki delujejo kot tiazidi, vendar so lahko cenejši – so prav tako zelo priljubljeni. Eden najpogosteje predpisanih tiazidom podobnih diuretikov je klortalidon. Študije kažejo, da je morda najboljši diuretik za nadzor krvnega tlaka in preprečevanje smrti. Indapamid je še en tiazidom podoben diuretik.

Diuretiki zanke

Diuretiki zanke odstranijo odvečno tekočino tako, da povzročijo, da ledvice tvorijo več urina.

Čeprav običajno niso predpisani kot prva obrambna linija za hipertenzijo, so diuretiki Henlejeve zanke odobreni za zdravljenje visokega krvnega tlaka, edema, povezanega s kongestivnim srčnim popuščanjem, ciroze jeter in bolezni ledvic.

Nekaj ​​diuretikov zanke vključuje furosemid (Lasix), etakrinsko kislino (Edecrin) in torsemid (Demadex).

Diuretiki, ki varčujejo s kalijem

Diuretiki, ki varčujejo s kalijem, spodbujajo telo, da se znebi tekočine in natrija. Vendar to storijo brez izgube kalija, ki je bistveno hranilo.

Primeri diuretikov, ki varčujejo s kalijem, so triamteren (Dyrenium), eplerenon (Inspra) in spironolakton (Aldactone).

Razlike med diuretiki

Vsaka od treh vrst diuretikov poveča količino natrija, ki ga izločate z uriniranjem, vendar vpliva na različna področja vaših ledvic. Ledvice so filtri, skozi katere se toksini in odvečne tekočine izpirajo iz telesa.

Ko jemljete diuretik, zdravilo signalizira vašim ledvicam, da se morate znebiti več natrija. Voda se veže na natrij in se nato odstrani med uriniranjem, zaradi česar imate manjši volumen krvi. Zmanjšanje volumna krvi upočasni hitrost pretoka krvi skozi krvne žile, kar pomaga znižati krvni tlak.

Tiazidni diuretiki in diuretiki Henlejeve zanke lahko poleg vode in natrija povzročijo tudi izgubo kalija. Kalij je pomemben mineral, ki ohranja zdravo raven tekočine in uravnava delovanje srca in mišic. Zdravnik vam bo morda svetoval, da vzamete dodatek kalija ali uživate hrano, bogato s tem hranilom, da bi preprečili nizko raven kalija.

Živila, bogata s kalijem, vključujejo:

• banane
• suhe marelice
• temna čokolada
• beli fižol
• losos
• pečen krompir
• datlji
• trska
• brstični ohrovt
• avokado

Diuretiki, ki varčujejo s kalijem, ne predstavljajo večje nevarnosti za vaše ravni kalija. Vendar pa niso tako učinkoviti pri zdravljenju hipertenzije kot druge vrste diuretikov, zato jih pogosto predpisujejo skupaj z drugimi zdravili.

Medtem ko so tiazidni diuretiki primarna metoda zdravljenja za ljudi, ki imajo s hipertenzijo povezano srčno bolezen, bo vaš zdravnik prilagodil vaš režim zdravljenja vašim posebnim zdravstvenim težavam. Vaše specifično zdravilo lahko vsebuje več kot eno vrsto diuretika v eni tableti ali odmerku.


Tveganja in stranski učinki

Diuretiki so na splošno varni za večino ljudi, če jih jemljete, kot je predpisano.

Najpogostejši neželeni učinek diuretikov je povečano uriniranje. Vaše ravni kalija, glukoze in holesterola lahko nihajo glede na vrsto diuretika, ki ga jemljete. Vaš zdravnik vam bo med zdravljenjem morda opravil krvne preiskave za merjenje vaših ravni.

Drugi pogosti neželeni učinki:

• glavoboli
• omotica ali omotičnost
• povečana občutljivost na sončno svetlobo
• mišična oslabelost ali krči

Resnejši neželeni učinki:

• zmanjšana spolna želja (ali impotenca)
• nereden srčni utrip
• nenormalnosti elektrolitov
• huda dehidracija
• hiperkalemija (preveč kalija v krvi, ki ga povzročajo diuretiki, ki varčujejo s kalijem)

Stranski učinki se bodo sčasoma verjetno zmanjšali. Obvestite svojega zdravnika, če se med jemanjem diuretika pojavijo neprijetni ali dolgotrajni neželeni učinki. Zdravnik vam bo morda prilagodil odmerek ali prešel na drugo vrsto diuretika.


Naravni diuretiki

Nekatera živila in zeliščni dodatki imajo lahko diuretični učinek na vaše telo, kar poveča izločanje urina.

Vendar nobeno od spodaj naštetih živil in dodatkov ni bilo dovolj raziskano, da bi nadomestili zdravila, zato je pomembno, da se pogovorite s svojim zdravnikom, preden svojemu režimu krvnega tlaka dodate naravne alternative.

Jemanje naravnega diuretika, tudi nenamerno z običajno prehrano, skupaj s farmacevtskim zdravilom lahko povzroči dehidracijo in druge potencialno škodljive interakcije z zdravili.

Ingverjeva korenina

Običajno znan kot korenina, ki pomaga pri slabosti, študije kažejo, da lahko ingver (bodisi v obliki dodatka ali preko IV) pomaga tudi pri hipertenziji.

Vendar pa je treba narediti več študij in priporočil glede odmerjanja, preden se lahko navede kar koli dokončnega.

Zelena

Pozitiven učinek zelene na krvni tlak je bil prikazan v študijah na živalih, vendar je potrebnih več poskusov na ljudeh, preden bo znano, kako učinkovita je ta zelenjava v resnici, ko gre za hipertenzijo pri ljudeh.

Opomba: številne študije so preučevale izvleček zelene, ki je lahko veliko močnejši od same zelenjave.

Česen

Česen se že stoletja uporablja v naravni medicini, hvalijo ga zaradi njegovih protivnetnih in antibakterijskih sposobnosti. Študije tudi kažejo, da lahko česen pomaga pri hipertenziji – čeprav se zdi, da izvleček staranega česna najbolj koristi.

Druga živila in rastline, za katere se je izkazalo, da lahko pozitivno vplivajo na krvni tlak, vključujejo:

• čaj
• koriander
• žafran
• limonska trava
• ginseng


Zaključek

Če živite z visokim krvnim tlakom, se boste skupaj z zdravnikom odločili, ali so farmacevtski diuretiki primerno zdravljenje za vas.

Na voljo je veliko različnih vrst farmacevtskih diuretikov, tako da, če kateri ne deluje, ne skrbite! Vaš zdravnik se lahko odloči tudi za pripravo načrta zdravljenja, ki vključuje več kot en diuretik.

Čeprav obstajajo nekatera živila in zelišča, ki imajo lahko diuretične učinke, ne morejo nadomestiti farmacevtskih zdravil. Pogovorite se s svojim zdravnikom, preden svoji prehrani dodate kateri koli naravni diuretik, saj lahko mnogi medsebojno delujejo z drugimi zdravili.


vir: https://www.healthline.com/health/heart-disease/diuretics-hypertension

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas